Ca de Bou / Majorca mastiff: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Ca de Bou is een waak- en beschermingshond uit Spanje, die in Duitsland nauwelijks bekend is. De gespierde hond wordt ook wel Mallorca Great Dane genoemd en is een evenwichtige en zeer indrukwekkende hond, die een van de Molosser archetypen is. In Spanje is het wijdverspreid en vergezelt het vooral de mensen op het platteland als waakhond. In de FCI is hij ook te vinden, hier heeft hij de FCI Groep 2 Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen, sectie 2.1 Molosser, Duitse dog-achtige honden zonder werktest met het standaard nummer 249.

Majorca mastiff

Ca de Bou in het profiel

Profiel
Grootte: 52-58 cm
Gewicht: Mannen: 35-38 kg, vrouwtjes: 30-34 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossoïden, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: Spanje
Kleuren: Zwart gemaskerd reekalfje, zwart, gestroomd
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Waak-, beschermings- en gezinshond
Sport:
Karakter: Moedig, zelfverzekerd, kalm, loyaal, moedig, intelligent, volgzaam
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: Kort en ruw
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal:

Honden van dit ras

 


Vind hier uw Ca de Bou

Afkomst en raciale geschiedenis

De voorouders van Ca de Bou behoren tot de oudste hondentypes ooit. De Molossiërs waren zeer sterke oorlogshonden, vooral in het oude Rome voor de Vecht in de arena en oorlogen werden gebruikt. De indrukwekkende honden waren ook statussymbolen en leven onder de families Al 3700 jaar geleden werden de honden in steen gehouwen als waardering, zoals onder de heerser Hammurabi, die verschillende oorlogshonden aan het hof hield. Veel sterke hondenrassen komen voort uit de Molossiërs, maar bijna geen enkele komt zo dicht in de buurt van het oude hondentype als de Ca de Bou.

Ca de Bou in de natuur

De Ca de Bou is een van de oudste hondenrassen ooit.

Honden die overeenkomen met de beschrijving van de Ca de Bou waren al ongeveer 200 jaar geleden beschreven en waren vooral gebruikelijk in de gebieden van de Balearen, de Canarische Eilanden en de Azoren. Deze honden waren niet alleen de directe voorouders van Ca de Bou, maar ook de voorouders van Duitse Doggen, Bulldoggen en Mastiffs. In die tijd stonden ze nog bekend als Saupacker, Bullenbeißer en Metzgerhunde.

De Ca de Bou ziet de originele Molosser, zoals overgeleverd door de Romeinen, is nog steeds het meest vergelijkbaar, en de aard ervan is net zo moedig bepaald als die van de dappere oude honden. Lange tijd stond hij bekend als Waak- en waakhond voor de plattelandsbevolking en diende soms zelfs als rijdende hond voor de grote kuddes vee. Tijdens het fokken werd echter vooral aandacht besteed aan de kalme maar moedige aard en aan een Molosser-achtige lichaamsbouw zonder overdrijvingen. De rasstandaard voor de Ca de Bou is daarom pas tot stand gekomen na de introductie van een uniform uiterlijk voor deze werkhonden. In 1928 werd de Ca de Bou in Barcelona officieel schriftelijk vastgelegd en in 1929 werd de Ca de Bou in Barcelona tentoongesteld op de hondenshow. gepresenteerd als een apart ras. De erkenning door de FCI vond echter pas plaats in 1963, omdat de Ca de Bou nog te verschillend was in zijn uiterlijk, in Duitsland wordt het erkend als een apart ras, maar heeft geen fokvereniging. Er is alleen zeer zeer zeer af en toe fokkers van dit ras in Duitsland.

Essentie & karakter van Ca de Bou

De Ca de Bou heeft een indrukwekkende uitstraling waardoor veel mensen in Duitsland direct aan een listhond denken. Maar de sterke hond uit Spanje is met een goede houding en opleiding geen gevaarlijke hond. De Ca de Bou heeft een rustig karakter en heeft een vrij gezellige natuur, Hij is echter ook zelfverzekerd en onverschrokken.

In de omgang met mensen heeft hij een enorme zenuwkracht en is een rustige metgezelr, maar hij heeft ook een sportieve werklast nodig. De krachtpatser houdt ervan om zijn eigenaar te vergezellen op lange wandelingen, hij kan echt speels en heel sociaal aan andere honden. Hij is een beetje comfortabel, maar niet zo lusteloos of zelfs lui als veel andere Molosser-achtige hondentypes.

