F1b Mini Goldendoodle

F1B mini goldendoodle

Ik dacht dat standaard Goldendoodles geen cuter konden krijgen – en toen zag ik een f1b mini Goldendoodle. Deze kleine honden zijn net als teddyberen! Ze kunnen beter geschikt zijn voor eigenaren met allergieën, maar hun kleinere formaat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze onderhoudsarm zijn. In feite hebben ze een verrassende hoeveelheid lichaamsbeweging, verzorging en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven en ongewenst gedrag te voorkomen. Dus in deze gids zal ik precies uitleggen hoe je voor deze kleine, moderne mix moet zorgen. Op die manier weet je of het de juiste keuze voor je is voordat je er een mee naar huis neemt!

Inhoud


Wat is een F1b Mini Goldendoodle?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van een Goldendoodle. Deze populaire mix combineert de Golden Retriever- en Poedelrassen om een donzige, schattige hybride te creëren. Mini-versies gebruiken gewoon een kleinere Poedel-ouder in de hoop een kleinere puppy te produceren. Maar gemengde rassen kunnen zich ingewikkelder gaan voelen wanneer ze schijnbaar willekeurige cijfers en letters voor zich hebben. Wat betekenen ze allemaal? Maakt het echt uit, of zijn ze allemaal hetzelfde?

Nou, deze honden kunnen eigenlijk heel veel verschillen, afhankelijk van de generatie en het type dat je kiest, dus het is een goed idee om op deze cijfers en letters te letten! Een f1b Mini Goldendoodle is een mix van de eerste generatie die is teruggekruist naar een rashond (meestal een dwergpoedel). Het zal dus meer Poedel-DNA hebben dan Golden Retriever.

Wat is het verschil tussen F1 en F1b Mini Goldendoodles?

De ‘B’ maakt het verschil tussen deze twee soorten kleine gemengde rassen. B staat voor ‘backcross’. Een F1b heeft dus één F1 Mini Goldendoodle-ouder en één raszuivere Poedel-ouder – meestal een miniatuur. Het doel met de F1b is om een puppy te produceren met meer Poedel-eigenschappen dan Golden Retriever-eigenschappen. Een kleiner lichaam en een krullende vacht zijn twee felbegeerde eigenschappen!

De F1 Mini Goldendoodle is een mix van de eerste generatie. Dit betekent dat hun beide ouders rashonden zullen zijn. Dit type hond van gemengd ras heeft de neiging om het meest onvoorspelbaar te zijn in termen van eigenschappen, omdat ze alles kunnen erven van beide raszuivere ouders.

F1B mini goldendoodle

Is een F1b of F2b Mini Goldendoodle beter?

Als een F1b Mini Goldendoodle een eerste generatie is, kun je waarschijnlijk raden wat een F2b is – tweede generatie! In plaats van twee raszuivere ouders te hebben, zoals eerste generatie mixen, zullen honden van de tweede generatie twee ouders van gemengde rassen hebben. Maar omdat een F2b ook wordt teruggekruist, hebben ze een tweede generatie ouder en een raszuivere ouder.

Geen van deze honden is per se ‘beter’ dan de ander. Maar als je een hond wilt met meer Poedel-achtige eigenschappen, of op zijn minst meer voorspelbare eigenschappen, zul je waarschijnlijk de voorkeur geven aan de F2b.

Hoe groot worden F1b Mini Goldendoodles?

De volwassen grootte van uw gemengde ras is afhankelijk van een paar verschillende factoren. Dit omvat genetica, maar ook zaken als hun geslacht en gezondheid. Vrouwelijke honden zijn meestal kleiner dan reuen. En een ongezonde hond groeit misschien niet tot zijn volledige potentieel, vooral als hij al vroeg in het leven belangrijke voeding mist.

F1b-honden zijn minder voorspelbaar dan latere generaties. Ze staan ook dichter bij de Golden Retriever raszuivere voorouders, dus ze hebben meer kans om die grote omvang te erven. Zolang ze echter worden teruggekruist naar een rasechte miniatuurpoedel, zullen ze meestal kleiner zijn dan hun F1-ouder. Gemiddeld worden ze ongeveer 15 centimeter lang, met een gewicht van 25 lbs. Maar dit is niet gegarandeerd. Sommige zullen kleiner zijn en sommige kunnen uitgroeien tot veel groter!

Zijn F1b Mini Goldendoodles Hyper?

Zowel Golden Retrievers als Poedels van alle groottes staan bekend om hun hoge energieniveau. En hetzelfde geldt voor dit kleine gemengde ras. Ondanks hun grootte zal een F1b Mini Goldendoodle veel energie hebben. Ze zijn het gelukkigst in huizen waar ze veel mogelijkheden krijgen om te spelen en te oefenen, of dit nu gaat om frequente uitstapjes naar het hondenpark, of zelfs wandelingen of energieke apporteerspellen.

