Cão da Serra da Estrela: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Cão da Serra da Estrela behoort tot de FCI Group 2, de Pinscher en Schnauzer Daar staat hij vermeld onder de noemer Molossoide, Zwitserse Sennenhonden, en is de Sectie 2, toegewezen aan de molossoïden zonder werktest.

Estrela berghond

Cão da Serra da Estrela in het profiel

Profiel
Grootte: 62-72 cm
Gewicht: Mannetjes: 40-50 kg, vrouwtjes: 30-40 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Portugal
Kleuren: Wolfgrijs, wolfgrijsgeel, Falbfarben
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Bewaker, bewaker, gezelschapshond
Sport:
Karakter: aanhankelijk, achterdochtig, liefdevol, zachtaardig, toegewijd
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: sterk, licht grof, glad tot licht golvend, goede pasvorm
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Cão de Serra de Estrela vanaf de zijkant

De Cão de Serra de Estrela komt oorspronkelijk uit het hart van Portugal.

De Cão de Serra de Estrela komt oorspronkelijk uit de Serra de Estrela in het hart van Portugal. In feite is de exacte oorsprong niet precies bekend, maar deze hond wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen op het Iberisch schiereiland. Al enkele eeuwen bewaken de grote en krachtige kudde-waakhonden het vee van mensen. Zelfs tegen grotere dieren, zoals wolven en beren, verdedigen de dieren hun kudde.

De huidige voorraad van de Cão de Serra de Estrela is sterk gedaald en wed volgens de cijfers van vandaag aan ca. 300 tot 500 dieren geschat. Zelfs vandaag de dag worden de honden gebruikt als kudde waakhonden. Zelfs buiten Portugal heeft de Estrela-berghond een toenemende populariteit genoten. Vooral in Nederland en in Zweden Zweden wordt het ras gehouden. Zelfs in de VS hebben geliefden elkaar gevonden en is er zelfs een onafhankelijke club opgericht.

Aanbevolen bericht

Hondenrassen voor professionals: Labradoodle op een weide.
Hondenrassen voor professionals
Een hond is een uitdaging tijdens het werken. Hier vindt u een overzicht van hondenrassen voor professionals!

Naar het artikel

Essentie & karakter van Cão de Serra de Estrela

Dit ras wordt vooral gekenmerkt door zijn constante waakzaamheid, zijn moed en de extreem hoge intelligentie Van. Hij is ideaal als waakhond en heeft een zeer goed observatievermogen. De zelfbewuste Cão da Serra da Estrela kijkt naar iedereen die zijn territorium wil benaderen en beschermt zijn gezin. In bedreigende situaties schuwt de hond het aanvallen niet.

Hij toont zich aan zijn meester trouw en verlaat zijn zijde niet. Ondanks de bijzonder hechte band met zijn meester of minnares, blijft hij onafhankelijk en heeft hij zijn eigen geest. Als herderswaakhond is het ras eraan gewendom onafhankelijk te handelen en hun eigen beslissingen te nemen. Zo wordt vaak gezegd dat de honden veel koppigheid hebben.

Dat is duidelijk te zien in het onderwijs. Een blinde gehoorzaamheid zal van een Cão de Serra de Estrela nauwelijks een hondenkenner verwachten. Integendeel, de honden hebben een eigenaar nodig die veel knowhow en consistentie heeft. Daarnaast zijn er echter ook veel liefde en geduld Vereist.

Wat is het karakter van de Cão da Serra da Estrela?

De hond is altijd waakzaam en is uitstekend als waakhond. Hij toont een hoog niveau van intelligentie en leert snel nieuwe commando’s. Oorspronkelijk werd hij gehouden als een kudde waakhond en had altijd een onafhankelijke taak te vervullen. Het is dus niet verwonderlijk dat deze eigenschap is gebleven en hij vaak met zijn hoofd door de muur wil gaan. Koppigheid en dominantie staan dus op de agenda en vergen geduld en tijd door.en houder. Ondanks zijn grootte knuffelt hij graag en is hij geduldig en trouw in de omgang met kinderen en ouderen.

Honden van dit ras

 

Verschijning van de Cão de Serra de Estrela

De Cão de Serra de Estrela beweegt graag veel, dit is ook te zien bij de hond. Deze extreem grote en indrukwekkende kuddehond heeft een zeer compacte, maar vrij harmonieuze lichaamsbouw. Het enorme gewicht lijkt op het eerste gezicht omslachtig, maar wordt gekenmerkt door een zeer snelle gang.

Cão de Serra de Estrela puppy |

De Cão de Serra de Estrela heeft een zeer compacte en vrij harmonieuze lichaamsbouw.

van dit ras hebben een schofthoogte van ongeveer 62 tot 69 cm en wegen ongeveer 40 kg. Mannetjes daarentegen zijn iets groter en omvangrijker, met een grootte van ongeveer 65 tot 72 cm, met een lichaamsgewicht van ongeveer 50 kg. Dit ras behoort duidelijk tot de grote hondenrassen.