Met een goede socialisatie en een goed milieukarakter heeft de Ca de Bou een hoge drempel en wordt beschouwd als zeer dol op kinderen. Hij kan gevoelig zijn voor territoriaal gedrag omdat hij een actieve waakhond is. De Ca de Bou is nooit angstig en verliest zijn zenuwen niet. In vreemde situaties blijft hij kalm en houdt hij zich meestal in om de situatie te observeren, als zijn familie in gevaar is, beschermt hij hen zonder in agressie te vervallen.

Tegenover vreemden is hij meestal neutraal of vriendelijk Gestemd. Hij is erg gehoorzaam en wil zijn verzorger behagen, maar kan ook profiteren van ontbrekende grenzen om zijn hoofd te laten gelden. Hij is echter terughoudend om gescheiden te worden van zijn familie en kan erg aanhankelijk en knuffelig zijn.


Waar kan ik een Ca de Bou kopen?

De Ca de Bou mag alleen worden gekocht bij een gerenommeerde fokker die aandacht besteedt aan de gezondheid van de ouders en de puppy’s vroeg socialiseert en streeft naar een goede afdruk. Oudere honden kunnen worden geadopteerd door een dierenwelzijnsorganisatie, vooral verenigingen die actief zijn in Spanje zijn bekend met de Ca de Bou en kunnen veilig een hond vinden.

Verschijning van Ca de Bou

Ca de Bou buiten

De Ca de Bou is een zeer atletische hond wiens blik in geval van gevaar doordringend en fixerend kan worden.

De Ca de Bou is een zeer atletische hond, die veel kracht heeft en een typisch Molossisch-achtig uiterlijk heeft. Het uiterlijk doet op het eerste gezicht denken aan een grote sterke bulldog, maar deze honden zijn veel sportiever en wat langwerpiger dan de meeste bulldogs. Ze dragen hun sterke en grote hoofd hoog en kijken open en vriendelijk de wereld in.

In geval van gevaar, haar blik piercing en fixatie worden. Een bijzonder kenmerk is de grote schedel van het dier, dit is vormend voor zijn uiterlijk en is nog meer uitgesproken bij mannen dan in. Over het algemeen is een Ca de Bou mannetje iets groter dan een vrouwtje, de mannetjes zijn gemiddeld 55 tot 68 cm en de ongeveer 52 tot 55 cm. Ondanks de sterke lichaamsbouw hebben de dieren een gewicht van slechts ongeveer 30 tot 34 kg bij de en bij de mannetjes een gewicht van 35 tot 38 kg.

Zoals bij alle honden die overeenkomen met de Molosser, is zijn vacht zeer kort en dicht bij het lichaam , het heeft heel weinig ondervacht en de haarstructuur ziet er nogal ruw uit. In de rasstandaard is gestroomde vacht zwart uitgesloten als vachtkleur. Een ander bijzonder kenmerk van Ca de Bou zijn de kleine oren. Deze worden hoog op het hoofd gezet en zijdelings geplaatst. Opvallend is hun kleine formaat in vergelijking met de kop van de hond en de zichtbare binnenste oorschelp. Deze speciale vorm van hondenoren wordt Rozenoor en komt slechts bij zeer weinig rassen voor.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Ca de Bou – Waar moet je op letten?

De Ca de Bou is een zeer aanpasbare hond, kan hij omgaan met het hectische dagelijkse leven in een stad en ook genieten van de rust en stilte op het platteland. Het is voor hem alleen belangrijk dat zijn verzorgers er zijn en dat hij op jonge leeftijd kan wennen aan de leefomstandigheden.

Ongeacht hoe de hond wordt gehouden, of het nu gaat om een klein appartement of een eigen huis in het land, de eigenaar moet de Ca de Bou gebruiken Elke dag volle capaciteit en omgaan met de hond. Daar hoort natuurlijk ook een degelijke basisvorming en een goede socialisatie en inprenting bij. Als werkhond is het ook zinvol om de hond een taak te geven. Een hondensport zoals ophalen of neuswerk zou ideaal zijn om de Ca de Bou mentaal te gebruiken. Dit verhoogt het welzijn van de hond en stelt hem in staat om kalm en in balans te blijven in het dagelijks leven.

