Duitse Herder Kleuren en Patronen

duitse herder kleuren

Duitse Herder kleuren omvatten meer dan alleen het populaire zwart en tan. Officieel en onofficieel zijn er meer dan een dozijn kleuren om uit te kiezen! De meeste Duitse Herdershonden hebben een zwart gezichtsmasker en een zwart lichaam. Hun lichaam heeft ofwel een klein zadel van zwart, of een grote deken die het grootste deel van hun rug en romp bedekt. Rondom deze kleuren vind je tal van tinten, waaronder grijs, rood, zilver, lever/bruin, blauw en sable. Je kunt zelfs geheel zwarte of geheel witte Duitse Herder kleuren vinden! Vandaag bekijken we welke Duitse Herder kleuren er zijn, welke officiële AKC kleuren zijn, en welke invloed deze kleuren en patronen hebben op de eigenschappen van je hond. We delen top tips over het vinden van de juiste kleur Duitse Herder voor uw levensstijl, hoop en dromen!

Inhoud

De Duitse Herdershond is de op één na populairste gezelschapshond in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk is de Duitse Herder de achtste meest populaire huishond. Interessant is dat er fans zijn van individuele Duitse Herder kleuren, net zoals er fans zijn van het ras zelf! Hoewel Duitse Herders oorspronkelijk opvallende kleurvariaties hadden, zijn er tegenwoordig veel meer. Hier nemen we deze kleuren onder de loep. We bespreken of er een verband bestaat tussen de vachtkleur en temperament, gezondheid of werkvermogen.


Geschiedenis van de Duitse Herder Kleuren

De allereerste Duitse Herdershonden werden gefokt als K-9 werkhonden, niet als showhonden. Ouderdieren werden bewust gekozen op temperament en talent in plaats van op vachtkleur. Om deze reden varieerden de originele Duitse Herder kleuren van volledig donker, tot een donker en licht afwisselend patroon, tot volledig wit.

Sommigen zullen volharden in het bestempelen van de ene vachtkleur als “zachter” in temperament dan de andere. Er is echter nog geen op onderzoek gebaseerd bewijs gevonden dat dit ondersteunt. Veeleer draagt de moderne wetenschap van genetische gezondheidstesten het meest bij tot de voortzetting van een gezonde raslijn van raszuivere GSD’s.

Bijvoorbeeld, een tijd lang geloofden fokkers dat de witte vachtkleur van een GSD een zwakkere hond betekende in termen van gezondheid, met een zachter temperament dat niet geschikt was voor een werkende Duitse Herder. Vandaag de dag hebben studies die theorie vanuit bijna elke hoek weerlegd. Helaas is de witte Duitse Herder nog steeds gediskwalificeerd voor deelname aan shows van de American Kennel Club (AKC). De United Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk staat echter toe dat witte en lichtgekleurde GSD’s deelnemen aan wedstrijden.

Originele Duitse Herder kleuren

De oorspronkelijke Duitse Herder kleur omvatte kleurgenen voor zowel donkere als witte vachtkleuren. In Duitse Herder kleuren is sable, ook wel agouti genoemd, tegenwoordig de dominante kleur.

Sommige puristen beschouwen sable eerder als een Duits herder kleurpatroon dan als een kleur. Op een sable GSD heeft elk haar meerdere kleuren. Dit betekent dat geen twee sable Duitse Herdershonden er ooit precies hetzelfde uit zullen zien!

Duitse herder kleuren

Officiële Duitse Herder kleuren

De American Kennel Club is het oudste en grootste rasregister van de Verenigde Staten. Zij houdt een kopie bij van de meest actuele rasstandaard voor alle erkende en geregistreerde rashondenrassen in het land. De AKC Duitse Herder kleuren die in de rasstandaard staan vermeld zijn:

 • zwart
 • zwart en crème
 • bi-color
 • zwart en rood
 • zwart en zilver
 • blauw
 • black and tan
 • grijs
 • lever
 • sabel
 • wit.

