Duitse Pinscher: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De FCI vermeldt het ras Duitse Pinscher in standaard nr. 184. In groep 2 behoort hij tot de Pinschers en Schnauzers, Molossoids en Swiss Mountain Dogs. Daar is het te vinden in sectie 1 Pinscher en Schnauzer als subgroep 1.1.

Duitse Pinscher

Deutsche Pinscher in het profiel

Profiel
Grootte: 45-50 cm
Gewicht: 12-18 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 1: Pinscher en Schnauzer
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Bruin, Zwart, Fawn, Rood, Blauw, Rood-Zwart
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Familie en hulphond
Sport: Behendigheid, Dogdancing
Karakter: Pittig, levendig, liefdevol, vertrouwd, intelligent
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: Kort, dicht, glad, passend, glanzend
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

De historische aanduidingen van het ras Duitse Pinscher wijzen al op hun verantwoordelijkheidsgebieden. De honden werden vroeger geroepen Ratelaar, stalhond of koetshond. De ijverige dieren vergezelden koetsiers en reizende kooplieden op hun weg. Een Duitse Pinscher reed meestal over lange afstanden naast het rijtuig. De wagen gestopt, voorzichtig de hond de kar toen de koetsier afwezig was. Hij deed dat overtuigend dat niemand bij hem in de buurt durfde te komen.

Toen paarden en koetsiers ’s avonds tot rust kwamen, vervulde de Pinscher zijn volgende klus. Hij bleef bij de paarden op stal. Daar zorgde hij voor orde door Ratten, muizen, marters en andere onaangename stalbewoners bejaagden. Op deze manier worden veel honden tegelijkertijd gevoed.

De geschiedenis van de Duitse Pinschers gaat meer dan honderden jaren terug. Zij worden beschouwd als: een van de oudste Duitse hondenrassen. Dieren die van oudsher niet als koetshonden werden gebruikt, hadden hun vaste plaats op boerderijen. Voor deze taken waren de honden wijdverspreid in de landen van Midden-Europa. Sinds ongeveer 1870 vindt er een gerichte fokkerij plaats. De Duitse Pinscher werd voor het eerst genoemd in de Duitse hondenstamboom in 1880.

Oorspronkelijk bestond het ras dat vandaag alleen bekend is met een gladde vacht uit gladharige en ruwharige pinschers. De voormalige ruwharige Pinschers zijn nu de Schnauzers. Beide rassen komen van dezelfde oorsprong. Fokkers van pinschers en schnauzers zijn vandaag de dag nog steeds actief in een vereniging, de pinscher-schnauzer-klub opgericht in 1895.

Welke Pinschers zijn er?

Naast de Duitse Pinscher zijn er:

 • Dwergpinscher
 • Rehpinscher (bruine dwergpinscher)
 • de langharige Affenpinscher
 • Oostenrijkse Pinscher

Essentie & karakter van de Duitse Pinscher

De essentie van de Deutsche Pinscher komt overeen met hun oorspronkelijke verantwoordelijkheidsgebied. De honden worden gekenmerkt door Kracht, energie en bewegingsvreugde Van. U bent Alert en wilskrachtig. Een Duitse Pinscher is een echte hond met karakter en de volgende kenmerken:

 • intelligent
 • aanpasbaar
 • levendig
 • volhardend
 • sterk-zenuwen
 • zelfverzekerd
 • leergierig
 • behendig
 • ondernemend
 • onafhankelijk
 • aanhalig
 • toegewijd
 • dartel
 • soms ongehoorzaamheid
 • koppig
 • bestendig
 • vriendelijk
 • oplettend

Sommige van deze kenmerken lijken tegenstrijdig. In feite gedraagt de Pinscher zich anders bij het bewaken van zijn landgoed en rugzak dan in de kring van zijn familie. Hij is aanhankelijk en vrijheidslievend tegelijk. Dit betekent dat hij graag alleen door de omgeving zwerft, maar altijd thuis zijn knuffels oppakt. Een Pinscher beslist zelf of het voor hem zinvol is om altijd de instructies van zijn baasje op te volgen.

