Gestroomde Hondenrassen, Vachten en Puppies

gestroomde hondenrassen

Een gestroomde hond heeft een bruine vacht met opvallende donkere vlekken. Gestroomde honden zijn meestal kortharig, maar je kunt ook langharige gestroomde rassen krijgen. Het gestroomde patroon kan over het hele lichaam voorkomen, of alleen op bepaalde delen, zoals het hoofd. Vandaag bekijken we wat de oorzaken zijn van gestroomde vachtkleuren en of er gezondheidsproblemen zijn met gestroomde honden. We bekijken wat de verschillende gestroomde hondenrassen zijn en helpen u te beslissen welke het beste bij uw gezin past. Want hoewel ze hetzelfde vachtpatroon delen, kunnen gestroomde hondenrassen zeer verschillende fysieke eigenschappen en temperamenten hebben.

Inhoud

De gestroomde hondenrassen delen allemaal hetzelfde vachtpatroon, maar binnen die rassen kunnen ook andere vachtkleuren voorkomen. Het patroon van gestroomde hondenrassen wordt veroorzaakt door de interactie van het Agouti-gen met verschillende andere genen. Sommige hondenrassen die een gestroomde vacht kunnen hebben zijn Mastiffs, Teckels en Bull Terriers. Maar er zijn er nog veel meer!


Wat is een gestroomde hond?

De term ‘gestroomd’ verwijst naar een vachtpatroon. Het verschijnt als donkere onregelmatige strepen of vlekken over de basiskleur van de hond. Interessant is dat dit patroon veel verschillende dieren kan treffen! Honden, vee, cavia’s en zelfs paarden! Dit patroon wordt ook wel ’tijgerstrepen’ genoemd. Maar gestroomd is de meest voorkomende naam.

Hoewel het bovenste patroon meestal donkerder is, is de basiskleur meestal niet veel lichter dan de strepen. Bijvoorbeeld, bruine strepen kunnen voorkomen op een lichtere bruine vacht. Het kan dus een subtiel maar interessant patroon zijn.

Gestroomde Hond Genetica

De vachtkleur van honden is gebaseerd op een aantal verschillende genen die twee pigmenten controleren: pheomelanine (rood-geel) en eumelanine (zwart-bruin).

Hondenvachtkleur genen schakelen niet alleen specifieke kleuren of patronen individueel aan en uit. Ze schakelen ook andere patroon- en kleurgenen aan en uit! Dus om gestroomd te zijn is een gestroomd gen nodig, en een specifiek type Agouti gen.

Maar zelfs als deze combinatie aanwezig is, wordt de gestroomde kleur uitgeschakeld als er een ander gen aanwezig is dat bekend staat als ‘dominant zwart’!

gestroomde hondenrassen

Het Agouti-gen in gestroomde hondenrassen

Het Agouti-gen is een van de belangrijkste genen die betrokken zijn bij de kleuring.

Het schakelt de rode en zwarte pigmenten bij honden aan en uit. Een bepaalde combinatie van Agouti-genen kan zelfs leiden tot driekleurige honden! En verschillende Agouti combinaties bepalen hoe het gestroomde uiterlijk bij honden tot uiting komt.

Verschil in genexpressie

Genen kunnen verschillend werken in verschillende hondenrassen. Het kan dus moeilijk zijn om te voorspellen hoe honden met een gestroomde vacht eruit zullen zien totdat ze in hun vacht groeien. Er is nog veel onderzoek te doen. We weten nog niet hoe we genetisch kunnen testen op de gestroomde kleur. En het is nog onduidelijk wat de verschillende aspecten van gestroomdheid bepaalt, zoals de breedte van de strepen.

Maar we weten wel het een en ander. Onderzoekers hebben ontdekt welk gen de kleurintensiteit bepaalt. Plus, we weten dat alle gestroomde honden nog steeds witte aftekeningen op hun vacht kunnen hebben. Soms wordt dat een gestroomde of driekleurige vacht genoemd.

Om het nog ingewikkelder te maken, hebben niet alle honden een gestreepte gestroomde vacht. En niet alle gestroomde patronen komen op dezelfde manier voor bij verschillende hondenrassen. Dus elk patroon is uniek!

