Entlebucher Sennenhond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Als herderswerkhond voldoet de Entlebuch Sennenhond aan FCI-norm nr. 47. In groep 2 van de standaard behoort hij tot de Pinschers en Schnauzers, Molossoids en Swiss Mountain Dogs. De Entlebucher Sennenhund wordt in sectie 3 gespecificeerd als de Zwitserse Sennenhond.

Entlebucher Sennenhond

Entlebucher Sennenhond in het profiel

Profiel
Grootte: 40-52 cm
Gewicht: 20-30 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 3: Zwitserse Sennenhonden
Land van herkomst: Zwitserland
Kleuren: Driekleur namelijk: Zwart met gele tot roestbruine en witte aftekeningen
Levensverwachting: 10-15 jaar
Geschikt als: Herders-, reddings- en gezinshond
Sport: Alles behalve jachtsporten
Karakter: intelligent, wendbaar, onafhankelijk, toegewijd, loyaal, zelfverzekerd
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: Bovenhaar: kort, strak, hard en glanzend. Ondervacht: dicht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Gemiddeld

Afkomst en raciale geschiedenis

Het ras draagt de naam van zijn regio van herkomst, de Valleien van de rivier de Entlen in de Zwitserse kantons Bern en Luzern. Er is het kleine dorp Leeg. De Entlebucher Sennenhund werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1889 onder de naam Entlebucherhund. Tot 1926 was het ras nauwelijks te onderscheiden van de Appenzeller Sennenhund, ondanks de eerste vermelding in het Zwitserse hondenstamboek in 1914. De kynoloog Dr. Kobler maakte een duidelijke scheiding met de oprichting van de Club voor Entlebuch Sennenhonden. De club stelde de eerste rasstandaarden vast in 1927. De Zwitserse Sennenhonden vereniging voor Duitsland vermeldt de Entlebuch Sennenhond voor het eerst in haar stamboek in 1952. In Zwitserland is het ras ook bekend onder de namen Entlibucher, Schärlig of Schärglibacher Sennenhund bekend.

De taak van de Entlebuch Sennenhond bestond oorspronkelijk uit: Hoeden en hoeden van vee. Ze bewaakten en beschermden ook de boerderijen van boeren in de regio. Om kuddes vee bij elkaar te houden, knijpen de honden het vee kort van achteren in de boeien. Vervolgens moeten ze snel uitwijken om te voorkomen dat ze worden geschopt. Om deze reden, vanaf het begin zeer behendige en kleinere sennenhonden nodig. Door middel van een passende fokkerij voldoet de Entlebuch Sennenhond aan deze eisen. Het huidige uiterlijk is ook gecreëerd door gerichte fokkerij. Oorspronkelijk hadden Sennenhonden een witte, rode of zwarte vacht met willekeurig verdeelde gekleurde badges.

Natuur & karakter van de Entlebucher Sennenhund

Om recht te doen aan zijn oorspronkelijke taken moest de middelgrote Sennenhond wendbaar en levendig, krachtig en onverschrokken zijn. Het ras heeft deze kenmerken tot op de dag van vandaag behouden. Deze Sennenhond kenmerkt zich ook door zijn sterke karakter en evenwichtige natuur Van. Van een puur werkpaard heeft het ras zich nu ontwikkeld tot een populaire familiehond. De volgende kenmerken zijn typerend:

Entlebucher Sennenhund in portret

De Entlebucher Sennenhund is de ideale gezinshond.

 • vriendelijk
 • hartelijk
 • intelligent
 • levendig
 • vriendelijk
 • dartel
 • dol op kinderen
 • volhardend
 • patiënt
 • alert
 • zelfverzekerd
 • behendig
 • snel
 • enthousiast om te werken
 • toegewijd
 • trouw
 • leergierig
 • onvervaard

Entlebuchers bouwen een Nauwe banden met haar familie op. Daarbij ontwikkelen ze een uitgesproken beschermend instinct. In het begin zijn ze nogal wantrouwig tegenover vreemden. In combinatie met hun Waakzaamheid deze kenmerken dragen bij aan het feit dat de honden het huis en de tuin aandachtig bewaken. Bezoekers en voorbijgangers bij het tuinhek kondigen hen luidkeels aan.