Terwijl hij zijn Z bewaaktuhaus is de hond Onvergankelijk. Niemand betreedt zijn territorium zonder zijn toestemming. Hij registreert bezoekers en controleert elke buitengewone gebeurtenis zonder een uitgebreide yapper te zijn. Hij is niet agressief, maar zeer vastberaden. In de kring van zijn familie toont hij zich aanhankelijk, speels en knuffelig. Hij is een rustig familielid in huis. De Pinscher kan omgaan met andere honden, zolang hij ze niet als een bedreiging ziet. Hij moet leren om katten en kleine dieren in zijn omgeving als puppy te accepteren, anders zou hij ze accepteren vanwege zijn Jachtinstinct als prooi.

Een Duitse Pinscher is een levendige hond die heeft voortdurend behoefte aan lichaamsbeweging en werkgelegenheid. Daarom kost het veel tijd. Hij houdt van de nabijheid van zijn familie en is loyaal aan zijn roedelleider. Hij is wantrouwig tegenover vreemden. De hond met een sterk karakter heeft altijd een consistent onderwijs.

Is een Duitse Pinscher een gezinshond?

De Duitse Pinscher is een gezinshond, zolang er geen kleine kinderen in het gezin zijn.

Uiterlijk van de Duitse Pinscher

Een portret van de Duitse Pinscher

Lange tijd lagen de oren van de Duitse Pinscher aangemeerd. Hierdoor kregen ze een strenger uiterlijk.

Een Duitse Pinscher is een middelgrote, gespierde hond met een rechtopstaande, trotse houding. De lichaamsbouw is vierkant in balans met een licht hellende rug naar de lange staart. De kop is driehoekig met een matige stop en lange vangst. De naar voren gevouwen oren staan hoog. De ogen van de Pinscher zijn donkerbruin en tonen een alerte, aandachtige blik.

Opvallend is de kortharige vacht. Het is glad en glanzend. Daaronder verschijnen de spieren bij elke beweging. De vachtkleuren van het ras zijn:

 • effen rood
 • effen bruin
 • Lak zwart met rode of bruine aftekeningen

De bruine aftekeningen van de tweekleurige pinschers bevinden zich in het gebied van de wenkbrauwen en als een masker op het gezicht. Badges bevinden zich ook op de borst en aan de binnenkant van de pistes.

Lange tijd was het gebruikelijk om de staart en oren van de honden te dokken. Hierdoor kregen ze een strenger uiterlijk. Dankzij het dokverbod in Duitsland mogen de dieren nu hun lichaamsdelen volledig houden. De hangende oren geven ze een vriendelijker gezicht dan gecoupeerde staande oren.

Grootte en gewicht van de en mannetjes verschillen in principe niet. De honden bereiken een schofthoogte van 45 tot 50 centimeter. Het gewicht is afhankelijk van de grootte 14 tot 20 kilogram.

Wanneer is een Duitse Pinscher volgroeid?

In de regel is de Duitse Pinscher na ongeveer 18 maanden volgroeid.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Duitse Pinscher – Waar moet je op letten?

Duitse Pinscher in de uitloop

De Duitse Pinscher heeft elke dag lange wandelingen, spelletjes en, idealiter, hondensporten nodig.

Vanwege zijn kracht van karakter, zelfvertrouwen en koppigheid, een Duitse Pinscher geen gemakkelijke hond om te trainen. Het is daarom niet geschikt voor beginners in hondenbezit. De slimme dieren detecteer snel eventuele inconsistenties en maak er schaamteloos gebruik van. Als de opleiding niet absoluut consistent is, zou een Pinscher op het idee kunnen komen om zijn eigenaar op te leiden volgens zijn ideeën. Met consistente educatie is het ras echter zeer aanpasbaar.

