Centraal-Aziatische Ovcharka: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Centraal-Aziatische Ovcharka is een zeer speciale hond die voornamelijk in het kader van zijn taken opereert. Hondengeleiders met veel ervaring en speciale kennis kunnen goed omgaan met de kudde waakhond. Als herder van Centraal-Azië is het uiterlijk niet altijd uniform, omdat een Centraal-Aziatische Ovcharka-fokker niet altijd uniform heeft gefokt. Om deze reden zijn er verschillende exemplaren beschikbaar. Wat moet worden overwogen met het dier, onthult het rasportret.

De Centraal-Aziatische Ovcharka behoort tot de FCI Groep 2 van de Pinscher en Schnauzer – Molossoïden – Sennenhonden van Zwitserland. Het hondenras is toegewezen aan sectie 2.

Centraal-Aziatische owcharka

Centraal-Aziatische Ovcharka in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 65-78 cm, vrouwtjes: 60-69 cm
Gewicht: Mannen: 55-79 kg, vrouwtjes: 45-65 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Rusland
Kleuren: Gestroomd, Zwart, Grijs, Wit, Slak, Roest, Falb, Rood, Gestroomd
Levensverwachting: 12 jaar
Geschikt als: Herders- en herdershond
Sport:
Karakter: Nieuwsgierig, onafhankelijk, aanpasbaar, gedurfd, sterk, onwankelbaar
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: grof en recht met goed ontwikkelde ondervacht
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: Liever nee
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Het gebied van herkomst van de Centraal-Aziatische Ovcharka beslaat het hele gebied Centraal-Azië. Het verspreidingsgebied van dit ras is zo divers omdat verschillende soorten zich in de verschillende regio’s hebben ontwikkeld. Daarbij hebben de respectievelijke fokkers zich georiënteerd op de eisen die voortvloeien uit hun gebieden. Verschillende soorten van het ras Centraal-Aziatische Ovcharka werden daarom ook gebruikt voor taken met bepaalde aandachtspunten. De herkomstgebieden variëren van Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Afghanistan en Mongolië tot de uitgestrektheid van het Oeralgebergte en Siberië. De moedige viervoeter is familie van de Tibetaanse Duitse Dog en de Kangal.

Centraal-Aziatische Ovcharka puppy

De Molosser functioneert vandaag zowel in zijn historische ontwikkeling als Schutzhund. Al zo’n 10.000 jaar geleden werden ze door veehouders gebruikt voor Bescherming van vee en mensen. Het sterke en moedige dier is in staat om: om zelfs grote wilde dieren tegen te werken. Beren en wolven worden geïntimideerd door de zelfbewuste Centraal-Aziatische Ovcharka totdat ze vluchten.

Het hondenras wordt echter niet alleen aangeduid als Kudde waakhond gebruikt. Het wordt ook wel Waakhond gebruikt om het huis en de tuin te beschermen tegen indringers. De gebieden van herkomst van het Centraal-Aziatische Ovcharka-ras zijn tot op de dag van vandaag thuis gebleven. In Duitsland bestaat het niet of nauwelijks. In 1989 werd het ras officieel erkend door de FCI.

Essentie & Karakter van Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka is een echte hondenreus. De hond is veel gewend. Hij straalt rust en kracht tegelijk uit. Van deze rust brengt het dier nauwelijks iets mee. Als hij zich echter in de positie van een verdediger bevindt, valt de kip zonder waarschuwing aan. Dan Waakhond van zijn favoriete mensen en zijn boerderij kan hij erg gevaarlijk zijn voor vreemden. Hij is zo dol op zijn tweevoetige familie trouw laten zien dat de bescherming van zijn geliefden voor hem voorop staat – een uitzonderlijk karakter, die rust kan combineren met temperament.

De Centraal-Aziatische Ovcharka is van nature achterdochtig tegenover vreemden. Dit is een eigenschap die hem niet hoeft te worden aangeleerd. Hij kan niet alleen niet goed overweg met sommige mensen, maar ook niet goed met anderen. Honden. Het hondenras doet er niet toe. In geval van contact De Centraal-Aziatische Ovcharka kan ook agressief reageren.

