F1 Cockapoo

f1 cockapoo

Een f1 Cockapoo is een eerste generatie mix. Dus, f1 Cockapoo pups hebben één raszuivere Cocker Spaniel ouder en één raszuivere Poedel ouder. Deze honden groeien in populariteit dankzij hun heerlijke temperament en vaak prachtige vacht.

F1 Cockapoo pups zijn het minst voorspelbaar in termen van uiterlijk, in vergelijking met latere generatie mixen.

Dit komt omdat gemengde rassen alle eigenschappen van beide ouderrassen kunnen erven. En als hun twee ouders nogal van elkaar verschillen, kunnen de resultaten verrassend zijn!

Sommige kunnen precies op hun Poedelouders lijken, andere kunnen veel meer Cocker Spaniel in zich hebben, en weer andere kunnen een zeer gelijkmatige mix van de twee zijn. Het is dus belangrijk dat je tevreden bent met elke combinatie als je een f1 mix overweegt.

Wat betekent F1 Cockapoo?

De term “f1” is niet alleen van toepassing op Cockapoo mixen. In feite zul je het waarschijnlijk tegenkomen bij het onderzoek naar een designer ras pup.

De letter “F” in de term staat voor “filial hybrid”. En het getal 1 verwijst naar het feit dat dit een eerste generatie mix is.

Dus, een f1 Cockapoo heeft twee raszuivere ouders. Een raszuivere Poedel en een raszuivere Cocker Spaniel.

De term f1 heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit van de gebruikte ouderrassen, of zelfs maar met de gezondheid of eigenschappen van een pup uit het nest. In feite zijn f1-pups vaak de minst voorspelbare gemengde rassen, omdat hun twee ouders zulke verschillende eigenschappen kunnen hebben.

Laten we eens kijken hoe dit zich verhoudt tot andere beschikbare soorten Cockapoo’s.

Cockapoo generaties uitgelegd

F1 is niet de enige term die je Cockapoo fokkers ziet gebruiken. In feite zie je waarschijnlijk f2, f3, enzovoort. Je ziet misschien zelfs f1b, of f2b. Of f1bb!

Wat betekent dit allemaal?

Zoals we weten is een f1 Cockapoo een eenvoudige kruising tussen twee raszuivere honden – eerste generatie. Een f2 is een tweede generatie mix, dus dit zal twee f1 Cockapoos combineren. F3 betekent derde generatie, enzovoort.

Maar hoe zit het met de letter “b”? Wel, de “b” staat voor “backcross”.

De meeste eigenaren van een Cockapoo hopen op een hond met de beroemde weinig verharende vacht van de Poedel. Dus, fokkers zullen vaak proberen pups te fokken met een verhoogd aandeel Poedel genetica, om de kans op het verkrijgen van deze eigenschap te vergroten.

Een f1b pup is meestal de nakomeling van een f1 Cockapoo die is teruggekruist met een Poedel. Het zal dus ongeveer 75% Poedel zijn en slechts 25% Cocker Spaniel.

Het is ook mogelijk dat fokkers generaties meer dan eens terugkruisen, wat kan resulteren in f1bb pups. En terugkruisen gebeurt niet alleen bij honden van de eerste generatie. Je kunt ook f2b mixen zien, of zo.

f1 cockapoo

Verschil tussen een F1 en F1b Cockapoo

Maak je geen zorgen als je je nog steeds een beetje verward voelt over al deze termen, of wat het betekent voor de hond waar je naar kijkt. Laten we f1 Cockapoos vergelijken met f1b Cockapoos om te zien wat het betekent voor u als eigenaar.

Een f1 Cockapoo heeft één raszuivere Poedel ouder en één raszuivere Cocker Spaniel ouder. Maar een f1b Cockapoo heeft één f1 Cockapoo ouder en één raszuivere Poedel ouder.

Eenvoudig gezegd, een f1b Cockapoo heeft statistisch gezien waarschijnlijk veel meer Poedel DNA dan een standaard f1 kruising.

