Duitse Herder Temperament Eigenschappen, Persoonlijkheid en Gedrag

duitse herder temperament

Het temperament van de Duitse herder maakt hen tot geweldige waakhonden, waakhonden, werkhonden en diensthonden. Ze zijn zelfverzekerd, alert, beschermend, slim, snel en soms zelfs agressief. Maar ze kunnen ook geweldige huisdieren zijn. De persoonlijkheid van de Duitse herder is loyaal, aanhankelijk en liefdevol. Ze hebben een sterke band met kinderen en volwassenen, en reageren heel goed op positieve versterking van trainingsmethoden. Vandaag delen we veel voorkomende en zeldzame Duitse Herder gedragingen, en geven we u advies en informatie over hoe u uw Duitse Herder pup kunt opvoeden tot een vriendelijk huisdier.

Inhoud

Ook bekend als de Elzasser, is het temperament van de Duitse herder traditioneel goed geschikt voor actieve, werkende omgevingen. Dit grote ras wordt gewaardeerd in het leger, bij de politie en ook als waakhonden. Ze kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar dat is niet altijd slecht. We bekijken hoe hun beschermende aard en ongelooflijke intelligentie hun rol als gezinshond kan beïnvloeden.


Gemiddelde Duitse Herder Temperament Eigenschappen

Het temperament van de Duitse herder is over het algemeen intelligent, beschermend en energiek. Ze staan erom bekend dat ze goed reageren op training. Maar hun loyaliteit en band met eigenaren kan leiden tot agressie als ze niet goed getraind en gesocialiseerd worden. Vandaag delen we alles wat u moet weten over het temperament van de Duitse herder! We helpen u te beslissen of dit het juiste huisdier is voor uw levensstijl en huis.

Duitse Herder Geschiedenis

De Duitse Herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hun naam werd kort voor de Tweede Wereldoorlog veranderd. Voor de oorlog werd dit ras in Groot-Brittannië en delen van Europa de Elzasser genoemd. Er zijn nog steeds delen van Europa die naar de Duitse Herder verwijzen als de Elzasser. Het grootste deel van de wereld noemt het echter de moderne Duitse Herder.

Duitse Herders staan bekend om hun fysieke kracht en intelligentie. Deze combinatie maakt ze tot ongelooflijke dieren. Ze hebben sterke spieren en zijn zelfverzekerde, alerte honden.

Historisch gezien een gezond, actief ras, hebben ze recentelijk wat problemen gehad met gewrichtsproblemen. De levensverwachting van de Duitse Herder is ongeveer negen tot dertien jaar.

Reuen worden ongeveer vierentwintig centimeter lang bij de schouder. Maar teven zijn iets korter, met een schouderhoogte van tweeëntwintig centimeter. Wat het gewicht betreft, wegen de mannetjes ongeveer tachtig pond, en de vrouwtjes ongeveer zestig pond.

Duitse Herder Temperament

De Duitse Herder is een matig actieve hond en wordt beschreven als zelfverzekerd. Het ras is bereid om te leren met een gretigheid om een doel te hebben. Ze hebben een sterke betrokkenheid bij hun eigenaren. Ze voelen de behoefte om hun eigenaar te behagen, waardoor ze trainbare en veelzijdige honden zijn.

Het temperament van de Duitse herder is beschermend. Maar met de juiste training en geduld zijn het geweldige werkers. Een gemeenschappelijk kenmerk van het Duitse Herder temperament is hun hoge energieniveau. Om uw Duitse Herder gelukkig te laten zijn, heeft hij dagelijks mentale en fysieke activiteiten nodig.

duitse herder temperament

Zijn Duitse Herders Makkelijk Te Trainen?

Als het gaat om het bezitten van een Duitse Herder, vraag je je misschien af of ze gemakkelijk te trainen zijn? Het korte antwoord is ja, maar het vergt wat geduld en een beetje werk.

Ten eerste, om verveling bij uw Duitse Herder tegen te gaan, zult u mentale oefeningen met hen moeten doen. Zoals ze trainen om te zitten, te apporteren, of kunstjes te doen. Deze mentale oefeningen zijn uitstekend voor uw Duitse Herder. Dit komt omdat ze destructief gedrag verminderen. Ze kunnen ook heel leuk zijn voor zowel u als uw hond.

