Event Markers in hondentraining – Wat zijn ze en hoe werken ze?

Een clicker gebruiken als een event markerWat is een event marker? Hoe worden ze gebruikt in de moderne hondentraining? En zou u ze ook moeten gebruiken?

Pippa demystificeert event markers in hondentraining, met deze eenvoudige gids over wat event markers zijn, en hoe moderne hondentrainers ze gebruiken om hun honden te helpen sneller en efficiënter te leren.

‘Event Markers in Dog Training’ is geschreven door onze oprichter, bestsellerauteur Pippa Mattinson. Pippa’s online hondentrainingen zijn hier beschikbaar.

Wat is een event marker?

Een event marker is een signaal dat een specifieke actie of moment in de tijd aanduidt. Bij hondentraining is de event marker bijna altijd een geluid, zoals een ‘click’ van een clicker, of een kort woord zoals ‘ja’ of ‘goed’.

Sommige trainers gebruiken een handsignaal, licht of trilling als event marker bij het trainen van dove honden, maar geluiden als markers zijn voor de meeste trainers de meest gebruikelijke keuze. De principes van hoe event markers werken en waarom, zijn dezelfde voor hoorbare, tactiele of visuele markers.

Wat doet de event marker van een hondentrainer?

Een event marker identificeert, of markeert, voor de hond het gedrag dat de trainer leuk vindt en waarvan hij hoopt dat de hond het zal herhalen.

Als u bijvoorbeeld een event marker gebruikt wanneer u uw hond leert zitten, kunt u het exacte moment dat zijn billen de grond raken ‘markeren’, zodat hij heel duidelijk weet dat dat is wat u wilt dat hij doet.

U kunt ook selectief zijn in welke soorten ‘zit’ u markeert.

Zo kun je je hond bijvoorbeeld leren heel snel te zitten, door alleen de snelste zit te markeren.

Hoe werkt de event marker?

Een event marker moet geassocieerd worden met een aangename ervaring. Meestal wordt dit bereikt door na de event marker steeds een klein stukje voer aan de hond te geven.

Na een vrij korte periode van herhaaldelijk associëren van de event marker met een plezierige ervaring, heeft de event marker zelf vergelijkbare effecten op de hond als de plezierige ervaring waarmee het wordt geassocieerd.

Of anders gezegd, wanneer de hond de “marker” hoort, weet hij dat hij vrijwel onmiddellijk zal worden beloond. Na verloop van tijd gaat hij de marker zelf belonend vinden. (Hoewel we de marker nog steeds volgen met een beloning – daarover later meer).

Een poedel ontvangt een klik en een traktatie

De event marker geeft de hond informatie en een goed gevoel. Als hij het hoort weet hij wat u leuk vindt, en de wetenschap dat de markering gevolgd zal worden door versterking geeft hem een goed gevoel. Dit versterkt het gemarkeerde gedrag en moedigt hem aan het te herhalen.

Samengevat – de gebeurtenismarkeerder voorspelt een beloning, die op zichzelf belonend is. Gedrag dat leidt tot goede gevolgen zal waarschijnlijk herhaald worden. De event marker kan dus worden gebruikt om zeer specifiek gedrag te belonen, waardoor de hond wordt aangemoedigd dat gedrag te herhalen.

Laten we dat eens in actie zien.

Hoe een event marker te gebruiken

Om een event marker te gebruiken moeten we eerst de hond een gedrag laten zien dat we willen of leuk vinden. We gebruiken de event marker onmiddellijk om een signaal te geven dat het gewenste gedrag ‘markeert’.

We volgen de event marker met een beloning zoals een stukje voer. Door de precisie van de marker weet de hond precies waarvoor hij beloond wordt. Zelfs als wat hij deed heel kort, subtiel of moeilijk te detecteren was.

Bijvoorbeeld, wanneer we een zeurende hond proberen te leren om “stil te zijn” kan het zijn dat hij om te beginnen maar heel kort stopt met zeuren. Wij markeren deze korte pauze in zijn gejank met onze gebeurtenismarkeerder en geven hem een beloning.

Tegen de tijd dat we de beloning in zijn mond stoppen, kan hij weer begonnen zijn met janken. Desondanks, als we de pauze in het janken nauwkeurig markeren, zal het janken afnemen, en zullen de pauzes langer worden.

Als je meer wilt leren over het trainen van gedrag in kleine stapjes met behulp van markeringen en beloningen, kun je misschien deelnemen aan een van mijn online trainingen.

Waarom zijn event markers belangrijk in hondentraining?

Gebeurtenismarkeringen bij hondentraining zijn belangrijk om twee belangrijke redenen.