Gestroomde Honden

Gestroomde Hond Kleur Variaties

Niet alle gestroomde patronen zijn precies hetzelfde. Het kan komen in verschillende tinten en tonen, en de patroonvormen variëren. Sommige honden zijn licht gestroomd van kleur – meestal rood met donkere strepen.

Terwijl anderen zwaar gestroomd zijn. Op het eerste gezicht lijken deze honden zwart of donkerbruin. Men kan ook de term reverse brindle gebruiken. Dit is hetzelfde als zwart gestroomd.

Reverse Brindle Hondenrassen

De termen “reverse brindle” en “black brindle” worden gebruikt om een gestroomde hondenvacht te beschrijven met een hoge concentratie van donkere strepen. Hierdoor ziet de gestroomde er omgekeerd uit. Bij omgekeerd gestroomde honden lijken lichte strepen op een donkere achtergrond te zitten.

Je ziet soms reverse brindling bij Boxer honden die er zwart uitzien. Omdat Boxers niet zwart kunnen zijn, hebben de meeste donkergekleurde Boxers eigenlijk een donker gestroomde vacht. Bij sommige hondenrassen wordt het gestroomde patroon aangemoedigd bij raszuivere showhonden. Bij andere is de gestroomde kleur minder gewenst.

Een gestroomd patroon kan ook voorkomen bij verschillende dieren, zoals paarden, katten, knaagdieren en zelfs hagedissen. Dit betekent echter niet dat deze dieren dezelfde genetica hebben. Ze lijken alleen visueel op elkaar.

Gestroomde Honden

Gezondheid van het gestroomde hondenras

De gestroomde kleur op zich is geen probleem voor de gezondheid van uw hond. Maar, het kan worden gemengd met andere kleur vacht genen die wel leiden tot gezondheidsproblemen. Van het merle-gen is bijvoorbeeld bekend dat het oor- en oogproblemen veroorzaakt bij honden.

Merle kleuring gemengd met gestroomde kleuring resulteert vaak in een interessante combinatie van donkere strepen gemengd met kortere strepen en vlekken. Dit is een heel subtiel effect dat er mooi uit kan zien. Maar er zijn gezondheidsimplicaties voor elk hondenras met de merle en brindle genen. En de gezondheid van onze honden is belangrijker dan hoe hun vacht eruit ziet.

Testen en dubbele Merles

Honden waarvan vermoed wordt dat ze het merle-gen hebben, moeten daarop getest worden, om te voorkomen dat het merle-gen aan een volgende generatie wordt doorgegeven.

Double merle honden hebben twee merle allelen, één van elke ouder. Helaas hebben deze honden vaak ernstigere problemen. Het is dus verstandig om aandacht te besteden aan genetische gezondheidsproblemen waar gestroomde rassen gevoelig voor kunnen zijn.

Gestroomde hondenrassen

We hebben vandaag de gestroomde hondenrassen in vier categorieën verdeeld. De grote, kleine, jachthond en terriër types.

 • Akita
 • American Staffordshire Terrier
 • Boston Terrier
 • Boxer
 • Bulldog
 • Bull Terrier
 • Chihuahua
 • Corgi
 • Teckel
 • Duitse Dog
 • Greyhound
 • Mastiff
 • Plott Hound
 • Whippet

Grote gestroomde hondenrassen

Honden met een gestroomde vacht kunnen sterk variëren. Dus, om het voor u gemakkelijker te maken er een te vinden waar u van houdt, hebben we ze in verschillende categorieën verdeeld. Laten we beginnen met het bekijken van enkele van de meer populaire grote rassen met een prachtige, gestroomde vacht!

1. Akita

De knappe Akita met grote botten is het grootste inheemse ras van Japan. Hij komt voor in vele kleuren, waaronder gestroomd.

Akita’s zijn trouw, nobel en aanhankelijk met hun naaste familie. Deze hond heeft een jachtverleden, dus het is belangrijk om de Akita van jongs af aan goed te socialiseren en te trainen.

