French Bulldog Colors – Alle kleuren die een Frenchie kan hebben!

Franse Bulldog kleuren

French Bulldog kleuren zijn slechts één fascinerend aspect van de aantrekkingskracht van deze slimme, aanhankelijke rashond.

De originele Franse Bulldog was een onofficiële mascotte voor een zeer ongebruikelijke industrie – kantklossen!

Toen de kantwerksters van Nottingham in Engeland naar Frankrijk trokken op zoek naar klanten, brachten zij hun kleine Bulldogs met zich mee.

De Franse bevolking was gecharmeerd van deze kleine pups en uiteindelijk groeiden ze uit tot een ware Parijse sensatie.

Gaandeweg, met strategische kruisingen, werd deze hond de Franse Bulldog, of gewoon de “Frenchie.”

Toen de Frenchie de plas overstak naar Amerika, werden Amerikanen ook verliefd op hen.

In dit artikel nemen we de kleuren, patronen en genetica van de Franse Bulldog onder de loep om meer te weten te komen over dit populaire gezelschapsras.

Een korte geschiedenis van Franse Bulldog kleuren en vacht

1897 was een belangrijk jaar voor Franse Bulldoggen en hun bewonderaars, want toen werd de eerste officiële rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) gepubliceerd.

In deze eerste rasstandaard stelde de AKC dat donker gestroomd en donker gestroomd en wit de voorkeur hadden. Alle andere gestroomde en alle andere kleuren waren toegestaan.

Dit was een bewonderenswaardige eerste poging. Maar veel aspirant Franse Bulldog fokkers vonden dat deze vroege rasstandaard te weinig details bevatte.

Na een paar kleine herzieningen, vond een grote herziening van de oorspronkelijke rasstandaard plaats in 1911. In deze volgende editie, werden bepaalde Franse Bulldog kleuren afgekeurd:

 • Effen zwart
 • Zwart en wit
 • Zwart en bruin
 • Lever (rood)
 • Muis (grijs/blauw)

Vanaf 1991 was er nog een herziening van het kleurengedeelte van de officiële rasstandaard. Deze herziening stelde vast dat wit met zwart ook niet werd toegestaan.

Franse Bulldog kleuren

Moderne Franse Bulldog kleuren uitgelegd

Voor degenen die buiten de wereld van de Franse Bulldog fokken, kan het lezen over Franse Bulldog kleuren zoals “muis” en “lever” of “fawn” en “brindle” begrijpelijkerwijs verwarrend zijn.

Maar in de Franse Bulldog kleurenkaart die veel fokkers en wedstrijdjuryleden gebruiken, betekenen deze kleuren iets anders dan een diersoort of belangrijke lichaamsorganen!

Het ontcijferen en interpreteren van Franse Bulldog kleuren kan een beetje verwarrend worden, vooral omdat bepaalde kleuren en patronen de neiging hebben veel te lijken op bepaalde andere kleuren en patronen, totdat je ogen leren de verschillen te zien.

Fawn

De fawn kleur heeft een breed scala van donker tot licht. Sommige mensen verwarren fawn met de Franse Bulldog kleuren tan, bruin, beige of crème. Een echte fawn kleur heeft een lichte rode zweem.

Gestroomd

Om gestroomd te begrijpen, moet je eerst reekalf begrijpen.

Gestroomd is technisch gezien niet één kleur, maar eigenlijk een kleurenpatroon bestaande uit fawn en zwarte haren.

De gestroomde kleur kan ook wit bevatten. De hoeveelheid van elke kleur kan sterk veranderen hoe een gestroomde vacht eruit ziet.

Muis

De kleur “muis” betekent eigenlijk grijs. Specifiek betekent het een verdund grijs dat vaak lijkt op blauwgrijs, leisteenblauw of staalgrijs. Deze kleur is gediskwalificeerd van de AKC show normen.

Wat mouse tot een verwarrende kleur maakt is dat het ook kan voorkomen als onderdeel van een patroon zoals brindle.

De aanwezigheid van de muiskleurige haren is een diskwalificatie in de showring, maar er is een geoefend oog voor nodig om deze haren te ontdekken!