De dieren hou van ravotten met kinderen. In het spel tonen ze doorzettingsvermogen en geduld. Ze vergeven dat ze soms geknuffeld of gesleept worden. De Entlebucher is niet rancuneus. Zijn temperament kan echter leiden tot een zeer robuust spel. Als speelkameraadjes zijn de behendige honden dus geschikt. eerder voor oudere kinderen. Kleine kinderen bewaken en beschermen hen. Toch mogen ze niet onbeheerd worden achtergelaten in contact met kinderen. Omdat de honden de neiging hebben om hun eigen beslissingen te nemen vanwege het ras, is een consistente opleiding noodzakelijk.

Uiterlijk van de Entlebuch-berghond

Entlebuch Sennenhond in de natuur

Kenmerkend is een driekleurige vachtkleur.

De Entlebucher Sennenhond is middelgroot en de kleinste van de vier Sennenhondenrassen. bereik een grootte tussen 42 en 48 cm en een gewicht tussen 20-25 kilogram. Mannetjes daarentegen kunnen tot 52 cm lang worden en 30 kilo wegen. Kenmerkend voor Sennenhonden zijn de drielaagse kleuren. Rug, hoofd en de buitenkant van de vaten zijn zwart. Witte en bruine aftekeningen kenmerken de borst, nek en vangst en kunnen zich uitstrekken tot het voorhoofd. Opvallend zijn de bruine vlekken boven de donkerbruine ogen. De buik en de binnenkant van de benen zijn meestal bruin van kleur. De staart is zwart en kan een witte punt hebben. De vacht is stockharig, glanzend en kort met dichte ondervacht.

Een gespierde en krachtige lichaamsbouw is kenmerkend voor het ras. Opvallend is de lange rug, die de licht uitgerekte vorm van het lichaam bepaalt. Entlebucher Sennenhonden hebben een driehoekig gevormde kop met een uitgesproken stop en korte slappe oren. Een zwarte neus vormt het midden van het vriendelijke gezicht. Uitzonderlijk onder de hondenrassen is de lengte van de staart. Entlebucher kan worden gebruikt met een korte Fluwelen Staaf of een lange, rechte hangende stang geboren worden. Zo’n tien procent van de pups wordt geboren met een korte staart. Dieren met stompe staven worden dus geenszins bijgesneden.

Hoe groot wordt een Entlebuch Sennenhond?

bereik een schouderhoogte van 42 tot 48 centimeter, mannetjes kunnen tot 52 centimeter groeien. Het lichaam van de honden is aanzienlijk langer dan de schouderhoogte.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Entlebuch Sennenhond – Waar moet je op letten?

Vanwege zijn grootte is de Entlebucher Sennenhund ook geschikt voor Houding in een Appartement. Ideaal voor zijn temperament en zijn drang om te verhuizen, is echter een huis met een tuin. In geen geval is het mogelijk voor de aanhankelijke hond om ze in de kennel te houden. Hij heeft zijn plaats in het huis en in het midden van het gezin. De middelgrote Sennenhonden zijn geen bankaardappelen. Als behendige en levendige honden hebben ze veel beweging en activiteit nodig. Dagelijks lange wandelingen, spelletjes en hondensporten bijdragen aan het gebruik van zijn ijver. Daarna rust hij graag even uit in zijn mandje.

Door zijn onafhankelijkheid en zelfvertrouwen is de Entlebucher geen beginnende hond. Ideaal zijn mensen die weten hoe ze met honden moeten omgaan. Ze weten hoe ze waakzaamheid en kudde-instinct kunnen beteugelen met liefdevolle educatie. Toch telt het ras niet aan de moeilijk te trainen honden. Door hun nauwe banden met het gezin, hun intelligentie en hun bereidheid om te leren, kunnen ze goed worden opgeleid. Ze zijn empathisch en herkennen snel of hun persoon vreugdevol of ontevreden reageert op hun acties. Op deze manier faciliteren ze een even gevoelige als liefdevolle opvoeding.

