Franse Bulldog Chihuahua Mix – Een Gids voor de Bullhuahua

franse bulldog chihuahua mix

De Franse Bulldog Chihuahua mix combineert twee enorm populaire kleine hondenrassen.

Hij wordt ook wel Franse Bullhuahua genoemd.

De Franse Bulldog Chihuahua mix heeft waarschijnlijk een winnende persoonlijkheid. Maar toekomstige eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat de fysieke kenmerken van hun ouders samen een leven lang gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Waar komt de Franse Bulldog Chihuahua Mix vandaan?

De kruising tussen Chihuahua en Franse Bulldog is vrij recent, en we weten niet veel over de exacte oorsprong van de kruising.

Met dat gezegd, kunnen we kijken naar de geschiedenis van elk ouderras om meer te weten te komen over de oorsprong van de Franse Bullhuahua.

Eerst, de Chihuahua!

De Chihuahua

De iconische Chihuahua heeft een enigszins controversieel ontstaansverhaal, met veel tegenstrijdige meningen over waar de hond vandaan komt.

De gangbare theorie is dat het ras is ontstaan in Mexico. Dit is logisch, aangezien het ras is vernoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua.

En het is waar dat wat we nu kennen als de Chihuahua inderdaad uit Mexico komt. Maar de oorsprong van het ras is misschien wel veel ouder dan Mexico.

Afbeeldingen en inkervingen van op Chihuahua’s lijkende rassen zijn gevonden ter versiering van artefacten van verdwenen samenlevingen over de hele wereld.

Het is dus goed mogelijk dat de Chihuahua in Mexico is gekomen uit een verre, halfvergeten samenleving. Of het is mogelijk dat hij echt in Mexico is ontstaan! Hoe dan ook, het ras is oeroud.

franse bulldog chihuahua mix

De Franse Bulldog

De geschiedenis van de Franse Bulldog is duidelijker. Ondanks zijn naam komt de Frenchie oorspronkelijk uit Engeland.

Hij werd voornamelijk gefokt als schoothondje en als compacte, stadsvriendelijke gezelschapshond. Zijn oorsprong gaat terug tot het midden van de 18e eeuw.

Tegen het begin van 1900 had het ras zich verspreid naar Frankrijk, waar het bijzonder populair werd bij Franse aristocraten en stedelingen. Daarom kreeg het de naam “Franse Bulldog”, ondanks zijn werkelijke oorsprong in Engeland.

Tegenwoordig zijn zowel de Franse Bulldog als de Chihuahua behoorlijk populair. Op de lijst van de American Kennel Club van meest populaire hondenrassen staat de Franse Bulldog op #4, en de Chihuahua op #33.

Beide rassen worden gewaardeerd om hun schattige en unieke uiterlijk, hun liefdevolle persoonlijkheden en hun kleine formaat.

Leuke feiten over de Franse Bulldog Chihuahua Mix

De Chihuahua French Bulldog mix is een kruising van twee van de meest populaire speelgoedrassen. De mix zelf is vrij nieuw, maar de geschiedenis en legende van beide ouderrassen gaat honderden jaren terug.

De Chihuahua heeft een oude geschiedenis, die misschien wel ouder is dan Mexico zelf! Afbeeldingen van het ras Techichi, de voorloper van de moderne Chihuahua, zijn gevonden in verslagen van de oude Tolteken van wat nu Mexico is.

In de moderne geschiedenis heeft de Chihuahua een aantal beroemde eigenaren gehad – waaronder Britney Spears, Hilary Duff, en zelfs Marilyn Monroe!

De Franse Bulldog is momenteel het #4 meest populaire ras in Amerika, en ook hij claimt enkele zeer beroemde eigenaren. Beroemdheden als Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Madonna, en Michael Phelps hebben allemaal een Frenchie!

Weet jij nog leuke feiten over de Franse Bullhuahua? Laat hieronder een reactie achter!

Franse Bulldog Chihuahua Mix Uiterlijk

De Franse Bullhuahua neemt kenmerken van beide ouderrassen over. Er is geen manier om het uiterlijk van een kruising precies te voorspellen, simpelweg omdat ze meer kenmerken van beide ouderrassen kunnen overnemen.

Met dat gezegd, de Franse Bulldog Chihuahua mix is een kleine hond, met een gewicht van zo weinig als 7 pond en zo veel als 25 + lbs. Ze bereiken een typische maximale hoogte van ongeveer 12 centimeter.

Ze bezitten typisch een gedrongen, gespierd lichaam en de kenmerkende vleermuis-oren die Frenchies beroemd hebben gemaakt.