Lever

De kleur “lever” betekent een kleur op het bruine spectrum. Vaak is er een vleugje (of meer dan een vleugje) rood of roest in verwerkt.

Lever kan heel moeilijk te onderscheiden zijn van bepaalde tinten beige of crème, tenzij je oog getraind is om ze uit elkaar te houden. Vaak is het verraderlijke teken de neuskleur van de hond.

AKC Franse Bulldog Kleuren

De grote wijde wereld van Franse Bulldog kleuren en patronen kan snel verwarrend worden, vooral voor nieuwkomers!

Hier is een eenvoudig overzicht van toegestane en niet toegestane AKC French Bulldog kleuren.

Toegestane Franse Bulldog kleuren:

 • Wit
 • Crème
 • Fawn
 • Elke combinatie van wit, crème en/of fawn

Geaccepteerde Franse Bulldog kleuren en aftekeningen:

 • Ticked
 • Gestroomde aftekeningen
 • Bont
 • Zwart masker
 • Witte markeringen

Verboden Franse Bulldog kleuren en aftekeningen:

 • Effen (zelf) zwart
 • Zwart en tan
 • Zwart en wit
 • Blauw
 • Blauw en fawn
 • Lever
 • Merle

Veel voorkomende Franse Bulldog kleuren

Dit zijn de meest voorkomende en ook de enige geaccepteerde Franse Bulldog kleuren. Hier kijken we naar slechts enkele kleuren en in de volgende sectie kijken we naar veel voorkomende Franse Bulldog kleuren en aftekeningen.

 • Franse Bulldog kleuren wit: de witte kleur is er gelukkig een die zelfs newbie Franse Bulldog liefhebbers meestal meteen kunnen herkennen.
 • Franse Bulldog kleuren fawn: Franse Bulldog kleuren crème en fawn worden vaak door elkaar gehaald. In werkelijkheid kunnen ze behoorlijk op elkaar lijken! Beide worden ook geaccepteerd in de officiële AKC rasstandaard.
 • Fawn kan alleen voorkomen of met een patroon zoals gestroomd of piebald (bonte).

Veel voorkomende Franse Bulldog kleuren en aftekeningen

Als je dacht dat Franse Bulldog kleuren complex waren, wacht dan tot je leert over markeringen!

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire.

Franse Bulldog Kleuren Gestroomd

De gestroomde is waarschijnlijk de meest populaire Franse Bulldog kleur.

Gestroomd wordt soms ten onrechte een vachtkleur genoemd, maar in werkelijkheid is het een patroon gevormd door twee of meer verschillende vachtkleuren.

Het gestroomde vachtpatroon kan heel gevarieerd zijn en kan ook voorkomen in flarden met een andere effen vachtkleur zoals Franse Bulldog kleuren zwart gestroomd of Franse Bulldog kleuren gestroomd en wit.

Franse Bulldog kleuren bont

De bonte of bonte Franse Bulldog kleuren worden door serieuze fokkers beschouwd als een enigszins rekbaar doel. Het is een uitdaging om betrouwbaar bonte puppies te fokken!

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, is het mogelijk om een Frenchie te hebben die meer dan één kleurpatroon heeft, zoals een gestroomde bonte.

Een goed gefokte bonte Franse Bulldog vertoont een gedeeltelijk of volledig gezichtsmasker, gecompenseerd door een andere hoofdkleur van het lichaam en goed geplaatste aanvullende lichaamskenmerken die overeenkomen met het gezichtsmasker.

Franse Bulldog Kleuren Aangevinkt

Een vacht is “getikt” wanneer er kleine witte gebieden zijn waarin vlekken van kleur verschijnen.

Zeldzame Franse Bulldog Kleuren

Zoals bij veel populaire rashondenrassen, wordt de officiële rasstandaard beschouwd als de belangrijkste bron om geschikte Franse Bulldog kleuren te bepalen.

De rasstandaard wordt regelmatig bijgewerkt en bepaalt of een Franse Bulldog mag worden geshowd.

Maar soms zijn afgekeurde Franse Bulldog kleuren, patronen of aftekeningen niet toegestaan om redenen buiten het eenvoudige uiterlijk. Ze kunnen de gezondheid van het ras beïnvloeden.

