Cão Fila de São Miguel: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het Portugese hondenras Cão Fila de São Miguel is erkend door de FCI en staat met het standaardnummer 340 vermeld in Groep 2 van Pinschers, Schnauzers, Molossoids en Zwitserse Sennenhonden in sectie 2.1 van Duitse dog-achtige honden. De Cão Fila de São Miguel komt van de Azoren en wordt daar gebruikt als drover en waak- en beschermingshond. De Duitse Dog-achtige honden, die allemaal Molossiërs zijn, behoren tot de oudste honden ter wereld. Ze zijn al bekend uit de oudheid en werden onder andere door Alexander de Grote gebruikt als oorlogshonden.

Cão de Fila de São Miguel

Cão Fila de São Miguel in het profiel

Profiel
Grootte: 48-60 cm
Gewicht: 20-35 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2: Honden drijven
Land van herkomst: Portugal
Kleuren: Falb, zand, geel, altijd gestroomd
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Waak-, waak- en herdershond
Sport: Behendigheid, gehoorzaamheid, flyball
Karakter: Intelligent, ontvankelijk, pittig
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: kort, glad, dicht, ruw, licht omzoomd
Kindvriendelijk:
Gezinshond: ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

De Cão Fila de São Miguel kreeg zijn Namen van het hoofdeiland van de Azoren genaamd São Miguel. Er wordt aangenomen dat een van zijn voorouders de Spaanse Alano Español is. De Cão Fila de São Miguel was in staat om typische kenmerken te ontwikkelen en te ontwikkelen, omdat het lange tijd op de Azoren in een beperkte ruimte leefde.

Al vanaf de 16e eeuw zijn er berichten over de Cão Fila de São Miguel. Het ras werd in 1995 erkend door de FCI. Lange tijd was er weinig belangstelling voor de Cão Fila de São Miguel. Eerste in de afgelopen jaren zijn deze honden meer in het algemeen belang. De enige plaats waar de Cão Fila de São Miguel zeer bekend is, is zijn thuisbasis. Daar wordt het ook wel koehond genoemd, omdat het wordt gebruikt om vee te drijven. Het woord “Fila” in de naam duidt ook op dit gebruik, omdat in het Portugees “filar” “rijden” betekent.

Vermoedelijk zijn de molossoïde voorouders van de Cão Fila de São Miguel uit de Provence en het vasteland van Spanje. Een Cão Fila de São Miguel werd voor het eerst gefotografeerd in 1938. In 1981 werd de eerste vertegenwoordiger van het ras gezien op een Portugese hondenshow. De FCI-rasstandaard bestaat sinds 1984, de eerste club van het ras sinds 1991.

Aanbevolen bericht

Hondenrassen voor professionals: Labradoodle op een weide.
Hondenrassen voor professionals
Een hond is een uitdaging tijdens het werken. Hier vindt u een overzicht van hondenrassen voor professionals!

Naar het artikel

Essentie & karakter van Cão Fila de São Miguel

De Cão Fila de São Miguel heeft een zeer levendig temperament en kan heel goed worden opgeleid als waak- en waakhond. Het is een hond met een vrij dominant karakter, maar het is heel gemakkelijk om goed te leiden en te trainen als de mens in staat is om de leidende rol naar de hond toe te nemen.

De Cão Fila de São Miguel is zeer intelligent en heeft een grote behoefte aan lichaamsbeweging en werkgelegenheid. Deze hond heeft geen jachtinstinct, maar het kan gebeuren dat hij andere dieren gaat drijven vanwege zijn instinct, als ze voor zijn snuit komen.

Wat is het karakter van een Cão Fila de São Miguel?

De Cão Fila de São Miguel heeft een dominant karakter en een hoog temperament. Hij heeft daarom absoluut een consistent en soeverein beheer van een ervaren eigenaar nodig.

Honden van dit ras

 

Verschijning van de Cão Fila de São Miguel

De Cão Fila de São Miguel bereikt een Grootte tot 62 centimeter en een gewicht tot 35 kilo. en mannetjes zijn ongeveer even groot. De hond behoort dus tot de middelgrote tot grote hondenrassen. Zijn kort haar is dicht en ruw en gestroomd in kleur bruin of grijs.

Het kan witte badges op de borst en poten hebben. De oren van de hond zijn middelgroot, steken iets uit en hangen naar beneden. In Portugal zie je veel van deze honden met gecoupeerde oren en gecoupeerde staarten. De Cão Fila de São Miguel heeft amberkleurige ogen die middelgroot, ovaal en laag zijn.

De lichaamsbouw van deze hond is sterk en gespierd. Het hoofd is massief en heeft een hoekige vorm. De hengel heeft een gemiddelde lengte en is sterk, relatief recht en slechts licht gebogen.

