Duitse Herder Grootte – Groei, Hoogte en Gewicht

Duitse Herder Grootte

De grootte van de Duitse herder varieert meer dan je zou denken. Ze zijn vrij groot in vergelijking met andere rassen, maar ze zijn niet zo massief als je zou denken. Duitse Herder pups zijn ongeveer 1 pond als pasgeboren pups, en zullen ongeveer 15 pond wegen als je ze thuisbrengt als ze 8 weken oud zijn. Een volwassen Duitse Herder wordt ongeveer 24 centimeter hoog en weegt ongeveer 80 pond. Teven zijn gemiddeld iets korter en lichter dan reuen. Vandaag bekijken we hoe uw Duitse Herder puppy zich zal ontwikkelen en groeien. We helpen u hun uiteindelijke volwassen grootte te voorspellen en laten u weten wanneer hun gewicht problemen voor hun gezondheid kan opleveren.

Inhoud


Factoren die de grootte van de Duitse herder beïnvloeden

De grootte van de Duitse Herder is afhankelijk van de leeftijd, maar er zijn ook veel andere factoren. Vrouwelijke herders zijn kleiner en lichter dan reuen. Hoe uw hond gevoed en getraind wordt, speelt een rol. Er is variatie binnen het ras, dus het hangt ook tot op zekere hoogte af van de grootte van de ouders van uw hond, en of ze uit werk- of showlijnen komen.

In dit artikel kijken we naar de hoogte en het gewicht van GSD’s in verschillende stadia van hun ontwikkeling. En wat je kunt verwachten dat je schattige Duitse Herder puppy zal meten en wegen als hij een volwassen Duitse Herder is. En natuurlijk hebben we enkele foto’s van Duitse Herders bijgevoegd om je eraan te herinneren hoe mooi ze zijn, ongeacht hun grootte, kleur of gewicht.

Duitse Herders zijn de derde meest populaire hond in de VS op dit moment, nadat ze onlangs een plaatsje zijn geduwd door de Franse Bulldog. Het ras behoort tot de Pastorale groep van honden die traditioneel werden gebruikt als herdershonden. Sommige herdersrassen werden ook gebruikt om het vee te bewaken. De grootte van de Duitse Herdershond houdt verband met deze belangrijke rol.

Het temperament van de Duitse Herder is ook verbonden met dit doel en heeft hen bij uitstek geschikt gemaakt om te werken als hulphond. Met de juiste training zijn Duitse Herdershonden ook uitstekende huisdieren.

Werkende Duitse Herder Maat

Vanwege hun dubbele functie als herders- en waakhond zijn ze een van de grotere herdershondenrassen. Er zijn verschillende soorten Duitse Herders binnen het ras, waaronder de Koning Duitse Herder.

De naam van de Duitse Herdershond wordt vaak afgekort tot Duitse Herder, of gewoon GSD. Laten we eens wat meer te weten komen over de oorsprong van dit geweldige hondenras. Stephanitz en anderen richtten ’s werelds eerste club voor GSD’s op. Hij ging ze ook verfijnen tot goede politie- en waakhonden, waardoor een zeer veelzijdig ras ontstond dat nog steeds in trek is nu het hoeden minder gebruikelijk werd.

black and tan duitse herder
Een gezonde gewogen klassieke black and tan Duitse Herdershond

De honden werden populair in de V.S. nadat Rin-Tin-Tin en Strongheart in films verschenen en na de wereldoorlogen werden honden die voor het Duitse leger werkten geïntroduceerd bij mensen in andere landen.

Duitse hondenrassen werden impopulair tijdens de tweede wereldoorlog en liefhebbers van het ras begonnen naar hen te verwijzen als de Elzasser hond, om hun honden te beschermen tegen anti-Duitse sentimenten.

Duitse Herders worden vaak gebruikt voor service, behendigheid, conformatie, gehoorzaamheid, opsporing en redding, politie/militair, en bewaking. Ze zijn gemakkelijk te trainen, zodat ze goede show- en werkhonden zijn.

Duitse Herder Grootte, Levensduur & Gezondheid

Levensduur en gezondheid van de Duitse Herder hangen samen met de grootte. Specifiek met gewicht en groeisnelheid. En dat is omdat sommige gezondheidsproblemen bij honden direct verband houden met overgewicht.

Overgewicht kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de Duitse Herder, net als voor andere rassen. Dit is iets waar we rekening mee zullen houden als we het gewicht van de Duitse Herder nader bekijken.

zwarte duitse herder pups met hun moeder
Zwarte Duitse Herder pups wegen hetzelfde als pups van andere kleuren

Gewichtsproblemen bij volwassen honden is niet het enige punt van zorg, GSD’s zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, wat in sommige gevallen in verband wordt gebracht met een te snelle groei bij pups.