Precisie

Vaak vertoont een hond tijdens de training verschillende gedragingen na elkaar.

Hij kan gaan zitten en dan heel snel weer opstaan. Hij kan een voorwerp vastpakken en weer laten vallen, binnen een seconde of twee.

Wanneer we een specifiek ding willen belonen, zoals de zit of de greep, maakt deze snelle verandering in zijn actie het leven moeilijk.

Zonder een gebeurtenismarkering kunnen we vaak juist datgene belonen wat we willen ontmoedigen.

Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om onbedoeld ‘opstaan’ te belonen als we willen dat een hond ‘zit’, simpelweg omdat hij al weer opstaat als we hem de hand reiken met het lekkers. Vooral in het beginstadium van de training als hij maar heel kort zit.

Een marker helpt de hond precies te weten welk van de verschillende snelle gedragingen jou behaagt.

Taal

Je hond spreekt een andere taal dan jij. En ik bedoel niet alleen dat hij geen Engels spreekt. Zijn hele manier van communiceren is anders dan die van jou.

Een marker kan de kloof overbruggen tussen hoe uw hond communiceert, en hoe u dat doet. Waardoor jullie een beter team worden.

Moet ik een event marker gebruiken?

Nee, u hoeft zeker geen event marker te gebruiken. Veel, heel veel honden zijn getraind zonder event markers, dus ze zijn zeker niet essentieel.

Er zijn echter veel voordelen verbonden aan het trainen met een event marker. Als u er eenmaal aan gewend bent, zult u waarschijnlijk niet meer zonder willen trainen.

De voordelen van trainen met een event marker

Event markers helpen uw hond om verwarring te voorkomen, dit betekent een gelukkiger en zelfverzekerder hond. Niemand maakt immers graag fouten.

Het betekent ook snellere trainingstijden omdat minder fouten en meer precisie de hond in staat stelt sneller te leren.

Event markers zijn ook essentieel voor bepaalde soorten training, waarbij precisie en complexiteit een rol spelen. Als je geen event marker gebruikt zul je bijvoorbeeld nieuw gedrag niet erg effectief kunnen ‘vormen’.

Het kiezen van event markers in hondentraining

Een event marker moet een signaal zijn dat de hond herkent.

Het hoeft niet iets te zijn wat je kunt zien of pakken.

Het kan bijvoorbeeld een geluid zijn dat je met je stem maakt.

Een basis gebeurtenismarker bij diertraining is meestal een hoorbaar signaal zoals een zoemer, een bel, een fluitje, een klik of een gesproken woord.

Het kan ook een visueel signaal zijn, zoals een gebaar of een knipperend licht. Deze kunnen vooral nuttig zijn voor dove honden.

Verbale gebeurtenismarkeringen

Een gesproken woord is een gebruikelijke keuze als gebeurtenismarkering.

0001-118808747
Veel hondentrainers gebruiken het woord JA.

Er zijn enkele nadelen aan een verbale gebeurtenismarkering.

Het is moeilijker om heel precies en consistent te zijn met een verbale gebeurtenismarkering dan met een mechanische gebeurtenismarkering zoals een fluitje of een klik.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om telkens op dezelfde manier “ja” of “goed” te zeggen.

Er zijn echter wel voordelen aan een verbale event marker. Het neemt je handen niet in beslag zoals een clicker dat doet. Of dit van belang is hangt af van het soort training dat je doet.

Clickers als event markers

Een clicker is een klein mechanisch kastje dat een ‘klik’-geluid maakt wanneer een knop of paneel erop wordt ingedrukt. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, met verschillende geluiden en volumes.

De voordelen van een clicker

Als uw hond een redelijk goed gehoor heeft, is de clicker een duidelijk signaal, dat niet verward kan worden met een ander geluid. Uw hond zal de clicker niet per ongeluk of op het verkeerde moment horen. De toonhoogte en de “toon” van de clicker zullen consistent zijn, zelfs aan het einde van een lange sessie als u moe bent of uw geduld verliest!

Nadelen van de clicker als event marker

1. Het moet bij je zijn.

Je clicker heeft alleen nut als je hem niet vergeet mee te nemen! Het is dus belangrijk om de clicker bij je traktaties te houden, of een reserve bij je autosleutels te hebben, als je buitenshuis traint.

Het is ook onwaarschijnlijk dat je een clicker bij de hand hebt als je ‘opportunistisch’ traint. Bijvoorbeeld als u uw hond leert geduldig te wachten tot hij door een deur wordt gelaten. Voor dit gedrag is een verbale marker misschien beter.

