F1b Bernedoodle

f1b bernedoodle

De F1b Bernedoodle is een mis tussen een eerste generatie Bernedoodle en een raszuivere Poedel. Deze tweede generatie mix zal 75% Poedel DNA hebben.

F1b Bernedoodle honden hebben meer kans om de weinig verharende vacht van de Poedel te hebben.

Maar, hun uiterlijk en eigenschappen zijn nog steeds tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Hoewel het vinden van puppies momenteel moeilijk is, is dit ras in opkomst.

F1b Bernedoodle FAQS

Klik op de links hierboven om direct naar de antwoorden te gaan. Of blijf lezen om absoluut alles te weten te komen over deze lieve design hond.

Wat betekent F1b Bernedoodle?

F1b Bernedoodles zijn ook bekend als tweede generatie mixen. Ze zijn het resultaat van het fokken van een eerste generatie Bernedoodle met een raszuivere Poedel.

Eerste generatie Bernedoodles zijn 50% Poedel en 50% Berner Sennenhond.

Maar in een tweede generatie veranderen deze grenzen. F1bs zijn 75% Poedel en slechts 25% Berner Sennenhond.

Het is nog steeds moeilijk te voorspellen welke eigenschappen een f1b Bernedoodle precies zal erven. Maar het is waarschijnlijk dat ze veel meer op het Poedelras zullen lijken dan op de Berner Sennenhond.

De belangrijkste eigenschap die de meeste fokkers hopen te bereiken in een tweede generatie Bernedoodle is de weinig verharende vacht van de Poedel.

f1b bernedoodle

F1b Bernedoodle Uiterlijk

Twee individuele f1b Bernedoodles kunnen er heel verschillend uitzien. De beste manier om te voorspellen hoe de pups eruit zullen zien is door de twee ouderhonden te onderzoeken.

Vergeet niet dat de ene ouder een eerste generatie Bernedoodle zal zijn, en de andere een raszuivere Poedel.

Eerste generatie Bernedoodles hebben evenveel invloed van de Poedel als van de Bernedoodle. Ze kunnen er dus heel verschillend uitzien. Sommigen lijken al erg op poedels, maar anderen lijken meer op hun Berner Sennenhond ouder.

Het doel van een f1b Bernedoodle is om meer op de Poedelouder te lijken, vooral in hun vachttype. Maar dit is niet gegarandeerd.

Over het algemeen zullen tweede generatie mixen een meer gekrulde vacht hebben, en dichter bij de Poedelgrootte zitten dan bij de reuze Bernedoodle.

Hoe groot worden F1b Bernedoodles?

Rasechte Berner Sennenhonden zijn een reuzenras. Ze worden gewoonlijk 23 tot 27 centimeter groot, met een gewicht van 70 pond tot wel 115 pond.

De meeste Bernedoodle mixen zullen een raszuivere Standaard Poedel gebruiken. Dit ras wordt minstens 15 centimeter bij de schouder en weegt gemiddeld 40 tot 70 pond.

Eerste generatie Bernedoodles zullen ergens tussen deze twee maten in vallen. Dat hangt volledig af van de eigenschappen die ze erven van de twee ouderrassen.

Over het algemeen zullen ze groter zijn dan de gemiddelde Poedel, maar kleiner dan de gemiddelde Berner Sennenhond.

Overtollig Poedel DNA

Een f1b Bernedoodle mengt deze eerste generatie met een andere raszuivere Poedel. Dus, het is waarschijnlijk dat deze mix dichter bij de Poedel grootte zal liggen.

Ze kunnen nog steeds groter zijn dan uw gemiddelde standaard Poedel, vooral als uw f1 Bernedoodle dichter bij de Berner Sennenhond grootte was.

Om een kleinere f1b Bernedoodle te krijgen, fok je je Poedel met een kleinere eerste generatie Bernedoodle.

F1b Bernedoodle Kleuren

Er zijn een enorm aantal kleuren die uw f1b Bernedoodle zou kunnen zijn. Maar het zal nog steeds beïnvloed worden door de ouders.