De hond is gefokt voor de Verdediging tegen grote wilde dieren. Als kudde waakhond en waakhond is hij een Eenling En dat Alleen zijn gewend. Hij heeft een duidelijk omschreven taak nodig, zijn favoriete volk en de uitgestrektheid van zijn land. De robuuste viervoeter is ook gewend aan het leven buiten. De Centraal-Aziatische Ovcharka accepteert zijn eigenaar alleen als hij zich kan bewijzen als roedelleider. De schijnbaar dominante hond zal deze rol ook steeds opnieuw controleren bij mensen.

Zijn Centraal-Aziatische Ovcharka gevaarlijk?

Wanneer de Centraal-Aziatische Ovcharka zijn kudde of familie bedreigd ziet, kan hij erg gevaarlijk worden. Hij valt aan zonder waarschuwing.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van Centraal-Aziatische Ovcharka

Centraal-Aziatische Ovcharka vanaf de zijkant

De verschillende soorten van het Centraal-Aziatische Ovcharka-hondenras zijn grote honden. De lichaamslengte is iets meer in vergelijking met de schofthoogte. Bereiken Mannen ten minste een hoeveelheid 65 cm. worden minstens 60 cm Groot. Het ras weegt tussen 40 en 50 kilogram. Over het algemeen is de lichaamsbouw Goed geproportioneerd, gespierd en sterk. Het borstgebied is duidelijk uitgesproken in de breedte en lengte. Optisch verhoogd is de buik.

De donkerbruine ogen zijn omgeven door dikke oogleden. Dat middellange vacht van de verschillende typen vertegenwoordigt een breed kleurenspectrum. De vacht kan zwart, wit, grijs, strokleurig, bruingrijs, vos-rood zijn of kleurencombinaties hebben.

Hoe groot wordt een Centraal-Aziatische Ovcharka?

Mannetjes zijn minstens 65 cm en minstens 60 cm.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Centraal-Aziatische Ovcharka – Wat te overwegen

De Centraal-Aziatische Ovcharka kan zacht en wees verrassend aanhankelijk. Deze eigenschappen maken hem echter niet gemakkelijk te beïnvloeden. De rust van dit ras moet niet worden onderschat, vooral beginners of hondenliefhebbers zonder ervaring met waakhonden. De grote hond kan ook agressief reageren, als een bedreiging voor de mens op het eerste gezicht niet duidelijk is. Voor beginners en hondenbezitters zonder extra kennis is de hond niet geschikt. De Centraal-Aziatische Ovcharka is een Viervoeters voor specialisten. Alleen zij kunnen goed onderwijs geven.

Een duidelijke en consistente hand met leiderschap is een voorwaarde. Er mogen geen uitzonderingen zijn en zeker geen enkele vorm van onzekerheid. Het dominante hondensysteem beoordeelt onzekerheden als incompetentie. Het fungeert snel als een roedelleider. Zelfs goedbedoelde toegeeflijkheid wordt door de Centraal-Aziatische Ovcharka al snel in zijn voordeel uitgebuit. Ook zal overdreven hardheid, die een gebrek aan leiderschap zou moeten maskeren, eindigen in ongewenst gedrag van dit ras.

Er mag niet worden vergeten dat de Centraal-Aziatische Ovcharka erg is veel sterker dan de mens. Om risicovol gedrag bij de hond te voorkomen, moet de kuddewaakhond territoriaal beschermend instinct om te kunnen leven. Het origineel Nomadische hond heeft het leven buiten nodig. Hij heeft ook de uitgestrektheid van zijn gebruikelijke landschappen nodig. Kortom, hij heeft zijn huis nodig. Houden in grootstedelijke gebieden is ondenkbaar voor zo’n hondenras. Zelfs een huis met een tuin in een buitenwijk zou niet de juiste plek zijn. Op het plattelandZou de groot perceel zeer goed omheind, zodat het dier überhaupt van de lijn kon worden losgelaten in de krappe sociale structuren.

Zijn Centraal-Aziatische Ovcharka familiehonden?

Het hondenras is alleen voorwaardelijk geschikt voor een gezin.

Voeding van Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka heeft een robuuste gezondheid, hoewel het vrij spaarzaam wordt gevoed in zijn klimaten. Daarom heeft het volwassen dier behoefte aan niet veel eten. Honden die zo groot worden, hebben een gezond en uitgebalanceerd dieet nodig, vooral op jonge leeftijd. Aan de ene kant betekent dit voedsel met voldoende voedingsstoffen. Aan de andere kant moet de viervoeter niet te voedzaam voedsel krijgen, omdat dit ras dan het risico loopt te snel te groeien. Het uiteindelijk grote hondenras heeft voedsel nodig met slechts een paar eiwitten in puppyleeftijd, zodat de groei goed verloopt.