‘Hyper’ is een beetje een misleidende term als het gaat om onze honden. Veel mensen hebben de neiging om honden als hyper te beschouwen, terwijl hun behoeften in werkelijkheid gewoon niet worden begrepen. Ervoor zorgen dat uw pup voldoende beweging krijgt, vermindert eventuele zoomies of ongewenst gedrag en ziet uw pup snel op de bank snoozen voor wat rust!

Blaffen F1b Mini Goldendoodles veel?

Blaffen varieert echt van de ene Goldendoodle tot de andere. Sommige eigenaren vinden dat hun hond bij van alles en nog wat lijkt te blaffen, terwijl anderen een rustige little engel op hun handen!

In veel gevallen wordt blaffen erger omdat we het gedrag onbedoeld belonen. Maar er zijn momenten waarop blaffen een natuurlijk instinct is. Je hond kan blaffen om je aandacht te trekken, of om je te waarschuwen voor indringers, of zelfs uit verveling en angst. Als je hond naar wens te veel lawaai maakt, kun je altijd overwegen om hem te trainen om stil te zijn.

Verzorging en hypoallergeniciteit

De F1b-mix heeft meer kans om een krullende Poedeljas te erven (zolang hun backcrossed ouder een Poedel is natuurlijk!). Dit heeft voor- en nadelen. Een poedelachtige vacht zal minder snel verharen. En alle haren die wel verharen, zitten gevangen in de krullen. Dit betekent echter natuurlijk dat hun vacht meer verzorging nodig heeft, omdat het meer vatbaar is voor knopen en klitten, die gemakkelijk gematteerd kunnen raken.

Het is ook vermeldenswaard dat een laag afstotende vacht niet noodzakelijkerwijs betekent dat uw mix geen allergieën veroorzaakt. De eiwitten die allergiesymptomen veroorzaken, zijn te vinden in hondenspeeksel, zweet en huidschilfers, niet in de haren die uw hond afwerpt. Maar omdat je dichter bij je hond moet komen om hem vaker te verzorgen, kun je in nauwer contact komen met deze allergenen dan je zou hopen.

Niet alle honden zullen allergische symptomen veroorzaken. Het kan zelfs variëren tussen een enkel ras! Breng dus wat tijd door met je mix voordat je ze mee naar huis neemt. En als ze thuis zijn, was dan regelmatig zacht beddengoed en speelgoed en laat een ander familielid de verzorging doen.

Hoe lang leven F1b Mini Goldendoodles?

Levensduur is een andere functie die voor ons heel moeilijk te voorspellen is. Maar studies hebben aangetoond dat kleinere hondenrassen de neiging hebben om langer te leven dan grotere hondenrassen. En honden van gemengde rassen leven gemiddeld langer dan rashonden! Het ziet er dus goed uit voor je Mini Goldendoodle.

De meeste van deze pups zullen tot ver in hun tienerjaren leven. Maar gezondheid en algemene zorg kunnen hier invloed op hebben.

Waar vind je een puppy

Mini Goldendoodle fokkers worden steeds gemakkelijker te vinden. Maar omdat Doodle-rassen zo populair zijn, is het belangrijk dat u waakzaam blijft als het gaat om het vermijden van slechte fokkers, puppymolens, enzovoort. Kies gerenommeerde fokkers die hun honden en puppy’s de best mogelijke zorg bieden.

Als je eenmaal een fokker hebt gevonden, kun je met hen praten over de generatie puppy’s die je zoekt. Ze zullen meestal graag met je praten over de vraag of dit iets is dat ze kunnen accommoderen, of om je je andere opties te laten zien als er bepaalde eigenschappen zijn waarnaar je op zoek bent.

Heb je een F1b Mini Goldendoodle?

Deze kleine hond is schattig en aanhankelijk! In het juiste huis zullen ze een geweldige metgezel zijn en een liefdevol lid van het gezin. Maar zorg ervoor dat u hun zorgbehoeften begrijpt en aan hen kunt voldoen. Dit omvat het bieden van veel mentale stimulatie, lichaamsbeweging en verzorging!

Meer over Goldendoodles

Verwijzingen

  • Urfer, S. (et al), ‘Risicofactoren geassocieerd met levensduur bij gezelschapshonden geëvalueerd in eerstelijns veterinaire ziekenhuizen’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019)
  • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012)
  • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology and Allergy (2011)
  • Shouldice, V. (et al), ‘Expression of Behavioral Traits in Goldendoodles and Labradoodles’, Dieren (2019)