Berner Sennenhonden kunnen in de volgende kleurencombinaties voorkomen:

 • Zwart, roest en wit
 • Zwart, tan, en wit
 • Roest en wit
 • Zwart en wit
 • Zwart en roest

Hoe zit het met de poedel?

Poedels hebben een iets groter kleurenspectrum:

 • Abrikoos
 • Zwart
 • Blauw
 • Bruin
 • Crème
 • Grijs
 • Rood
 • Zilver
 • Zilver Beige
 • Wit

En elke combinatie van bovenstaande tinten! Een f1b Bernedoodle kan dus echt variëren qua kleur.

Zijn F1b Bernedoodles Hypoallergeen?

Er is geen garantie dat F1b Bernedoodles hypoallergeen zijn, maar het is waarschijnlijk dat ze een minder verharende vacht hebben dan een eerste generatie Bernedoodle.

Studies hebben aangetoond dat geen enkel hondenras echt als hypoallergeen kan worden omschreven.

Maar, laag verharende honden kunnen allergie symptomen verminderen bij eigenaren die ze gewoonlijk vertonen.

F1b Bernedoodles hebben meer Poedel DNA dan Berner Sennenhond. Ze hebben meestal een licht krullende of golvende vacht die minder verhaart dan een f1 mix, en zullen zeker minder verharen dan een raszuivere Bernedoodle.

Als je gewoonlijk last hebt van allergieën, is het de moeite waard om wat tijd door te brengen met een Bernedoodle pup voordat je je aan hen verbindt. Zo kunt u zien of ze uw allergieën opwekken voordat u ze mee naar huis neemt.

F1b Bernedoodle Temperament

F1b Bernedoodles hebben meestal een temperament dat meer lijkt op dat van de Poedel, omdat ze voor 75% uit Poedel bestaan! Maar sommige kunnen nog steeds typische Berner Sennenhonden trekjes vertonen.

Over het algemeen zal een F1b Bernedoodle zeer intelligent, alert en vriendelijk zijn – vooral met naaste familieleden.

Het zijn vrij energieke honden, dankzij al die Poedelinvloed. Ze hebben dagelijks veel mentale en fysieke stimulatie nodig.

Training is een geweldige manier om wat van beide te bereiken, en zal een sterke band tussen jullie beiden bevorderen. Deze honden willen graag behagen en leren snel. Positieve beloningstraining is een geweldige manier om ze nieuwe trucjes te leren.

Net als het uiterlijk kan ook het temperament variëren. Dus, voor het beste idee van hoe een puppy zal worden, kijk naar de ouderhonden die gefokt worden.

En zorg ervoor dat u uw puppy van jongs af aan goed socialiseert om het beste temperament in uw f1b mix te stimuleren.

F1b Bernedoodle Gezondheid

F1b Bernedoodles hebben een grotere genetische diversiteit dan eerste generatie mixen. Maar ze lopen nog steeds risico op erfelijke gezondheidsproblemen.

Kies uw puppy van een gerenommeerde fokker die de gezondheid van potentiële ouderdieren test voordat ze met hen fokken. Dit vergroot uw kans op een gezonde pup aanzienlijk.

F1b Bernedoodles zullen nog steeds vrij grote honden zijn, ongeacht de dominante poedelinvloed. Wees dus bedacht op problemen als canine bloat (gastric dilatation-volvulus), waarvan algemeen bekend is dat ze grote rassen treffen.

Enkele andere gezondheidsproblemen om rekening mee te houden zijn:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • ziekte van von Willebrand
 • Degeneratieve Myelopathie
 • Kanker
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Epilepsie
 • Ziekte van Addison
 • Schildklier problemen

Gezondheidstesten

Op sommige van deze problemen kan worden getest. Probeer de gezondheidsgeschiedenis van de ouders en eerdere generaties van uw pups te kennen om eventuele gezondheidsproblemen te leren kennen.

Uw dierenarts is de beste persoon om u te adviseren over de gezondheid en algemene verzorging van uw Bernedoodle pup.

Hoe lang leven F1b Bernedoodles?

De levensduur van f1b Bernedoodle zal variëren afhankelijk van hun algemene verzorging, waar ze vandaan komen en eventuele gezondheidsproblemen.