Om deze reden waarschuwen gerenommeerde fokkers tegen de aankoop van een Franse Bulldog die wordt aangeprezen als “zeldzame Franse Bulldog kleuren”.

Helaas had de duurste Franse Bulldog kleur vaak niet gefokt mogen worden. Het kan uw nieuwe puppy ook in gevaar brengen voor levenslange, levensbeperkende gezondheidsproblemen.

De French Bulldog Club of America heeft richtlijnen uitgevaardigd die puppykopers waarschuwen tegen “rage” of “zeldzame” kleuren om deze reden.

Franse Bulldog rasclubs over de hele wereld geven richtlijnen over Franse Bulldog kleuren en patronen om pupkopers te helpen gerenommeerde, verantwoordelijke Franse Bulldog fokkers te identificeren die de gezondheid van de pup voorop stellen.

Franse Bulldog Kleur Genetica en Gezondheid

Serieuze fokkers gebruiken over het algemeen een French Bulldog kleuren genetica kaart om hun fokinspanningen te begeleiden en te volgen.

Dit is vooral nuttig wanneer een fokker besluit zich te specialiseren in bepaalde Franse Bulldog kleuren of patronen.

Maar veel aandacht besteden aan Franse Bulldog kleur DNA is ook belangrijk om te zorgen voor het fokken van gezonde pups met een uitstekende kwaliteit van leven.

De reden is eenvoudig.

Dezelfde genen die de kleuren en aftekeningen van de Franse Bulldog beïnvloeden, beïnvloeden vaak ook andere ontwikkelingsprocessen bij honden, zoals de ontwikkeling van een gezond gezichtsvermogen of gehoor.

Hier is wat basisinformatie over Franse Bulldog kleurgenetica en gezondheid om in gedachten te houden, vooral als u op zoek bent naar een puppy!

Wit

Het gen dat een volledig witte vaste vacht produceert heeft een goed gedocumenteerde associatie met doofheid bij honden.

De ogen zijn vaak blauw, wat ook in verband wordt gebracht met doofheid bij honden, evenals met andere oogproblemen.

Franse Bulldoggen met aanzienlijke witte aftekeningen en patronen waar geen gestroomde aanwezig is, kunnen ook risico lopen op hondendoofheid en oogproblemen.

Muis

Het gen van de muiskleur is gekoppeld aan staar, blindheid, aanhoudende haaruitval en andere huidproblemen.

Aangetaste honden hebben vaak gele of blauwe ogen.

Lever

Het gen geassocieerd met de leverkleur is gekoppeld aan staar en alopecia op jonge leeftijd.

Aangetaste honden hebben vaak gele ogen.

Merle

Het merle-gen heeft een bekend verband met oogproblemen, waaronder ontbrekende ogen of oogafwijkingen, zoals niet-werkende of kleiner dan normale ogen.

Gekoppelde oorproblemen omvatten doofheid in één of beide oren.

Beste Franse Bulldog Kleuren

Wat zijn volgens jou de beste Franse Bulldog kleuren? Heb jij favoriete Franse Bulldog kleuren?

Deel je favoriete kleuren in de commentaren sectie!

Misschien wil je ook onze gids voor de beste kleine hondennamen bekijken!

Referenties:

Dykes, S., et al, “French Bulldog Fad Colors Explained,” The French Bulldog Club of America, 2019.
Rankine-Parsons, P., et al, “What Color Should My French Bulldog Be,” The French Bulldog Club of England, 2019.
Grebe, J., “FRENCH BULLDOG COAT COLORS and the BREED STANDARD Historical Perspective,” American Kennel Club, 2018.
Gravestock, C., “Pied French Bulldogs – Coat Color Inheritance,” Bull Market Frogs Kennel, 2017.
Bell, J.S., DVM, “Practical Genetics for French Bulldog Breeders & Owners,” Tufts University/Cummings School of Veterinary Medicine, 2008.
Hedberg, K., BVSc, “French Bulldog Coat Color Genetics,” French Bulldog Club of NSW, 2008.