Belangrijk is zoals in de opvoeding van alle honden absolute consistentie. De hond begrijpt het niet als eenmaal aangeleerde regels ineens niet meer van toepassing zijn. Integendeel, hij went eraan dat het heel snel zonder regels werkt. Een “nee” op de dominante toon is meestal voldoende om het dier te waarschuwen voor ongewenst gedrag. Grove onderwijsmethoden, luide beledigingen of zelfs straffen leiden tot een verlies van vertrouwen.t en de gehechtheid van het dier aan de mens in gevaar brengen. De dieren hebben een een sterk rechtvaardigheidsgevoel en reageren daarom snel op onrechtvaardig gedrag van hun eigenaar.

Voordelig voor zijn houding en opleiding is de gebrek aan jachtinstinct. Entlebuch Sennenhonden houden er niet van om rond te zwerven achter katten, konijnen of andere dieren aan. Tijdens wandelingen in de vrije natuur blijven de honden betrouwbaar aan de kant van hun mensen, zelfs zonder riem. Integendeel, ze respecteren door hun Hatend instinct dat het gezin bij elkaar blijft. Katten en andere kleine dieren in het huishouden ziet de Entlebucher als familieleden. Hij zou echter geneigd kunnen zijn om ze te bewaken. In contact met andere honden zijn sommige vertegenwoordigers van het ras aanvankelijk gereserveerd en achterdochtig, maar geenszins agressief.

Belangrijk voor de Socialisatie van de hond is al in de vroege puppyleeftijd het bezoek aan puppyspeelzalen. Hier leert de kleine Entlebucher op een natuurlijke en speelse manier de juiste omgang met soortgenoten. De latere aanwezigheid van de hondenschool bevordert zijn socialisatie verder. Tegelijkertijd is de Hondenschool Hond en baasje met tips en oefeningen in goed en passend onderwijs.

Hoeveel kost een Entlebucher Sennenhond?

Het is zeldzaam om een Entlebuch-berghond in nood te vinden in een dierenasiel. Voor volwassen dieren in het asiel is de prijs ongeveer 300 tot 400 euro. Een pup kost tussen de 1000 en 1200 euro van een gerenommeerde fokker.

Voeding van de Entlebuch Sennenhond

Puppy’s hebben andere voeding nodig dan volwassen honden. Bij het betrekken van het nieuwe huis moet de puppy eerst op dezelfde manier worden gevoerd als voorheen bij de fokker. De verhuizing alleen al is een last voor de hond. Een gelijktijdige verandering van voer betekent extra stress. Met toenemende leeftijd moet het voedsel langzaam worden aangepast. Jonge honden hebben een eiwitarm dieet nodig om de natuurlijke groei te ondersteunen. De vakbeurs biedt speciale aanbiedingen Puppy- en jong hondenvoer als droog en nat voedsel.

De eiwitbehoefte van volwassen honden is aanzienlijk hoger. Met name behendige rassen zoals de Entlebuch Sennenhond hebben behoefte aan veel vlees. Rijst, groenten en Vrucht vul het voer aan. De honden zijn zeer robuust en hebben geen last van een gevoelige maag. Ze tolereren voeding met droog voedsel en kant-en-klaar voedsel uit het blik. Optimal is vers bereid, rauw of gekookt vlees, dat wordt aangevuld met vitamines en weinig koolhydraten. Hoogwaardig kant-en-klaar voer bevat weinig graan en bevat geen zoetstoffen en chemische conserveermiddelen. Barfing met rauw vlees is een andere interessante methode om honden op de juiste manier te voeren.

Entlebucher Sennenhond Puppy

De Sennenhond heeft geen last van een gevoelige maag.