Uit een studie bleek dat de gemiddelde levensduur van een Standaard Poedel 12 jaar was, terwijl de gemiddelde levensduur van de onderzochte Berner Sennenhonden slechts 8 jaar was.

Kleinere honden leven over het algemeen langer dan grotere honden. Een f1b Bernedoodle zal dus waarschijnlijk langer meegaan dan een raszuivere Berner Sennenhond.

Over het algemeen kun je verwachten dat deze mix in de dubbele cijfers leeft, en sommigen leven tot ver in hun tienerjaren.

U kunt de langste levensduur van uw mix bevorderen door ze regelmatig te trainen, regelmatige dierenartsbezoeken bij te wonen, ze hoogwaardig voer in de juiste hoeveelheid te geven, en uw puppy te kiezen bij een gerenommeerde fokker.

F1b Bernedoodle Puppies

Het vinden van f1b Bernedoodle pups te koop wordt steeds gemakkelijker nu de mix steeds populairder wordt.

Maar, dit komt met nadelen. Naarmate de mix aan populariteit wint, zullen puppyfabrieken en puppyfarms op de trend inspringen om snel pups te produceren voor de winst.

Deze pups worden vaak gefokt zonder oog voor de gezondheid, en veel goedkoper verkocht dan die van gerenommeerde fokkers.

Deze lagere kosten vooraf zullen het op de lange termijn niet waard zijn. U moet puppyfabrieken en dierenwinkels altijd vermijden.

Kies alleen pups van gerenommeerde fokkers die de gezondheid en levenskwaliteit van hun honden voorop stellen.

Gerenommeerde fokkers herkennen

Gerenommeerde fokkers zullen u meestal de pups laten bezoeken die u overweegt. Stel veel vragen en ontmoet indien mogelijk beide ouders om te zien welk temperament uw pup kan krijgen.

Als de pups of ouderhonden er ondervoed, agressief of überhaupt ongezond uitzien, ga dan naar een andere fokker.

Gerenommeerde fokkers zullen hun honden en pups een hoog niveau van zorg geven en zich specialiseren in hun ras, dus dit is een potentieel teken van puppyfokkerijen.

Goede fokkers zullen u ook het bewijs van gezondheidstesten kunnen laten zien.

Hoeveel kosten F1b Bernedoodle Puppies?

Naarmate de vraag naar deze tweede generatie mixen toeneemt, zal de prijs van puppies waarschijnlijk stijgen. Het kan ook variëren afhankelijk van waar je woont, dus deze prijzen zijn slechts een algemene richtlijn.

Voor een f1b Bernedoodle pup kunt u meer dan 3000 dollar verwachten. Sommige kunnen aanzienlijk meer zijn.

Naarmate dit ras populairder wordt, kunnen de prijzen veranderen. Vergeet niet dat als een pup veel goedkoper is dan dit, u misschien naar een puppy-molen kijkt.

Houdt u van de F1b Bernedoodle?

Heeft u een f1b Bernedoodle thuis? Of denk je erover om een van deze lieve pups aan te schaffen?

We horen graag uw verhalen over dit ras in de commentaren. Wat is uw favoriete ding over hen?

Meer Bernedoodle Gidsen

Referenties en bronnen

 • Ali, M. (et al), ‘Genetic Analysis of the Modern Australian Labradoodle Dog Breed Reveals an Excess of the Poodle Genome’, PLOS Genetics (2020).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology and Allergy (2011).
 • Glickman, L. (et al), ‘Incidence of and Breed-Related Risk Factors for Gastric Dilatation-Volvulus in Dogs’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2000).
 • Song, K. (et al), ‘Retrospectieve analyse van 736 gevallen van Canine Gastric Dilatation Volvulus’, Australian Veterinary Journal (2020).
 • Krontveit, R. (et al), ‘Housing- and Exercise-Related Risk Factors Associated with the Development of Hip Dysplasia as Determined by Radiographic Evaluation in a Prospective Cohort of Newfoundlands, Labrador Retrievers, Leonbergers, and Irish Wolfhounds in Norway’, American Journal of Veterinary Research (2012).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).