Duitse Dog: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Duitse Dog is een hondenras dat bekend staat om zijn indrukwekkende grootte, erkend door de FCI met het FCI-standaardnummer 235. Het behoort tot FCI Groep 2: Pinschers en Schnauzers – Molossoïden – Zwitserse Sennenhonden en is in deze groep te vinden in sectie 2.1, Molossoïden – Duitse dog-achtige honden. Molosser is de generieke term waaronder massieve en gespierde hondentypen worden gerangschikt.

Duitse Dog

Duitse Dog in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 80-86 cm, vrouwtjes: 72-81 cm
Gewicht: Mannen: 54-90 kg, vrouwtjes: 45-59 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossoïden, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Fawn, Brindle, Zwart, Blauw, Jas, Harlekijn, Geel, Gestroomd, Zwart-wit-Gevlekt
Levensverwachting: 6-10 jaar
Geschikt als: Bewaker, bewaker, familie en gezelschapshond
Sport: Gehoorzaamheid
Karakter: Zachtaardig, vriendelijk, toegewijd, zelfverzekerd, liefdevol
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: vrij hoog
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: Zeer kort, dicht, glad, passend, glanzend
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Voordat de Duitse dog zijn huidige naam kreeg, werd het ras verhandeld onder veel verschillende namen, die uiteindelijk ondergeschikt werden gemaakt aan de titel Duitse dog in de 19e eeuw.

Duitse Dog in de natuur

Al in 1888 werd de eerste rasfokkerijclub opgericht met de “German Great Dane Club”.

Al in de oudheid Er zijn traditionele sporen van grote, Duitse dog-achtige honden, die echter waarschijnlijk niet direct gerelateerd zijn aan het moderne ras. Het ras van de Duitse Dog is ontstaan na ongeveer de 16e eeuw, door Kruisingen van zware Molossiërs met windhonden en Ierse Wolfshonden. Dit leidt tot het belangrijkste kenmerk van de Duitse Dog, zijn indrukwekkend formaat. Ondanks hun sterke lichaamsbouw gaven de gekruiste windhonden de grote honden elegantie en snelheid.

Oorspronkelijk waren Duitse Doggen populaire en waardevolle jachthonden, die vanwege hun grootte ook krachtige prooien zoals Gedode beren of wilde zwijnen Kon. Vanwege hun grote populariteit bij mensen, werd al vroeg veel nadruk gelegd op een goed karakter in de fokkerij. Gehoorzaamheid en een kalme aard moeten de anders nogal atypische houding van jachthonden in het huis vergemakkelijken. Naarmate de vraag naar jachthonden afnam met de toename van de jacht op vuurwapens, vestigde de sierlijke Duitse Dog zich als een statussymbool en gezelschapshond.

In 1888 werd de “German Great Dane Club” opgericht als de eerste rasvereniging ooit Opgericht. Deze besloot ook om de honden die voorheen onder vele namen bekend waren onder de naam Duitse Dog samen te voegen. In Engelstalige landen staat de Duitse dog ook wel bekend als Duitse dog. Over het algemeen zijn er nog steeds meningsverschillen over waar de Duitse dog precies vandaan komt, en Denemarken claimt ook – tot op de dag van vandaag zonder succes – de oorsprong van de grote honden voor zichzelf.

Essentie & karakter van de Duitse Dog

De uitdrukking “Zachte reus” is gemaakt voor de Duitse Dog. Haar imposante uiterlijk lijkt op het eerste gezicht misschien intimiderend, maar haar karakter is beslist zachtaardig en vriendelijk. Ze worden erg beïnvloed door hun mensen en blijven graag dicht bij hen. Ze vergeten graag hun maat en geeft de voorkeur aan een klein schoothondjeom het maximale fysieke contact met mensen te kunnen krijgen.

Hoewel veel mensen bang zijn voor de grote honden, zijn ze extreem vredelievend en hebben ze een zeer hoge tolerantiegrens. Er moet veel gebeuren voordat een Duitse Dog agressief gedrag vertoont.

Wanneer is een Duitse dog volgroeid?

Fysiek zijn de grote honden pas volgroeid op ongeveer twee jaar oud.

Duitse Dog in de edogs podcast

Hoektand van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Duitse Dog

Portret van Duitse dog

Een portret van een vriendelijke Duitse dog.

Meestal komt het ras in de volgende vachtkleuren:

  • Geel
  • Zwart
  • Blauw
  • Tabby
  • Gevlekt

De kleurvarianten van de gele Duitse Dog variëren van licht goudgeel tot goudgeel. Ze dragen altijd een zwart masker. Voor zwarte en blauwe Duitse Doggen zijn witte badges toegestaan op de borst. Zogenaamde “Duitse Doggen” hebben wit als basiskleur en ongelijke zwarte vlekken worden over het lichaam verdeeld.

