Duitse Herder Teckel Mix – Wat kun je verwachten van een nieuwsgierige kruising?

Duitse Herder Teckel Mix

De Duitse Herder Teckel mix is een kruising waarvan velen verbaasd zijn dat ze bestaat!

Het doel is om het mooie uiterlijk van de Duitse herder te combineren met de stompige poten van de teckel, waardoor een kruising ontstaat die mogelijk veel schattige aantrekkingskracht heeft!

Er is echter veel meer aan een hond dan alleen hun uiterlijk en ze moeten nooit alleen op basis daarvan worden gekocht.

Daarom gaan we dit ras uitgebreid bekijken, van hun temperament tot hun mogelijke gezondheidsrisico’s. Met deze kennis kunt u met kennis van zaken beslissen of deze kruising geschikt is voor u.

Waar komt de Duitse Herder Teckel Mix vandaan?

Helaas, omdat dit een relatief recente en obscure kruising is, is er nog niet veel achtergrond over bekend.

Maar door naar de geschiedenis van de ouderrassen te kijken, kunnen we toch veel informatie over deze kruising verzamelen.

Geschiedenis van de Duitse Herder

De Duitse Herder stamt af van vele variaties van herdershonden die in Duitsland bestonden in de jaren 1800.

Door het samen fokken van deze variaties ontstond voor het eerst de Duitse Herder die wij kennen en liefhebben.

Hoewel de Duitse Herder oorspronkelijk werd gefokt als een herdersras, hebben zijn hoge intelligentie en trainbaarheid hem in staat gesteld om door de jaren heen veel verschillende taken op zich te nemen.

Pas in de jaren 1900 kwam het ras in Amerika volledig van de grond, wat deels te danken was aan het gebruik van het ras in populaire films.

Tegenwoordig is het ras een populaire keuze voor een politie- of beveiligingshond vanwege hun imposante verschijning en slimheid.

Geschiedenis van de Teckel

De iconische teckel komt ook uit Duitsland en werd enkele honderden jaren geleden voor het eerst beschreven.

Oorspronkelijk ontwikkeld voor de dassenjacht, maakten de lange rug en de korte poten van de teckel het hem gemakkelijk om dassenholen te betreden en de bewoners naar buiten te dwingen.

In die tijd bestonden er veel verschillende varianten van de teckel in heel Duitsland, met aanpassingen aan het plaatselijke klimaat en terrein. Pas in de jaren 1800 begon men het ras te standaardiseren.

In de moderne tijd wordt het ras voornamelijk gehouden als gezelschapshond vanwege zijn schattige bouw en hoop karakter.

Leuke feiten over de Duitse Herder Teckel Mix

Duitse Herder Teckel Mix

Zowel de Duitse Herder als de Teckel zijn zeer populaire rassen. De Duitse Herder staat op de 2e plaats en de Teckel op de 13e plaats in de AKC populariteitsranglijst.

De ouderrassen worden vaak gebruikt in andere designer hondenkruisingen; kijk maar eens wat je kunt vinden!

Helaas is er nog geen populaire leuke bijnaam voor deze kruising. Heb jij ideeën? Laat het ons weten in de comments!

Duitse Herder Teckel Mix Uiterlijk

Honden van de Duitse Herder Teckel mix kunnen aspecten van beide ouderrassen overnemen. Daarom kunnen we niet 100% garanderen hoe een hond van deze kruising eruit zal zien of zich zal gedragen.

Maar door te kijken naar de ouderrassen kunnen we u informatie geven over wat mogelijk is, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Hoogte en gewicht

De hoogte en het gewicht van de Duitse Herder Teckel mix kunnen aanzienlijk variëren door de verschillen tussen de ouderrassen op dit gebied.

Deze kruising kan overal tussen de 8-26 inch groot zijn. Wat het gewicht betreft, kunt u verwachten dat een gezonde hond van deze kruising ongeveer 16-90 pond weegt.

Voor een betere inschatting van de potentiële hoogte en het gewicht van een Duitse Herder Teckel mix pup, kijk eens naar de ouderhonden.

De uiteindelijke afmetingen van de pup zullen waarschijnlijk ergens tussen de lengte en het gewicht van beide ouders in liggen.