Consistent onderwijs moet niet worden gelijkgesteld met rabiate en luidruchtige onderwijsmethoden. Zoals bij alle honden, een rustige en zachte consistentie de juiste keuze. Positief gedrag wordt versterkt met lof en beloning. Als maatstaf voor negatief gedrag is een duidelijk en duidelijk “nee” meestal voldoende. Het is belangrijk dat deze maatregel altijd wordt toegepast. De geringste onzorgvuldigheid in het onderwijs is genoeg voor de Pinscher om het te gebruiken.

De basisprincipes van hondentraining omvatten het opbouwen van een hechte band metm Dier en geduld. Als er een hechte relatie is, is de Pinscher bereid zijn opvoeding te accepteren. Het karakter van de Pinscher mag in het onderwijs niet worden gebroken. Hij maakt de speciale charme van deze hond. Degenen die het ras kiezen, moeten bereid zijn om hun onafhankelijkheid binnen een bepaald kader te accepteren.
Duitse Pinschers zijn actieve en actieve honden. Je anders evenwichtige natuurbehoeften lange wandelingen, spelletjes en, idealiter, hondensporten elke dag. Na een voldoende sportprogramma gedraagt het dier zich thuis kalm en zachtjes.

Aanbevolen bericht

Rustige hondenrassen
Rustige hondenrassen
Bent u op zoek naar rustige hondenrassen? In dit artikel vertellen we je alles over rustige hondenrassen en laten we je kennismaken met onze top 10.

Naar het artikel

Een Duitse Pinscher heeft van oudsher een Jachtinstinct. Maar hij is geen jachthond. Als stabiele hond jaagt hij voornamelijk op knaagdieren en bevrijdt hij huis en tuin van dit ongedierte. Vooral bij de muizenjacht kan hij met elke kat concurreren. Deze zogenaamde roofzuchtige scherpte was altijd gewenst en werd gedurende vele generaties meegenomen in de fokkerij. Als u in een huis op het platteland woont, zult u de jachtvaardigheden van de Pinscher waarderen. Omdat zijn jachtinstinct beperkt is tot knaagdieren, kan de Pinscher zonder leiband lopen met een goede opleiding. Dit geldt natuurlijk alleen waar het is toegestaan.

Pinschers vinden optimale woonomstandigheden in een Huis met tuin in een landelijke omgeving. Als hij voldoende beweging krijgt, voelt de hond zich ook in een Appartement in de stad waarschijnlijk.

Voor een goede socialisatie moet de hond al als pup de Puppyschool bezoeken. Daar heeft hij contact met honden van dezelfde leeftijd. Puppy’s vinden het leuk om samen te spelen en te ravotten. Het daaropvolgende bezoek aan de hondenschool is nuttig voor hond en eigenaar. De hond leert belangrijke regels en zijn baasje leert hoe hij ze verder kan trainen met zijn nieuwe partner.

Voeding van de Duitse Pinscher

Qua voeding, een Duitse Pinscher niet veeleisend. In zijn traditionele houding als stalhond moest hij voedt zich vaak met knaagdieren. Als hij muizen vindt, kan hij ze nog steeds gebruiken als een welkome snack.

De meeste dieren van het ras houden van droogvoer en natvoer uit het blik. Bovendien ze zijn geschikt voor barfing, dat wil zeggen, voor het voeden met rauw vlees. Barf-voer wordt aangeboden door slachthuizen en speciaalzaken. Het wordt meestal verkregen uit slachtafval van pluimvee, runderen, schapen en andere dieren. Alleen rauw varkensvlees is niet geschikt als barfvoer.

Veel honden genieten van een gevarieerd dieet van droogvoer, vers of gekookt vlees en af en toe ingeblikt voedsel. Om een puur vleesvoer aan te vullen, zijn groentevlokken of gekookte groenten geschikt. Het is belangrijk om op te merken welke voedingsmiddelen ongezond en soms zelfs giftig zijn voor honden.

