Franse Bulldog Levensduur – Hoe lang leven Frenchies?

franse bulldog levensduur

De gemiddelde levensduur van de Franse Bulldog ligt tussen 9 en 12 jaar.

Ze zijn heel schattig, maar helaas zijn ze vatbaar voor een groot aantal gezondheidsproblemen.

Deze problemen beïnvloeden niet alleen de levensduur van de Frenchie, maar hebben ook een diepgaande invloed op hun levenskwaliteit.

Potentiële Frenchie eigenaren denken misschien na over de voor- en nadelen van het aanschaffen van een Franse Bulldog.

Een belangrijk ding om te overwegen is de levensduur van de hond.

Dus, hoe lang leven Franse Bulldogs?

Franse Bulldog Levensduur: Hoe lang leven Franse Bulldogs?

De gemiddelde levensduur van een Franse Bulldog ligt tussen de 9 en 12 jaar.

Meningen en statistieken variëren, maar wij kwamen tot dit cijfer door een combinatie van geloofwaardige bronnen te gebruiken.

Bijvoorbeeld, de American Kennel Club geeft een Franse Bulldog levensverwachting van 10-12 jaar.

En een informeel onderzoek van de Britse Kennel Club registreerde ook een mediane leeftijd van 9 jaar.

Dus, een typische Franse Bulldog levensduur zou tussen 9 en 12 jaar moeten liggen.

Aan de bovenkant van de schaal, bereikte de langst overlevende Franse Bulldog die in het Kennel Club onderzoek werd gerapporteerd iets meer dan 14,5 jaar oud.

Dit is vrij gemiddeld voor honden in het algemeen, maar aan de lage kant voor kleine rassen. De Chihuahua bijvoorbeeld heeft een gemiddelde levensverwachting van 17 jaar, dankzij een lage kans op genetische gezondheidsproblemen.

Maar veel Frenchies hebben een veel kortere levensduur. Dit overzicht van meer dan 2.200 Franse Bulldoggen onder veterinaire zorg in 2013 meldde 98 sterfgevallen, en de mediane leeftijd was slechts 3,6 jaar.

Dus waarom sterven zoveel Frenchies jong?

De Franse Bulldog is vatbaar voor veel gezondheidsproblemen, waarvan sommige levensbedreigend kunnen zijn. Wij raden u aan uw onderzoek te doen voordat u dit ras overweegt.

In het algemeen zijn er verschillende factoren die de levensduur van de Franse Bulldog beïnvloeden, die we in het onderstaande gedeelte zullen onderzoeken.

Franse bulldog levensduurFactoren die de levensverwachting van de Franse Bulldog beïnvloeden

Zoals elk ras zijn Frenchies vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen dan andere.

Helaas hebben Franse Bulldoggen in het algemeen een hoge kans op gezondheidsproblemen – hoger dan de meeste andere rassen.

Al deze gezondheidsproblemen (hieronder in meer detail besproken) kunnen de levensduur van de Franse Bulldog aanzienlijk beïnvloeden.

Interessant is dat zelfs factoren als stress en angst de levensverwachting kunnen verkorten.

Het is mogelijk dat het geslacht van de hond ook een rol speelt.

Een studie merkte op dat mannelijke Frenchies meer kans hadden dan teefjes om gediagnosticeerd te worden met bepaalde aandoeningen, hoewel de onderzoekers opmerkten dat de levensduur tussen reu en teef niet beïnvloed werd.

Gezondheidsproblemen van de Franse Bulldog

De meest voorkomende gezondheidsproblemen, volgens een recente studie, waren oorinfecties, diarree, conjunctivitis (roze-ogen), te lange nagels en huidplooi-dermatitis.

Nog verontrustender is dat 12,7% van de honden in de studie aandoeningen aan de bovenste luchtwegen had, veroorzaakt door hun brachycefale gezichtsstructuur (platvoeten).

In het algemeen raden wij af rassen met een platte kop te adopteren, vanwege de grote kans op ademhalingsproblemen.

Vanwege hun platte gezichten hebben veel Franse Bulldoggen moeite met ademhalen, en sommigen lijden aan slaapapneu, snurken, enz.

Het gevaarlijkste is dat ze niet in staat zijn een veilige lichaamstemperatuur te handhaven tijdens het sporten of bij warm weer. Dat komt omdat honden vertrouwen op verdamping uit de mond en het gehemelte om af te koelen, maar rassen met een plat gezicht hebben niet genoeg oppervlakte om dat te bereiken.

Te veel Franse Bulldoggen sterven plotseling door oververhitting tijdens warm weer of inspanning.

Op sommige van deze gezondheidsproblemen kan worden getest, maar vele zijn gewoon een gevolg van het fokken van de Franse Bulldog.

