Chow Chow – De complete gids voor een steeds populairder wordende pup

Chow Chow

De Chow Chow is een stevige, krachtige hond met een hoog geplaatste staart en een donzige vacht. Met een gewicht tussen 44 en 70 lbs kunnen ze tot 21 centimeter lang worden. Dit ras is onafhankelijk, waardig en intelligent. Het is ook een van de oudste rassen ter wereld. Maar voordat u zich klaarmaakt om puppynamen uit te kiezen, moet u weten dat vroege socialisatie en positieve bekrachtigingstraining van vitaal belang zijn voor deze honden. Dit komt door hun werkgeschiedenis, zoals we later zullen zien.

Wat staat er in deze handleiding

Chow Veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Chow.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 74 van 193
 • Doel: Oorspronkelijk, sport en jacht. Nu, huishonden, waakhonden, gezelschapshonden
 • Gewicht 44-70 pond
 • Temperament koppig, intelligent, waardig

De Chow Chow is een prachtig ras, maar ook een die enige controverse veroorzaakt.

Zal deze glorieuze, stevige, krachtige waakhond ook een geweldig huisdier zijn? En heb je wat nodig is om het meeste uit het bezit van je eigen kleine leeuw te halen?

Chow Chow Breed Review: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Chows zijn een van de oudste hondenrassen ter wereld – ze bestaan al meer dan tweeduizend jaar! Het ras dateert uit de Han-dynastie die rond 150-206 voor Christus ligt.

Het is een lid van de Chinese hondenrasgroep. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als een sport- en jachthond en Chinese aristocraten gebruikten ze om op wildvogels te jagen. In feite zou een Chinese keizer een kennel van 5.000 hebben gehad!

Sindsdien hebben Chows vele rollen op zich genomen. Deze omvatten hoeden, karren, bewaken en slepen. Of gewoon huisdieren zijn.

Leuke weetjes over Chows

De geschiedenis van dit ras alleen al zit vol met intrigerende leuke feiten. Ze werden vanaf 1800 naar het buitenland gebracht. Voor die tijd had China een ‘gesloten deur’-beleid.

Toen, in de jaren 1820, verschenen Chows in de London Zoo, waar ze werden bestempeld als de ‘Wilde Honden van China’.

Chows verscheen voor het eerst in de VS in 1890 en werden uiteindelijk in 1903 toegelaten tot de AKC. Tegen de jaren 1920 had de Britse koningin Victoria er een.

Het ras verscheen voor het eerst in shows op Crufts in 1925 en ze werden erkend door de United Kennel Club (UKC) in 1934.

Een extra leuk weetje? Het is bekend dat ze een serieuze voetfetisj hebben. Ze zullen in de winter lang met plezier aan je voeten kruipen!

Beroemde eigenaren

Een paar beroemdheden hebben in hun leven een Chow gehad en gekoesterd. Hier zijn enkele van de vooraanstaande eigenaren van dit waardige ras:

 • Sigmund Freud, beroemd neuroloog en de grondlegger van de psychoanalyse
 • Janet Jackson, beroemde zangeres en danseres
 • Martha Stewart, zakenvrouw en televisiepersoonlijkheid
 • Elvis Presley, beroemde zanger
 • Johannes Calvijn Coolidge

Oorsprongsnaam

Iets anders dat interessant is om op te merken, is de oorsprong van de naam ‘Chow Chow’. Toch staat de oorsprong van de naam ter discussie.

Een overtuiging is dat chows lang geleden in China een voedselbron waren! Als gevolg hiervan werden ze de ‘eetbare hond’ genoemd. Het blijkt dat het Kantonese woord voor eetbaar Chow is.

Een meer algemene verklaring komt echter uit het 18e-eeuwse Britse Rijk. Scheepskapiteins gebruikten de term ‘chow chow’. Het was pidgin Engels voor verschillende items in de lading van een schip.

Dus toen deze honden deel gingen uitmaken van de lading, werden ze geclassificeerd als ‘chow chow’. De naam bleef hangen.

Chow Chow Uiterlijk

Dit ras is naar verluidt verwant aan Spitz-honden van het Noordse type. Er wordt ook gezegd dat ze vergelijkbaar zijn met de mastiff – stevige, vierkant gebouwde krachtige honden.

