Miniatuur Dalmatiër: Uw Gids Voor Een Kleine Gevlekte Hond

Miniatuur Dalmatiër

Dalmatiërs zijn een iconisch ras met een enorme aantrekkingskracht, maar ze zijn ook behoorlijk groot. Het is dus gemakkelijk te begrijpen waarom mensen op zoek gaan naar een miniatuur Dalmatiër pup. Vandaag gaan we kijken of het iemand echt gelukt is om een micro Dalmatiër te fokken, en delen we de voor- en nadelen van het thuisbrengen van kleine versies van grote honden.

Miniatuur Dalmatiër

De Dalmatiër is misschien wel een van de meest karakteristieke hondenrassen die er zijn. Met zijn knappe gezicht, atletische bouw en unieke vlekken zijn ze moeilijk te vergeten. Wat is er dan leuker dan een kleinere versie van zo’n aantrekkelijke hond? Ongetwijfeld heeft deze vraag geleid tot het ontstaan van de miniatuur Dalmatiër.

Helaas worden sommige geminiaturiseerde hondenrassen geplaagd door gezondheidsproblemen. Maar dit is niet altijd het geval. Laten we dus meer te weten komen over de miniatuur Dalmatiër.

Hoe zijn ze? Zijn ze over het algemeen gezond en gelukkig? Wat voor soort huis is het beste voor ze?

De aantrekkingskracht van de dwerg-dalmatiër

Zoals we al zeiden, vallen mensen vaak voor miniatuurhonden omdat ze gewoon zo schattig zijn.
Maar het gaat niet altijd om het uiterlijk.

Sommige mensen hebben beperkte ruimte, en een kleinere hond is veel gemakkelijker te houden. Hun bedden, speelgoed en speelruimte nemen niet te veel ruimte in beslag.

Bovendien hebben grote honden grote eetlust. Een hond die geen grote deuk in de wekelijkse boodschappenrekening slaat, lijkt velen een goed idee.

Waar komen Miniatuur Dalmatiërs vandaan?

Miniatuur Dalmatiër

Dus hoe creëren fokkers honden die kleiner zijn dan normaal? Dat kan op drie manieren.

  • Mengen met een kleiner ras
  • Introduceer het gen voor dwerggroei
  • Herhaaldelijk fokken met runderen

Helaas zijn niet al deze methoden in het belang van de hond. Het is belangrijk om genoeg van deze methoden te begrijpen om een verantwoorde keuze te maken bij de beslissing om een verkleinde hond mee naar huis te nemen.

Mengen met een kleiner ras

Een veel voorkomende manier om een ‘miniatuur’ versie van een hond te maken is een mix met een vergelijkbaar maar kleiner ras.

Het is duidelijk dat de resulterende honden geen raszuivere honden zijn, hoewel sommige kruisingen erg op het oorspronkelijke ras zullen lijken.

Hoewel dit veel mensen niet zal storen, zullen sommigen bezorgd zijn dat de resulterende “designerhond” niet voorspelbaar zal zijn in uiterlijk of temperament, zoals raszuivere honden plegen te zijn.

Het is waar dat hij als gemengd ras sommige kenmerken van de “andere” ouder zal erven.

De keerzijde is echter dat het inbrengen van enkele genen van buitenaf ook het risico op bepaalde erfelijke ziekten die bij bepaalde hondenrassen kunnen voorkomen, kan verminderen.

Om een kleinere Dalmatiër te maken, zijn een paar populaire mixen:

Chihuahua x Dalmatiër “Chimation

Vanwege het enorme verschil in grootte tussen deze twee rassen, is er variatie in de verwachte volwassen grootte van een Chimation – maar ze kunnen zo klein zijn als 6 pond als ze volgroeid zijn.

Als u meer wilt lezen over deze kruising of andere populaire Dalmatische kruisingen, kunt u hier meer informatie vinden.

Ze zullen een gladde vacht hebben en de kans is groot dat ze de vlekkerigheid van hun Dalmatische ouder erven.

Er is een risico dat ze enkele problemen erven die verband houden met de kleine schedel van de Chihuahua, die het evenwicht, de kracht, het gevoel en de ademhaling kunnen beïnvloeden.

Er is ook een kans dat sommige problemen die de Dalmatische Hond gemeen heeft opduiken, met name doofheid.

Bovendien is veel zorg nodig bij het fokken van twee honden van zo’n verschillend formaat.

Italiaanse Greyhound x Dalmatiër

De Dalmatiër en de Greyhound mix levert een slanke, atletische hond op. Maar een kruising met een Italiaanse Greyhound, de kleinste van de Greyhounds, levert een soortgelijke hond op, alleen veel kleiner.

De Italiaanse Greyhound, of Iggy, staat op ongeveer 13 tot 15 centimeter en weegt een zeer lichte 7-14 pond. U kunt hier meer lezen over het ras.

Natuurlijk, aangezien de Dalmatiër groter is, moet je verwachten dat een kruising tussen de twee waarschijnlijk iets groter zal zijn dan dit.

De Iggy is gevoelig voor een aantal gezondheidsproblemen, zoals epilepsie, gebitsproblemen en zichtproblemen.

Zoals altijd is een ontmoeting met de ouders van uw pup en een goede medische voorgeschiedenis een manier om te controleren of uw pup dergelijke problemen niet zal erven.

Introductie van het dwerggroei gen

Er zijn verschillende soorten dwerggroei die honden kunnen erven. Beide resulteren in een kleinere hond, maar de redenen voor hun verminderde groei en de bijbehorende bijwerkingen verschillen.

Sommige fokkers verkleinen honden is door ze opzettelijk te fokken met een soort dwerggroei.

Hoewel het niet veel lijkt voor te komen bij Dalmatische Honden, zijn er meldingen van nesten met osteochondrodysplasie, wat resulteert in onevenredig korte en gebogen ledematen.