Duitse Herders zijn over het algemeen een intelligent ras en werken, net als veel andere hondenrassen, graag samen met hun baasjes. De Duitse Herder gedijt goed in geavanceerd behendigheidswerk en op behendigheidsparcoursen. Ze doen het ook heel goed met basisspelletjes zoals frisbee spelen, speelgoed apporteren en spelen met een bal.

Duitse Herder Temperament vs Intelligentie

De Duitse Herder kan worden getraind om bijna elke taak te doen die u hem voorlegt. Dit komt omdat ze slim, moedig, alert en vastberaden zijn wanneer dat nodig is. Hoewel ze zeer trainbaar zijn, moeten ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd en getraind.

Ten slotte zal een goed getrainde Duitse Herder een consequente en vriendelijke handler nodig hebben.

Is de Duitse Herder temperamentvol?

De Duitse Herder is een waardige hond die afstandelijk en enigszins asociaal kan zijn. Een groot deel van de persoonlijkheid van dit ras is echter hun onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit. Ze passen zich goed aan in een gezinssituatie en schieten doorgaans goed op met kinderen die ze kennen.

Vroege socialisatie en training zijn belangrijk als het gaat om het Duitse Herder temperament. Dit vermindert de kans dat ze asociaal worden, of voorzichtig rond andere dieren of het onbekende.

Maar ondanks vroege socialisatie of training is dit ras van nature afstandelijk. Generatie op generatie van training en fokken heeft in dit ras een natuurlijke waakhond gecreëerd.

Dit betekent niet dat de Duitse Herder agressief of onwelkom is tegenover vreemden. Het betekent gewoon dat ze op hun hoede zijn en graag op afstand blijven voordat ze besluiten om ze te vertrouwen.

Sommige eigenaren zeggen dat er geen band is als die van een Duitse Herder met hun gezin. De beschermende en soms harde aard van de Duitse Herder wordt vervangen door knuffelige liefde in huis.

Zijn Duitse Herders Agressief?

Duitse Herders staan bekend als geweldige waakhonden. Ze bewaken graag kuddes en zijn sterke vechters. Ze kunnen ook tekenen van agressie vertonen als ze niet goed getraind zijn.

Als u ze echter goed traint in zijn beginperiode, zult u niet geconfronteerd worden met agressieproblemen die u of uw hond zouden kunnen schaden.

U kunt een paar veel voorkomende agressieve gedragingen bij uw Duitse Herders aantreffen, zoals stemmingswisselingen en een slecht temperament. Als u deze neigingen kunt identificeren, bent u beter uitgerust om ermee om te gaan voordat er problemen ontstaan.

Agressie bij Duitse Herders

In de meeste gevallen zal de Duitse Herder niet zonder reden slecht reageren. Ze kunnen agressief worden als ze zich vervelen, overstuur zijn of bedreigd worden. Of als ze niet genoeg beweging krijgen. Ze moeten dagelijks worden uitgelaten.

Daarnaast kunnen Duitse Herders overdreven bezitterig zijn als het gaat om hun familie en eigenaren. Dus, als ze iets onbekends of onverwachts zien, zien ze dat als een bedreiging die kwaad kan.

Dit is een andere reden waarom een Duitse Herder agressief kan worden. Bovendien is dit een heel gebruikelijke eigenschap bij trouwe honden die hun familie niet in gevaar willen zien.

Het Duitse Herder temperament heeft wel degelijk neigingen tot agressie. Met de juiste training en discipline kunnen deze agressieve neigingen echter worden vermeden.

Houden Duitse Herders van andere honden?

De meeste Duitse Herders gaan prima om met andere honden als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd. Soms kunnen ze onzeker of agressief zijn tegenover andere honden, maar een goede training kan deze problemen bij een Duitse Herder voorkomen.

Vroege socialisatie is de sleutel. Ze worden geen vrienden met andere honden als ze die als een bedreiging zien. Stel uw Duitse Herder bloot aan andere mensen, familie en huisdieren. Dit moet op een positieve manier gebeuren. Als dit goed gebeurt, zullen ze opgroeien tot loyale, gehoorzame en liefhebbende honden.