2. Je hebt geen drie handen.

Als je één hand gebruikt voor je snoepzakje, en één om een riem te beheren (met een hond aan het andere eind), kan het gebruik van een clicker ook bijna onmogelijk lijken. Vaak kost het gewoon een beetje oefening, maar jongleren met alles in je handen is zeker een nadeel van de clicker!

Praktisch gebruik van event markers in hondentraining

Het gebruik van een event marker is nu een standaard techniek die gebruikt wordt in de moderne hondentraining.

In de praktijk zijn er momenten waarop je baat hebt bij een verbale event marker, en momenten waarop een mechanische het beste zou zijn.

Daarom is het het beste om een voorwerp zoals een clicker te kopen om te gebruiken als een gebeurtenismarkeerder, en je eraan te wennen die te gebruiken voor ten minste een deel van je training. Het is bijna zeker dat je er ooit een nodig zult hebben, en op deze manier ben je voorbereid.

De beste event markers voor uw puppy

De beste eventmarkers zijn zeer opvallend, zeer consequent, goedkoop en gemakkelijk mee te nemen. Hun “signaal” wordt gemakkelijk overgebracht op de hond, in welke positie hij zich ook bevindt en wat hij ook aan het doen is.

Kies een kort kernachtig woord als verbale gebeurtenismarkering. JA of GOED zijn populaire keuzes.

De meest gebruikte mechanische marker in de hondentraining is de clicker, die kort en krachtig is, onmiddellijk herkenbaar voor de hond, en voldoet aan alle andere criteria voor een goede marker.

event-marker

De kracht van de marker behouden

Helaas is het conditioneringsproces dat het door de event marker afgegeven signaal associeert met de daaropvolgende versterking, en de plezierige gevoelens die het opwekt, niet erg persistent.

Als je ophoudt je event marker te volgen met voedsel of een andere onmiddellijke beloning, zal het snel zijn kracht verliezen.

Het is daarom belangrijk om elke gemarkeerde gebeurtenis te volgen met een beloning. Elke keer dat u markeert of klikt, moet u belonen (trakteren). Je ziet dit vaak zo geschreven staan “C&T” (click en treat).

Deze koppeling van de twee is belangrijk. Hoewel de regel af en toe kan worden overtreden, is het het beste om er een gewoonte van te maken elke klik te laten volgen door een traktatie.

Het overbruggingseffect

Het geeft niet als je de hond niet kunt behandelen onmiddellijk elke keer dat je klikt.

Zelfs als het je een paar seconden kost om de hond te bereiken na het gebruik van je event marker, moet je hem toch zijn beloning geven.

In feite is dit vermogen van de click om zijn kracht te behouden over incidentele hiaten in de tijd een van de voordelen van een event marker.

Dit overbruggingseffect stelt ons in staat gedrag te versterken, zelfs als we niet onmiddellijk bij de hond kunnen komen.

De marker zal het gedrag op het juiste moment versterken, mits u het binnen enkele seconden nog opvolgt met een traktatie.

Puppy training en verder

Event markers worden het meest gebruikt in de vroege training met puppies, om precisie te bereiken, en om nieuw gedrag vast te stellen.

]Behalve voor het trainen van elementaire gehoorzaamheidsvaardigheden, kunnen ze ook worden gebruikt om honden te leren onnatuurlijk gedrag te vertonen, zoals het bedienen van schakelaars of het oppakken van de afstandsbediening van de TV.

Het grootste voordeel van event markers is misschien wel dat ze ons mogelijkheden bieden om te trainen via het fascinerende proces dat ‘shaping’ heet.

Daar kijken we een andere dag naar!

Samenvatting

Een event marker is een krachtig hulpmiddel, waar elke trainer op een bepaald moment zijn voordeel mee kan doen. In wezen maakt het de dingen voor uw hond een stuk begrijpelijker.

Event markers identificeren specifiek een actie of gedrag voor uw hond. En de versterking (beloning) die volgt op de marker maakt de hond enthousiast om dat gedrag te herhalen.

Het gebruik van een event marker is een integraal onderdeel van moderne, positieve bekrachtiging, hondentraining.

Gebruikt u een event marker bij de training van uw hond? Is het een woord? Of een hulpmiddel zoals de clicker? Waarom deelt u uw gedachten niet in het commentaarveld hieronder?

Over Pippa Mattinson

Pippa is de best verkopende auteur van The Happy Puppy Handbook, het Labrador Handbook, Choosing The Perfect Puppy, en Total Recall.

Ze is ook de oprichter van de Gundog Trust en de Dogsnet Online Training Program .

Pippa’s online trainingen zijn in 2019 gelanceerd en je kunt de laatste cursusdata vinden op de website van Dogsnet.