Hun hoofden zijn groot voor hun lichamen, wat bijdraagt tot de schattige-maar-grappige look.

Jassen zijn meestal kort tot halflang, en veel voorkomende kleuren zijn zwart, bruin, tan, crème, wit of een mengeling van kleuren.

U zult merken dat sommige Bulldog Chihuahua mixen meer lijken op Frenchies, en sommige meer op Chihuahuas. Dit is de aard van gekruiste honden, want er zal altijd enige onvoorspelbaarheid zijn.

Franse Bulldog Chihuahua Mix Temperament

Het temperament van deze mix zal ook een mix zijn van het temperament van elk ouderras. Bepaalde eigenschappen van elke ouder kunnen sterker of zwakker doorkomen, dus het is moeilijk om precies te voorspellen hoe het temperament van uw hond zal zijn.

Over het algemeen is het Franse Bullhuahua temperament speels, liefdevol en een beetje brutaal. Ze brengen graag tijd door met hun baasjes, en zullen zich meestal nauw aan hun favoriete persoon hechten.

Ze hebben een matig energieniveau. Hoewel ze graag spelen, zijn ze ook heel tevreden als ze op schoot liggen en veel aandacht en liefde krijgen!

Chihuahua French Bulldog mixen zijn meestal wat terughoudend rond vreemden, tenminste in het begin. Socialisatie van jongs af aan is belangrijk.

Slechte gewoonten

Soms kan deze mix territoriaal en zelfs agressief worden. Het is heel belangrijk om uw puppy te socialiseren met andere honden en mensen om deze eigenschappen te minimaliseren.

Hoewel deze mix liefdevol en aanhankelijk is, kunnen ze ook een duidelijke koppigheid hebben. Dit maakt ze soms moeilijk te trainen.

Deze mix lijdt soms aan het “kleine hondensyndroom”. Omdat ongewenst gedrag van kleine pups gemakkelijker te tolereren is, laten sommige eigenaren het liever passeren dan tijd en energie te investeren in het aanleren van goede gewoonten.

In andere gevallen halen nieuwe eigenaren hun puppy uit nieuwe situaties in plaats van belonende introducties te ontwikkelen. Deze honden missen belangrijke socialisatiemogelijkheden, en groeien nerveus op voor vreemde mensen, honden en omgevingen.

Chihuahuas in het bijzonder hebben de neiging om te gillen als ze zich nerveus of bedreigd voelen.

U kunt deze eigenschappen minimaliseren door training, maar het blijft belangrijk om u bewust te zijn van de mogelijke problemen waarmee u met uw hond te maken kunt krijgen.

Training van uw Franse Bulldog Chihuahua Mix

Training is belangrijk voor alle rassen, maar het is vooral belangrijk voor rassen zoals de Franse Bullhuahua, die tekenen van agressie en bewaking kunnen vertonen.

Honden moeten vanaf een zeer jonge leeftijd beginnen met hun training voor de beste resultaten. Training met positieve versterking is meestal het meest effectief.

Voor enkele tips en trucs, zie onze Chihuahua training gids, bench training gids, en onze algemene honden training gidsen.

Socialisatie is erg belangrijk bij dit ras, omdat ze wat gereserveerd en niet erg uitgaand kunnen zijn. Om agressie en verlegenheid te minimaliseren, moet u ervoor zorgen dat uw hond veel wordt blootgesteld aan andere dieren, vreemden, kinderen, enz. en het liefst van jongs af aan!

Voor lichaamsbeweging is dit een matig-energierijk ras. Ze spelen graag, en maken regelmatig kortere wandelingen. Ze hebben ook baat bij regelmatige uitstapjes naar het hondenpark om met andere pups te spelen!

De Franse Bulldog in deze mix kan betekenen dat uw pup wat ademhalings- of oververhittingsproblemen kan hebben. Dit komt door hun brachycefale gezichtsstructuur, die helaas ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken!

Dus, oefening moet niet te intens zijn voor uw kleine pup om aan te kunnen!

Let zeker op waarschuwingssignalen van ernstige ademhalingsproblemen, vooral als uw hond hard heeft gespeeld. Het is ook verstandig om voorzichtiger te zijn op warme dagen, want dit ras kan gemakkelijk oververhit raken.

Franse Bulldog Chihuahua Mix Gezondheid

Om een idee te krijgen van de gezondheid van de Franse Bullhuahua, kunnen we kijken naar de gezondheid van elk ouderras.

Chihuahua gezondheid

Eerst de Chihuahua. De Chihuahua lijdt aan enkele gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij kleine honden.

