Duitse Doggen Levensduur – Hebben ze altijd een kort leven?

Duitse Doggen Levensduur

De levensduur van de Duitse Dog is een populair onderwerp voor het geliefde hondenras, waarvan de reusachtige afmetingen zeker in het oog springen.

Als u echter ooit interesse hebt getoond in dit ras, hebt u misschien snel geleerd dat de levensduur van de Duitse Dog aanzienlijk korter is dan die van veel andere rassen.

In dit artikel willen we u laten zien waarom dit zo is, samen met enkele tips om een langere levensduur van de Duitse Dog te bevorderen.

Hoe lang leven Duitse Doggen?

Zoeken naar de werkelijke gemiddelde levensduur van Duitse Doggen kan online een beetje verwarrend zijn. Verschillende mensen concluderen verschillende leeftijdsbereiken die elkaar tegenspreken.
Dus welke is waar?

In plaats van de ongefundeerde beweringen van het internet als bewijs te nemen, moeten we kijken naar de wetenschappelijk onderbouwde statistieken om de waarheid te vinden.

Een wetenschappelijke studie uitgevoerd in 2013 beschrijft de Duitse Dog als een van de kortst levende hondenrassen, met een mediane levensduur van 6,0 jaar binnen de verzamelde gegevens over het ras.

Een andere studie die plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk in 2010 stelt dat de Duitse Dog een mediane levensduur heeft van 6,5 jaar binnen hun set van gegevens.

Deze twee verschillende wetenschappelijke studies komen tot zeer vergelijkbare conclusies ondanks dat ze totaal verschillende datasets hebben. We kunnen concluderen dat het zeer waarschijnlijk is dat 6,0-6,5 jaar dicht bij de werkelijke gemiddelde levensduur van de Duitse Dog ligt.

Het is belangrijk op te merken dat het mogelijk is dat Duitse Doggen langer leven dan dit gemiddelde. Sommige Duitse Doggen kunnen tot tien jaar of meer leven.

Het punt blijft echter dat de gemiddelde levensduur van dit ras aanzienlijk lager is dan die van de meeste andere rassen.

Maar waarom is dit het geval?

Oorzaken van de verkorte levensduur van Duitse Doggen

In het hele dierenrijk gaan grotere afmetingen gepaard met een langere levensduur. Een olifant kan bijvoorbeeld 60-70 jaar oud worden, terwijl een gewone mus slechts 2-3 jaar leeft. Dit is natuurlijk een grote veralgemening!

Maar als het gaat om hondenrassen, lijken grotere maten juist samen te gaan met een kortere levensduur.

Het is niet alleen de Duitse Dog die tegen dit probleem aanloopt; reuzenrassen zoals de Ierse Wolfshond, Leonberger en Mastiff hebben allemaal een aanzienlijk kortere levensduur in vergelijking met andere rassen.

Dus wat is het met grote afmetingen bij honden dat dit effect op hun levensduur veroorzaakt? Een wetenschappelijke studie die deze vraag probeerde te beantwoorden, bevestigt dat er een negatief verband bestaat tussen grootte en levensduur als men rekening houdt met variaties tussen rassen.

Zij stellen dat een oorzaak hiervan kunstmatige selectie kan zijn; fokkers door de generaties heen fokken hun grootste honden samen, specifiek met het doel steeds grotere honden te creëren.

Deze snelle groei binnen rassen lijkt te leiden tot veel hogere incidenties van ernstige ontwikkelingsziekten die de totale levensduur van reuzenhondenrassen ernstig beïnvloeden.

Uit een andere wetenschappelijke studie over deze kwestie bleek dat reuzenrassen veel sneller verouderen. Zij concludeerden dat dit een belangrijke oorzaak is van de verkorte levensduur die we bij deze rassen zien.

Deze twee oorzaken samen zijn enkele van de grote factoren die leiden tot de korte levensduur van de Duitse Dog. Maar een andere belangrijke factor zijn de gezondheidsrisico’s waaraan de Duitse Dog is blootgesteld.

Gezondheidsrisico’s van de Duitse Dog

Binnen dit ras bestaan enkele ernstige gezondheidsrisico’s. Indien aanwezig, kunnen ze de levensduur van de Duitse Dog aanzienlijk verkorten of zelfs fataal zijn.

Een ongelooflijk ernstige aandoening bekend als Bloat kan zich ontwikkelen bij Duitse Doggen, en kan snel hun leven inkorten als het niet binnen een paar uur wordt behandeld.

Bij een opgeblazen gevoel vult de maag zich met gas en draait dan, waardoor de bloedtoevoer naar de maag en andere spijsverteringsorganen wordt afgesneden, terwijl tegelijkertijd de bloedtoevoer naar het hart wordt belemmerd. Dit veroorzaakt celdood, waardoor gifstoffen in het bloed vrijkomen. Als dit niet wordt verholpen, wordt het fataal.

Als u een Duitse Dog bezit of overweegt deze te bezitten, is het de moeite waard om uzelf op de hoogte te stellen van de symptomen van de aandoening en een plan van aanpak te hebben voor als het zich voordoet.