De Akita past misschien niet in huizen met kleine dieren of zeer jonge kinderen, vanwege hun jachtinstinct. Maar ze doen het heel goed in actieve gezinnen met gezinnen die veel tijd aan hun honden kunnen besteden!

2. Boxer

Gestroomde Boxer

Boxers komen eigenlijk maar in één vachtkleur voor – reebruin. Maar deze kleur komt in verschillende tinten voor. Ze kunnen ook gestroomd zijn met een reebruine kleur als basis. Het gestroomde patroon is zeer gebruikelijk bij boxers. In feite hebben donker gekleurde Boxers waarschijnlijk donkere – zelfs zwarte – strepen op een geelbruine vacht. Omgekeerd gestroomd maakt ze zwart.

Boxers zijn trouwe, toegewijde en allround enthousiaste honden. Ze hebben als pup veel beweging en consequente training en socialisatie nodig. Dankzij hun zeer hoge intelligentieniveau hebben Boxers een druk, gevarieerd schema nodig om vermaakt en gelukkig te blijven.

3. Mastiff

bullmastiff

De voornaamste vachtkleuren van de Mastiff zijn reekleurig, abrikooskleurig en gestroomd. Gestroomd bestaat bij de Mastiff meestal uit een reebruine of abrikoze kleur op de achtergrond en donkere strepen bovenop. De snuit, oren en neus van de Mastiff zijn meestal ook donker.

Mastiffs zijn krachtig, beschermend en aanhankelijk. Ze kunnen prachtige trouwe honden zijn, maar dit kan problematisch zijn als uw hond overbezorgd is. Socialiseer en train Mastiffs goed om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn rond vreemden die uw huis bezoeken.

4. Duitse Dog

Gestroomde Duitse Dog

Brindle is aanvaardbaar bij Duitse Doggen. De basiskleur voor dit ras moet altijd goudgeel zijn met zwarte dwarsstrepen, in een chevronpatroon.

Bij Duitse Doggen wordt de voorkeur gegeven aan een intense basiskleur en een duidelijk, gelijkmatig gestroomd patroon. Afwijkingen zoals te weinig of te veel gestroomd, grote witte vlakken en “vuile” gestroomde vlekken worden beschouwd als fouten.

Duitse Doggen zijn zachtaardig, aanhankelijk en moedig. Ze staan bekend om hun goede omgang met kinderen en andere dieren, maar hebben veel training en socialisatie nodig omdat ze zo groot zijn.

Kleine gestroomde hondenrassen

Als je minder ruimte in huis hebt, of gewoon liever kleine honden hebt, wil je misschien meer weten over kleine gestroomde hondenrassen!

Kleine gestroomde hondenrassen zijn super schattig! Hier zijn er een paar waar je van zult houden.

1. Cardigan Welsh Corgi

Bij de Cardigan Welsh Corgi zijn alle tinten rood, sable en brindle toegestaan. Ze kunnen ook gestroomde punten hebben. Bij Corgi’s is er geen kleurvoorkeur voor raszuivere dieren en alle genoemde kleuren en tinten zijn gewenst.

Corgi’s zijn intelligent, alert en energiek. Ze hebben dus beweging nodig, en veel mentale stimulatie. Als herdersras kunnen ze naar kinderen of andere dieren happen in een poging ze te herderen.

Ze vereisen een matig niveau van training. Maar door hun lange rug en korte poten zijn ze gevoelig voor tussenwervelschijfaandoeningen. Lees u dus goed in voordat u dit ras overweegt.

2. Teckel

gestroomde teckel

Teckels zijn er in drie verschillende vachtsoorten: langharig, ruwharig en glad. Gestroomd wordt beschouwd als een standaard patroon bij gladde teckels.

Deze kleine honden zijn trouw, beschermend en vocaal. Het is mogelijk dat uw teckel een sterk jachtinstinct heeft. U zult dit ras dus goed moeten socialiseren en trainen.

Net als Corgi’s zijn teckels ook gevoelig voor tal van rugproblemen. Zorg ervoor dat u zich hierover inleest voordat u zich aan dit ras verbindt.

