Duitse Herder Levensduur – Hoe lang leven Duitse Herdershonden?

duitse herder levensduur

De gemiddelde levensduur van de Duitse herder is 11 jaar.

Van de langst levende Duitse Herders is geregistreerd dat ze tot 18 jaar oud zijn geworden, en misschien zelfs ouder.

Er zijn tal van manieren waarop eigenaars van Duitse Herdershonden het leven van hun hond kunnen verlengen door goede voeding, beweging en diergeneeskundige zorg.

Duitse Herder levensduur

Het korte antwoord op de vraag “Hoe lang leven Duitse Herdershonden?” is 11 jaar.

Eén zeer geciteerde studie stelt de levensduur van Duitse Herdershonden op precies 11 jaar en een andere meer recente studie bevestigt dit met een mediaan van 10,95 jaar.

Je kunt dus over het algemeen minstens een decennium aan liefde en herinneringen verwachten van een goed verzorgde Duitse Herder. Lees verder voor meer informatie over het verzorgen van dit ras op een manier die een lang leven bevordert!

Gezondheidsproblemen van de Duitse Herder

Duitse Herders zijn met reden een populair ras. Ze zijn slim, moedig en trouw. In werksituaties zijn ze altijd zeer competent, waardoor ze in verschillende landen populair zijn geworden als politiehond.

Maar het Duitse Herder ras is niet zonder nadelen. Deze honden hebben ook gezondheidsproblemen, waarmee zorgvuldig rekening moet worden gehouden.

Deze gezondheidsproblemen omvatten:

 • Degeneratieve myelopathie
 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Bloat.

duitse herder levensduur

Noodzakelijke screenings

Om de levensduur van de Duitse Herder te verbeteren, screenen goede fokkers hun honden op erfelijke aandoeningen voordat ze ze in hun fokprogramma opnemen.

Noodzakelijke gezondheidsonderzoeken omvatten:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Cardiale evaluatie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Oogonderzoek
 • Degeneratieve myelopathie.

Om het risico op gezondheidsproblemen voor uw hond te verminderen, moet u ervoor zorgen dat u uw huisdier op ethische wijze aanschaft.

Steun nooit puppyfabrieken! Ethische fokkers behandelen hun honden goed en werken hard om het risico op genetische ziekten in hun fokpools te minimaliseren.

Duitse Herder fokproblemen

Een ding waar men zich bewust van moet zijn bij Duitse Herders fokkers is de bekendheid en de waargenomen wenselijkheid van een schuine rug.

Deze eigenschap wordt nu gecorrigeerd, omdat het de bron is van misvormingen aan gewrichten, heupen en benen die in de loop van de tijd kunnen verergeren en de honden verhinderen te lopen.

Echter, zo recent als 2017 lagen sommige fokkers nog onder vuur voor het fokken van te schuine bovenlijnen (ruggen). Doe uw onderzoek naar potentiële fokkers en gebruik discretie.

Skeletproblemen verminderen niet direct de levensduur van de Duitse Herder, maar ze kunnen zoveel pijn en verlies van levenskwaliteit veroorzaken dat ze een reden worden om aangetaste honden te euthanaseren.

Langst levende Duitse Herder

Natuurlijk is de mediane levensduur van Duitse Herdershonden niet het enige belangrijke cijfer om te bepalen hoe lang Duitse Herders leven. U bent misschien ook benieuwd hoe lang een Duitse Herdershond onder ideale omstandigheden kan leven.

De oudste levende Duitse Herder in de studies van O’Neill was 18, wat ook een vrij stevig maximum lijkt te zijn onder onbevestigde meldingen van eigenaars.

Ik kwam een eigenaar tegen die beweerde dat zijn Duitse Herder 20 was, maar ik kan dit niet bevestigen.

Hoe de levensduur van Duitse Herdershonden te verlengen

Er zit natuurlijk veel tijd tussen de gemiddelde 11 jaar en de maximale 18 jaar, dus is het eerlijk om je af te vragen hoe je je Duitse Herder zou kunnen helpen langer te leven.

Natuurlijk is er niets dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw Duitse Herdershond de 18 jaar haalt, maar er zijn zeker dingen die u kunt doen om de levensduur van uw pup te helpen verlengen.

We hebben het al gehad over het belang van gezondheidsonderzoeken. U kunt uw hond helpen veel langer te leven door eventuele ziekten in een vroeg stadium op te sporen, omdat dit een effectievere behandeling mogelijk maakt.

Er zijn nog veel meer dingen die u kunt doen.

Puppy gezondheid

Speciale aandacht besteden aan de gezondheid van uw hond in de puppytijd is een van de beste manieren om de gezondheid op volwassen leeftijd te bevorderen.

Puppy’s hebben speciale voeding nodig om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien. Overvoeding kan echter overgroei bij honden veroorzaken, wat schadelijk is voor hun levensduur en algemene gezondheid.