Om dit soort dwerggroei te creëren, moeten honden die het gen dragen met elkaar paren. De resulterende nakomelingen hebben 50% kans om de eigenschap te erven.

Het kan moeilijk zijn om te weten of een hond het gen heeft. Dat komt omdat een hond met het gen, maar niet de aandoening heeft, misschien zelf kleiner is dan normaal. Om daar zeker achter te komen is een DNA test nodig.

Gezondheidsvoorwaarden gerelateerd aan het Dwerggroei gen

Het introduceren van het dwerggroei gen zal een kleine hond creëren die kwetsbaar kan zijn voor gezondheidsaandoeningen zoals osteochondrodysplasie, de symptomen zullen verschillen afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Sommige honden zullen een kleinere gestalte hebben zonder al te veel andere problemen, andere zullen last hebben van mobiliteitsproblemen, gewrichtspijn, kreupelheid en daardoor een onvermogen om te bewegen.

Er is echter geen manier om te voorspellen hoe een hond zal worden beïnvloed, dus het opzettelijk fokken met dit gen is vergelijkbaar met gokken met het welzijn van een hond.

Fokken met Runts

Runts zijn kleiner dan zijn broers en zussen en zijn vaak vatbaar voor ziekten in vergelijking met de rest van het nest.
Sommige fokkers fokken bewust met runts om de resulterende pups klein te houden.

Het fokken met loopvogels zal leiden tot pups die ziek zijn en kunnen lijden aan een niet gediagnosticeerde gezondheidstoestand die hen klein maakt.

Het is al even verontrustend om te vernemen dat fokkers pups soms goede voeding ontzeggen om ervoor te zorgen dat ze niet tot hun volle omvang uitgroeien.

Is een Dwergkees geschikt voor mij?

Je hebt misschien geconcludeerd dat het al dan niet gelukkig en gezond zijn van een miniatuurhond afhangt van de manier waarop de fokker de hond kleiner heeft gemaakt.

In het geval van de Dalmatiër kun je, zoals bij de meeste ‘miniatuur’-rassen, het beste een hond kiezen die eigenlijk geen ‘pure’ miniatuur is, maar eerder een hond die gekruist is met een soortgelijk, kleiner ras.

Hiervoor moet u nog wat huiswerk doen – vertrouwd raken met de kenmerken van zowel de Dalmatische Hond als het ras waarmee hij gekruist is.

Kruisingen kunnen kenmerken van beide ouders erven, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op een hond die beide kanten op kan gaan.

Houd niet alleen rekening met het energieniveau van een Dalmatiër, maar ook met het ras waarmee ze gekruist zijn.

Vergeet niet dat een kruising Dalmatische Hond waarschijnlijk een intelligente, gevoelige hond is. Ze zullen het niet goed doen als ze aan hun lot worden overgelaten of zonder zachtheid en geduld worden behandeld.

Dus, hoewel een miniatuur Dalmatiër kleiner van formaat mag zijn, heeft hij een ervaren eigenaar nodig die hem training, spel en beweging kan bieden om hem zowel fysiek als emotioneel gelukkig te houden.

Een dwergkeeshond vinden

Er zijn fokkers die beweren dat miniatuur Dalmatiërs bestaan, en ze hebben ze.

Echter, diezelfde fokkers zijn ook erg vaag en onvoorspelbaar over hoe ze zulke kleine hondjes hebben voortgebracht.

Voordat je veel geld betaalt voor een pup, is het belangrijk om de fokker persoonlijk te bezoeken. Ontmoet de ouders, zie bewijzen van gezondheidsonderzoeken, observeer hoe en waar de pups worden grootgebracht en stel veel vragen over de fokpraktijken.

Is het een schone, droge, gezonde omgeving met veel ruimte en speelruimte? Is de moederhond ontspannen, blij en tevreden om je te ontmoeten? Hoeveel pups worden er per jaar gefokt? Als de hond geminiaturiseerd is, hoe is dit gedaan?

De meeste clubs en welzijnsorganisaties bevelen aan dat een moederhond niet meer dan 4 tot 6 keer in haar leven fokt.

Ze mag niet meer dan één keer per jaar fokken.

Als alternatief kunt u bij uw plaatselijke asiel kijken of zelfs contact opnemen met Dalmatische clubs of reddingsorganisaties om te zien of er Dalmatische mixen ter adoptie zijn.

Een hond een tweede kans geven is niet alleen een levenslijn voor de hond, maar ook een zeer lonende ervaring voor u!

Bekijk zeker ook onze gids voor de miniatuur Husky!

Referenties

University of Prince Edward Island, “Osteochondrodysplasia – Skeletal Dwarfism”, Online toegankelijk op 12/6/2019.

Medline Plus – US National Library of Medicine, “Autosomal Recessive”, Online toegankelijk 12/6/2019

Ruvinsky, A, Sampson, J., “The Genetics of the Dog”, CABI Publishing, 2001.

World Association of Dalmations, “Report from the Health and Breeding Commission”, Online toegankelijk op 12/6/2019.

MSD Manual, “Syrinx van het ruggenmerg of de hersenstam”, Online toegankelijk op 12/6/2019

National Institute of Neurological Disorders and Stroke, “Chiari Malformation Fact Sheet”, Online toegankelijk 12/6/2019

Kiviranta, A.M., et al, “Syringomyelia and Craniocervical Junction Abnormalities in Chihuahuas”, Journal of Veterinary Internal Medicine, 2017.

ASPCA, “The Hallmarks of Cruel Breeding”, Online toegankelijk op 12/6/2019.

The Guardian, “Dog Breeders Urged to Reduce Litter Numbers”, Online toegankelijk op 12/6/2019.