Deze honden zijn compact en toch sterk. Ze hebben een hoog aangezette staart gekruld die dicht bij hun rug wordt gedragen en staan bekend om hun kortere, gestileerde gang. Deze gang is te wijten aan hun ongewoon rechte achterpoten.

Unieke kenmerken

Chows hebben een duidelijk uiterlijk – mogelijk als een combinatie van hun vele unieke kenmerken. Ten eerste hebben ze een groot hoofd met een brede, platte schedel en een korte, diepe snuit.

Een ander opvallend kenmerk is hun tong. Wanneer dit ras jong is, is zijn tong roze zoals elke andere hond. Naarmate ze ouder worden, wordt hun tong echter uniek blauw of zwart.

Wat hun gezicht betreft, beschouwen veel mensen hun natuurlijke uitdrukking als schurend.

Over het algemeen zijn ze een middelgrote hond. Een volgroeide man staat 18-21 centimeter lang en weegt 55-70 lbs. Het typische gewicht voor een vrouw is 44-60 lbs. Ze staan 17-20 inch hoog.
Chow Chow

Kleuring

Deze honden kunnen elke effen kleur hebben. Ze kunnen ook lichtere plekken hebben. Deze zijn meestal te vinden op hun kemphaan, staart en de achterkant van hun bovenachterpoten.

Veel voorkomende kleuren zijn:

 • Rood
 • Kaneel
 • Zwart
 • Blauw
 • Room

Chow Chow Temperament

Chows zijn waardige, serieuze en afstandelijke honden. Deze honden zijn scherp intelligent en hebben een onafhankelijke geest.

Ze staan er ook om bekend gereserveerd en achterdochtig te zijn in de buurt van vreemden. Met familie zijn deze honden echter erg loyaal.

Dit is een natuurlijke waakhond. Het is dus essentieel dat u uw puppy socialiseert vanaf de dag dat hij thuiskomt.

Training en oefening

Vanwege hun geschiedenis als waakhonden moeten deze honden serieus worden getraind. Je zult ook beide ouders moeten ontmoeten. En zorg ervoor dat uw aristocratische hond zich op zijn gemak voelt bij vreemden.

Met puppytrainingslessen, geduld en positieve bekrachtiging kan uw pup een hond worden. Het is het beste om harde training te vermijden, omdat Chows moeite kunnen hebben om eigenaren te vertrouwen die hard trainen. Video’s zoals hieronder zijn handig om te beginnen.

Begin in plaats daarvan jong en haast je niet met deze serieuze honden. Ze kunnen inderdaad erg koppig zijn als het gaat om training.

Als je nerveus bent over zindelijkheidstraining, is Chows misschien perfect voor jou! Hetzelfde als je een beetje een nette freak bent. Deze hondjes zijn snel zindelijk en nemen netheid serieus. Je hoeft niet te veel van een hondengeur van hen te verdragen.

Oefening

Dit is een waakhond die een gematigd niveau van lichaamsbeweging vereist. Dit betekent dat een gestage wandeling voldoende is – Chows zijn niet gebouwd om hardlopers te zijn.

Wees ook voorzichtig om inspannende oefeningen of ruw spel te vermijden. Vermijd bovendien het uitlaten van je pup als het te warm of vochtig is. Met al die dichte vacht zijn deze honden vatbaar voor oververhitting.

Chows zijn ook geen grote fans van zwemmen, dankzij hun jas. Als ze nat zijn, kan het ze een ton verzwaren. Ze zullen dus geen zwemwedstrijden winnen. Het loont ook om ze goed in de gaten te houden als je ooit in de buurt van een waterlichaam bent.

Gezondheid van het ras

Vanwege zijn diepliggende ogen heeft dit ras een beperkt perifeer zicht. Dit betekent dat het het beste van voren kan worden benaderd. Bovendien kunnen ze last hebben van oogproblemen.

Andere bekende gezondheidsproblemen zijn:

Heup- en elleboogdysplasie

Heup- en elleboogdysplasie treedt op wanneer de gewrichtskom abnormaal wordt gevormd. Wat het betekent is dat het gewricht niet goed past.