3. Chihuahua

Chihuahua’s zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen! Hoewel gestroomd geen bijzonder gebruikelijke kleur voor dit ras is, bestaan er gestroomde Chihuahua’s. De officiële rasstandaard vermeldt blauw gestroomd fawn, chocolade gestroomd fawn, en fawn gestroomd zwart als mogelijke vachtkleuren.

Chihuahuas zijn trouw, aanhankelijk, maar ook pittig. Ze zijn populair omdat ze minder ruimte en minder beweging nodig hebben dan grotere rassen. Maar ze zijn intelligent, dus hebben ze veel mentale stimulatie nodig, en veel tijd met familieleden.

4. Bulldog

Gestroomde Bulldog

Gestroomd is een veel voorkomend patroon bij de kleine maar zwaar uitziende Bulldoggen. Vaak zie je reebruin of rood als basiskleur. Rood gestroomd wordt vaak als wenselijk beschouwd bij dit ras.

Bulldogs zijn kalm, dapper en vriendelijk. Dit ras heeft echter platte gezichten, wat een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Gestroomde Terrier Rassen

Een ander type hondenras dat dit prachtige bontpatroon kan ervaren is terriër. Deze honden zijn er in alle soorten en maten, dus er is voor iedereen wel iets bij. Hier zijn enkele terriër rassen die het gestroomde gen kunnen vertonen.

1. Amerikaanse Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier kan in veel verschillende kleuren voorkomen, waaronder effen, parti, en gepatchte kleuren. Ze mogen niet meer dan 80 procent wit zijn.

Dit terriërras is liefdevol, intelligent en mensgericht. Ze hebben veel beweging nodig en zullen het niet goed doen bij gezinnen die veel tijd doorbrengen zonder hun honden.

Als sterke honden is het belangrijk om Amstaffs goed te socialiseren en te trainen, vooral rond andere dieren en vreemden. Verzorging is gelukkig ook geen enorme opgave bij deze honden, want ze hebben een korte, stevige vacht.

2. Bull Terrier

Bull Terriers zijn er in witte en gekleurde variëteiten. Witte Bull Terriers kunnen wat gekleurde aftekeningen hebben. Brindle is eigenlijk een voorkeurskleur voor gekleurde Bull Terriers.

Deze honden staan bekend als actief, wilskrachtig en intelligent. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als vechthonden, dus hebben ze als pup veel training en socialisatie nodig. Er is ook enige bezorgdheid over de gezondheid van hun eivormige hoofd, waarover u zich moet inlezen voordat u voor dit ras kiest.

3. Boston Terrier

Een van de schattigste dingen van de Boston Terrier is hun zogenaamde smoking – een gekleurd gedeelte vergezeld van een wit gedeelte. Deze smoking jas kan komen in seal of zwart gestroomd. Het is duidelijk zichtbaar op het gekleurde gedeelte van de vacht van een Boston Terrier.

Boston Terriers zijn actief, vriendelijk en sociaal. Ze hebben dagelijks veel sociale interactie nodig, en hebben niet al te veel ruimte nodig om te bewegen. Dit terriër ras kan echter lijden aan problemen in verband met brachycephalie. Dit betekent dat ze gemakkelijk oververhit raken en gebits-, ademhalings- en oogproblemen krijgen.

Gestroomde hondenrassen

Het zijn niet alleen de terriër rassen die het prachtige gestroomde patroon kunnen ervaren! Hounds zijn een ander type hond dat vaak gestroomd kan zijn. Hier zijn een paar gestroomde jachthondenrassen.

1. Greyhound

Deze slungelige honden zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder verschillende tinten gestroomd. Dit omvat zwart gestroomd, blauw gestroomd en rood gestroomd. Elk van deze gestroomde patronen kan worden gecombineerd met witte gebieden in verschillende combinaties.

Het rood gestroomde patroon heeft de voorkeur. Vooral als de kleuren fijn en gelijkmatig verdeeld zijn.

Greyhounds zijn lief, nieuwsgierig en ondeugend. Ze liggen net zo graag met hun baasjes op de bank als dat ze graag in volle vaart achter dingen aanrennen! Socialiseer ze goed en wees voorzichtig met het uitlaten van ze in open gebieden. Zelfs Greyhounds met de beste recall kunnen verstrikt raken in de spanning van de jacht!