Cão Fila de São Miguel voor twee in de bergen

© SaraArruda, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Cão Fila de São Miguel – Wat te overwegen

De Cão Fila de São Miguel heeft veel beweging en ook mentaal werk. Zijn hoge temperament vereist een consistente opleiding en sterk leiderschap. Deze hond kan niet goed overweg met kinderen en soortgenoten en moet daarom goed gesocialiseerd worden als pup.

Als de gids gelijk heeft, de Cão Fila de São Miguel zeer gemakkelijk op te leiden en zal genieten van het werken met mensen. Beginners moeten echter hun handen van deze hond afhouden, omdat zijn dominantie in combinatie met zijn hoge temperament en intelligentie het moeilijk kan maken om hem onder controle te houden. De Cão Fila de São Miguel is niet geschikt om in een stadsappartement te houden.

Als deze honden niet naar capaciteit werken, zullen ze voor zichzelf op zoek gaan naar een beroep dat niet noodzakelijkerwijs logisch is voor mensen. Het is een werkpaard dat heeft absoluut een taak nodig. Het opvoeden van de Cão Fila de São Miguel als puppy is niet genoeg. De liefdevolle maar consistente opvoeding moet een leven lang aan deze hond worden gegeven. Ook op de Correcte omgang met het beschermende instinct van de hond moet worden gewaardeerd in het onderwijs. Als gezinshond is de Fila dus nogal arm.

Hoe groot wordt een Cão Fila de São Miguel?

De Cão Fila de São Miguel bereikt een herstelhoogte tot 62 centimeter.

Voeding van Cão Fila de São Miguel

De Cão Fila de São Miguel is niet veeleisend wat betreft het eten. Het kan daarom vrij gemakkelijk worden gevoed met een hoogwaardig en zo natuurlijk mogelijk droogvoer. Het droogvoer kan ook worden gemengd met natvoer om de hond een verscheidenheid aan smaken te bieden.

De enige toediening van natvoer kan daarentegen de tanden van de hond beschadigen omdat deze te zacht is. Om redenen van tandheelkundige zorg moet de hond ook regelmatig een kauwbot krijgen. De hoeveelheid voedsel kan worden gebaseerd op de informatie die door de fabrikanten wordt verstrekt, maar moet altijd worden aangepast aan de activiteit en leeftijd van de individuele hond.

De Cão Fila de São Miguel kan natuurlijk ook zeer goed gevoed met rauwe voeding worden. Dit is het gezondste en meest natuurlijke dieet voor honden. Het vereist echter enige inspanning en knowhow van de eigenaar met betrekking tot de samenstelling van de voedingsstoffen. Als je wilt, kun je ook voor de hond koken. Nogmaals, het is belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste samenstelling van het voer. Bovendien mag het voedsel niet worden gekruid, omdat dit maagproblemen voor de hond kan veroorzaken.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Cão Fila de São Miguel heeft een gemiddelde Levensverwachting van 12 jaar. Het is een robuust en gezond ras waarin geen typische ziekten zijn bekend. Deze hond verdraagt warmte of kou niet goed. Op zeer warme dagen zou hij weinig moeten werken, als het erg koud is, moet hij een warme plek in huis krijgen. De Cão Fila de São Miguel is niet gevoelig voor obesitas vanwege zijn atletische constitutie.

Als je een Cão Fila de São Miguel van een fokker in Portugal krijgt, moet je de hond zeker krijgen Laat ze testen op bekende mediterrane ziekten. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door parasieten en kunnen, indien vroeg ontdekt, goed worden behandeld. De enige van deze ziekten die niet kan worden genezen, is leishmaniasis, die wordt veroorzaakt door de beet van de zandvlieg.Dat kan niet. Zelfs deze ziekte kan echter, indien tijdig ontdekt, in toom worden gehouden met medicatie, zodat de meeste honden een zorgeloos en gezond leven kunnen leiden.

Hoe oud wordt een Cão Fila de São Miguel?

De gemiddelde leeftijd van een Cão Fila de São Miguel is meestal 12 jaar.

Verzorging van de Cão Fila de São Miguel

De vacht van de Cão Fila de São Miguel is kort en heeft behoefte aan nauwelijks zorg, omdat deze hond niet veel haar verliest. Van tijd tot tijd kan het zinvol zijn om het te borstelen om dood haar te verwijderen en de vacht glanzend te houden.

Zoals bij alle honden is het belangrijk dat de Cão Fila de São Miguel Oren en de klauwen om te controleren. Vuil in de oren moet worden verwijderd met een vochtige doek, zodat de hond geen oorontsteking kan krijgen. De klauwen slijten meestal vanzelf en hoeven alleen geknipt te worden als dit niet het geval is. Te lange klauwen vormen een risico op letsel voor de hond.