Veel fokkers hopen dat dit de kans vergroot dat een pup een weinig verharende Poedelvacht heeft. Ze zullen vaak f1-pups kiezen die al een voorkeur lijken te hebben voor hun Poedelouder om deze kans te vergroten.

Een standaard f1 Cockapoo kan minder voorspelbaar zijn, en kan veel meer lijken op de Cocker Spaniel ouder. Dit zal voor veel mensen geen probleem zijn.

Maar, als je een enorm bezwaar hebt tegen afgeworpen hondenhaar op je meubels, is dit iets waar je je bewust van moet zijn.

Is een F1 Cockapoo beter dan een F2 Cockapoo?

Hoe verhoudt een eerste generatie mix zich tot een tweede generatie mix?

Nou, omdat de eerste generatie mix twee raszuivere honden combineert, kunnen pups gevarieerder zijn. Sommigen kunnen het ene ras verkiezen boven het andere, in plaats van een perfecte mix te tonen. Dat kun je vaak pas zien als de pups er zijn.

Tweede generatie Cockapoos mengen twee f1 honden. Er zal dus iets minder variatie zijn, vooral als je twee Cockapoos fokt die erg op elkaar lijken.

Dit kan betekenen dat tweede generatie Cockapoos een stuk voorspelbaarder zijn. Maar, er is altijd de kans dat puppies kunnen variëren, vooral als uw eerste generatie mixen recessieve, verborgen genen hebben!

De ene generatie is niet per se beter dan de andere. Maar een tweede generatie mix is misschien beter voor u als u op zoek bent naar een pup met meer voorspelbare eigenschappen.

Zijn F1 Cockapoos Hypoallergeen?

Zoals we weten, hopen de meeste potentiële eigenaren een hypoallergene, niet verharende hond te krijgen als ze een Cockapoo mix kopen. In werkelijkheid bestaat er echter niet zoiets als een hypoallergene hond.

Poedels hebben strakke krullen in hun vacht die het verharen opvangen en hen doen voorkomen als een niet verharend ras. Maar in werkelijkheid komen de eiwitten die allergiesymptomen veroorzaken voor in huidschilfers, speeksel en urine van honden.

Poedels hebben dus nog steeds deze eiwitten, en sommige studies hebben aangetoond dat “hypoallergene” rassen als deze net zo goed allergieën kunnen uitlokken als niet-hypoallergene rassen.

De beste manier om te zien of een hond uw allergieën triggert, is om tijd met ze door te brengen voordat u zich vastlegt en ze mee naar huis neemt.

Als alternatief kunt u zich houden aan een zeer strikt schoonmaakschema. Stofzuig dagelijks en was het beddengoed van uw hond regelmatig. Laat een niet-allergisch familielid uw Cockapoo ook elke dag borstelen – maar wel buiten, zodat losse huidschilfers niet op uw tapijt vallen!

F1 Cockapoo fokkers vinden

Honden van gemengde rassen zoals de Cockapoo zijn momenteel erg populair. Het zal dus niet al te moeilijk zijn om een fokker te vinden. Maar het is misschien wat moeilijker om een goede fokker te vinden.

U moet voorkomen dat u bij puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers koopt, want deze plaatsen zorgen vaak minder goed voor hun honden, en doen geen gezondheidstests om zo gezond mogelijke pups te produceren.

Gerenommeerde fokkers zullen beide ouders voor het fokken testen om er zeker van te zijn dat ze een laag risico lopen om gezondheidsproblemen door te geven aan hun nest. Zij zullen het bewijs van de gezondheidstests kunnen leveren wanneer u de pups komt bekijken.

En ze zullen er geen problemen mee hebben om je de pups en de moederhond te laten zien. Plus, ze zullen blij zijn en in staat om alle vragen die je hebt te beantwoorden. Gerenommeerde f1 Cockapoo fokkers zullen veel kennis hebben over gemengde rassen in het algemeen, evenals over Cockapoos en de verschillende generaties.