Er moet rekening worden gehouden met de samenstelling van het diervoeder:

 • geen rauw varkensvlees
 • geen rauwe aardappelen
 • rauwe botten alleen in kleine hoeveelheden
 • geen gekookte botten

De volgende voedingsmiddelen zijn over het algemeen ongezond en soms giftig voor honden:

 • Snoep
 • cacaohoudende producten
 • Aubergines
 • Tomaten
 • rauwe peulvruchten
 • Druiven en rozijnen
 • Suiker
 • Steenvrucht
 • Melk, boter en room
 • Knoflook
 • Uien

Gefermenteerde zuivelproducten zoals Yoghurt, kwark of kaas aan de andere kant, vul het dieet van de hond uit Zwitserland aan. Ze kunnen fruit of groenten als snack krijgen. Vetten Vis zoals zalm of kabeljauw bevatten grote hoeveelheden omega-3 vetzuren en zijn ook gezond voor de dieren. Als traktatie voor tussendoor en voor werk zijn geschikt Hondenkoekjes, gedroogd vlees en gedroogde pens en kauwen gemaakt van runderhuid.

Het voeren van de volwassen Sennenhond moet een of twee keer per dag volgen. Vervolgens is een rustperiode zinvol. De hond mag niet meteen weer woeden. Veel lichaamsbeweging direct na voedselinname kan resulteren in een maagdraaiing. Dit fenomeen is kwellend voor het dier en kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.

Gezondheid – Levensverwachting &Frequente KranenVaardigheden

De Entlebucher is de zeldzaamste ras onder de Sennenhonden. Aan de ene kant wordt dit geassocieerd met het voordeel dat het geen overgefokte modehonden zijn. Aan de andere kant is de lage bevolking Het nadeel van een gebrek aan een groot aantal fokdieren is echter. Typische erfelijke ziekten zijn daarom moeilijk te elimineren door te fokken. Bekende erfelijke ziekten zijn:

 • Heupdysplasie (HD)
 • progressieve retinale atrofie (dood van het netvlies, PRA)
 • Glaucoom en staar
 • Elleboogdysplasie (ED)
 • Malocclusies van tanden en tanden
 • Hartaandoening
 • Nierziekte
 • Goniodysplasie (misvorming in het gebied van de ogen)

Om deze genetische risico’s te vermijden, mogen puppy’s alleen worden behandeld met een verantwoordelijke kweker kan worden gekocht. Hij test de ouders intensief op bestaande erfelijke ziekten voordat ze paren en sluit voorbelaste dieren uit van de fokkerij. Uit ervaringsrapporten van fokkers en fokkerijverenigingen blijkt dat op deze manier de erfelijke aanleg al enkele jaren aanzienlijk is verminderd. Gerenommeerde fokkers bewijzen dat de genetische tests zijn uitgevoerd en laten een blik op de ouderdieren toe. Tegelijkertijd zijn ze geïnteresseerd in het nieuwe huis van hun puppy’s en stellen ze daarom vragen over de toekomstige leefomstandigheden van de honden.

Het kopen van een puppy uit een massafokkerij wordt niet aanbevolen. Als fokkers puppy’s van verschillende rassen aanbieden zonder gecertificeerde papieren, kan het ook een gemengd ras zijn. Vooral bastaarden van Appenzeller en Entlebucher Sennenhonden vertonen geen visueel verschil in puppyleeftijd.

De Entlebucher Sennenhund is in zijn aard een robuust dier. Dankzij zijn levendige temperament is hij niet vatbaar voor de vorming van overgewicht. De dichte ondervacht zorgt ervoor dat de hond zelfs op koele winterdagen tijdens zijn wandelingen niet bevriest. Bij hot Zomer Honden hebben over het algemeen een schaduwrijke plek en minder beweging nodig. Verschillende waterpunten zijn ideaal in de zomer voor voldoende verzorging van de hond. Met een goede gezondheid, optimale houderij en voeding bereiken Entlebucher Sennenhonden een gemiddelde leeftijd van 13 jaar.

Hoe lang groeit een Entlebuch Sennenhond en wanneer is hij volgroeid?

De groei van deze middelgrote hond strekt zich uit over het eerste levensjaar. Het is volgroeid met 12 tot 14 maanden.