Als de Centraal-Aziatische Ovcharka te snel groeit en het dier te veel gewicht krijgt, kan er later langdurige schade optreden. Deze omvatten vooral gewrichtsaandoeningen. Voor pups is er speciaal puppyvoer. Ook voor jonge honden van dergelijke grote rassen heeft de vakhandel speciaal op maat gemaakt hondenvoer klaarstaan. Dat Eiwitarm voer moet dagelijks in kleine hoeveelheden worden toegediend aan de nog jonge Centraal-Aziatische Ovcharka. Dit moet drie tot vier keer per dag worden gedaan. Ook mogen de jonge dieren zichzelf niet fysiek uitputten.

De volwaardige Centraal-Aziatische Ovcharka heeft op zijn beurt meer nodig Eiwitten. De Het vleesgehalte moet dienovereenkomstig hoog zijn. De eigenaar kan zijn hond ook rauw of gekookt vlees voeren. De volwassen Centraal-Aziatische Ovcharka wordt twee tot drie keer per dag Fed. Vaste tijden moeten worden nageleefd.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van de Centraal-Aziatische Ovcharka is erg hoog voor een hond van deze grootte en ligt tussen 12 en 15 jaar. Het dier dankt zijn lange levensduur aan zijn robuuste gezondheid. De verschillende soorten Centraal-Aziatische Ovcharka zijn altijd getraind op een prestatieras dat gespecialiseerd is in kuddebescherming. Ook de levensduur van de hierboven genoemde oorspronkelijke verspreidingsgebieden vraagt hierom. Groot wild zoals beren zijn daar niet ongewoon.

Ras-typisch Ziekten zijn niet bekend. Maar de Centraal-Aziatische Ovcharka is een hele grote hond. Zoals alle grote honden, Gewrichtsproblemen verschijnen in de loop der jaren. De toekomstige hondenbezitter moet dit altijd in gedachten hebben. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan heupdysplasie (HD). Jonge bontneuzen van dit hondenras mogen niet te veel bewegen. Hun fysieke conditie is niet geschikt om op jonge leeftijd overmatig rond te springen of trappen te beklimmen.

Obesitas is ook een probleem als de puppyleeftijd verkeerd wordt gevoed. Te veel eiwitten, te veel vlees en voedingsstoffen leiden tot fysieke schade. Zelfs de volwassen Centraal-Aziatische Ovcharka heeft niet veel voedsel nodig. Twee maaltijden per dag zijn genoeg. Je moet niet meer aan het dier geven.

De Centraal-Aziatische Ovcharka is een Gewend aan het leven buiten. De dichte ondervacht beschermt het dier tegen de kou. Het ras is daarom Niet gevoelig voor kou. Het is ook goed aangepast aan andere weersomstandigheden zoals hitte en droogte.

Hoe oud wordt een Centraal-Aziatische Ovcharka?

Een Centraal-Aziatische Ovcharka kan tot 15 jaar oud worden.

Verzorging van Centraal-Aziatische Ovcharka

De verschillende soorten Centraal-Aziatische Ovcharka hebben korte tot middellange vacht die geen intensieve verzorging vereistf. De structuur van het haar bewijst weerstand. Om ze gezond te houden, moet de nomadische hond nog steeds regelmatig geborsteld worden. Als hij volgens zijn taken wordt ingezet, leeft hij het grootste deel van de tijd buiten. Daarom kan zich veel vuil ophopen in de vacht. De constante verzorgingsroutine houdt het dier schoon.

Het hondenras moet van jongs af aan gewend zijn aan de borstelNl. Na verloop van tijd blijft het dier stil. Op deze manier, te veel Haar in huis vermijden. De toekomstige en ervaren eigenaar met speciale kennis weet van het vuil in huis, dat de hond kan meenemen na het voltooien van zijn taken in de natuur. Ten slotte is de Centraal-Aziatische Ovcharka een Hond voor alle weersomstandigheden.

De Oren moet altijd worden gecontroleerd op verontreiniging. Bovenal is de Klauw mogen niet vergeten worden. Als ze op natuurlijke wijze onvoldoende slijten, moet de eigenaar ze inkorten. Als ze te lang worden, kan het dier pijnlijk vast komen te zitten.