Het hondenras is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, zodra de kortharige versie en eens de langharige variëteit in totaal drie kleuren. Het uiterlijk ziet er vrij rustiek uit, wat het voornamelijk te danken heeft aan de haarachtige vacht van de geit. Bij beide haartypes zijn er honden met steil maar ook met golvend haar.

De vacht van een Cão de Serra de Estrela is vrij sterk en bijzonder dicht met een dikke ondervacht. De vacht is bijzonder nauwsluitend en heeft verschillende lengtes. Over het algemeen komt de vacht van dit ras in de kleuren geel, wolfgrijs en Falbfarben. Witte badges zijn ook toegestaan.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Cão de Serra de Estrela – Wat te overwegen

Hoewel de Estrela-sennenhonden steeds populairder worden, zou zijn houding alleen door ervaren hondenliefhebbers volgen. Voor beginners is dit ras niet geschikt. Het vergt veel discipline en geduld om zo’n hond te trainen. Er zijn ook veel voorwaarden verbonden aan houding.

Een eigenaar moet weten waar hij aan begint bij het kopen van deze hond. Naast de liefde voor de hond betekent werken met een Estrela vooral veel werk. Hondenliefhebbers moeten omgaan met de eigenaardigheden van dit ras voordat ze kopen en mogen alleen contact opnemen met gerenommeerde fokkers.

Voor een stadsappartement is deze hond volledig ongeschikt. Integendeel, de honden hebben veel ruimte en mogelijk een groot perceel, die hij onafhankelijk kan beschermen en bewaken. Deze eigenschap moet ook worden omgeven door een stevig hek, zodat de hond geen onafhankelijke activiteiten kan uitvoeren.

De hond heeft een bijzonder snel begrip en schijnt door zijn diepe en nauwe band met meester en meesteres. Hoewel de Estrela-berghond vrij ontvankelijk is voor educatieve pogingen, hij heeft een eigen geest. Houders moeten zich daarom onthouden van hardheid en nutteloze commando’s. Agressief gedrag naar de hond toe heeft een passief effect op de hondentraining. De hond kon dan koppig reageren op gestoord. De mannetjes hebben ook recht op uitgesproken dominantie. Dit blijkt regelmatig een groot probleem te zijn als het gaat om de rangorde tussen mens en hond.

Vergeleken met andere viervoeters en vreemden laat de Cão de Serra de Estrela zich altijd zien. gereserveerd en attent. Hij zal zich niet agressief gedragen, maar kan aanvallen in geval van gevaar. Om zo’n hond goed te socialiseren, wilde hij al in de puppyleeftijd vroeg en regelmatig socialisatie ontvangen. De beste manier om dit te doen is door Hondenschool implementeren.

Hoe groot wordt een Cão da Serra da Estrela?

bereik een hoogte van ca. 62 tot 69 cm met een gewicht van ca. 40 kg. Mannetjes daarentegen zijn veel omvangrijker en bereiken een schofthoogte van ongeveer 65 tot 72 cm met een gewicht van ongeveer 50 kg.

Voeding van de Cão de Serra de Estrela

Bijzonder belangrijk is een evenwichtige voeding, die is aangepast aan de leeftijd. Aangezien dit ras een zeer grote hond is, is een speciale aandacht voor langzame groei om te leggen. Veel puppyvoeding bevat voedingsstoffen die de groei bevorderen. Dit is op zijn beurt niet wenselijk omdat de botten en gewrichten van een Cão de Serra de Estrela eerst moeten wennen aan het gewicht van een volwassen hond. In feite zijn deze honden pas volledig mentaal en fysiek volwassen op driejarige leeftijd.

De goede voeding in de eerste maanden van het leven is bijzonder belangrijk en moet zeker worden besproken met de fokker of dierenarts. In het ergste geval kan een verkeerd dieet ertoe leiden dat de honden enorm last hebben van de gewrichten. Het voer moet daarom bijzonder Laag eiwitgehalte volgen. Of eigenaren kiezen voor droogvoer of zelfs natvoer is aan jou. Een gemengd dieet is ook mogelijk. Eigenaren moeten echter de lijst met ingrediënten goed bekijken en indien mogelijk graanadditieven en suiker vermijden.

De zogenaamde Barfen· is ook een geweldige voedingsmethode en overtuigt ook met een soort-geschikte en natuurlijke voeding. Dit is een rauwe voeding. Hoewel dit dieet iets duurder is dan andere, zal de hond de eigenaar bedanken. Over het algemeen mogen meesters en minnaressen niet besparen op voedsel. De honden kunnen niet klagen over een gevoelige maag. Vanwege de oorspronkelijke houding als kuddewaakhonden, tolereren de dieren veel en worden ze beschouwd als extreem robuust.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Cão de Serra de Estrela vanaf de voorkant

Bij voldoende beweging heeft de Cão de Serra de Estrela niet de neiging om overgewicht te hebben.