Mogelijke fysieke kenmerken

Wat betreft de mogelijke fysieke kenmerken die u bij dit ras kunt verwachten, kunnen de korte poten en de lange rug van de teckel al dan niet voorkomen.

Houd er rekening mee dat als ze aanwezig zijn, het een aanzienlijk effect zal hebben op de totale hoogte van deze kruising!

De driehoekige rechtopstaande oren van de Duitse Herder kunnen aanwezig zijn of de lange slappe oren van de Teckel.

Het is mogelijk dat deze kruising een zwart gezichtsmasker heeft.

Vacht en Kleur

Voor de vacht van de Duitse Herder Teckel mix zijn er veel verschillende mogelijkheden in de lengte en textuur. Mogelijkheden zijn onder andere:

Middelmatig lange dubbele vacht, met een dichte buitenvacht die recht tot licht golvend is.

 • Korte en gladde vacht
 • Korte, dikke en stugge bovenvacht met een zachtere ondervacht
 • Halflange vacht met langer haar op de borst, de onderkant van het lichaam, achter de benen en de oren.

De meest voorkomende vachtkleuren en patronen die mogelijk in deze kruising kunnen voorkomen zijn:

 • Zwart
 • Grijs
 • Sabel
 • Lever
 • Blauw
 • Rood
 • Crème
 • Chocolade
 • Wild Zwijn
 • Fawn
 • Zwart en Tan
 • Rood en Zwart
 • Zwart en Zilver
 • Merle
 • Gestroomd
 • Piebald

Een goede fokker zou moeten kunnen bespreken welke kleuren en vachttypen gebruikelijk zijn binnen hun lijn van honden, zodat u een beter idee heeft van wat u kunt verwachten bij hun pups.

Duitse Herder Teckel Mix Temperament

De Duitse Herder Teckel mix heeft het potentieel om een trouwe hond te zijn met veel karakter. Er zijn echter veel potentiële temperamentvolle problemen die gebruikelijk zijn binnen de ouderrassen die zich in deze kruising kunnen voordoen.

Het is belangrijk deze potentiële gedragsproblemen te onderkennen en te begrijpen, zodat u ze, als ze zich voordoen, snel kunt herkennen en aanpakken terwijl de hond nog jong is.

Laten we eerst de grootste vraag uit de weg ruimen.

Is dit ras agressief?

Het is onredelijk om een heel ras agressief te noemen. Dat zou gewoon niet waar zijn; zelfs onder de rassen met de meest beruchte reputaties zijn er nog steeds goed getrainde en gelukkige honden die nooit agressie hebben getoond.

Wel kan gesteld worden dat er binnen een ras een aanleg voor het ontwikkelen van agressie kan bestaan.

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2008, waarbij de eigenaren van meer dan 30 hondenrassen werden ondervraagd, bleek dat teckels hoog scoorden in agressie naar mensen en honden.

Ze vonden ook dat Teckels een groot percentage binnen rassen hadden die ernstige agressie naar mensen vertoonden, inclusief bijtpogingen.

Wat de Duitse herder betreft, bleek uit een onderzoek naar 120 gevallen van hondenagressie dat de Duitse herder en de Cocker Spaniel de meest voorkomende raszuivere rassen waren.

Met dit alles in gedachten, dat er heel goed een aanleg voor agressie aanwezig kan zijn binnen de ouderrassen. Het is mogelijk dat dit geërfd wordt door honden van de Duitse Herder Teckel mix.

Daarom is het heel belangrijk om dit ras vanaf zeer jonge leeftijd te trainen en te socialiseren, om eventuele agressie al vroeg in het leven te voorkomen en te beteugelen.

Andere potentiële temperamentproblemen

Beide ouderrassen kunnen een prooidrift hebben; een drang om kleine dieren op te sporen en te achtervolgen als ze die waarnemen. Dit kan leiden tot agressie tegen het genoemde dier als ze gevangen worden, en het is een gedrag dat door deze kruising kan worden geërfd.

Bijgevolg zou het verstandig zijn dat u dit ras aan de leiband houdt, tenzij u zich binnen een beveiligd gebied bevindt.