Cão Fila de São Miguel – Activiteiten en Training

De Cão Fila de São Miguel vereist veel beweging en is daarom ideaal als een Metgezel op lange wandelingen, fietsen en joggen. Met deze atletische hond kunnen veel soorten hondensporten worden uitgevoerd, die veel beweging van de viervoeter vereisen. Daarvoor moet hij echter worden getraind in goede gehoorzaamheid, waardoor gehoorzaamheidstraining erg nuttig lijkt. De hond leert om commando’s van zijn mens snel en doelgericht uit te voeren, wat een voordeel is in hondensporten, zoals behendigheid.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Cão Fila de São Miguel

De Cão Fila de São Miguel is een vrij onbekend en zeldzaam hondenras buiten de Azoren. Misschien is zijn gematigde bekendheid de reden waarom, in tegenstelling tot zijn naaste verwant, de Alano, de Fila, nog nergens is erkend als Lijst hond wordt uitgevoerd. Als het ras zich echter verder in Duitsland zou verspreiden, is het goed mogelijk dat de Fila zich in sommige deelstaten bij de groep lijsthonden voegt.

In zuidelijke landen is er nog steeds de gewoonte om de oren van honden op veel plaatsen te couperen. Dit is ook het geval met de Cão Fila de São Miguel in Portugal. In Duitsland werden gecoupeerde oren al in 1986 verboden.

In Duitsland, geen fokkers van dit ras geregistreerd. Als je een Cão Fila de São Miguel pup wilt kopen, moet je rondkijken in Portugal en eventueel een uitstapje maken naar de Azoren. Als je geen probleem hebt met het adopteren van een volwassen hond, zul je een of andere mooie mix van dit ras vinden door dierenwelzijn, wat zeker erg blij zou zijn met een liefdevol huis.

Waar komt de Cão Fila de São Miguel vandaan?

De Cão Fila de São Miguel komt van het hoofdeiland van de Azoren genaamd São Miguel in Portugal.

Nadelen van de Cão Fila de São Miguel

Als nadeel van de Cão Fila de São Miguel kan sterk temperament gezien worden. Deze hond kan alleen vertrouwen in zijn mens opbouwen met een ervaren en soeverein leiderschap. In dit geval is de hond heel gemakkelijk te trainen. Als de claim van zijn eigenaar op leiderschap faalt, zal deze hond de neiging hebben om zelf de leiding te nemen. Dit kan te wijten zijn aan zijn Beschermend instinct problematisch worden.

Is de Cão Fila de São Miguel geschikt voor mij?

Als u een Cão Fila de São Miguel koopt, moet u een ervaren hondengeleider om de hond de nodige opleiding te kunnen geven. Mensen die het moeilijk hebben met consistente hondentraining moeten liever afstand houden van de Cão Fila de São Miguel. Hetzelfde geldt voor mensen zonder ervaring in hondenbezit.

De Cão Fila de São Miguel is geen goede gezinshond en ook geen ongecompliceerde gezelschapshond. Naast veel beweging heeft hij ook een zinvolle taak nodig, bijvoorbeeld als waak- of beschermingshond. Het ras is ook zeer geschikt als therapiehond als de hond op een voorbeeldige manier wordt opgevoed. Voor een houding in een stadsappartement is de Cão Fila de São Miguel helemaal niet geschikt, omdat deze nodig is veel beweging in de vrije natuur. Om deze reden moeten de eigenaren sportief zijn en voldoende tijd hebben voor de hond.

Bijzonder belangrijk bij de Cão Fila de São Miguel is een Fragmentelke socialisatie al in puppyleeftijd, anders zou deze hond het moeilijk kunnen vinden om met vreemden, kinderen en soortgenoten om te gaan en verkeerd te reageren. De Fila is dapper maar nauwelijks agressief. Toch mag niet vergeten worden dat hij een sterk beschermend instinct heeft. Leven met andere kleinere huisdieren, zoals katten, kan een probleem zijn voor deze hond.

De Cão Fila de São Miguel is geen hond die graag lange tijd alleen blijft. Als hij enige tijd alleen wordt gelaten, moet hij van tevoren goed worden gebruikt en zeker werk krijgen voor de tijd dat hij alleen is. Anders kan het zijn dat hij uit verveling op zoek gaat naar zijn eigen beroep.

De Cão Fila de São Miguel is een eersteklas waakhond, die echter alleen blaft als het echt nodig is. Door zijn gezindheid is hij meer territoriaal georiënteerd en verlaat hij zijn huis niet zelfstandig.