Het voeren van de Pinscher moet een of twee keer per dag volgen. Geschikte snacks zijn hondenkoekjes, gedroogd vlees en kauwbare artikelen gemaakt van runderhuid. De meeste honden houden van rauwe botten. Deze kunnen echter pijnlijke constipatie veroorzaken. Verwondingen in het gebied van de keel en het spijsverteringskanaal veroorzaakt door botsplinters kunnen ook niet worden uitgesloten. Vooral gevaarlijk zijn de zeer harde mergbeenderen. Door het gat in het midden kunnen ze over de kaak van de hond glijden. Ze zijn dan vaak moeilijk te verwijderen.

Deze voedingsmiddelen horen niet thuis in de voerbak van een hond:

 • rauwe aardappelen
 • Tomaten en aubergines
 • Druiven en rozijnen
 • Rabarber
 • Kaapse kruisbessen
 • rauw varkensvlees
 • Varkensbotten
 • Uien, knoflook en prei
 • Pulsen
 • Noten en kastanjes
 • rauwe vlierbessen
 • Steenvrucht
 • Chocolade en voedingsmiddelen die cacao bevatten
 • Suiker en suikervervangers
 • gekookte botten
 • Avocado

Wat eet een Duitse Pinscher?

Het ras is niet veeleisend en eet droog en nat voedsel, evenals rauw en gekookt vlees.

Gezondheid – levensverwachting & frequente ziektenTien

Duitse Pinschers in de natuur

De Duitse Pinscher is door zijn goede fysieke gesteldheid tussen de 12 en 14 jaar oud.

Duitse Pinschers zijn zeer robuuste en gezonde honden. Fokkers van het ras onthouden zich traditioneel van overteelt. Kortom, het ras wordt vandaag de dag nog steeds gefokt zoals het meer dan 100 jaar geleden was. Als gevolg hiervan wordt de Duitse Pinscher beschouwd als een van de meest natuurlijke hondenrassen. Tegelijkertijd besteedt een gerenommeerde fokker aandacht aan reeds bestaande omstandigheden in de lijnen van de ouderdieren voordat ze paren. Erfelijke ziekten, die bij de meeste hondenrassen voorkomen, zijn zeldzaam in de Pinscher. Deze erfelijke ziekten omvatten:

 • Kleur verkeerde voorstelling
 • Heupdysplasie
 • de ziekte van von Willebrand (bloedstollingsstoornis)

Het enige gezondheidsprobleem dat een Duitse Pinscher vaker kan treffen, is oorrandnecrose. De Randen van de oren bestaan uit zeer dun weefsel en zijn weinig behaard. Daarom zijn ze gevoelig voor letsel. Vooral de behendige hond heeft de neiging om snel te bewegen in struiken en struiken. Kleine takken of doornen kunnen scheuren in de randen van de oren veroorzaken.

Omdat de honden altijd in beweging zijn tijdens wandelingen en sporten, hebben ze geen last van gevoeligheid voor kou. Een Pinscher is een natuurjongen en dus in principe niet gevoelig. Dit is echter ook een reden waarom de eigenaar op warme zomerdagen aandacht moet besteden aan een spaarzaam activiteitenprogramma. Anders zou de hond bereid zijn om zichzelf volledig uit te putten.

Sommige vertegenwoordigers van het ras neigen naar een bepaalde hebzucht en dus naar overgewicht. Informatie over de optimale hoeveelheid voeding, die is afgestemd op de hond en zijn activiteit, wordt gegeven door dierenartsen en fokkers.

Door zijn goede fysieke gestel zit een Duitse Pinscher tussendoor. 12 en 14 jaar oud.

Verzorging van de Duitse Pinscher

De gladharige hond is absoluut Gemakkelijk schoon te maken. Het volstaat om: één keer per week om zijn vacht te strelen met een zachte borstel. Bij deze gelegenheid moeten de oren worden gecontroleerd en schoongemaakt met een vochtige doek. Bij het palperen van de poten wordt duidelijk of er stenen, awns of plantendelen tussen de balen zitten. Het knippen van de klauwen is alleen nodig voor honden die zelden over asfalt of ruwe bestrating lopen.
Met zijn zeer korte en gladde vacht zonder ondervacht Pinschers hebben een beperkte neiging tot haar. Als de hond regelmatig wordt geborsteld, wordt dood haar los en verzamelt het zich niet op de favoriete plaatsen van de hond.