Als tegenhanger zijn er Duitse Doggen, die in plaats van witte grondkleur grijze vacht hebben met zwarte vlekken. Deze ongelijke vlekken van de vacht zijn gebaseerd op de merle-factor, daarom zijn zwart-witte puppy’s zeldzaam. De gestroomde honden zijn geel en hebben gelijkmatig verdeelde zwarte strepen. Zuiver witte Duitse Doggen zijn uiterst zeldzaam geworden, omdat het paren van twee gevlekte dieren verboden is.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Duitse Dog – Waar moet je op letten?

De moeilijkste factor bij het houden van een Duitse Dog is de Grootte en de kracht die ermee gepaard gaatdat moet worden aangepakt. Honden van dit ras zijn uiterst vriendelijk, intelligent en gevoelig en kunnen daarom goed worden getraind, maar de opvoeding moet zo zitten dat de grote hond zijn kracht niet schadelijk voor de mens kan gebruiken. Met een dier van rond de 90 kilogram kan zelfs de sterkste man in geval van nood de riem niet meer vasthouden.

Duitse Doggen zijn ook ongeschikt om in kleine appartementen te houden, omdat hun lichaamsgrootte gewoon niet voor hen is gemaakt. Je hebt nodig voldoende ruimteom zich te kunnen ontwikkelen, moet er veel beweging worden gegeven. Lange wandelingende gezondheid van de spieren en pezen van Duitse Doggen te bevorderen, wat erg belangrijk is voor een gezond leven. Van Duitse doggen mag niet worden verwacht dat ze overmatige trappen beklimmen, omdat hun botstructuur hier niet voor is gemaakt en snel kan worden beschadigd.

Voor beginners is een Duitse Dog simpelweg niet per se geschikt vanwege zijn kracht. Je houdingsbehoeften veel ervaring en opleiding een hoge mate van consistentie.

Hoeveel kost een Duitse dog van de fokker?

Een Duitse Dog uit goede fokkerij kan gemakkelijk ongeveer 1200 € aankoopprijs met zich meebrengen.

Voeding van de Duitse Dog

Afhankelijk van hun grootte hebben Duitse Doggen zeer grote hoeveelheden voer. Bovenal moet aandacht worden besteed aan een voldoende en correcte verdeling van voedingsstoffen en mineralen om de optimale gezondheidstoestand van de Duitse dog te garanderen.

Eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen en mineralen hebben allemaal hun bijdrage aan de gezondheid van de hond. Of droog en nat voedsel wordt gegeven of gevoerd na biologisch geschikte rauwe voeding, ook bekend als BARF-methode, is niet zo belangrijk als de Kwaliteit en voldoende voer.

Om de samenstelling en hoeveelheid van het voedsel te bepalen die ideaal zijn aangepast aan uw Duitse dog, is het altijd nuttig om raadpleeg de behandelend dierenarts. Dit kan heel precies bepalen welk dieet het beste is voor uw hond op basis van leeftijd, activiteitsniveau en eventuele bestaande ziekten.

Duitse Doggen zijn erfelijk snel vatbaar voor een maagrotatie, die waarschijnlijk wordt begunstigd door onjuiste voeding, daarom moet een goede voeding een topprioriteit zijn.

Hoeveel eet een Duitse dog per dag?

Ca. 1 kilogram droogvoer, met natvoer tot 2 kilo per dag kan nodig zijn.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van een gezonde Duitse Dog is slechts tussen zes en tien jaar. Helaas is er eenst dit ras zeer vatbaar voor erfelijke ziekten van verschillende soorten, maar er is geen verhoogd risico op normale ziekten.

Duitse Dog Puppy

Helaas is de Duitse dog erg vatbaar voor erfelijke ziekten.

Vaak voorkomende erfelijke ziekten treffen vaak Duitse Doggen Skelet en musculoskeletale systeem. Heupdysplasieën en botziekten worden vaak gezien bij jonge honden. Verder kunnen maagtorsies, hartaandoeningen en verschillende soorten kanker voorkomen.

Door speciale vachtkleuren te kweken, zoals Blues, die helaas ten onrechte in zwang zijn, sluipen ook in genetische fouten die gezondheidsproblemen veroorzaken. Honden die de Merle of Harlekijn gen moeten uit de fokkerij worden gehaald om verdere verspreiding van deze ziekten te voorkomen.

Het gewicht van de Duitse dog moet altijd in gedachten worden gehouden, omdat Overgewicht kan het reeds gevoelige bewegingsapparaat van de Duitse dog aanzienlijk aantasten. Door hun vertraagde stofwisseling hebben de grote honden helaas de neiging om overgewicht te hebben.

Hoe oud worden Duitse Doggen?