Een andere grote moordenaar van Duitse Doggen is gedilateerde cardiomyopathie. Dit is een hartziekte die zich richt op de spier van het hart, wat resulteert in een slechte pompfunctie. Helaas is de ziekte progressief en ongeneeslijk en kan uiteindelijk leiden tot congestief hartfalen.

Deze aandoening, samen met andere hartproblemen, bleek een oorzaak van sterfte die 21x meer voorkwam bij Duitse Doggen dan bij andere rassen.

Deze grote gezondheidsrisico’s zijn een andere factor die leidt tot de verkorte levensduur van de Duitse Doggen. Wat kan er eigenlijk gedaan worden om ervoor te zorgen dat een Duitse Dog zo lang mogelijk leeft, ondanks de kansen?

Duitse Doggen Levensduur
Een Duitse Dog gezond houden

Het is mogelijk dat een Duitse Dog aanzienlijk langer meegaat dan het gemiddelde van 6 jaar. Natuurlijk kun je de levensduur van een Duitse Dog niet echt garanderen, maar je kunt ze wel fantastisch verzorgen gedurende hun hele leven.

U kunt acties ondernemen die een goede gezondheid kunnen bevorderen, wat dan weer een langer leven kan bevorderen.

Het kiezen van een goede fokker

De eerste stap is ervoor te zorgen dat u uw Duitse Dog puppy koopt bij een gerenommeerde en gevestigde fokker. Een goede fokker zal zijn voorraad screenen op genetische gezondheidsproblemen, en u het bewijs laten zien dat er geen problemen zijn met uw puppy.

De langst levende rassen hebben meestal minder genetische gezondheidsproblemen om zich zorgen over te maken, dus het kopen van een Duitse Dog puppy vrij van genetische problemen geeft u al een goede start!

Zorgen dat hun dieet top is

Wat u ook kunt doen is ervoor zorgen dat u aan al hun voedingsbehoeften voldoet gedurende hun hele leven, vooral tijdens hun ontwikkeling als pup.

Reuzenrassen zoals de Duitse Dog groeien in een alarmerend tempo, en daarom vereisen ze dat hun voeding als pup geweldig is, zodat ze zich correct kunnen ontwikkelen. Goede voeding in dit stadium is van groot belang om ontwikkelingsziekten en aandoeningen zoals heupdysplasie te voorkomen.

Werk samen met uw dierenarts aan een dieetplan dat aan alle voedingsbehoeften van uw Duitse Dog voldoet. Uw Duitse Dog zal u er dankbaar voor zijn!

We hebben hier ook een artikel dat dient als gids voor het voeden van Duitse Doggen pups.

Houd samen met hun dieet het gewicht van uw Duitse Dog in de gaten. Onder- of overgewicht kan de risico’s verhogen voor vele ernstige gezondheidsaandoeningen die de levensduur van de Duitse Dog kunnen verkorten.

Werk samen met uw dierenarts om het ideale gewicht voor uw Duitse Dog te begrijpen en werk ernaar toe.

Ze verzorgd en in beweging houden

Tot slot gaat algemene verzorging heel ver.

Ervoor zorgen dat ze vanaf jonge leeftijd getraind en gesocialiseerd worden betekent minder kans dat ze zichzelf in gevaarlijke situaties brengen en ze verzorgd houden vermindert de kans op huidaandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Voldoen aan hun dagelijkse bewegingsbehoefte is ook een geweldige manier om hun lichaam in goede conditie te houden, en sommige van de meest actieve hondenrassen zijn langlevend, zoals de Australische Herder.

Duitse Doggen Levensduur en U

De Duitse Dog kan in de juiste handen een prachtige metgezel zijn, maar helaas met een kortere levensduur dan de meeste. Als u ze echter bij een goede fokker hebt gekocht en aan al hun behoeften voldoet, geeft u ze de beste kans op een lang leven.

Heeft u ooit een Duitse Dog gehad? Wat denkt u dat een lang leven in dit ras bevordert?

Laat het ons hieronder weten!

Referenties en bronnen

O’Neill, DG, et al, Longevity and mortality of owned dogs in England The Veterinary Journal, 2013
Adams, VJ, et al, Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK The Journal of Small Animal Practice, 2010.
Battaglia, CL, Bloat en de risicofactoren, Breeding Better Dogs
Richardson, DC, The Role of Nutrition in Canine Hip Dysplasia Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 1992
Meurs, KM, et al, Clinical features of dilated cardiomyopathy in Great Danes and results of a pedigree analysis: 17 cases (1990-2000), Journal of the American Veterinary Medical Association, 2001.
Galis, F, et al, Do large dogs die young die?, Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution, 2006.
Kraus, C, et al, The Size-Life Span Spanel Trade-Off Decomposed: Why Large Dogs Die Young, The American Naturalist, 2013.
Egenvall, A, et al, Mortality in over 350,000 Verzekerde Zweedse Honden van 1995-2000: II. Breed-Specific Age and Survival Patterns and Relative Risk for Causes of Death, Acta Veterinaria Scandinavica, 2005.