De kleine lettertjes van de rasstandaard gaan verder in detail. Het specificeert dat bleke vachtkleuren, verwassen (verdunde) vachtkleuren, blauw en lever elk worden beschouwd als “ernstige fouten” in de showring. Presentatie van wit in de showring betekent automatische diskwalificatie voor die hond.

Zeldzame Duitse Herder Kleuren

Zeldzame of unieke Duitse Herder kleuren kunnen verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Voor verantwoordelijke, op gezondheid gerichte werkfokkers zal vachtkleur altijd van ondergeschikt belang zijn. De primaire overweging is het fokken van werkende K-9 honden met het atletische vermogen en het temperament om naast mensen te dienen.

Voor serieuze wedstrijdgerichte showfokkers worden Duitse Herder kleuren zwaarder gewogen, met een duidelijke voorkeur voor traditionele kleuren zoals sable en black and tan. Hier worden zogenaamde zeldzame Duitse Herder kleuren vermeden:

 • bleek
 • verdund
 • blauw
 • lever
 • wit.

Voor achtertuinfokkers, puppyfabrieken en hobbyfokkers kunnen zeldzame Duitse Herder kleuren een aardig prijskaartje opleveren van onwetende aspirant puppy-eigenaren die ten prooi vallen aan advertenties over “unieke Duitse Herder kleuren”.

Ook het opzettelijk fokken op minder voorkomende of ongebruikelijke Duitse Herder kleuren kan een handige marketingtruc zijn om snel winst te maken. Maar deze aanpak verbetert zelden de algemene gezondheid en vitaliteit van het ras op lange termijn.

In sommige gevallen, bij minder gerenommeerde fokkers of puppyfabrieken, kunnen ongebruikelijke Duitse Herder kleuren ook wijzen op mogelijke kruisingen. Maar alleen DNA-tests kunnen verifiëren of de hond in kwestie een raszuivere GSD is.

Duitse Herder Kleur Veranderingen

Een bijzonder interessant kenmerk van Duitse Herder kleuren is dat puppies vaak geboren worden met een totaal andere vachtkleur dan de kleur waarin ze als volwassene zullen opgroeien! Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Sable Duitse Herder Kleur Veranderingen

Alle sable Duitse Herder pups worden geboren met een tan spectrum vachtkleur. Bij sable GSD puppies kan de vachtkleur veranderen met zes maanden, opnieuw met 18 maanden en dan nog eens tussen jaar twee en drie. De volledige sable Duitse Herder kleurverandering kan tot drie jaar duren!

Black and Tan Duitse Herder Kleur Veranderingen

Hetzelfde geldt voor black and tan. Puppy’s beginnen meestal met een zwarte vacht. Vaak zie je niets van de bruine kleur totdat de pup minstens zes maanden oud is. Dan komt het bruin tevoorschijn als de puppyvacht uitvalt en de volwassen vacht aangroeit.

Black Sable Duitse Herder Kleurveranderingen

Elke sable Duitse Herder pup krijgt van nature een donkerdere vacht naarmate de pup opgroeit. Dit gaat soms het hele leven door. Dit geldt vooral voor zwarte sable Duitse Herder kleurveranderingen. De sable kleuring kan periodiek verschuiven en veranderen. De algemene vachtkleur zal donkerder worden als uw puppy volwassen wordt.

Overzicht Duitse Herder Kleuren

In dit gedeelte zullen we de AKC Duitse Herder kleuren één voor één bekijken.

Sable Duitse Herder Kleuren

Sable duitse herder

Sable, ook wel agouti genoemd, is de dominante (meest voorkomende) kleur/patroon bij alle raszuivere Duitse Herdershonden. Elke haar is meerkleurig en dit kan resulteren in een steeds veranderend vachtpatroon gedurende het hele leven. Ook zullen geen twee sable GSD’s er ooit helemaal hetzelfde uitzien.