Het is ook waarschijnlijk dat deze kruising van nature afstandelijk is tegenover vreemden, zowel mensen als andere honden. Dit kan zich mogelijk ontwikkelen tot angst of agressie als er niet op jonge leeftijd iets aan wordt gedaan.

Deze kruising kan ook de koppigheid van de Teckel erven, die weliswaar zeker karakter toevoegt, maar ook moeilijkheden kan veroorzaken bij de training en de algemene gehoorzaamheid.

Training van uw Duitse Herder Teckel Mix

Met de hoeveelheid potentieel ernstige gedragsproblemen die binnen deze kruising kunnen voorkomen, is het noodzakelijk dat honden van de Duitse Herder Teckel mix vanaf jonge leeftijd worden getraind.

Socialisatie is vooral belangrijk om te helpen voorkomen dat de natuurlijke terughoudendheid van het ras ten opzichte van vreemden zich ontwikkelt tot agressie of andere negatieve eigenschappen.

Aangezien dit een potentieel grote en krachtige hond kan zijn, is gehoorzaamheidstraining van groot belang om ervoor te zorgen dat u degene bent die de controle heeft.

Hier zijn enkele hulpmiddelen die van pas kunnen komen bij het trainen van deze kruising:

Wat beweging betreft, heeft de Duitse Herder Teckel mix minstens twee wandelingen per dag nodig van matige lengte. Als ze de hoge energie van de Duitse herder aannemen, kan het zijn dat ze meer nodig hebben.

Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het trainen van dit ras, vooral als ze de korte poten en lange rug van de teckel hebben geërfd.

De gewrichten van de benen en de rug kunnen bij overbelasting ernstig letsel oplopen. Daarom moet zeer zware inspanning worden vermeden.

Het is ook een goed idee om uw Duitse Herder Teckel mix ervan te weerhouden de trap op en af te rennen en op en van meubels te springen. Beide handelingen belasten onnodig hun potentieel kwetsbare rug, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsaandoeningen.

Duitse Herder Teckel Mix Gezondheid

Helaas kan deze kruising een hoog risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het een goed idee om deze potentiële problemen te begrijpen voor het geval ze zich ooit voordoen.

Structureel Gezondheidsprobleem: Achondroplasie

Er is een potentieel structureel gezondheidsprobleem binnen dit ras, namelijk de korte poten en lange rug van de Teckel. Deze structurele afwijking staat bekend als Achondroplasie.

Deze lichaamsbouw brengt een aanzienlijk hoger risico op slopende gewrichtsproblemen met zich mee, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en patellair luxatie.

Dat risico wordt nog vergroot door het feit dat de Duitse Herder al een hoge aanleg heeft voor heupdysplasie en elleboogdysplasie.
De lange rug brengt een veel hoger risico met zich mee op Intervertebral Disc Disease, een progressieve aandoening waarbij een van de schijven in de wervelkolom van de hond scheurt of hernieert.

Dit kan intense pijn en incontinentie veroorzaken, en in ernstige gevallen zelfs leiden tot verlamming.

Andere ernstige gezondheidsproblemen en levensduur

Andere gezondheidsproblemen waar dit kruis vatbaar voor kan zijn zijn:

Degeneratieve Myelopathie – een progressieve aandoening van de ruggengraat waarbij de achterste ledematen langzaam verlamd raken. Als dit lang genoeg duurt, zal dit zich uiteindelijk ook uitbreiden naar de voorpoten.

 • Epilepsie – neiging tot aanvallen.
 • Progressieve Retinale Atrofie – een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid leidt.
 • Cataract – vertroebeling van de ooglens die leidt tot gezichtsverlies of blindheid

Omdat deze kruising een hoog risico kan lopen op verschillende ernstige aandoeningen, is het noodzakelijk dat u ervoor zorgt dat beide ouderdieren genetisch gezond zijn. Dit geeft de Duitse Herder Teckel mix pup een goede kans om deze aandoeningen te vermijden.

Een goede fokker zou bewijs moeten kunnen leveren van de genetische gezondheid van hun nesten.

De verwachte levensduur van dit ras is ongeveer 7-14 jaar. U kunt dit over het algemeen voorspellen door te kijken naar de levensduur van de Duitse Herder en de Teckel ouderrassen.