Een goede plek om uw zoektocht te beginnen is via rasorganisaties bij u in de buurt. Uw dierenarts kan ook enkele contacten hebben waarmee u in contact kunt komen.

Je zult genoeg fokkers vinden die online adverteren met puppy’s. Maar u zult wat harder moeten werken om er zeker van te zijn dat ze van goede kwaliteit zijn, en niet gewoon iemand die snel winst wil maken met zijn familiehond.

Hoeveel kost een F1 Cockapoo?

De prijs van een Cockapoo puppy varieert afhankelijk van een aantal factoren. Maar gemiddeld kost een f1 Cockapoo puppy tussen de $1000 en £3000.

Factoren die de prijs van puppy’s kunnen beïnvloeden zijn onder andere:

  • Vraag/Ras populariteit
  • Hun vachttype
  • Kleur van de vacht
  • Kwaliteit van de ouders
  • Tijd van het jaar
  • En meer.

Puppies van achtertuinfokkers, dierenwinkels en puppyfabrieken zijn vaak veel goedkoper dan die van een gerenommeerde fokker. Maar omdat ze veel meer kans hebben op gedrags- en gezondheidsproblemen als ze opgroeien, kunnen ze op de lange termijn veel meer kosten.

Uiteindelijk is het meestal de hogere kosten vooraf voor een gerenommeerde fokker waard. Als je moeite hebt om de prijs van deze pups op te brengen, overweeg dan om in plaats daarvan een iets oudere f1 Cockapoo te redden.

Reddingshonden zijn vaak veel goedkoper, en u krijgt een beter idee van de persoonlijkheid van een hond voordat u zich vastlegt.

F1 Cockapoo Verzorging

De verzorging van de eerste generatie Cockapoo’s varieert van pup tot pup. Dit komt omdat deze puppies nogal van elkaar kunnen verschillen!

De ene pup kan een vergelijkbare mate van verzorging nodig hebben als een rasechte poedel, maar een andere kan alleen maar losse krullen hebben die één of twee keer per week verzorgd moeten worden.

Hoe dan ook, dit is een actief ras dat regelmatig beweging nodig heeft zodra zijn gewrichten volledig ontwikkeld zijn. Ze zijn ook zeer intelligent, en hebben veel mentale stimulatie nodig om zich niet te vervelen.

Cockapoos zijn sociale honden die het gelukkigst zijn als ze tijd met hun gezin kunnen doorbrengen. Ze doen het niet goed in huizen waar ze lange tijd alleen gelaten worden.

Training en socialisatie moeten ook vroeg beginnen om ervoor te zorgen dat uw Cockapoo zelfverzekerd en gelukkig is rond vreemden en andere dieren als ze ouder worden.

Kijk voor meer hulp bij de verzorging van de Cockapoo naar de volgende artikelen.

Heeft u een F1 Cockapoo?

Dit kleine hondje groeit snel in populariteit dankzij de hausse aan designer hondenrassen. En het wordt steeds gewoner om Cockapoos in het hondenpark te zien rondrennen!

Is een f1 Cockapoo geschikt voor uw huis? Of wil je iets meer voorspelbaars, zoals een f1b Cockapoo?

Voor het juiste gezin kan een f1 Cockapoo een prachtige aanvulling zijn! Maar zorg ervoor dat je kiest voor gerenommeerde fokkers die de gezondheid van hun ouderdieren testen, of voor een Cockapoo in nood!

We horen graag uw ervaringen met deze mix in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

  • Turcsan, B. (et al), ‘Owner Perceived Differences Between Mixed Breed and Purebred Dogs’, Plos One (2017).
  • Butt, A. (et al), ‘Bestaan hypoallergene katten en honden?’, Annals of Allergy, Asthma and Immunology (2012).
  • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
  • Voris, H. (et al), ‘Characterization of Advertisements for Puppies Sold Online: Determinants of Cost and a Comparison with Parent Club Breeders’, Preventive Veterinary Medicine (2011).