Witte Duitse Herders

witte duitse herder

De zuivere witte Duitse Herder kan ook meer een ivoorkleurige of roomkleurige vacht hebben en toch als wit worden beschouwd. Ooit beschouwd als een genetische onzuiverheid of reden tot bezorgdheid, heeft onderzoek deze kwestie grotendeels opgelost ten gunste van de algemene gezondheid en stevigheid van witte Duitse Herdershonden.

In feite hebben we door de moderne genetica geleerd dat wit helemaal geen kleur is, maar een remmend gen dat de expressie van alle andere vachtkleuren onderdrukt, waardoor de vacht wit lijkt. Wit is al sinds het begin in de genetische poel van de raszuivere Duitse Herder als gevolg van strategische uitkruisingen uitgevoerd door rasstichter Max von Stephanitz.

Black & Tan Duitse Herder Kleuren

Duitse herder zit aan de lijn tijdens de training

Hoewel de sable vachtkleur de meest voorkomende is, is het black and tan waar de meeste mensen aan denken als ze aan Duitse Herders denken. In sommige gevallen wordt dit verergerd doordat sommige black and tan patronen opmerkelijk veel op sable patronen kunnen lijken. Dit is vooral het geval wanneer de puppyvacht aan het uitvallen is en de black and tan vacht er net aankomt.

Zwart & Zilver Duitse Herders

Deze unieke mooie kleuren zijn niet zo bekend, maar ze vallen altijd op! Het zilveren gedeelte komt waarschijnlijk door een recessief (verdunnings) gen van zwart of bruin. Het zilver verschijnt meestal als een “zadel” over de rug van de hond, daarom worden deze Duitse Herders soms een “zwart zadel zilver” genoemd.

Rood & Zwarte Duitse Herders

De rode kleur op een Duitse Herdershond ziet er soms meer gedempt uit, als een bruin of tan. Het spectrum van rood kan per hond nogal verschillen. Het rode en zwarte vachtpatroon wordt meestal weergegeven met zwart op de staart, snuit, oren en rug, of het zadel.

Zwarte Duitse Herders

zwarte duitse herder honden

Zwart is een dominant gen dat gekoppeld is aan het sable (agouti) gen. Alle zwarte Duitse herder kleuren zijn visueel verbluffend.

Grijze Duitse Herders

Het is niet gebruikelijk om grijs (effen) in een pup aan te treffen. Meestal zie je grijs als een accentkleur in een patroon met zilver, sabel of blauw. Het verdunningsgen (D locus) werkt in op zwart, bruin of blauw om grijs te produceren.

Blauwe Duitse Herdershonden

Net als grijs wordt blauw geboren uit de invloed van het verdunningsgen (D locus) dat het dominante zwarte pigment dempt of oplicht tot een blauwe spectrumkleur.

Duitse Herder Kleuren

Er is een grote verscheidenheid aan kleuren onder de Duitse Herders, zoals je kunt zien. Hoewel ze allemaal mooi zijn, versterken individuele kleuren en patronen elke hond op een unieke manier.

Heb jij een favoriet onder de vele Duitse Herder kleuren die je hier hebt leren kennen? Laat ons weten wat je denkt en wat je favoriete GSD kleuren zijn!

Referenties

 • Harder, A., 2019 “GSD vs. WGSD – Het is geen zwart-wit kwestie!”, White German Shepherd Dog Club of America.
 • Giguere, M., 2019 “German Shepherd Show Lines vs. German Working Lines vs. American Lines,” Von Der Otto Kennel.
 • Boyd, P., et al, 2019 “The German Shepherd Dog – Breed History,” Nova Scotia German Shepherd Dog Club.
 • Carver, E.A., 1984 “Coat color genetics of the German Shepherd dog,” Journal of Heredity.
 • Hunderman, A., et al, 2019 “Rasstandaard: Duitse Herder,” United Kennel Club.
 • Patterson, L., 2019 “Kleurengenetica,” von Haus Ulv Duitse Herders.
 • Buzhardt, L., DVM, 2016 “Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs,” VCA Animal Hospitals.