Uiteindelijk kunnen we het houden van Franse Bulldogs als huisdier niet aanbevelen. Hoe schattig ze ook zijn, de kans op ernstige gezondheidsproblemen is gewoon te groot.

Hoe uw Fransoos een lang en gelukkig leven te bezorgen

Als u een Franse Bulldog bezit of overweegt er een te adopteren, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden.

Eerst en vooral moeten fokouders altijd getest worden op vermijdbare gezondheidsproblemen.

Gerenommeerde fokkers zouden alle beschikbare gezondheidstests voor dit ras moeten uitvoeren om de kans op gezondheidsproblemen tot een minimum te beperken.

Niet op alle gezondheidsproblemen kan worden getest. Toch zal het kiezen van een fokker die gezondheidstesten uitvoert uw kansen op een gezonde Franse Bulldog vergroten.

Twee van de meest voorkomende gezondheidstesten voor Franse Bulldoggen zijn oogtesten en heuptesten.

Oogtesten moeten worden uitgevoerd op de fokdieren, inclusief testen op erfelijke cataract en andere gezondheidsproblemen met de ogen.

Heupscores zijn ook beschikbaar om te testen op de kans op heupdysplasie en aanverwante problemen. Gerenommeerde fokkers moeten deze scores aan potentiële puppyouders verstrekken.

Helaas kan op veel van de ernstigste gezondheidsproblemen niet worden getest. Toch moet de fokker altijd alle beschikbare tests uitvoeren om vermijdbare gezondheidsproblemen uit te sluiten.

U zou alleen een Franse Bulldog moeten aanschaffen bij een gerenommeerde fokker, of een erkende reddingsfaciliteit. Zorg ervoor dat de fokker een vergunning heeft, ervaring heeft en gezondheidstests uitvoert op zijn fokdieren.

Als je je pup eenmaal hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem gezond te houden.

Zorgen voor een gezond dieet – en letten op voedselallergieën, die veel voorkomen – kan aanzienlijk helpen.

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts helpen ervoor te zorgen dat uw huisdier gezond blijft en dat eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk worden aangepakt.

Uw hond helpen om voldoende veilige beweging te krijgen zal ook helpen. Franse Buldoggen zijn niet super energiek, maar ze genieten nog steeds van regelmatige wandelingen.

Het bijhouden van routine gezondheidsonderhoud, zoals nagels knippen en tanden poetsen, zal ook helpen om de gezondheid van uw hond te verbeteren.

Ten slotte moet u uw hond met liefde en vriendelijkheid behandelen, en proberen zijn stress te minimaliseren.

Langst levende Franse Bulldog

We kennen de gemiddelde levensduur van de Franse Bulldog, maar wat is de langst levende Frenchie?

Anekdotische rapporten suggereren dat sommige Franse Bulldogs tot 15 jaar oud zijn geworden. We konden echter geen betrouwbare bron vinden om dit te bewijzen.

Een onderzoek uitgevoerd door het British Small Animal Veterinary Association Scientific Committee vermeldde de oudste Franse Bulldog als 14 jaar en 8 maanden. Dit was echter een informeel onderzoek.

Wat betreft gedocumenteerde langlevende Frenchies, kunnen we naar het nieuws kijken. Hank, een beroemde Frenchie van acteur Denise Richards, werd 13 jaar oud voordat hij overleed.

Laatste gedachten over de levensduur van de Franse Bulldog

Gemiddeld kunt u verwachten dat een gezonde Franse Bulldog ongeveer 9 tot 12 jaar oud wordt.

Verschillende factoren, zoals genetica, dieet, lichaamsbeweging en levensstijl kunnen de potentiële levensduur beïnvloeden.

In het extreme geval kunnen Franse Bulldoggen bijna 15 jaar oud worden. Helaas overlijden velen zeer vroeg in hun leven, als gevolg van complicaties in verband met hun gezondheidsproblemen.

Op het eerste gezicht lijkt een levensduur van 9 tot 12 jaar goed. Het is echter belangrijk om te onthouden dat veel Franse Buldoggen gedurende hun hele leven ernstige gezondheidsproblemen hebben. Met andere woorden, de kwantiteit van het leven is niet hetzelfde als de kwaliteit van het leven.

Vanwege de grote kans op ernstige gezondheidsproblemen van de Frenchie, raden wij dit ras in het algemeen niet aan.

Verwante artikelen

Referenties

O’Neill, Dan G., et al. “Demography and disorders of the French Bulldog population under primary veterinary care in the UK in 2013.”

Mayousse, Vincent, et al. “Prevalentie van neurologische aandoeningen bij de Franse bulldog: een retrospectieve studie van 343 gevallen (2002-2016).”

Dreschel, Nancy A. “De effecten van angst en vrees op de gezondheid en levensduur bij huishonden.”

De Franse Bulldog Club van Engeland