Gemiddeld hebben Duitse Doggen een levensverwachting van 6 tot 10 jaar.

Verzorging van de Duitse Dog

De korte vacht van de Duitse Dog is zeer eenvoudig schoon te maken – een rubberen borstel is voldoende om de hond regelmatig te verzorgen. De korte haren maken parasieten ook duidelijk zichtbaar voor het geval er een besmetting aanwezig zou zijn. Bovendienn oren, tanden, ogen en klauwen worden regelmatig schoongemaakt, verzorgd en onderzocht. Vaak is het mogelijk om opkomende ziekten in deze delen te detecteren en zo in een vroeg stadium te handelen om ernstige ziekteprogressie te voorkomen.

Duitse Dog – Activiteiten en Training

Honden van dit ras hebben ook een relatief grote hoge mate van beweging. Om Denen zo lang mogelijk gezond te houden, Spieren, pezen en ligamenten goed getraind om hun lengte en gewicht te kunnen dragen.

Daarom is de Rondrennen zonder riem kan zo vaak mogelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd, omdat dit het lichaam in staat stelt zichzelf zonder beperkingen te versterken. Naast de fysieke belasting is ook de mentale belasting erg belangrijk voor Duitse Doggen. Hersenspelletjes en zoekspelletjes kunnen hierbij helpen. Een goed gebruikte hond is veel gemakkelijker te hanteren en gelukkig in dagelijks gebruik.

De vriendelijke en goedmoedige aard van de Duitse Doggen maakt hen ook uitstekende therapiehonden.

Duitse Dog op de vlucht

Rondrennen zonder riem moet zo vaak mogelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Duitse Dog

Het ras van Deens is in Duitsland ongelooflijk populair, ze staat op 9e plaats van populaire honden. Helaas is hun levensverwachting extreem kort, bijna een kwart van alle Duitse Doggen bereikt de leeftijd van 6 jaar niet. Een soortgeschikt en gezond leven is daarom bijzonder belangrijk om uw hond zo lang mogelijk aan uw zijde te hebben.

Via haar imposante en nobele uitstraling De Duitse Dog is ook erg populair bij beroemdheden. Een van de beroemdste eigenaren van Duitse Doggen was Otto van Bismarck, die deze honden vele decennia heeft gehouden en altijd een zeer hoge dunk van hen heeft gehad. Door hem kregen de Duitse Doggen ook hun bijnaam “Reichshund“.

Zelfs sterren zoals Lady Gaga hebben de grote en vriendelijke honden als dierenmascottes in hun muziekvideo’s.

Nadelen van de Duitse Dog

Waarschijnlijk het grootste nadeel van de Duitse Dog is zijn indrukwekkend formaat, die in de houding in acht moet worden genomen. Voor het houden in een klein stadsappartement is dit grote dier zeker niet geschikt. Sie vereist veel ruimte om voldoende gespreid te kunnen worden, evenzo zijn de smalle en drukke straten van een stad niet geschikt voor Duitse Doggen. Daarnaast is er de overteelt van zeer lage levensverwachting, waar een Duitse Dog-eigenaar zich bewust van moet zijn.

Het geliefde dier kan zo op jonge leeftijd het gewone leven verlaten en ook eerder.hon, vanwege de veel bekende erfelijke ziekten, lijden aan precies zoiets. Kom bij ziekte altijd naar de eigenaar hoge veterinaire kosten die moeten worden gedekt om de beste behandeling van het dier te waarborgen.

Past de Duitse Dog bij mij?

Hoewel de Duitse dog vaak denkt dat het er een is, is dit enorme ras zeker geen schoothondje. Hun vriendelijke karakter kan de enorme omvang en speciale behoeften die ermee gepaard gaan niet volledig goedmaken. De sterkte van de dieren, die tot 90 kilogram wegen, maakt ze verantwoordelijk voor de Houding van senioren ongeschikt.

En zelfs als gezinshond moet je alleen een Duitse Dog krijgen als je heeft voldoende leefruimte en een grote tuin, waarin je stoom kunt afblazen. Haar vriendelijke en zachte aard en ook de zorgvuldige omgang met kinderen is anders goed voor de gezinshouderij geschikt.

Net als elke andere hond heeft de Duitse Dog veel en regelmatig bewegen en werkenzodat ze optimaal benut en tevreden is. De tijdsfactor die voor een hond een rol speelt, moet daarom de hoogste prioriteit hebben bij de planning van de aankoop. Idealiter zal uw hond vele jaren bij u wonen en heeft hij elke dag van oefening, training en knuffelsessies van en met u nodig.

Je hond is afhankelijk van jou en kan niet voor zichzelf zorgen als je er geen tijd voor hebt. Met de aanschaf van een hond neemt u deze verantwoordelijkheid ten opzichte van uw dier voor zijn leven op u.