Overvoeding zal ook resulteren in een hond met overgewicht, wat gewrichts- en heupproblemen veroorzaakt, naast een heleboel andere ziekten.

Bovendien moet je puppy’s niet te hard laten werken. Neem uw puppy niet mee op loopjes of lange, uitputtende wandelingen tot hij ongeveer zes maanden oud is.

Puppy gewrichten zijn niet voorbereid op het inspannende karakter van intensieve inspanning. Te veel beweging in de puppytijd kan vaak leiden tot gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd.

Dieet en beweging

De waarheid is dat het antwoord op de vraag “Hoe lang leven Duitse Herdershonden?” grotendeels afhangt van factoren als lichaamsbeweging en dieet.

Lichaamsbeweging op volwassen leeftijd zou de levensverwachting van uw hond aanzienlijk moeten verlengen door overgewicht en hartgerelateerde ziekten te verminderen.

Een goed, goed onderzocht dieet zal:

 • de kans op zwaarlijvigheid en hartziekten verminderen
 • geef uw hond de energie voor beweging
 • voedingsstoffen leveren voor de algehele gezondheid en de werking van het immuunsysteem.

Gebruik het juiste voer voor de leeftijd van uw hond (puppy, volwassene of senior) en de grootte van uw hond (klein, middelgroot of groot). Beperk of vermijd tafelresten strikt en leer welke menselijke voeding honden kunnen eten.

Welke eigenschappen beïnvloeden de levensduur van een ras?

Dus wat is het aan langlevende rassen dat hun uitstekende gezondheid mogelijk maakt? Volgens de wetenschap dragen verschillende factoren daaraan bij.

Het is waar dat kleinere honden meestal langer leven dan grote honden. De meeste kleine hondenrassen leven tot hun tienerjaren, en velen leven tot halverwege de tienerjaren. Dit wordt meestal toegeschreven aan de gezondheid van het hart, omdat het hart van grote rassen harder moet werken om het bloed te laten circuleren.

Middelgrote en kleine honden zoals Collies lijken echter de langste maximale levensduur te hebben. De twee oudste levende honden, volgens Guinness World Records, waren 24 en 29 jaar oud. Beiden waren Australische veehonden.

Bovendien zijn twee van de drie honden met de hoogste mediane levensduur Collies. Dit soort rassen hebben één belangrijk ding gemeen dat waarschijnlijk bijdraagt aan hun lange levensduur: harde fokpraktijken.

Deze rassen van middelgrote, lichtgewicht herders en werkers werden gefokt om slim, gezond en atletisch te zijn. Hun lijnen werden niet gefokt op schattigheid of andere fysieke kenmerken die als wenselijk worden beschouwd, maar vaak leiden tot gezondheidscomplicaties, zoals stompe neuzen en een hellende rug.

Kleinere middelgrote honden hebben ook minder brede borstholten, wat het risico van door inspanning veroorzaakte inzakking en de verzameling van lucht tussen de buitenkant van de longen en de borstwand, bekend als pneumothorax, beperkt.

De belangrijkste factoren die bijdragen tot de levensduur van een ras lijken dus de grootte te zijn, voor de bloedsomloop en de gezondheid van het hart, en fokpraktijken die genetische ziekten voorkomen.

Duitse Herder levensduur is ook gerelateerd aan deze factoren.

Conclusie: Eigenschappen die de levensduur van de Duitse Herder beïnvloeden

Eerder in dit artikel vermeldden we dat Duitse Herders, sinds 2017, gefokt zijn voor een hellende rug die schadelijk is voor hun gezondheid. Dit onderscheidt hen al van andere, langer levende herdersrassen die uitsluitend lijken te zijn gefokt op functionaliteit.

Als je daar de prominente aanwezigheid van opgeblazenheid, instorting en gewrichtsproblemen bij rassen met een groter lichaam bij optelt, wordt het duidelijk waarom de levensverwachting van de Duitse Herdershond niet zo hoog is als die van sommige andere herdersrassen.

Dit gezegd zijnde, valt de Duitse Herder niet in het rijk van de kortst levende rassen zoals de Dogue de Bordeaux of de Duitse Dog. Al met al heeft de Duitse Herder enkele factoren die tegen hem werken, maar het is nog steeds een over het algemeen sterk ras.

Indien goed opgevoed en goed getraind, kan dit ras leven tot halverwege de tienerjaren, hoewel dit eerder uitzondering dan regel is. U kunt verwachten dat Duitse Herders ongeveer 11 jaar oud worden.

Heb jij een extreem lang levende Duitse Herdershond gekend? Reageer hieronder en vertel ons erover!

En kom meer te weten over dit ras in ons artikel over Duitse Herder feiten!

Gerelateerde artikelen

Referenties en verder lezen

Adams, V.J., et al. “Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK.” Journal of Small Animal Practice. 2010.

O’Neill, D.G., et al. “Longevity and Mortality of Owned Dogs in England.” The Veterinary Journal. 2013.

Orthopedische Stichting voor Dieren