Deze erfelijke aandoening kan pijn en zelfs kreupelheid bij honden veroorzaken. Fokkers moeten dus de ellebogen en heupen van beide ouders laten testen.

Hypothyreoïdie

Het meest voorkomende schildklierprobleem bij dit ras is hypothyreoïdie. Enkele veel voorkomende symptomen hiervan zijn obesitas, haaruitval en huidproblemen.

Hypothyreoïdie kan worden gediagnosticeerd met een bloedtest.

Patella Luxatie

Patella luxatie is wanneer de knieschijf uit zijn plaats springt.

Honden kunnen worden gediagnosticeerd zo jong als acht weken oud. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat elke puppy die u overweegt, is getest.

Brachycefalie

Helaas worden Chows ook geclassificeerd als brachycefale honden.

Sommige onderzoeken en dierenartsen zijn het daar niet mee eens en classificeren het ras als mesocefale honden.

“Mesocephalic” verwijst naar honden met een kop van gemiddelde proporties. Hoe dan ook, het gezicht van een Chow is nog steeds meer afgeplat dan hun wolvenvoorouders.

Hoewel niet zo extreem als sommige andere rassen, moet u zich ervan bewust zijn dat ze waarschijnlijk nog steeds een verminderde ademhaling en algehele gezondheid hebben.

Andere gezondheidsproblemen

Chows hebben huidplooien op hun gezicht. Deze worden veroorzaakt door verkorte snuiten. Deze extra huid kan echter gemakkelijk opgesloten vuil en bacteriën verbergen.

Dus als ze niet goed worden schoongemaakt, kunnen ze leiden tot zweren en infecties.

Honden met brachycefalie zullen waarschijnlijk ook worstelen met oververhitting. Zoals eerder vermeld, is dit iets waar dit ras mogelijk mee te maken heeft.

Wanneer honden oververhit raken, kunnen ze erg ongemakkelijk en ziek worden, en als ze niet snel genoeg worden afgekoeld, kunnen ze zelfs sterven.

Een ander veel voorkomend probleem bij honden met een plat gezicht is overbevolking van de tanden. Dit kan leiden tot tandbederf.

Het is dan logisch dat vanwege de moeite om te ademen, deze honden waarschijnlijk luidruchtig zullen ademen en snurken.

Behandeling

Verzekering voor honden met een plat gezicht is duur; sommige voorwaarden zijn volledig uitgesloten van dekking.

Chow Chow

Verwachte levensduur

De gemiddelde levensverwachting van een chow chow is ongeveer 12 – 15 jaar.

Verzorging en verzorging

Deze honden hebben twee jassen. Alle Chows hebben een zachte ondervacht, maar ze kunnen zowel een gladde als een ruwe toplaag hebben.

De ruwe vacht is de meer bekende soort Chow. Aan de andere kant hebben glad gecoate Chows een harde, dichte, korte buitenvacht. Het heeft een zware leeuwachtige kemphaan en poot- en staartbevedering.

Borstelen

Dit ras vereist grondig borstelen – minstens twee keer per week. Het zorgt ervoor dat hun vacht niet gematteerd raakt. Het is vooral belangrijk om matten rond het hoofd te voorkomen.

Borstelen is ook handig met de zachtere vachten bij puppy’s.

Baden

Dit ras moet een maandelijks bad hebben. Zorg er wel voor dat ze daarna grondig gedroogd zijn. Gebruik een koele luchtdroger om ervoor te zorgen dat je je pup niet oververhit raakt.

Hun oren en ogen moeten eenmaal per week worden schoongemaakt en nagels moeten regelmatig worden geknipt.

Hoewel ze als zeer schone honden worden beschouwd, verharen ze seizoensgebonden.

Doe Chows maak goede huisdieren

Dit ras wordt steeds populairder. Ze staan momenteel op de 74e plaats van de 194 rassen op de AKC-website.

Het goede nieuws is dat het serene, waardige honden zijn. Ze hebben echter veel gezondheidsrisico’s. Dit ras is dus niet voor iedereen weggelegd.

Als je niet voorbereid bent om voor deze honden te zorgen, raden we je aan een ander ras te kiezen. Een die gezondheidsproblemen heeft waar je op kunt testen, geen structurele problemen die te maken hebben met de lengte van de snuit.