Ze lijden ook aanosteochondritis dissecans, aandoeningen van de alvleesklier, panosteitis die kreupelheid veroorzaakt, oog- en oorproblemen, en allergieën. En zijn kwetsbaar voor opgeblazen gevoel. Bovendien hebben sommige GSD’s een diep hellende rug en hoekingen in de benen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Duitse Herders kunnen meer dan 9 jaar oud worden, maar natuurlijk is de levensverwachting van een Duitse Herder het resultaat van een aantal factoren, waaronder genetica, milieu en voeding.

Duitse Herder Puppy Maat

Een gemiddeld gewicht van Duitse Herder pups, volgens een gigantisch onderzoek naar honden in Italië, is ongeveer 503 gram of 1,1 pond bij de geboorte. Een baby Duitse Herder kan variëren van 0,8 lbs-1,3 lbs (370-600) gram bij de geboorte.

Er zitten meestal 6-8 pups in een nest, en het geboortegewicht, evenals de grootte van het nest, hangt vaak af van de grootte en de lichaamsbouw van de moeder. Als ze ongeveer een week oud zijn, wegen ze 1,6-2,1 pond, wat ongeveer het dubbele is van hun geboortegewicht.

Wees niet verbaasd als hun individuele grootte zich op dit punt begint af te tekenen; sommige kleine pups kunnen de grotere inhalen, ook al kunnen ze nog niet zien of horen!

Duitse Herder Groei

Als groot ras moeten Duitse Herders niet overvoerd worden. Te snelle gewichtstoename bij honden van grote rassen is in verband gebracht met hogere niveaus van heup- en elleboogdysplasie bij honden, samen met artrose, en goede Duitse Herder fokkers nemen maatregelen om deze aandoeningen bij hun pups te voorkomen.

3 Duitse Herdershonden in verschillende tinten
Duitse Herder kleuren mogen geen invloed hebben op hun grootte

Gewrichtsaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door een teveel aan calcium, fosfor en vitamine D. Het is gemakkelijk om te overschatten hoeveel voer een puppy nodig heeft omdat de juiste hoeveelheid voer klein kan lijken, dus wees voorzichtig.

Dit is een van de redenen waarom er specifiek hondenvoer voor grote rassen bestaat: om de groei van deze honden te beheersen op een manier die hun gezondheid maximaliseert en gewrichtsproblemen minimaliseert.

Zorg er dus voor dat u een dierenarts raadpleegt over het juiste niveau van gewichtstoename van uw puppy, en volg een groeigrafiek die door uw fokker of dierenarts wordt verstrekt.

Duitse Herder Puppy Groeigrafiek
Duitse Herder puppy groeigrafiek

Duitse herder groei op leeftijd

Wanneer u uw puppy als 8 weken oude Duitse Herder mee naar huis neemt, zal hij waarschijnlijk 14-15 pond wegen. Maar tot 3 of 4 pond aan weerszijden daarvan is normaal. Laten we eens kijken hoe een GSD puppy maand na maand groeit vanaf de geboorte.

1 maand Oude Duitse Herder Grootte

Na ongeveer een maand wegen Duitse Herder-pups 4,5-9 pond; teefjes wegen minder, en reutjes zitten aan de bovenkant van het bereik.

2 Maanden Oude Duitse Herder Grootte

Met twee maanden, kun je verwachten dat ze een gewicht hebben van 11-20 pond.

3 maanden oude Duitse Herder pup

Wanneer ze drie maanden oud zijn, moet uw pup ongeveer 17-31 pond wegen, afhankelijk van het geslacht. Op deze leeftijd zijn de meeste pups gewend aan hun nieuwe familie en krijgen ze drie maaltijden per dag. Als uw pup moeite heeft om zijn volledige dagrantsoen in drie maaltijden op te eten, is het prima om het nog een paar weken in vier porties te verdelen.

4 maanden oude Duitse Herder pup

Met vier maanden weegt uw puppy ergens tussen de 28,5-39,5 pond. Dat is behoorlijk groot! Het is ongeveer de helft van het volwassen gewicht dat uw hond uiteindelijk zal bereiken. Op deze leeftijd kunnen pups er nogal lomp en mager uitzien.

Grote groeispurten vinden plaats tussen 2-5 maanden, dus houd vooral in deze periode het gewicht van uw pup goed in de gaten.