2. Whippet

Deze razendsnelle sprinters zijn verkrijgbaar in blauw gestroomd, gestroomd vaalros en rood gestroomd. Maar deze combinaties kunnen ook witte aftekeningen hebben. Whippets zijn vriendelijk, levendig, maar kunnen ook relaxte hondjes zijn. Het is een rustig ras, dus u zult weinig problemen hebben met blaffen.

Ze hebben een sterk jachtinstinct, dus moeten ze goed gesocialiseerd worden, en alleen in veilige, afgesloten gebieden losgelaten worden. Dit ras doet het goed in gezinnen die veel tijd met elkaar doorbrengen.

3. Plott Hound

De gestroomlijnde Plott Hound is er in zwart gestroomd, blauw gestroomd, chocolade gestroomd, grijs gestroomd, lever gestroomd, oranje gestroomd, rood gestroomd, tan gestroomd en geel gestroomd! U kunt zelfs buckskin, tan, malt, en verdunde zwarte factoren in Plott gestroomde kleuren krijgen. Bij deze honden zegt de AKC rasstandaard dat elke tint gestroomd de voorkeur heeft boven effen.

Plott Hounds zijn intelligent, energiek en onafhankelijk. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt om op groot wild te jagen, dus moeten ze als pup goed gesocialiseerd worden. Ze hebben gezinnen nodig die hen veel beweging en mentale stimulatie kunnen bieden.

4. Treeing Tennessee Brindle

Ja, dit hondenras heeft Brindle in de naam! De standaardkleuren van de Treeing Tennessee Brindle zijn zwart en gestroomd. Ze kunnen ook een gestroomde rand hebben als markering. Dit coonhoundras zit in de AKC Foundation Stock Service. Het is dus nog niet volledig geregistreerd, maar in ontwikkeling.

De United Kennel Club erkent het wel, en zegt dat elke andere kleur dan gestroomd of zwart met gestroomd als een ernstige fout wordt beschouwd. Dit ras is vriendelijk, alert en intelligent. Ze hebben een sterk jachtinstinct, dus moeten ze als pup goed gesocialiseerd worden.

Waar vind ik honden met een gestroomde vacht?

Als je je zinnen hebt gezet op een van deze rassen, heb je twee opties om een hond te vinden: fokker of reddingscentrum. Het is mogelijk dat je specifieke opvangcentra vindt voor gestroomde hondenrassen. Maar normaal gesproken zult u naar rasspecifieke opvangcentra moeten gaan. Het kan enige tijd duren voordat u de hond vindt die u zoekt.

Maar veel reddingscentra zullen met u samenwerken. En dit is een geweldige manier om een gestroomde hond een tweede kans te geven op een liefdevol thuis. Honden van reddingscentra kosten vaak minder dan die van fokkers. En het personeel van reddingscentra kan u vaak wat vertellen over de persoonlijkheid van een hond voordat u er een kiest.

Brindle Hondenfokkers

Het alternatief is naar een gerenommeerde fokker gaan. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat je met een lijst met vragen komt om er zeker van te zijn dat de honden zo gezond mogelijk zijn. Het belangrijkste is om puppyfabrieken en dierenwinkels te vermijden. Deze plaatsen fokken alleen voor de winst, vaak ten koste van de gezondheid van uw hond.

Gestroomde pups van gerenommeerde fokkers zullen waarschijnlijk meer kosten dan die van reddingscentra. Als je meer tips nodig hebt om een puppy te vinden, bekijk dan onze puppy zoekgids.

Welke hondenrassen hebben een gestroomde vacht?

Er zijn heel wat opties als je je zinnen hebt gezet op één van de gestroomde hondenrassen. Maar vergeet niet dat elk van deze rassen zeer verschillende behoeften heeft op het gebied van gezondheid, beweging en temperament.

Welke zal jij kiezen? Laat het ons weten in de commentaren! En als je thuis een gestroomde hond hebt, laat ons weten hoe ze zijn!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen