Dwerg Doberman – Zakformaat Doberman Raseigenschappen en Verzorging

Dwerg Doberman

Miniatuur Dobermannen zijn kleine versies van de grote, zelfverzekerde, moedige en trouwe Doberman. Hun grootte, persoonlijkheid, gedrag en zelfs levensduur zullen verschillen, afhankelijk van hoe de standaard Doberman is verkleind. Genen voor dwerggroei, gemengd fokken en het selecteren van nestjongen zijn allemaal manieren om een Dwerg Doberman pup te maken. Maar sommige methoden zijn gezonder dan andere. Vandaag bekijken we hoe Dwerg Doberman honden gefokt worden. En laten we je weten wat de beste manier is om een kleine Doberman pup te vinden om je leven mee te delen.

Inhoud

Een hondenfokker kan een miniatuur Doberman aanbieden die hij heeft voortgebracht door uitkruising met een kleiner ras, door bewust te selecteren op individuen met hypofysaire dwerggroei, of gewoon omdat ze een dwerg zijn. Miniatuur Dobermanns zijn minder intimiderend dan hun full-sized tegenhangers, maar alleen verantwoord gefokte exemplaren zijn gezond.


De Doberman

De Doberman is een knappe hond met een interessant verleden. Hij staat groot en trots – slanke vacht, magere bouw en een scherp gezicht met een wetende uitdrukking. Gefokt als waakhond, gebruikt in verschillende professionele hoedanigheden dankzij zijn atletisch vermogen en intelligentie, maar ook bekend als een trouwe familievriend, is de Doberman echt een veelzijdige hond.

Helaas, deels als gevolg van zijn rol in de tweede wereldoorlog, is het idee blijven hangen dat de Doberman agressief, onvoorspelbaar en gevaarlijk is. Een goed gesocialiseerde en goed getrainde Doberman is echter een trouwe, energieke en intelligente metgezel.

De aantrekkingskracht van de dwergdoberman

Hoewel velen zich aangetrokken voelen tot de intelligentie en het atletische karakter van de Doberman, is het een hond van formaat. Sommigen hebben niet de ruimte om een grotere hond te huisvesten, zeker niet eentje die niet op de bank ligt.

Er zijn ook budgettaire overwegingen. Voedsel en zelfs medische rekeningen voor grotere honden lopen sneller op dan voor een kleinere hond. Daarom zijn mensen, zoals bij veel grotere rassen, geïnteresseerd in het concept van een miniatuur Doberman.

Velen vinden kleinere honden gewoon schattig, alsof ze een eeuwige puppy hebben. Anderen houden van het idee dat de hond zich op hun schoot kan krullen voor een knuffel zonder de hele bank in beslag te nemen. In feite is het zo dat mensen een aantrekkingskracht uitoefenen op kleine en schattige levende wezens. Er ontstaat een verlangen om te koesteren.

Miniatuur Doberman

Waar komen Miniatuur Dobermannen vandaan?

Er zijn 3 manieren waarop fokkers honden creëren die kleiner zijn dan normaal. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze drie methoden te begrijpen voordat je erin springt en een miniatuur Doberman pup koopt. Sommige methoden hebben nadelen die de gezondheid van de hond sterk kunnen beïnvloeden.

Dwerg Doberman Mengsels

Wanneer een hond op deze manier “geminiaturiseerd” wordt, is de resulterende hond geen raszuivere hond. Maar als de hond de juiste grootte heeft en voldoende kenmerken deelt met het oorspronkelijke ras, hebben velen daar geen last van.

Anderen geven echter de voorkeur aan een echte rashond, omdat zij vinden dat die voorspelbaarder zijn, zowel qua uiterlijk als qua temperament.

Als u net zo gelukkig bent met een gemengd ras, moet u voorzichtig zijn bij het kiezen van een puppy. De roep om “designer dogs” heeft de weg vrijgemaakt voor sommige gewetenloze individuen om massaal puppy’s te produceren.

Honden die op deze manier gefokt worden, worden gehouden in onhygiënische omstandigheden en zijn verstoken van de juiste zorg, zowel emotioneel als fysiek. Natuurlijk worden niet alle designerhonden op deze manier gefokt. Het is belangrijk om na te gaan of u bij een fokker koopt die de juiste zorg besteedt.

Een potentieel pluspunt van honden van gemengde rassen is dat ze niet zo vatbaar zijn voor sommige kwalen die raszuivere honden kunnen teisteren. Dit komt omdat ze gefokt zijn uit een bredere genenpoel. Het is echter nog steeds belangrijk dat beide ouders van honden van gemengde rassen op hun gezondheid worden gecontroleerd voordat met hen wordt gefokt.

Is de Dwergpinscher een Dwergdoberman?

Dwergpinschers zijn geen kruising of hebben genetisch niets met de Doberman te maken. Maar, als u van het uiterlijk van de Doberman houdt, dan kan één van deze kleine kerels uw hart stelen. Deze kleine hondjes zijn energiek, intelligent en onbevreesd en lijken qua uiterlijk veel op de Doberman.

Ze komen in een paar verschillende kleuren, waarvan er één het klassieke zwart met roestpunten is, waar de Doberman zo bekend om staat. Zoals bij elke rashond is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun ouders op hun gezondheid worden gecontroleerd. Van de Dwergpinscher is bekend dat hij hart-, oog- en gewrichtsproblemen kan hebben, en gevoelig kan zijn voor epilepsie.


Doberman x Whippet

Beide honden hebben een slanke vacht en een atletische bouw. De Whippet, echter, is over het algemeen niet groter dan 20 centimeter en heeft een fijn frame. Whippets staan bekend om hun zachte en gemakkelijke houding. Dus, een Whippet mix kan een hond opleveren die een beetje meer “chill” is dan een pure Doberman.

Whippets zijn echter zeer atletisch, met het vermogen om snel te rennen en hoog te springen. Daarom is een goed omheinde tuin belangrijk als u een hond in huis haalt die de fysieke kracht van de Whippet bezit. Whippets hebben over het algemeen een goede gezondheid, waarbij hartproblemen de grootste zorg zijn. Zoals altijd is het belangrijk ervoor te zorgen dat zowel de Whippet als de Doberman-ouder relevante gezondheidscontroles hebben ondergaan.

Dwerg Doberman Honden met Dwerggroei

Een andere manier waarop een hond kan worden verkleind is het introduceren van het gen voor dwerggroei. Dwerggroei is een genetische aandoening die ontstaat wanneer beide ouders van de pup het dwerggroei gen bezitten. Honden die het gen dragen hoeven er niet per se anders uit te zien dan een hond met een normaal postuur, dus de enige manier om te weten of de ouderdieren het gen dragen is ze te laten testen.

Als twee honden die drager zijn van het gen met elkaar paren, hebben hun nakomelingen 50 procent kans op dwerggroei. Er zijn een paar verschillende soorten dwerggroei.

Eén type dwerggroei resulteert in honden met onevenredig korte poten, zoals de Basset Hound of de Teckel. Deze honden lijden vaak aan gewrichts- en rugproblemen door hun verkorte ledematen. Hoewel honden met deze aandoening bekend zijn komen te staan als erkende rassen, zijn het in werkelijkheid honden die bewust met dwerggroei zijn gefokt.

Een ander type dwerggroei ontstaat door problemen met de hypofyse. Deze honden zijn evenredig maar kleiner dan normaal. Bovendien lijden deze honden aan een reeks gezondheidsproblemen die verband houden met hormonale onevenwichtigheden.

Er zijn meldingen van Dobermanns met beide soorten dwerggroei. Het is echter geen algemeen bevestigde aandoening in het ras. Gelukkig lijkt er geen markt te zijn ontstaan voor Dobermans die door de introductie van dit gen zijn verkleind.

Miniatuur Doberman Honden Gefokt Uit Lopers

Sommige fokkers fokken opzettelijk met runderen om kleine nakomelingen te krijgen. Het onderdeurtje van het nest is kleiner dan zijn broers en zussen en heeft vaak een zwakke constitutie. Soms is het onderdeurtje kleiner door een niet vastgestelde gezondheidstoestand.