Gebitsproblemen zijn heel gewoon, want veel Chihuahua’s worden geboren met gebitsafwijkingen – of hun tanden groeien gewoon uit hun kleine mond.

Gewrichtsproblemen, zoals patellaire luxatie, komen vaak voor. Epilepsie en een laag bloedsuikergehalte zijn ook mogelijk. De bloedsuiker kan meestal goed worden beheerd door uw hond kleinere, frequentere maaltijden te geven – maar spreek met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

In zeldzame gevallen kunnen hersenproblemen zoals necrotiserende meningoencefalitis ook chihuahuas treffen.

Met dat alles gezegd, is de chihuahua relatief gezond in vergelijking met veel kleine rassen. Hij heeft een verwachte levensduur van 14-16 jaar.

Franse Bulldog Gezondheid

Vervolgens de gezondheid van de Franse Bulldog. Helaas lijden Frenchies aan een breed scala van gezondheidsproblemen, meestal als gevolg van de vorm van hun gezicht en snuit.

De Franse Bulldog heeft een brachycefale gezichtsstructuur, die bijdraagt aan verschillende gezondheidsproblemen. De structuur van hun gezicht beïnvloedt hun vermogen om te ademen, evenals hun vermogen om zichzelf af te koelen door te hijgen.

Hierdoor raken veel Frenchies gemakkelijk oververhit, hebben moeite met ademhalen, snurken vaak, enz. Niet alle Franse Buldoggen hebben te veel problemen, maar een groot deel wel.

Ze hebben ook veel problemen die verband houden met hun grootte. Rugproblemen, heupdysplasie, te grote hoofden, enz. zijn veel voorkomende problemen.

Oogproblemen, zoals staar en de ziekte van Von Willebrand komen ook veel voor.

Andere gezondheidsproblemen

Zowel de Chihuahua als de Franse Bulldog hebben moeite met bevallen. In feite worden Franse Bulldoggen bijna uitsluitend geboren door middel van een chirurgische keizersnede, simpelweg omdat de koppen van de puppies te groot zijn om op natuurlijke wijze te bevallen.

De Chihuahua kan ook lijden tijdens het geboorteproces.

Houd er ten slotte rekening mee dat door de kleine omvang van deze kruising, vergiftiging per ongeluk een punt van zorg is.

De Chihuahua French Bulldog mix kan ziek worden of zelfs gedood door relatief kleine hoeveelheden chocolade, kauwgom en andere ingrediënten die giftig zijn voor honden.

Hoewel je er altijd voor moet zorgen dat alle honden niet in aanraking komen met iets dat hen zou kunnen schaden, is dit vooral belangrijk bij kleine rassen.

Dus, beide rassen – en vooral de Franse Bulldog – worden geconfronteerd met enkele zeer ernstige gezondheidsproblemen die u twee keer zouden moeten laten nadenken over het ras.

Sommige van deze gezondheidsproblemen worden verbeterd door het kruisen van de twee rassen, terwijl andere dat niet worden.

Wij dringen er bij de lezers op aan om twee keer na te denken over dit ras – en elke andere hond die vaak lijdt aan chronische gezondheidsproblemen als gevolg van hun fokken.

Zijn Franse Bulldog Chihuahua Mixen Goede Gezinshonden?

In termen van hun temperament, kan de Chihuahua Franse Bulldog mix zorgen voor een goede familie huisdier.

Ze zijn meestal vriendelijk, brengen graag tijd door met hun familie, en passen vanwege hun grootte goed in appartementen en kleine huizen.

Dat gezegd hebbende, moet elke potentiële eigenaar zich zeer bewust zijn van alle mogelijke gezondheidsproblemen waarmee deze pups geconfronteerd kunnen worden. Zorg ervoor dat u overweegt of u bereid bent om te gaan met een potentieel leven van gezondheidsproblemen!

In het algemeen raden wij het bezit van de Franse Bulldog NIET aan, vanwege hun gezondheidsproblemen. De Chihuahua is iets gezonder, maar kan nog steeds met veel problemen te maken krijgen.

De mix van de twee komt met aanzienlijke risico’s voor gezondheidsproblemen. Een Franse Bulldog/Chihuahua mix is misschien beter af dan een raszuivere Frenchie, maar het is moeilijk te zeggen.

Als je een moreel probleem hebt met fokkers die doorgaan met het fokken van honden met aanzienlijke gezondheidsproblemen, kun je altijd een pup adopteren. Op die manier kunt u nog steeds genieten van het gezelschap van het ras, zonder dat u het fokken van gehandicapte honden hoeft te steunen.

