Cão de Castro Laboreiro: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het Portugese hondenras Cão de Castro Laboreiro is door de FCI geclassificeerd met het standaardnummer 170 in Groep 2 van Pinschers, Schnauzers, Molossoids en Zwitserse Sennenhonden in sectie 2.2 van sennenhonden. Molossiërs zoals de Cão de Castro Laboreiro zijn de oudste en meest originele hondenrassen die uit de oudheid bekend zijn.

Cão de Castro Laboreiro

Cão de Castro Laboreiro in het profiel

Profiel
Grootte: 55-64 cm
Gewicht: 25-40 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Portugal
Kleuren: Roodbruingrijs, zand, zwart
Levensverwachting: 10-13 jaar
Geschikt als: Waak- en gezinshond
Sport:
Karakter: vriendelijk, loyaal, onkreukbaar, intelligent, zelfverzekerd, zelfverzekerd
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: ietwat dof, kort, glad, vlak passend zonder ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

De Cão de Castro Laboreiro ontleent zijn naam aan een Portugese regio genaamd Castro Laboreiro. Castro Laboreiro ligt in het noordoosten van het land aan de grens met Spanje. De Cão de Castro Laboreiro moet een van de oudste sennenhonden van Europa en staat al lang bekend als Schutzjund gebruikt om veestapels en landgoederen van mensen te bewaken. In de regio Castro Laboreiro is er nog steeds graastoerisme, dat mensen beoefenen vanwege de klimatologische omstandigheden. In het dorre landschap vinden de runderen het hele jaar door geen voer en hebben de weiden een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om te herstellen.

Daarom worden de runderen met behulp van honden, zoals de Cão de Castro Laboreiro, herhaaldelijk naar verschillende weiden gedreven. De Bergzegel werd daarom onder moeilijke omstandigheden gehouden en was afhankelijk van aanpassing aan zijn habitat. Het ras verschilt echter in veel opzichten van andere kudde waakhonden.

De verspreiding van de Cão de Castro Laboreiro werd eeuwenlang beperkt door de geografische omstandigheden in zijn thuisland. Deze honden lLange tijd ebde het uitsluitend tussen de rivieren Minho en Lima en de bergketens Suajo en Peneda. In 1935 werd het ras voor het eerst in de geschiedenis erkend door een Portugese hondenclub. In Duitsland komt dit ras nauwelijks voor en ook in Portugal is het niet erg wijdverspreid. Geschat wordt dat de Vandaag waren er ongeveer 400 dieren.

Aanbevolen bericht

Allergie Hond Poedel
Honden voor mensen met een allergie: De 10 beste hypoallergene honden
Honden voor allergiepatiënten – Top 10 geschikte honden voor allergiepatiënten ✓ Lees meer over hypoallergene honden in het edogs magazine!

Naar het artikel

Essentie & karakter van Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro is een vriendelijke hond, die wantrouwig staat tegenover vreemden. Hij houdt van zijn gezin, maar is ook een onafhankelijke hond die gewend is om zijn eigen beslissingen te nemen. Daarom zal het: nooit onvoorwaardelijke gehoorzaamheid tonen. Al als puppy moeten deze honden daarom worden getraind in gehoorzaamheid en een zeer consistente opleiding krijgen.

De Cão de Castro Laboreiro moet het respect van zijn mens voelen om hem als roedelleider te kunnen herkennen. Wanneer deze honden zich goed gedragen, gedragen ze zich trouw en kalm en bezitten een aangename natuur. Voorwaarde hiervoor is ook dat de hond voldoende beweging en mentale werkdruk krijgt, want het is uiteindelijk een klassiek werkpaard.

Wat is het karakter van een Cão de Castro Laboreiro?

De Cão de Castro Laboreiro is dapper, sterk, trouw, dominant en onafhankelijk. Hij bindt zich meestal maar aan één persoon, hoewel hij goed sociaal gedrag vertoont.

Honden van dit ras

 

Verschijning van Cão de Castro Laboreiro

Het uiterlijk van de Cão de Castro Laboreiro is dat van een zeer elegante hond. Het ras is van gemiddelde grootte. Mannetjes kunnen een maximum hebben Weerstandshoogte tot 64 centimeter en een gewicht tot 40 kilo bereiken. zijn iets kleiner en lichter. De vacht van deze hond is dicht en dik en beschermt de viervoeter effectief tegen weersinvloeden.