6 maanden oude Duitse Herder Puppy

Met zes maanden is de gemiddelde reu 53 pond, en de gemiddelde teef weegt ongeveer 46 pond. De groei begint nu echt te vertragen en veel honden zien er veel minder puppyachtig uit dan een maand geleden.

9 maanden oude Duitse Herder pup

Met negen maanden weegt uw herder tussen 64-70,5 pond als het een jongen is, en 55-59 pond als het een meisje is. Op dat moment is de hond ongeveer 90 procent van zijn of haar volwassen gewicht.

Volwassen Duitse Herder Maat

Tegen de tijd dat uw hond zijn eerste verjaardag bereikt, is hij bijna volgroeid. Uw jaar oude Duitse Herder is bijna volwassen en zal niet veel groter worden. Maar in de komende maanden zal uw pup voller worden, er minder lomp uitzien en nog 12-15 maanden in gewicht toenemen. Denk eraan dat dit spiergroei moet zijn, geen vet, dus hou die taille in de gaten!

Wanneer stoppen Duitse Herders met groeien?

Duitse Herder pups stoppen over het algemeen met een aanzienlijke lengtegroei met negen maanden voor reuen, acht maanden voor teven. Reuen kunnen een centimeter extra krijgen met 15 maanden en teven iets minder met 12-15 maanden. Ze bereiken hun volwassen gewicht met 36 maanden.

Duitse Herdershond grote rasgrootte

GSD’s worden, net als veel grotere rassen, als volgroeid beschouwd met ongeveer 18 maanden, wanneer ze 98 procent van hun groei hebben bereikt.

Hoe groot worden Duitse Herders?

Herders zijn er in een reeks van verschillende vachtkleuren, maar deze hebben niet veel invloed op de grootte. Dus of je nu een zwarte Duitse herder hebt, of een sable Duitse herder, of een blauwe Duitse herder bijvoorbeeld, de onderstaande generalisaties over de grootte zijn nog steeds van toepassing op raszuivere Duitse herders.

Ze gelden echter niet als je een Duitse herder mix hebt, in dat geval zal de grootte afhangen van waar je herdershond mee gemixt is. Een golden shepherd (golden retriever shepherd mix) kan heel vergelijkbaar zijn, maar een herder mix hond waarvan een ouder veel kleiner is, niet.

leverduitse herdershond liggend in de sneeuw
mooie lever duitse herder

Hoe groot uw hond zal worden, hangt grotendeels af van de grootte van zijn ouders, mits u hem een gezonde leeftijdsgebonden voeding geeft. Soms willen mensen weten of ze de uiteindelijke grootte van hun hond kunnen beïnvloeden door te veranderen hoeveel ze hen te eten geven. Het antwoord is nee, niet echt, hoewel het mogelijk is uw hond te schaden door te veel te voeren, als pup of als volwassene.

Wat is de gemiddelde grootte van een volwassen Duitse Herder?

Duitse Herdershonden groeien niet meer in de hoogte na een leeftijd van 36 maanden, oftewel drie jaar.

Je moet weten dat er ongeveer 25 procent gewichtsverschil is tussen reuen en teven.

Vergeet niet dat de getallen die we in dit artikel hebben gegeven, gemiddelden zijn. Uw hond kan er onder of boven zitten, en dat is prima!

Voel niet de behoefte om exact te zijn. Honden variëren, net als mensen.

U kunt uw dierenarts vragen om een weging en een controle om eventuele zorgen te bespreken.

Gemiddelde hoogte Duitse Herder

Gemiddeld worden Duitse herders op volwassen leeftijd groter dan teven. Uw Duitse herderin zal dus waarschijnlijk iets kleiner zijn dan haar broers als ze volwassen is.

De Duitse Herder rasstandaard specificeert dat een goede hoogte voor volwassen mannelijke Duitse Herders 24-26 inches op de schoft is. Voor teven is een schofthoogte van 22-24 inches ongeveer goed.

Hoe groot is een Duitse Herder – lengte vs hoogte

Deze honden zijn langer dan ze lang zijn. De rasstandaard zegt dat de gewenste verhouding tussen de breedte en de hoogte van Duitse Herdershonden ongeveer 10: 8,5 is.

  • Een volwassen Duitse Herder is meestal tussen 24-26 inch groot en 65-90 pond zwaar.
  • En de volwassen vrouwelijke Duitse Herder is meestal tussen de 22-24 inch lang en 50-70 pond.

Gemiddeld gewicht Duitse Herder

Er is geen standaard gewicht voor dit ras. U kunt echter verwachten dat uw mannelijke GSD ongeveer 80 pond weegt als hij 18 maanden oud is, en 84 pond als hij 36 maanden oud is.