Hoe dan ook, opzettelijk fokken met twee honden die kleiner en zwakker zijn, zal over het algemeen resulteren in een pup die weliswaar klein is, maar waarschijnlijk niet zijn hele leven lang een goede gezondheid zal hebben.

Soms zullen fokkers hun pups niet voldoende voeding geven om ervoor te zorgen dat ze niet volgroeid raken. Helaas kopen sommige goedbedoelende mensen deze puppies omdat ze er klein en schattig uitzien, zonder zich te realiseren wat ze hebben moeten doorstaan om dit te bereiken.

Zijn Miniatuur Doberman Goede Familie Huisdieren?

Een miniatuur hond kan ideaal zijn voor uw levensstijl, maar het is belangrijk om wat huiswerk te doen en ervoor te zorgen dat de manier waarop de hond kleiner is gemaakt geen invloed heeft op zijn gezondheid en welzijn, of dat van zijn ouders.

In het geval van de Doberman lijkt dwerggroei niet veel voor te komen, dus de kans om een “miniatuur” Doberman te vinden die in feite een dwerg is, is klein. Dit is goed nieuws voor Dobermanns.

Het is zeer waarschijnlijk dat u een kleiner ras koopt dat gekruist is met een Doberman of een Dwergpinscher die een heel ander ras is dan de Doberman maar er toevallig op lijkt.

Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u uw huiswerk doet over het ras en wees er zeker van dat u de mogelijkheid heeft om het soort omgeving te bieden waarin deze honden goed gedijen.

Hoewel sommigen misschien teleurgesteld zijn dat een echte “Dwergdoberman” niet bestaat, is het fijn om te weten dat in het algemeen geen pups met gezondheidsproblemen worden gefokt om zo’n hond te creëren.

Dwerg Doberman Puppies

Aangezien het zeer waarschijnlijk is dat u op zoek bent naar een kleinere hond die gekruist is met een Doberman, kunt u misschien zo’n hondje vinden in uw plaatselijke asiel.

Als alternatief kunt u misschien contact opnemen met uw dichtstbijzijnde Dobermanclub of reddingsorganisatie. Zij weten misschien of er in uw omgeving Doberman-kruisingen te redden zijn.

Als u op zoek bent naar een Dwergpinscher, kijk dan uit naar een gerenommeerde fokker. Zoals met elke rashond, zorg ervoor dat je de fokker persoonlijk bezoekt, de ouders van de pup ontmoet en inspecteert waar ze gehuisvest zijn.

Ook is het belangrijk om een bewijs van gezondheidscontroles te vragen. Een puppy online of in een dierenwinkel kopen laat dit niet toe. U loopt het risico dat u van een puppymolen koopt als u het bedrijf niet persoonlijk gaat inspecteren.

Net als bij andere rassen kunt u misschien ook Dwergpinschers vinden die ter adoptie worden aangeboden via een plaatselijke club, reddingsorganisatie of asiel.

Als je graag leest over miniatuurrassen, vind je het misschien ook leuk om eens te kijken naar de miniatuur Husky!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

 • Yong, E., “The Copied Gene that gave Dachshunds and Corgis Their Short Legs” National Geographic, 2009.
 • Beuchat, C, “The Myth of Hybrid Vigor in Dogs is… A Myth” The Institute of Canine Biology. Online gepubliceerd in 2014.
 • Borgi, M., et al “Baby Schema in Human and Animal Faces Induces Cuteness Perception and Gaze Allocation in Children” Frontiers in Psychology, 2014.
 • Honden NSW “Waarom een rasechte”
 • Dewey, L., “MPCA Informatie over gezondheid en onderzoek”.
 • Whippet Club van NSW
 • De Amerikaanse Whippet Club
 • US National Library of Medicine, Medline Plus “Autosomaal Recessief”.
 • Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn “Genetische Welzijnsproblemen voor Gezelschapsdieren”.
 • Ostrander, E.A., “Both Ends of the Leash – the Human Link to Good Dogs with Bad Genes” The New England Journal of Medicine, 2012.
 • MSD Veterinary Manual “Disorders of the Pituitary Gland in Dogs”.
 • The Queensland Times “Waarom je nooit een Teacup Puppy moet kopen”