Op het lichaam groeit het nauwsluitend, op sommige plaatsen, zoals op de borst, kan het ook bossig zijn. In de meeste gevallen het haar vrij kort, maar er zijn ook kleurstreken met een langere vacht. Het kan een bruine, grijze of zwarte kleur en soms gestroomd zijn. De Cão de Castro Laboreiro werd gefokt vanwege zijn kenmerken in plaats van zijn uiterlijk. De vachtkleuren van de hond zorgen ervoor dat hij zich in het landschap kan camoufleren en niet overal te zien is. De ogen van de Cão de Castro Laboreiro hebben de vorm van amandelen en zijn lichtbruin tot amberkleurig. De oren van de hond zijn middelgroot en driehoekig van vorm. Ze zitten middelhoog en worden dicht bij het hoofd gedragen.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs &attitude van de Cão de Castro Laboreiro – Wat te overwegen

De houding van de Cão de Castro Laboreiro is veeleisend. De originele herdershond uit Portugal heeft veel ruimte nodig en mag niet in een kennel worden gehouden. Hij moet op het platteland wonen met de nabijheid van de natuur. Beste in één Huis met een grote tuin. De verkeerde houding van deze hond kan hem agressief maken, hoewel de Cão de Castro Laboreiro in principe een vredig karakter heeft.

Deze hond moet dagelijks worden gebruikt voor Enkele uren buiten wandelen en moet ook mentaal druk zijn. Het kan gebeuren dat hij op wilde dieren jaagt, zelfs als hij geen klassiek jachtinstinct heeft. Daarom is betrouwbare terugroeptraining erg belangrijk voor deze hond, zelfs in puppyleeftijd.

Een Cão de Castro Laboreiro mag nooit laks worden behandeld. Het is beter als deze hond zijn vaste plaats krijgt en niet knuffelen op de bank Mei. Hij kan zich dominant gedragen als hij het gevoel krijgt dat hij kan stijgen in de hiërarchie. De Cão de Castro Laboreiro kan leven met kinderen, soortgenoten en zelfs katten als het eraan gewend is. Toch is hij niet per se een klassieke gezinshond.

The Cão de Castro Laboreiro Is niet voor fans van pure gehoorzaamheid. Hij moet consequent en met liefde en respect worden opgevoed. Heel belangrijk in de opvoeding van deze hond is dat hij de aanspraak op leiderschap van de mens erkent, anders zal hij zichzelf niet ondergeschikt maken. Deze hond heeft geen wil om zijn mens te behagen. Hij zal alleen orders uitvoeren als het voor hem zinvol is. Het moet worden beheerd met motivatie, voorbeeldige houding en intelligentie van de eigenaar. Als dit het geval is, zal de hond zich zeer gehoorzaam gedragen. De Cão de Castro Laboreiro is geen hond voor beginners.

Hoe groot wordt een Cão de Castro Laboreiro?

De Cão de Castro Laboreiro is een middelgrote hond met een maximale herstelhoogte van 64 centimeter.

Voeding van de Cão de Castro Laboreiro

Omdat de Cão de Castro Laboreiro een vrij origineel hondenras is, is de Voeding zo natuurlijk mogelijk zijn. Natuurlijk kan dit worden bereikt door rauw voeren of door een natuurlijk droogvoer zonder toevoegingen. Honden hebben een groot aandeel vlees, maar ook groenten en een paar koolhydraten mogen niet ontbreken. Het is beter om voedsel van hoge kwaliteit te kopen, omdat goedkoop voedsel vaak veel graan als vulstoffen bevat, wat niet noodzakelijkerwijs goed is voor het hondenmetabolisme. Naast het droogvoer kan ook natvoer worden gegeven, dat te zacht is voor de tanden van de hond wanneer het alleen wordt gevoerd.

De Rauwe voeding is complex, maar nog steeds de gezondste soort voedsel voor elke hond. Met deze zeer natuurlijke manier van voeren moet de hondeneigenaar goed bekend zijn met de samenstelling, zodat alle voedingsstoffen worden opgenomen. Hetzelfde geldt voor het dieet van de hond met huisgemaakt voedsel. Hoeveel voedsel de Cão de Castro Laboreiro nodig heeft, hangt niet alleen af van het ras, maar ook in grote mate van de hond zelf. Actieve honden hebben meer voedsel nodig dan rustige honden. Jongere honden hebben ook hogere voedselbehoeften dan oudere honden.

Het is ook belangrijk dat de Cão de Castro Laboreiro regelmatig kauwbotten ontvangt voor tandheelkundige zorg.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Een Cão de Castro Laboreiro heeft een Levensverwachting van 13 jaar. Af en toe kunnen deze honden ook een stuk ouder worden. Rastypische ziekten zijn niet bekend bij de honden uit Portugal. De gezondheid en levensverwachting van een hond is altijd gerelateerd aan een soortgeschikte veehouderij en een gezond dieet.