In het onderwijs moet speciaal zijn Wakker instinct onder controle gebracht De Ca de Bou houdt van leren en is ook een trouwe metgezel en goede familiehond, maar geen beginnende hond. Zijn beschermende instinct en zelfverzekerde aard kunnen een beginner snel overweldigen. Onderwijs moet een duidelijke lijn volgen en gevestigde regels naleven, maar dit vereist geen ontberingen, maar eerder wederzijds respect en positieve versterking van gewenst gedrag.

Op jonge leeftijd moet de Ca de Bou worden geconfronteerd met alle dingen van het dagelijks leven die hij later in zijn leven tegenkomt, zodat hij deze situaties kan beoordelen en absoluut kalm blijft. Ook de Spelen met soortgenoten mag niet worden verwaarloosd, zodat de actieve hond de hondentaal leert en begrijpt hoe hij met zijn kracht moet omgaan. Het is normaal dat hij in het begin nogal stormachtig en onhandig is. Ongewenst gedrag moet langzaam en onder toezicht van een hondentrainer worden getraind, waarbij het belangrijk is om de hond altijd een alternatief te bieden.


Hoeveel kost een Ca de Bou?

Omdat het ras zeer zeldzaam is in Duitsland, moet eerst een gerenommeerde fokker worden gevonden of een dierenwelzijnsvereniging die een Ca de Bou probeert te vinden. Bij een fokker kan een pup zo’n 1200 tot 1800 euro kosten.

Voeding van Ca de Bou

De Ca de Bou is een ongecompliceerde hond met een robuuste maag en een gezonde eetlust. Als het echter onderbenut is, kan het: hebben de neiging om overgewicht te hebben en krijgen gezondheidsproblemen als gevolg. Vooral zijn bewegingsapparaat heeft last van te veel gewicht.

De hoeveelheid voedsel moet daarom altijd worden aangepast aan de huidige voedingsstatus van de Ca de Bou, de informatie van de fabrikant is pure aanbevelingen en geen richtlijnen. Bovendien is het raadzaam om alleen hondenvoer van hoge kwaliteit te voeren. De Ca de Bou heeft een voer nodig met hoog vleesgehalte en zonder onnodige toevoegingen, zoals granen of aroma’s.

Bij het kiezen tussen nat en droogvoer is er eigenlijk geen goed of fout, beide voedingsmiddelen zijn geschikt voor de hond als hun hoofdingrediënt vlees is. Het is alleen belangrijk dat de Ca de Bou gevoed volgens zijn leeftijd Wordt. Een jonge hond jonger dan zes maanden moet nog steeds puppyvoer krijgen, omdat dit de groei en ontwikkeling van een gezond botbeeld ondersteunt.

Oudere honden vanaf de leeftijd van zeven jaar moeten worden overgeschakeld op seniorenvoer, dat de interne organen en het cardiovasculaire systeem ondersteunt. Naast een gezond basisvoedsel, kan de Ca de Bou regelmatig worden aangeboden kauwen, vooral paardenoren met bont of gedroogde kippenmagen zijn erg goed voor tandslijtage en maaggezondheid van de hond. Water moet ook altijd beschikbaar zijn voor het sterke dier.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Ca de Bou tuit

De Ca de Bou wordt beschouwd als een zeer gezond en robuust hondenras.

Het ras van Ca de Bou wordt beschouwd als zeer gezond en robuust. Omdat er geen overdrijving is bij het fokken van het ras en de meeste fokkers zeer veel aandacht besteden aan de gezondheid van hun dieren, zijn er geen bekende erfelijke ziekten bij Ca de Bou. Een goede houding en een gezond dieet ondersteunen de hond en kunnen hem in staat stellen een gezond leven te leiden. Obesitas moet worden vermeden, evenals te vroege lichaamsbeweging tijdens het jonge hondenseizoen.

Als de hond een goede gezondheid heeft, kan hij een leeftijd van 12 tot 13 jaar en nog steeds zijn beweging op hoge leeftijd eisen. In tegenstelling tot veel bulldogs heeft de Ca de Bou duidelijke luchtwegen en een gezonder skelet. Aangezien het ras uit Spanje komt en weinig ondervacht heeft, kan het zijn dat de Ca de Bou bevriezen in de winter. Het mag in de winter nooit in een waterlichaam worden toegelaten. Want dan kan de hond afkoelen of zelfs een blaasontsteking oplopen.


Hoe oud wordt een Ca de Bou?

In goede gezondheid wordt de Ca de Bou ongeveer 12 of 13 jaar oud. Rassen die teruggaan naar de Molosser hebben helaas vaak een levensverwachting van ongeveer 12 jaar, er zijn vrijwel geen dieren ouder dan 13 jaar.