Een andere optie, als je bereid bent, zou zijn om gewoon een volwassene te redden. Meer daarover in de volgende sectie.

Een Chow redden

Het adopteren van een pup is vaak een geweldige ervaring! Het voelt altijd geweldig om een thuis te geven aan een bontkind in nood. We hebben hier wat informatie over hondenredding. En je kunt hier enkele reddingsverenigingen vinden.

Een Chow Chow puppy vinden

Als je zeker weet dat je een van deze donzige puppy’s wilt krijgen, ongeacht gezondheidsproblemen, zijn er een paar dingen om op te merken. U vindt al onze tips om u te helpen met uw puppy zoeken in onze gids hier. Ook is het verstandig om puppymolens te vermijden op je zoektocht naar een pup.

Wees voorbereid op een hoge prijs, vooral gezien de gezondheidsproblemen waarmee dit ras te maken kan krijgen.

Een alternatief dat veel mensen leuk hebben gevonden, is het adopteren van een gemengd ras. Chow Chows-mixen omvatten het populaire Chow Lab-kruis en zijn soms te vinden bij reddingscentra.  Als dat klinkt als iets dat je bereid bent te overwegen, bekijk dan hier enkele mixopties.

Chow Chow

Een Chow Chow-puppy opvoeden

De zorg voor een kwetsbare pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn een aantal geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze puppypagina. U zult ook diep willen nadenken over het vinden van het beste voedsel voor uw Chow Chow-puppy – we hebben alle informatie!

Populaire Chow ras mixen

Als je nu misschien weg leunt van Chows, wil je misschien kijken naar vergelijkbare rassen.

Vergelijkbare rassen

Hier zijn enkele andere rassen die u misschien leuk vindt:

Voors en tegens van Getting A Chow

Tegens

 • Gezondheidsproblemen: Zoals eerder besproken, is het verstandig om volledig op de hoogte te zijn van de mogelijke gezondheidsproblemen voordat u dit ras krijgt.
 • Afstandelijk tegenover vreemden: Als je op zoek bent naar een supervriendelijk ras om bevriend te raken met al je vrienden, kijk dan nog eens goed. Chows is misschien niet degene voor jou.
 • Het is onwaarschijnlijk dat u met andere huisdieren overweg kunt: Als je andere huisdieren hebt, wees dan voorzichtig. Chows hebben een serieuze jachtgeschiedenis en kunnen roofzuchtig zijn tegenover kleinere dieren.
 • Onderhoudsarme vacht: Er gaat een hoop geborsteld worden met dit ras!

Pros

 • Beschermend en loyaal: Hoe onvriendelijk ze ook zijn voor vreemden, ze zullen achter je staan.
 • Stadshond: Dit hondje met lage activiteit is perfect voor stads- en appartementsbewoners.
 • Lage inspanningseis: Chows hebben slechts één matige wandeling per dag nodig – als je een couch potato bent, werkt dit!
 • Zeer netjes: Naast wat seizoensgebonden verharing zijn deze honden de schoonste honden!

Zijn Chows duur?

Dat zou je kunnen zeggen! Gemiddeld is een goed gefokte puppy van een verantwoordelijke fokker tussen de $ 900 en $ 1.200. Het is ook algemeen bekend dat hoe luchtiger de Chow, hoe duurder ze zullen zijn.

Moet ik een kat adopteren als ik een chow bezit?

Dit kan mogelijk zijn als een kat in de puppytijd wordt geïntroduceerd en uw pup is getraind om te blijven en te vertrekken. Toch hebben Chows een sterke “prooidrift” en jagen ze waarschijnlijk katten achterna. We raden zeker aan om voorzichtig te zijn. Zoek ook de hulp van een hondentrainer. Misschien vindt u deze video nuttig.

Chow Breed Reddingen

Hier zijn enkele reddingsverenigingen die u misschien nuttig vindt als adoptie op uw radar staat. Deel enkele van je favorieten in de comments!

  • Chow Chow Reddingsvereniging
  • Noord Haven Chow Chow Haven
  • Chow Rescue New York
  • De Chow Chow Club
  • Houston Chow Chow Verbinding
  • Australië Chow Chow Rescue
  • Merlijn’s Hope, Canada

Referenties en verder lezen