Duitse Pinscher – Activiteiten en Training

Duitse Pinscher zitten

De Duitse Pinscher heeft veel beweging en regelmatige training nodig.

Beide zijn belangrijke zaken voor Pinscher-eigenaren. De actieve honden hebben behoefte aan veel beweging. Wandelingen van enkele uren, joggen, skeeleren of fietsen zijn ideaal om te voldoen aan de behoefte van het ras aan lichaamsbeweging. Alles geldt echter alleen voor volwassen dieren. Bij opgroeiende honden moeten gewrichten en spieren zich eerst goed ontwikkelen voordat ze fysiek worden uitgedaagd.
Net zo belangrijk als bewegen is regelmatige training. Als je een Pinscher hebt, moet je de hond de rest van je leven opvoeden. Diverse hondensporten zijn hiervoor ideaal. Met de juiste combinatie kan aan alle behoeften van het ras worden voldaan. Volgend Hondensporten worden aanbevolen voor de Duitse Pinscher:

 • Gehoorzaamheid
 • Wendbaarheid
 • Rally Gehoorzaamheid
 • Hond Frisbee

Bij het kiezen van de sport moeten hondenbezitters ervoor zorgen dat ze voortbouwen op een partnerschapsrelatie. Een sport om onderwerping over te brengen heeft geen zin voor deze zelfbewuste hond.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Duitse Pinscher

Het ras Duitse Pinscher staat op de lijst van bedreigd Huisdierenrassen. In de voorgaande vijf jaar lag het aantal geboren pups tussen de 160 en 220 per jaar. Dit signaal wekte interesse in het ras, zodat de Geboortecijfer is ondertussen flink gestegen. is.

Hoeveel kost een Duitse Pinscher?

Als u een puppy wilt kopen, betaal dan een gerenommeerde fokker tussen 1.500 en 1.800 euro. Een mix wordt soms veel goedkoper aangeboden.

Nadelen van de Duitse Pinscher

Wat voor de ene hondenbezitter een nadeel lijkt, ziet een ander als voordelig. Deze zelfbewuste hond is ongetwijfeld een van de moeilijk op te voeden van zijn geslacht. Als u een absoluut gehoorzame hond wilt, zult u de aard van de Pinscher nadelig vinden. Hetzelfde geldt voor de waakzaamheid van het ras. Aan de ene kant beschermt hij zijn familie, aan de andere kant geeft hij bezoekers niet altijd een vriendelijk welkom.

Problemen kunnen voorkomen in gezinnen met jonge kinderen Om te geven. Een Duitse Pinscher laat duidelijk zien wanneer hij iets niet leuk vindt. Omdat jonge kinderen niet begrijpen hoe ze met honden moeten omgaan, kan de Pinscher gevaarlijk voor hen zijn.

Zijn Pinschers yappers?

Pinschers zijn waakzaam en wijzen op buitengewone gebeurtenissen. Toch zijn het geen gratuite blaffers.

Is de Duitse Pinscher geschikt voor mij?

Het ras past actieve personen en gezinnen met oudere kinderen. Hij past niet bij mensen die geen verstand hebben van zijn onafhankelijke karakter. Als u op zoek bent naar een onderdanige hond, moet u kiezen voor een ander ras. Een Duitse Pinscher past ook niet in een gezin dat weinig tijd voor hem doorbrengt. De hond heeft altijd aandacht nodig en wil in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij voelt zich een volwaardig familielid en kan beledigd reageren als hij lange tijd alleen wordt gelaten. Een heel belangrijk aspect is de activiteit. Het is essentieel voor de balans van de hond. Eigenaren van een Pinscher moeten daarom heel sportief zijn. Af en toe een wandeling is niet genoeg.