Duitse Herder Puppy Groei en Ontwikkeling

duitse herder puppy groei

De Duitse herder is een zeer populaire herdershond van groot ras die zich goed aanpast aan een reeks beroepen en tevens een trouw huisdier is. De groei van de Duitse Herder puppy moet zorgvuldig worden beheerd door middel van hun dieet, om hen te beschermen tegen heupdysplasie en andere gewrichtsaandoeningen wanneer ze opgroeien.

Inzicht in de groei van de Duitse Herder puppy is een nuttige manier om hun welzijn tijdens het opgroeien in de gaten te houden.

Puppy’s worden vaak geadopteerd op of na de leeftijd van acht weken, dus dit artikel kijkt naar de groei tussen acht weken en volledige volwassenheid, die meestal optreedt op de leeftijd van drie jaar.

Wanneer stoppen Duitse Herders met groeien?

De snelle groeiperiode voor een Duitse Herder is van 3 tot 6 maanden. In de meeste gevallen zal uw Duitse Herder op de leeftijd van één jaar op of dichtbij zijn volwassen gewicht en lengte zijn.

Voor vrouwelijke Duitse Herders is dit 50 tot 70 pond. Voor reuen is dit 65 tot 90 pond.

Gemiddeld worden ze 24 centimeter hoog, waarbij de vrouwtjes iets korter en de mannetjes iets langer worden.

Wanneer stopt mijn Duitse Herder met groeien?

Wanneer je eigen Duitse Herder pup precies zijn volwassen gewicht en lengte bereikt, hangt af van de volgende factoren:

  • Hun uiteindelijke volwassen gewicht en lengte – grotere honden zijn doorgaans later klaar met groeien dan kleinere honden.
  • Dieet – puppies op een calorierijk dieet zullen sneller groeien. Maar houd er rekening mee dat dit hun onvolgroeide skelet kan belasten, waarover we hier meer in detail spreken.
  • Hun eigen unieke genetica.

Hoeveel moet mijn Duitse Herder Puppy wegen?

Met acht weken moet je verwachten dat je puppy ongeveer 12 tot 20 pond weegt.

Op deze leeftijd moeten ze nog steeds in gewicht toenemen en snel groeien.

Duitse Herder Puppy Groeidiagrammen

Er zijn veel groeidiagrammen online beschikbaar. Het is essentieel om er een te gebruiken van een gerenommeerde bron en die gebaseerd is op recente, goed verzamelde gegevens.

Bijvoorbeeld, een artikel van onderzoekers van de Universiteit van Pretoria toonde de gegevens die werden gebruikt om hun groeigrafiek te genereren, maar het maakt gebruik van slechts tien nesten uit 1994. Dit is niet genoeg om een representatieve steekproef te zijn.

Een andere studie, gepubliceerd in 2000, beoordeelde meer dan 1500 pups uit Illinois.

Wat te zoeken in puppygroeigrafieken

Vermijd grafieken op het internet die geen specifieke bron voor hun gegevens vermelden. Overweeg of een grafiek die u wordt aangeboden gebaseerd is op een gepubliceerde studie of onderzoek met een grote steekproef van puppies.

Controleer ook of de pups die gebruikt zijn om de grafiek te maken vergelijkbaar zijn met de fokdieren van uw pup. Als uw hond afkomstig is van een ongewoon grote of kleine stam of een gemengd ras is, moet u een groeigrafiek gebruiken die gebaseerd is op de verwachte volwassen grootte in plaats van op het ras.

Indien mogelijk zou u een groeigrafiek moeten kiezen die een percentielbereik geeft dat het gebied aangeeft waar de meeste honden van het ras zouden moeten vallen. Dit stelt u in staat om het normale bereik van maten te waarderen in plaats van u te veel te richten op het gemiddelde.

Het maken van uw eigen Duitse Herder Puppy Groeigrafiek

Een grafiek van dit type, gebaseerd op bekende gegevens, is niet beschikbaar voor Duitse Herder pups. In plaats daarvan moet u de gewichtstoename van uw puppy minstens wekelijks en zelfs dagelijks in kaart brengen.

Neem dit gewicht elke dag op hetzelfde tijdstip, zoals ’s morgens voor hun eerste voeding.

Kijk of de gewichtstoename van uw puppy de typische curve vertoont. Hun gewicht moet vanaf de geboorte sterk toenemen en vervolgens geleidelijk afvlakken naarmate hun volwassen gewicht nadert.

Vraag, indien mogelijk, ook gewichtsgegevens van de eerste levensweken van uw puppy op bij de fokker.

Kleine onderbrekingen in de groei kunnen optreden tijdens gebeurtenissen zoals spenen, verandering van dieet, of verhuizing naar een nieuw huis. Als deze meer dan een dag of twee duren, of ertoe leiden dat de pup meer dan twee maaltijden mist, vraag dan advies aan een dierenarts.

Gegevens van de groeigrafiek van uw Duitse Herder Puppy gebruiken

Neem uw groeigegevens mee naar al uw routine dierenartsbezoeken en welzijnscontroles. U kunt uw dierenarts om advies vragen over de lichaamsconditie en voeding van uw puppy. Die kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen waarvan bekend is dat ze in de Duitse Herder-lijn voorkomen of waar ze een verhoogd risico op hebben.

Extreme afwijkingen van het gemiddelde moeten worden onderzocht, vooral bij zeer jonge pups die niet gezond lijken. Hoewel zeldzaam, kunnen verschillende aandoeningen extreem slechte groei en verminderde volwassen grootte veroorzaken, zoals verschillende vormen van dwerggroei.