De robuuste hond is te danken aan zijn oorsprong gewend aan warmte en heeft er minder last van dan sommige andere hondenrassen. De vacht van de Cão de Castro Laboreiro heeft geen ondervacht, maar beschermt goed tegen kou en weersinvloeden. Normaal gesproken heeft de Portugese berghond niet de neiging om overgewicht te hebben, omdat hij erg graag beweegt.

Hoe oud wordt een Cão de Castro Laboreiro?

De Cão de Castro Laboreiro heeft een gemiddelde levensverwachting van 13 jaar.

Verzorging van de Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro heeft zeer weinig zorg. Hij verliest niet veel haar en het is voldoende om hem één keer per maand te borstelen. Zoals bij alle honden, vanwege de dreiging van ontsteking, moeten zijn oren worden gecontroleerd op netheid en, indien nodig, moeten de klauwen worden doorgesneden zodat de hond zichzelf niet verwondt.

Cão de Castro Laboreiro – Activiteiten en Training

Eerst en vooral is de Cão de Castro Laboreiro een beschermings- en waakhond. Hij heeft veel beweging en moet ook een mentale taak hebben. Door zijn hoge intelligentie en bewegingsvreugde is deze hond alleen geschikt voor hondensporten als hij zich goed gedraagt. De Portugese berghond kan optreden als een metgezel bij sportieve activiteiten, zoals fietsen of joggen, maar ook bij hondensporten, zoals behendigheid of canicross.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro is een weinig bekend hondenras en is tot nu toe in geen enkele film te zien geweest. In Duitsland zijn er geen fokkers van dit ras, daarom is het misschien een beetje moeilijk om een puppy van Cão de Castro Laboreiro te kopen. Er zijn echter enkele prachtige hybriden van dit ras in dierenwelzijn, die zeker erg blij zouden zijn met een nieuw huis.

Waar komt de Cão de Castro Laboreiro vandaan?

De Cão de Castro Laboreiro komt uit een regio genaamd Castro Laboreiro in het noordoosten van Portugal.

Nadelen van Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro is niet moeilijk op te voeden, maar gemiddelde hondenbezitters zullen met deze hond hun grenzen bereiken. De Cão de Castro Laboreiro is alleen gemakkelijk vast te houden en te leiden als de mens erin slaagt om het de juiste leiderschapsrol te geven. Daar is veel voor nodig. Knowhow in hondenbezit en onderwijs. We mogen niet vergeten dat de Cão de Castro Laboreiro een Beschermend instinct die een gevaar kan worden als het niet wordt gecontroleerd.

Is de Cão de Castro Laboreiro geschikt voor mij?

De Cão de Castro Laboreiro is een zogenaamde Eenmanshond en bindt zich alleen aan een leider die hem respect, begrip en 100% consistentie toont. Hoewel hij trouw is aan zijn man, zal hij nooit onvoorwaardelijke gehoorzaamheid tonen vanwege zijn onafhankelijke aard. Als u een Cão de Castro Laboreiro koopt, moet u zeker actief zijn in sport en wonen op het platteland. Deze originele hond heeft geen plaats in een stadsappartement. Ook moet de potentiële eigenaar er zeker van zijn dat hij voldoende hondenervaring heeft om de Cão de Castro Laboreiro op de juiste manier te kunnen opvoeden. Als deze hond niet op de juiste manier wordt gehouden, kan dit leiden tot agressie.

De Cão de Castro Laboreiro heeft absoluut een baan, daarom is het een goede Hulphond. Kortom, de vertegenwoordigers van dit ras kunnen zich heel goed aanpassen aan verschillende omstandigheden als aan hun rastypische behoeften wordt voldaan. Daarom kan de Cão de Castro Laboreiro onder bepaalde omstandigheden ook als gezinshond leven als hij uitgebreid gesocialiseerd en goed opgeleid is.

Dan Waakhond Het ras is uitstekend vanwege zijn oorsprong. De Cão de Castro Laboreiro zal zich niet zonder reden agressief gedragen tegenover vreemden, maar wantrouwt hen nog steeds en verdedigt huis en boerderij. Vanwege hun territoriale dispositie Deze honden hebben niet de neiging om alleen te migreren. De Portugese sennenhonden kkan alleen blijven, als ze gewend zijn aan de capaciteit. Het zou echter goed zijn om de hond een beroep aan te bieden voor de momenten dat hij alleen is, zodat hij zich niet verveelt.

De Cão de Castro Laboreiro gedraagt zich sociaal tegenover zijn soortgenoten en kan daarom leef zonder problemen in een multi-dog houding. Zelfs met katten en kinderen kan deze hond goed overweg als hij eraan gewend is. Toch is hij geen ongecompliceerde gezinshond die voor iedereen geschikt is. Senioren kunnen, net als beginnende honden, beter op zoek gaan naar een minder gecompliceerd ras dat minder dominant is en een lager energieniveau heeft.