Vrouwelijke Duitse Herders zullen minder wegen dan mannelijke, het gemiddelde gewicht op de leeftijd van 18 maanden is ongeveer 62 pond. Op de leeftijd van 36 maanden zal ze waarschijnlijk ongeveer 66 pond wegen.

Maar een goed gewicht voor teven kan variëren van 50-70 pond, en een goed gewicht voor reuen kan variëren van 65-90 pond, afhankelijk van individuele factoren.

Uw GSD op een gezond gewicht houden

Een van nature grote Duitse Herder kan meer dan gemiddeld wegen terwijl hij toch fit en gezond is. Herders zijn vaak niet zo gulzig als sommige andere populaire hondenrassen, maar overgewicht kan nog steeds een probleem zijn bij dit ras. Houd het gewicht van uw hond in de gaten en vraag advies aan uw dierenarts als u denkt dat uw hond de kilo’s opstapelt.

Vergeet niet dat lichaamsbeweging (of gebrek daaraan) zelden aan de basis ligt van excessieve gewichtsproblemen bij honden. Het probleem is bijna altijd te veel eten.

Controleer of u de ribben van uw hond kunt voelen als u stevig langs hun zij drukt, en of ze van bovenaf gezien een taille hebben, en of hun buik omhoog helt naar hun achterpoten, in plaats van een rechte lijn te vormen.

rode duitse herdershond op donkere achtergrond
Rode Duitse Herder

Enig licht gewichtsverlies kan van nature voorkomen bij een oude Duitse herder. Oudere honden kunnen hun smaak- of reukzin verliezen en minder eetlust hebben dan toen ze jong waren. Maar tenzij u opzettelijk hebt geprobeerd de voedselinname van uw hond te verminderen of zijn lichaamsbeweging te vergroten, moet merkbaar of snel gewichtsverlies altijd door een dierenarts worden onderzocht.

De Mini Duitse Herder

U vraagt zich misschien af of het mogelijk is om alle prachtige voordelen van uw favoriete herdershondenras in een iets kleinere verpakking te hebben? Zo ja, dan is een van de Duitse Herder mix rassen misschien iets voor u/

Er zijn ook fokkers die zich hebben toegelegd op het miniaturiseren van het ras en je kunt er alles over lezen in dit artikel: Miniatuur Duitse Herder Er zijn voor- en nadelen van miniaturisatie en je moet weten waar je aan begint.

Duitse Herders – De juiste maat voor u?

Uw kleine, schattige Duitse Herder puppy zal waarschijnlijk uitgroeien tot een middelgrote of grote hond. Teven zullen waarschijnlijk een gemiddeld gewicht hebben, terwijl reuen behoorlijk groot kunnen worden.

GSD-puppy’s maken een fenomenale groei door, vooral vóór zes maanden, dus wees er klaar voor. Vergeet niet dat honden die zo groot zijn als mannelijke Duitse Herders het risico lopen op gewrichtsproblemen omdat ze zo snel groeien, en overvoeding kan die problemen verergeren als ze ouder worden.

Uiteindelijk bereiken Duitse Herders een hoogte van 22-26 inch en worden ze tussen de 50-90 pond als ze volgroeid zijn.

Zoals alle herdershondenrassen zijn GSD’s zeer intelligent en trainbaar. Je zult er tijd en moeite in moeten steken om ervoor te zorgen dat je begrijpt hoe je het beste voor ze kunt zorgen en ze gezond kunt houden terwijl ze groeien! Maar de beloningen zijn enorm.

Klik hier voor nog meer Duitse Herder feiten!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

  • Duitse Herdershonden Club van Amerika, Duitse Herdershonden rasstandaard.
  • Mercola Huisdieren (2013). De fout die het skelet van uw huisdier kan beschadigen.
  • Coutts, N. J. en Harley, E. H. (1996). “Comparative population genetics of the German shepherd dog in South Africa,” South African Journal of Science.
  • Hedberg, K. (2007). “Veterinair Informatieblad: Developing a relevant weight for age chart for Australian GSDs.” Duitse Herdershond Raad van Australië.
  • Groppetti, D. et al (2017). “Een nationale telling van het geboortegewicht bij rashonden in Italië.” Animals (Basel), 7(6).
  • Kasstrom, H. (1975). “Voeding, gewichtstoename en ontwikkeling van heupdysplasie: Een experimenteel onderzoek bij groeiende honden met speciale aandacht voor het effect van de voedingsintensiteit.” Acta Radiologica.
  • Zout, C. et al (2017). “Groei standaard grafieken voor het monitoren van lichaamsgewicht bij honden van verschillende grootte.” Plos One.