Verzorging en voeding van de Duitse Herder Teckel Mix

Deze kruising doet het goed op normaal hondenvoer van hoge kwaliteit, maar het is vooral belangrijk dat u op hun gewicht let. Overgewicht kan eventuele gewrichts- en rugproblemen snel verergeren, wat betekent dat het heel belangrijk is om een goed gewicht te handhaven.

Wat de verzorging betreft, dit ras kan veelvuldig borstelen vereisen, afhankelijk van het vachttype dat het heeft geërfd. Verwacht ten minste twee keer per week borstelen.

Zoals bij elk hondenras, is het belangrijk om hun nagels getrimd te houden om ongemak te voorkomen. Tanden moeten ook regelmatig worden geborsteld.

Zijn Duitse Herder Teckel Mixen Goede Gezinshonden?

Helaas kunnen we deze mix niet aanbevelen vanwege het ernstige risico op slopende gezondheidsproblemen.

Deze kruising kan het risico op gezondheidsproblemen die bij beide ouderrassen al veel voorkomen, mogelijk vergroten.

Heup- en Elleboogdysplasie komt al veel voor bij de Duitse Herder; een combinatie met de structurele gezondheidsproblemen van de Teckel zal de situatie alleen maar verergeren.

Als je hart echt bij deze kruising ligt, zouden we aanraden een volwassen Duitse Herder Teckel mix te redden in plaats van een puppy te kopen van een fokker.

Een Duitse Herder Teckel Mix redden

Het redden van een hond heeft voor- en nadelen.

Aan de goede kant kunt u een volwassen hond kopen met een gedetailleerde achtergrond. Als er gezondheids- of gedragsproblemen zijn, weet u dat ruim van tevoren en wordt het probleem door het personeel uitgelegd.

Dit kan enkele van de risico’s die gepaard gaan met het kopen van een puppy helpen verlichten, omdat je nooit weet hoe ze zich gaan ontwikkelen.

Echter, veel van de honden in redding zijn daar vanwege gezondheids- en gedragsproblemen. Als je voor een reddingsactie kiest, moet je je misschien voorbereiden op een aantal problemen.

Als u ervoor kiest om een hond te adopteren, wordt u geïnterviewd door het personeel om te zien of u goed bij de hond past. Er worden vragen gesteld over uw huidige gezinssituatie en uw eerdere ervaring met honden.

Afhankelijk van hun beoordeling wordt de adoptie van de hond toegestaan of geweigerd.

Het vinden van een Duitse Herder Teckel Mix Puppy

Wanneer u een puppy van een fokker koopt, is het belangrijk dat u er alles aan doet om ervoor te zorgen dat u een gezonde puppy krijgt.

Helaas zijn er veel slechte fokkers die het welzijn van hun nesten graag opofferen voor een efficiëntere verkoop.

Zulke fokkers krijgen daarom de bijnaam “puppyfokkerijen”.

Puppies die op zulke plaatsen verkocht worden, hebben vaak genetische gezondheidsproblemen, zijn niet getraind of gesocialiseerd, en zijn onder slechte omstandigheden grootgebracht. Het is niet waarschijnlijk dat ze gezond zullen zijn en ze kunnen ernstige gedragsproblemen hebben.

Daarom moet u doen wat u kunt om de aankoop van puppies van dergelijke fokkers te vermijden.

Helaas moeten ook dierenwinkels worden vermeden; zij kopen hun voorraad vaak van dergelijke puppyfokkerijen.

Om de beste kans te hebben op een gezonde pup die goed is opgevoed, moet je een fokker zoeken met een scherp oog.

Zoek naar fokkers die erkend zijn door gerenommeerde fokverenigingen en clubs en positieve feedback hebben van eerdere klanten.

Opvoeden van een Duitse Herder Teckel Mix

Een onhandelbare en onstuimige puppy opvoeden tot een welgemanierde volwassene kan soms een onmogelijke taak lijken, zelfs voor degenen die ervaren zijn in het opvoeden van honden!

Gelukkig hebben we tonnen bronnen over dit onderwerp! Zie hieronder.