Verzorging van de Entlebuch Sennenhond

Dankzij de kortharige vacht heeft het ras alleen behoefte aan weinig zorg. Het is voldoende om de vacht zo nu en dan kort te borstelen. Alleen tijdens de verandering van vacht is het zinvol om de ondervacht regelmatig uit te kammen. Dit vermindert ook de verdeling van hondenhaar in huis. In het algemeen is de Neiging tot haaruitval met die van andere kortharige hondenrassen vergelijkbaar en vereist regelmatig gebruik van de stofzuiger.

Belangrijk zijn af en toe een blik in de oren en de dagelijkse schoonmaak van de Canthus. De binnenkant van de oren moet zorgvuldig worden schoongemaakt met een zachte papieren handdoek. Het verwijderen van vuil uit de ooghoeken en oorverzorging voorkomen mogelijke ontstekingen.

Entlebucher Sennenhond – Activiteiten en Training

Entlebucher Sennenhond spelen

Het kleine sennenhondje kan super getraind worden als lawinehond.

Activiteiten staan op de voorgrond voor Entlebucher Sennenhonden. De zeer levendige dieren hebben behoefte aan dagelijkse wandelingen, bij voorkeur over meerdere uren. Even belangrijk zijn vaste taken voor de dieren. Het wordt daarom ten zeerste aanbevolen dat ten minste één Hondensport actief sporten. Ophalen en frisbee games evenals het aanleren van kleine trucjes geven de honden veel plezier. Ze leren bijvoorbeeld snel om de pantoffels van hun baasje of de krant mee te nemen. Ook helpen ze met opruimen, bijvoorbeeld door hun speelgoed op te halen en naar een vaste plek te dragen. Ideale hondensporten voor het ras zijn:

 • Gebieden
 • Treibball
 • Wendbaarheid
 • Afstandstraining
 • Bijhouden

De honden zijn ook zeer geschikt voor training om Redding of TherApiehund, als gezelschapshond en Speur- en lawinehond.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Entlebuch Sennenhond

De kleinste van het sennenhondenras is speciaal ontworpen vanwege zijn speciale Wendbaarheid Gefokt. Anders hebben de dieren alle kenmerken die typisch zijn voor een berghond. Entlebuchers zijn niet alleen de kleinste, maar ook de zeldzaamste soorten onder de Sennenhonden. U kunt gebruik maken van korte of lange hengel geboren worden.

Wat zijn er voor Sennenhonden?

De Entlebucher is de kleinste van de vier soorten Sennenhonden: Appenzeller Sennenhund, Großer Schweizer Sennenhund, Berner Sennenhund en Entlebucher Sennenhund.

Nadelen van de Entlebucher Sennenhond

Een nadeel van het ras uit Zwitserland is de Zeldzaamheid – vooral hier in Duitsland.

Zoals reeds vermeld, compliceert het een van de Erfelijke ziekten vrijgesteld fokken. Het kiezen van de juiste fokker compenseert dit nadeel echter. Andere nadelen van deze vriendelijke en op geen enkele manier agressieve honden zijn niet bekend.

Past de Entlebucher Sennenhond bij mij?

Als actieve en levendige hond past de Entlebucher ook bij actieve mensen. De dagelijkse begeleiding tijdens het joggen draagt bij aan het gebruik ervan. Hij heeft in ieder geval elke dag een lange wandeling nodig. Hij is de ideale gezinshond en houdt van kinderen. Voor actieve en gezonde senioren de kleine berghond is een trouwe metgezel op lange wandelingen. Entlebuch Sennenhonden zijn niet alleen en geven daarom de voorkeur aan eigenaren in wiens bedrijf ze veel tijd kunnen doorbrengen.

Met zijn gewicht van 20 tot 30 kilogram is de Entlebucher geen schoothondje. Toch houdt hij van regelmatig knuffelen. Als je een hond van dit behendige ras wilt kopen, moet je er van tevoren goed over nadenken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omstandigheden waaronder zij worden bewaard en met de noodzaak van Tijd en beweging van de hond te allen tijde.