Verzorging van Ca de Bou

Aangezien de Ca de Bou een zeer korte vacht heeft, is het zeer eenvoudig schoon te maken en het is perfect voldoende om af en toe over de vacht te borstelen om los haar en huidvlok te verwijderen.n te verwijderen. De rimpels op het gezicht van de hond moeten regelmatig worden gecontroleerd, zodat mogelijke ontstekingen of huidziekten vroegtijdig worden opgespoord.

De kleine oren kunnen erg gevoelig zijn en moet altijd schoon worden gehouden door de eigenaar, anders vormen schimmels en infecties zich hier graag in het vochtige en warme klimaat van het oor. De klauwen worden zelf met voldoende beweging verwijderd, anders moeten ze worden ingekort.

Twee keer per jaar wordt de Ca de Bou verschoond, terwijl hij verliest echter slechts een beetje vacht, vooral in vergelijking met andere hondenrassen met meer ondervacht, maar de hond moet op dit moment iets vaker worden geborsteld om de verandering van vacht te ondersteunen.


Hoe verzorg ik een Ca de Bou?

De verzorging van de Ca de Bou is vrij eenvoudig, omdat de hond een zeer korte vacht heeft, alleen de rimpels in het gezicht en de oren moeten regelmatig worden gecontroleerd, zodat problemen vroeg worden ontdekt.

Ca de Bou – Activiteiten en Trainingen

De Ca de Bou is een zeer sterke werkhond, hij heeft een taak en veel bezigheid nodig. Hoewel hij in het dagelijks leven een absoluut rustige hond is, kan hij heel snel bewegen en moet hij zijn energie van tijd tot tijd kunnen uitstralen. Dit kan gebeuren tijdens lange wandelingen of tijdens het joggen. Hij kan ook hondensporten beoefenen zoals Gehoorzaamheid, volgen of ophalen inspannen. Er moet voor worden gezorgd dat de oefeningen zijn aangepast aan de zware botstructuur van de hond.

Naast hondensporten heeft de Ca de Bou dagelijkse wandelingen nodig, maar hij moet ga minstens drie keer per dag een uur wandelen. In huis heeft de Ca de Bou de verbinding met zijn familie nodig, hij zoekt vaak contact en is altijd beschikbaar voor lange knuffels. Alleen zijn moet vroeg worden geoefend en zelfs dan kan de hond maar kort alleen zijn, ongeveer vier uur.

Ca de Bou in het bos

De Ca de Bou is een zeer alerte en roedel gerelateerde hond!

Goed om te weten: Bijzonderheden van Ca de Bou

De Ca de Bou komt het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke Molossische. The Ca de Bou geen gevreesde oorlogshond, maar een rustige gezinshond, die echter een goed beschermend en waakzaamheidsinstinct heeft. Hij wordt als gezonder en sportiever beschouwd dan de meeste andere Molosser-honden, zoals de Bulldogs, die nu veel te overgefokt zijn.

In Duitsland, het ras zeer zeldzaam en nauwelijks bekend. Het is daarom erg moeilijk om een fokker te vinden en veel van de honden komen uit het buitenland, vooral vaak uit zijn thuisland Spanje.

Nadelen van Ca de Bou

De Ca de Bou is geen beginnende hondde Beschermend instinct en zijn sElbstbewusstes uiterlijk kan snel het hoofd van een beginner ontgroeien. Hij heeft een eigenaar nodig die hem duidelijke regels laat zien en de tijd en het geduld heeft voor een goede opleiding en socialisatie. Daarnaast zal hij Uiterlijk vaak in de lade gelegd vechthond en kan snel beledigen in de samenleving, hoewel de hond een hoge drempel heeft en geen aangeboren agressiviteit heeft.

Is de Ca de Bou geschikt voor mij?

De Ca de Bou is niet voor iedereen een hond, hij zou in honden ervaren handen. De eigenaar moet bekend zijn met het beschermende instinct en het bewakingsgedrag van honden en moet het kunnen classificeren. De Ca de Bou heeft een nauwe band met het gezin en moet elke dag druk en ontroerd zijn.

Hij is een goede familiehond en heeft ook contact nodig met mensen, die niet in een kennel kunnen worden gehouden. De eigenaar moet zeker een Hondenschool zodat de socialisatie goed is opgebouwd en zodat de eigenaar snel hulp krijgt bij problemen.