Centraal-Aziatische Ovcharka Activiteiten en Training

Centraal-Aziatisch Ovcharka Hoofd

De krachtige bewakers is een hond met een uitgesproken drang om te bewegen. Hij leeft het het liefst uit binnen het kader van zijn taken, waarvoor hij is gefokt. Dan Kudde waakhond en Waakhond van huis en tuin is van hem territoriaal beschermend instinct het best geplaatst in de handen van veehouders en veeboeren. Ze leven vaak geïsoleerd, ver van de stad. De toekomstige hondenbezitter moet daarom zeker een ruime woning hebben. Het moet goed omheind zijn, zodat het dier vrij kan bewegen zonder gevaar voor anderen.

Het dier is niet geschikt voor hondensporten. De juiste bezigheid is het bewaken van kuddes. Teamwork met zijn eigenaar bij het overwinnen van obstakels in het kader van een hondencursus is volledig ongeschikt voor de koppige viervoeters. Het hondenwezen denkt niet veel aan blinde gehoorzaamheid. De Centraal-Aziatische Ovcharka buit de beweging uit in het bewaken van kuddes. Hij kan tegelijkertijd ook zijn waakinstinct uitleven. Het komt eraan geen sport overwogen, waarbij de hond in contact komt met andere mensen of honden. Hij gedraagt zich verdacht tegenover vreemden wanneer hij hen als een bedreiging classificeert. Dan kan het dier gevaarlijk worden omdat het meestal een defensieve aanval doet zonder waarschuwing.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van Centraal-Aziatische Ovcharka

Dit hondenras Is een van de robuuste Überhaupt: De Centraal-Aziatische Ovcharka kan worden gebruikt bij weer en wind.

In Duitsland vindt u echter niet veel dieren van dit ras. Belanghebbenden kunnen zich moeten beroepen op een langer zoeken aanpassen.

Nadelen van Centraal-Aziatische Ovcharka

Het dier is in principe alleen voor het gebied van Veeteelt gedachte. Veehouders en veehouders worden goed bediend met de Centraal-Aziatische Ovcharka. Voor dit gebied zijn er alleen voordelen omdat het ras zijn taken foutloos uitvoert. De ervaren hondenspecialist, die bekend is met dit soort herderswaakhonden, kent de alleen Soort van Centraal-Aziatische Ovcharka en de voorkeur voor eenzame en geïsoleerde gebieden.

Als je zo’n hond wilt krijgen, moet je geen andere huisdieren in het huis.

Is de Centraal-Aziatische Ovcharka geschikt voor mij?

De Centraal-Aziatische Ovcharka is noch een schoothondje, noch een gezelschapshond. Het ras dient uitsluitend de taken waarvoor het is gefokt: Bewaken en beschermen van kuddes, huizen en erven. Daarom zijn ze in Duitsland nauwelijks te vinden. Hun gebieden van herkomst zijn vandaag de dag nog steeds hun echte thuis. Dit geldt voor alle verschillende soorten Centraal-Aziatische Ovcharka. Ze hebben de uitgestrektheid van hun regio’s nodig, die alle weersomstandigheden bieden, zelfs in extremen. In een Grote stad en een appartement zou een houding zijn die ondenkbaar is.

Centraal-Aziatische Ovcharka liggend

De Centraal-Aziatische Ovcharka is alleen voorwaardelijk geschikt als gezinshond.

Omdat het dier aan zichzelf wordt overgelaten bij het bewaken van kuddes of onafhankelijk handelt, een constante nauw contact met de eigenaar niet nodig. Het dominante dier neemt zijn eigen beslissingen en heeft de tijd nodig om zijn territoriale claims en zijn beschermende instinct uit te leven. De eigenaar is op deze momenten secundair. In zijn aanwezigheid is de meester echter de roedelleider. En dat moet altijd duidelijk zijn.

Dan Gezinshond, het dier is slechts in zeer beperkte mate geschikt. Al in de puppyleeftijd moet een zekere mate van socialisatie worden bijgebracht, zodat samenleven ook met kinderen werkt. Hiervoor is veel zelfvertrouwen en geduld nodig. Bovendien controleert het dier herhaaldelijk de leidende rol van zijn eigenaar.