Het redden van een Franse Bulldog Chihuahua Mix

Wij moedigen lezers altijd aan om honden uit asielen te redden, waar mogelijk. Hieronder vindt u een sectie die u helpt enkele reddingsorganisaties te vinden die dit ras ondersteunen.

En natuurlijk moet u uw plaatselijke asielen bellen om te zien of ze iets voor u hebben!

Bedenk wel dat je bij reddingshonden hun geschiedenis niet kent. Let op tekenen van mishandeling en agressie – en wees bereid extra geduld te hebben met je nieuwe pup!

Het vinden van een Franse Bulldog Chihuahua Mix Puppy

Als u ervoor kiest om een Chihuahua French Bulldog puppy te nemen, raden wij u aan om dierenwinkels en puppyfabrieken ten koste van alles te vermijden. Deze plaatsen houden zich niet aan foknormen, en behandelen hun dieren vaak niet erg goed!

Als u een puppy wilt, kunt u het beste een gerenommeerde, ervaren fokker bij u in de buurt zoeken. Doe eerst je onderzoek, om er zeker van te zijn dat je met een betrouwbaar iemand in zee gaat!

Een goede fokker moet gezondheidstests uitvoeren op zijn fokdieren, en vele jaren ervaring hebben.

Bekijk voor meer informatie onze puppy zoekgids!

Opvoeden van een Franse Bulldog Chihuahua Mix Puppy

Een puppy opvoeden is veel werk! Maar er zijn hulpmiddelen om u te helpen – zoals onze gedetailleerde puppytrainingsgidsen

Ook zijn er twee extra dingen om in gedachten te houden bij dit ras:

Ze moeten vroeg en vaak gesocialiseerd worden, want ze kunnen een beetje verlegen of zelfs agressief zijn tegenover andere honden.
Je moet heel voorzichtig met ze zijn, vanwege hun kleine formaat en broze botten.

U moet ook regelmatig met uw pup naar de dierenarts, om ervoor te zorgen dat eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden aangepakt.

Franse Bulldog Chihuahua Mix Producten en Accessoires

We hebben een aantal nuttige aanbevelingen van producten voor Chihuahua’s:

En producten voor Frenchies:

Voor- en nadelen van het krijgen van een Franse Bulldog Chihuahua Mix

Nadelen:

  • Hoog potentieel voor ernstige gezondheidsproblemen, voornamelijk door hun kleine omvang en brachycephalie
  • Franse Bullhuahua puppies zijn meestal duur, vooral omdat ze vaak via een keizersnede geboren moeten worden.
  • Vaak problemen met oververhitting, ademhalingsproblemen, enz.
  • Kan enigszins agressief of territoriaal zijn, vooral als hij niet goed getraind is.

Voordelen:

  • Behoorlijk schattig!
  • Klein formaat en matige energie maakt ze goed voor het appartementsleven

Vergelijkbare Franse Bulldog Chihuahua Mixen en Rassen

Wij raden over het algemeen aan honden met Franse Bulldog genetica te vermijden, vanwege mogelijke gezondheidsproblemen. Dat gezegd hebbende, zijn er andere soortgelijke mengsels die u kunt overwegen:

Franse Bulldog Chihuahua Mix Reddingsacties

We hebben geen reddingsorganisaties gevonden die zich specifiek richten op deze kruising. Er zijn echter genoeg reddingen voor de ouderrassen, die wellicht nuttig zijn voor onze lezers.

Enkele Franse Bulldog reddingen:

USA

French Bulldog Rescue Network

UK

French Bulldog Rescue GB

Australië

Bulldog Haven NW

En voor Chihuahuas:

USA

Chihuahua Rescue and Transport (USA)

UK

Chihuahua Rescue UK

Canada

Canadian Chihuahua Rescue and Transport

Australië

Chihuahua Rescue Australië

Kent u een Franse Bullhuahua reddingsorganisatie in uw omgeving? Laat het ons weten in de commentaren!

Is een Franse Bulldog Chihuahua Mix geschikt voor mij?

Voordat u dit ras overweegt, moet u zich terdege bewust zijn van alle mogelijke gezondheidsproblemen waarmee uw pup te maken kan krijgen.

Helaas maakt de grote kans op gezondheidsproblemen het moeilijk om dit ras – hoe schattig ze ook zijn – aan te bevelen.

Dat gezegd hebbende, als je je bewust bent van de gezondheidsproblemen en bereid bent daarmee om te gaan, is dit een leuk hondje om je metgezel te noemen.

Ze zijn klein, dus ze kunnen goed passen bij appartementbewoners.

Maar uiteindelijk raden wij dit ras niet aan op grond van ernstige gezondheidsproblemen.

Referenties en bronnen