Gelukkig zijn de Cão de Serra de Estrela zeer robuust en geen significante en rastypische ziekten op. Omdat het ras echter een van de grote honden is, lijden deze dieren vaak aan de wijdverspreide heupdysplasie. Over het algemeen zijn alle grote honden met Problemen van gewrichten en botten om te vechten. Dit kan echter worden geminimaliseerd door te kopen van gerenommeerde fokkers, het juiste dieet en een voor de soort geschikte veehouderij.

Over het algemeen zijn de honden tussen 10 en 12 jaar oud. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de honden ook een langere levensverwachting hebben.

Honden zijn niet gevoelig voor obesitas als ze voldoende beweging en ze krijgen de juiste voeding. Eigenaren hoeven het niet zonder traktaties te doen, maar de juiste balans moet altijd in gedachten worden gehouden. Overgewicht kan snel leiden tot aantasting van de gewrichten en beperkt de beweging van de hond.

Dankzij de voldoende ondervacht worden de honden over het algemeen buiten gehouden en kan elke kou trotseren. Aan de andere kant mogen ze niet worden blootgesteld aan overmatige hitte, anders zullen ze problemen met de bloedsomloop hebben.

Hoe oud wordt een Cão da Serra da Estrela?

De levensverwachting van dit ras is 10 tot 12 jaar.

Verzorging van de Cão de Serra de Estrela

In termen van verzorging blijkt het houden van zo’n ras heel eenvoudig te zijn. Zijn geitenhaar bont stoot vuil af en heeft slechts één keer per week een zorgeenheid nodig. Voor dit doel moeten eigenaren een overeenkomstige hondenborstel kopen en gebruiken in gespecialiseerde winkels.

Op momenten van vachtverandering is het noodzakelijk dat de hond dagelijks wordt geborsteld. Anders dreigt de ondervacht snel te matten. Baden is niet nodig met dit hondenras. Het grove vuil valt er automatisch af en kan eenvoudig worden verwijderd door te poetsen. De klauwen en tanden vereisen echter aandacht en moeten worden gecontroleerd.

Cão de Serra de Estrela – Activiteiten en Training

De hond uit Portugal heeft vooral behoefte aan veel beweging en mentale uitdaging. Lange wandelingen zijn niet genoeg voor de hond. Integendeel, de dieren hebben hun eigen taak nodig, zoals een kudde waakhond. De honden zijn ook geschikt voor hondensporten. Afwisseling is het allerbelangrijkste. Een inschrijving bij een hondensportvereniging biedt een goede voorwaarde om de hond mentaal en fysiek volledig te benutten.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Cão de Serra de Estrela

De Estrela berghond moet een vroege socialisatie ervaren. In het beste geval werkt dit in een groep met veel andere honden, bijvoorbeeld in een hondenschool. In het beste geval begint een dergelijke socialisatie bij de fokker. De nieuwe eigenaar sluit hierbij aan en zo kan worden bereikt dat de hond zelfs als gezinshond kan worden gehouden.

De Cão de Serra de Estrela moet eerst en vooral leren dat andere honden, vooral reuen, geen gevaar voor hem vormen. Zijn Dominantiegedrag is extreem uitgesproken en moet worden voorkomen om een duidelijke rangorde tussen eigenaar en hond te creëren. Zonder de juiste opleiding blijkt samenwonen lastig. Het is niet voor niets dat alleen ervaren eigenaren voor dit ras moeten zorgen.

Wat is de oorsprong van de Cão da Serra da Estrela?

De Cão de Serra de Estrela komt uit Portugal. Hij wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen op het Iberisch schiereiland en werd oorspronkelijk gehouden als een pure kudde waakhond.

Nadelen van de Cão de Serra de Estrela

De eigenaardigheden van dit ras zijn een eigenaardigheid voor sommige hondenliefhebbers en voor anderen worden ze duidelijk als een nadeel beschouwd. Zo’n hondenras is geschikt voor mensen die zich liefdevol vertrouwd kunnen maken met de essentie van het dier en het in detail kunnen bestuderen. Samenleven met dit dier kan spannend zijn en inspannend tegelijkertijd. De houding van een Cão de Serra de Estrela ontstaat als levenswerk. Maar niet elke hondenliefhebber is er klaar voor.

Is de Cão de Serra de Estrela geschikt voor mij?

De hond is alleen voorwaardelijk geschikt om in Duitsland te houden. Omdat hij een oversized perceel behoeften en een vaste taak, hij kan hooguit bewijzen als kudde waakhond. Een pure houding als waakhond zonder verdere verplichtingen wordt al snel te saai voor het dier en hij zal dit laten zien in de vorm van gedragsveranderingen. Het vereist ook veel tijd. Werkende mensen voldoen niet aan deze taak.

Deze extreem robuuste en actieve hond uit Portugal hoort niet thuis in een stadsappartement. Sportieve mensendie dagelijks actief zijn, veel tijd hebben voor het dier en een groot stuk grond bezitten, zijn de perfecte eigenaren. Onder bepaalde omstandigheden is het dier ook geschikt als gezinshond en kan het ook goed overweg met kinderen en senioren. Beide leeftijdsgroepen moeten weten dat zo’n dier geen speelgoed is, maar een eigen geest heeft en weet hoe hij zichzelf moet verdedigen.