Puppy Verzorging
Puppy Training

Duitse Herder Teckelmix Producten en Accessoires

Als u besluit om met dit ras in zee te gaan, zijn er enkele producten en accessoires die u kunnen helpen de dingen gemakkelijker te maken!

Verzorgingsmiddelen, bijvoorbeeld, kunnen helpen om hun vacht bij te houden, vooral als het een langerharig type is.

We zouden ook aanraden om te kijken of je een tuigje kunt proberen voor dit ras. Een tuigje heeft vele voordelen ten opzichte van een riem, waarover u hier meer kunt lezen.

Voor- en nadelen van een Duitse Herder Teckel Mix

Hier volgt een korte samenvatting van de goede en slechte kanten van dit ras.

Voordelen:
In potentie een zeer intelligent en trainbaar ras.
Kan een goed gezelschapsdier zijn in het juiste gezin.
Kan een heel karakter zijn!

Minpunten:
Hoog risico op gezondheidsproblemen
Mogelijk agressie
Natuurlijke angst voor vreemden kan leiden tot ergere gedragsproblemen
Kan speciale aandacht nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun gewrichten en rug veilig blijven.
Koppigheid
Prooidrift betekent dat ze geen goede keuze zijn voor gezinnen met andere kleine dieren

Vergelijkbare rasmengsels en rassen

Omdat deze kruising een hoog risico loopt op een veelheid van gezondheidsproblemen, raden wij u sterk aan gezondere alternatieven te bekijken voordat u een beslissing neemt. Hier zijn er een paar om mee te beginnen!

Duitse Herder Teckel Mix Redding

Omdat deze kruising nog relatief onbekend is, zijn er helaas geen reddingscentra die zich er volledig op toeleggen.

Maar misschien heb je geluk met het zoeken in reddingscentra voor de ouderrassen. Hier zijn enkele plaatsen om te beginnen!

UK:
UK Duitse Herder Redding
Teckel Rescue

US:
American German Shepherd Rescue Association
Little Paws Rescue

Canada:
Manitoba All Shepherd Rescue Inc
Canadian Dachshund Rescue Ontario

Australië:
Sweet Shepherd Rescue Australia Inc.
Teckel Rescue Australië

Als je nog meer suggesties hebt die je aan de lijst wilt toevoegen, laat het ons dan hieronder weten!

Is een Duitse Herder Teckel Mix geschikt voor mij?

Uiteindelijk kan alleen jij die vraag beantwoorden.

Wij raden u echter sterk aan om nog eens na te denken en misschien eens te kijken naar enkele gezondere alternatieven voordat u voor dit ras kiest.

Dit ras past niet in elk gezin, dus u moet overwegen of u de gezinssituatie hebt om goed voor dit ras te zorgen.

Bovendien is er een groot risico op gezondheidsproblemen. Dit kan leiden tot potentieel dure dierenartsbezoeken en uw gezin dat dagelijks speciale zorg moet geven. Houd dit in gedachten bij uw beslissing.

Wat vind je van deze kruising? Goed, of slecht?

Laat het ons hieronder weten!

Referenties en bronnen

Battaglia, CL, Bloat en de risicofactoren, Breeding Better Dogs

Clemmons, RM, Degeneratieve myelopathie, The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice, 1992

Hedhammar, A, et al, Canine hip dysplasia: study of heritability in 401 litters of German Shepherd dogs, Journal of the American

Veterinary Medical Association, 1979

Remy, D, et al, Canine elbow dysplasia and primary lesions in German Shepherd dogs in France, Journal of Small Animal Practice, 2006.

Priester, WA, Canine intervertebral disc disease – Occurrence by age, breed, and sex among 8,117 cases, Theriogenology, 1976.

Parker, HG, et al, An expressed fgf4 retrogene is associated with breed-defining chondrodysplasia in domestic dogs, Science, 2009.

Gough, A, et al, Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, John Wiley & Sons, 2018.

Duffy, DL, et al, Breed differences in canine aggression, Applied Animal Behavior Science, 2008.

Priester, WA, Sex, Size, and Breed as Risk Factors in Canine Patellar Dislocation, Journal of the American Veterinary Medical Association, 1972.

Bever. BV, Clinical classification of canine aggression, Applied Animal Ethology, 1983.