Duitse Herder Socialisatie

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw Duitse Herder met andere honden overweg kan, is ze in een neutrale omgeving aan een andere hond voor te stellen. Als ze eenmaal zijn voorgesteld, neem ze dan mee voor een wandeling samen, zodat ze vertrouwd kunnen raken met elkaars gezelschap. Het is een goed idee om ze tijdens de eerste wandeling een paar meter uit elkaar te houden.

Als je na hun wandeling nog steeds in een neutraal gebied bent, laat de twee honden dan aan elkaar ruiken voordat je ze laat spelen. Als je merkt dat ze goed met elkaar kunnen opschieten, laat ze dan een paar minuten spelen.

Het is heel belangrijk om speeltijd op een vrolijke noot te laten eindigen.

Werkende Duitse Herder Temperament

Duitse Herders worden gewoonlijk beschreven als zelfverzekerde, uitstekende waakhonden en gemakkelijk te trainen. Maar ze hebben ook enkele natuurlijke eigenschappen zoals zeer intelligent, alert, waakzaam, gehoorzaam en zelfverzekerd. Deze geweldige eigenschappen maken ze rondom goede honden voor gezin of werk.

Een belangrijke eigenschap van de Duitse Herder is zijn werklust. Ze zijn gretig om te behagen en elke gegeven taak uit te voeren. Ze werken graag, waardoor ze uitstekende werkhonden zijn.

De Duitse Herder is zeer vriendelijk en is goed in het tonen van medeleven met mensen. Sommige worden zelfs opgeleid tot therapiehond voor blinden en gehandicapten.

Ook heeft de Duitse Herder een natuurlijk beschermingsinstinct dat niet wankelt. Dit betekent dat de Duitse Herder bereid is zijn eigenaar te beschermen en zijn leven in gevaar te brengen om anderen te redden.

Deze onbaatzuchtigheid door zijn verlangen om geliefden te bewaken en is een eigenschap die sterk in het ras doorklinkt.

Aangezien Duitse Herders soms geneigd zijn te blaffen naar vrienden die op bezoek komen, totdat ze zich meer op hun gemak voelen bij gasten, is het een goed idee om ze te laten wennen aan vrienden, familie en andere huisdieren, zodat ze zich kunnen aanpassen aan een gezonde sociale routine.

Zijn Duitse Herders Goede Gezinsdieren?

Het temperament van de Duitse Herder is kalm en zorgzaam. Ze worden beschouwd als een goede huishond. Hun intelligentie, respect, energie, loyaliteit, liefde en alertheid maken ze goede familie huisdieren.

Zoals de meeste honden hebben ze wel wat gezondheidsproblemen met artritis en andere gewrichtsproblemen op latere leeftijd. Zorg er bij de aankoop van een puppy altijd voor dat de ouders alle voor het ras relevante gezondheidscontroles hebben ondergaan, om de kans op veel voorkomende genetische problemen te verkleinen.

Duitse herder temperament eigenschappen

De Duitse Herder kan in de juiste omgeving een prachtig huisdier zijn. Maar ze moeten worden gesocialiseerd en gefokt uit zelfverzekerde, vriendelijke ouders. Ze zijn toegewijd om hun gezin lief te hebben en te beschermen terwijl ze een speelse en actieve metgezel zijn.

Bent u eigenaar van een Duitse Herder? We willen graag meer weten over uw harige vriend! Laat gerust tips of opmerkingen hieronder achter!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Dr. John C. Wright, 1980, “The development of social structure during the primary socialization period in German shepherds” Developmental Psychobiology.
  • E. H. van der Waaij, 2008, “Genetische analyse van resultaten van een Zweedse gedragstest bij Duitse Herdershonden en Labrador Retrievers” Journal of Animal Science.
  • Erling Strandberg, 2005, “Direct genetic, maternal and litter effects on behavior in German shepherd dogs in Sweden” Livestock Production Science.
  • Kenneth A. Gershman, 1994, “Which Dogs Bite? A Case-Control Study of Risk Factors” Pediatrics.
  • Gail K. Smith, 2001, “Evaluation of risk factors for degenerative joint disease associated with hip dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers” Journal of the American Veterinary Medical Association.