Houd in gedachten dat eventuele ernstige aangeboren problemen vaak zullen worden ontdekt vóór de leeftijd van acht weken, wanneer pups beginnen te worden geadopteerd.

U hoeft zich geen zorgen te maken over kleine afwijkingen van het rasgemiddelde of korte groeispurten als uw pup gelukkig en gezond lijkt. Aarzel in geval van twijfel niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

duitse herder puppy groei

Verschillende groei in Duitse Herder Types

De Duitse Herder is een populair en enigszins variabel ras. Ze komen voor in verschillende maten en lichaamstypen.

Ze worden op verschillende manieren gebruikt die de neiging hebben te selecteren voor verschillende maten. Bijvoorbeeld, een geleidehond is het beste als hij tussen de 40 en 70 pond weegt. De American Kennel Club daarentegen specificeert een bereik van 50 tot 90 pond.

Kleine Ouders

De beste leidraad voor de volwassen grootte van uw pup en de groeisnelheid die u mag verwachten is het postuur van de ouders en andere nauwe verwanten.

Als uw Duitse Herder pup ouders heeft die aan de onderkant van het natuurlijke gewichtsbereik voor Duitse Herders vallen, is het waarschijnlijk dat zij ook kleiner dan gemiddeld zullen opgroeien.

Invloed van voeding op de groei van puppy’s

De voeding die u kiest is van vitaal belang voor de groei van uw puppy.

Voor honden van grote rassen is het echter essentieel om te begrijpen dat het doel niet is om de groei te maximaliseren. Snelle groei verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen met betrekking tot de botten en gewrichten.

Kies altijd een bereide voeding of een recept dat speciaal is ontworpen voor een puppy van een groot ras of specifiek voor Duitse herderpups. En zorg ervoor dat het is ontwikkeld door een veterinaire voedingsdeskundige of een andere goed opgeleide deskundige.

Vermijd het wijzigen van de voeding met vitaminen of supplementen, tenzij deze worden aanbevolen door een dierenarts.

Ziekte en puppygroei

Alles wat de voeding of spijsvertering aanzienlijk vermindert, veroorzaakt een periode waarin de gewichtstoename vertraagt of afvlakt. Dit omvat de meeste ziekten.

Het bijhouden van het gewicht van uw pup kan u ook helpen een zich ontwikkelende ziekte op te sporen voordat andere symptomen duidelijk worden.

Is mijn puppy te dun of te dik?

Body condition scores zijn ontwikkeld voor volwassen of bijna volwassen dieren.

Puppy’s zullen tijdens hun groei en ontwikkeling perioden doormaken waarin ze wat dikker of magerder zijn. Houd er rekening mee dat groeidiagrammen gebaseerd zijn op gemiddelde gegevens die de “schommelingen” in individuele groeicijfers niet weergeven.

Als uw puppy mager lijkt, of extreem overgewicht heeft, en andere tekenen van een slechte gezondheid vertoont, moet u uw dierenarts raadplegen.

Kan ik mijn puppy groter laten worden?

Duitse Herders hebben een verhoogd risico op skeletaandoeningen. Deze komen vaker voor bij dieren die sneller groeien.

Om deze reden is het cruciaal om de snelheid of mate van groei van uw pup niet te maximaliseren.

Wanneer wordt mijn puppy volwassen?

Hoewel uw Duitse Herder rond de leeftijd van één jaar zijn volwassen gewicht bereikt, worden ze pas als volledig volwassen beschouwd als ze twee jaar oud zijn voor een teefje en 2,5 jaar voor een reu.

Er is enige variatie in groei en volwassenheid tussen verschillende foklijnen, waardoor de leeftijd van volledige volwassenheid voor sommige honden kan oplopen tot drie jaar.

Lees zeker ook onze handige gids om uw puppy in bad te doen!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

Allan, G. S., Huxtable, C. R. R., Howlet, C., Baxter, R. C., Duff, B., & Farrow, B. R. H. (1978). Hypofysaire dwerggroei bij Duitse herdershonden. Tijdschrift voor Kleine Dieren Praktijk

Dämmrich, K. (1991). Relatie tussen voeding en botgroei bij grote en reuzenhonden. Tijdschrift voor voeding

Eigenmann, J. E., Zanesco, S., Arnold, U., & Froesch, E. R. (1984). Growth hormone and insulin-like growth factor I in German shepherd dwerg dogs. Europees Tijdschrift voor Endocrinologie

Mila, H., Grellet, A., Feugier, A., & Chastant-Maillard, S. (2015). Differentiële impact van geboortegewicht en vroege groei op neonatale sterfte bij pups. Tijdschrift voor Dierwetenschappen

Randolph, J. F., Miller, C. L., Cummings, J. F., & Lothrop, J. C. (1990). Delayed growth in two German shepherd dog littermates with normal serum concentrations of growth hormone, thyroxine, and cortisol. Journal of the American Veterinary Medical Association

Salt, C., Morris, P. J., German, A. J., Wilson, D., Lund, E. M., Cole, T. J., & Butterwick, R. F. (2017). Groei standaard grafieken voor het monitoren van lichaamsgewicht bij honden van verschillende grootte. PloS one

Slabbert, J. M., & Odendaal, J. S. (1999). Early prediction of adult police dog efficiency-a longitudinal study. Toegepaste Dierlijke Gedragswetenschap

Buzhardt, L. B. (2016). Body Condition Scores. VCA Ziekenhuizen.

De Duitse Herdershonden Club van Amerika. (2019).