Dogue de Bordeaux Hondenras Informatie Centrum

dogue de bordeaux

De Dogue de Bordeaux is een grote, sterke hond met een opvallend uiterlijk. Lange, forse honden, ze kunnen tot 27 inch bij de schouder worden en gemiddeld meer dan honderd pond wegen.

Hoewel ze nauwe banden vormen met hun familie en zeer aanhankelijk kunnen zijn, hebben ze ook bewakingsinstincten waardoor ze op hun hoede zijn voor vreemden.

Training, socialisatie en een grondige kennis van de gezondheidsproblemen die dit ras kan hebben zijn allemaal belangrijk als u een Dogue de Bordeaux puppy mee naar huis neemt.

Dus, laten we meer te weten komen.

Wat staat er in deze gids

Dogue de Bordeaux veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Dogue de Bordeaux.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 63e meest populaire hond in de VS
 • Doel: Werkhonden
 • Gewicht: 100-110 pond
 • Temperament: Loyaal, hardwerkend, moedig

Dogue de Bordeaux Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Bordeauxdog

Vaak aangeduid als de Franse Mastiff, behoort de Dogue de Bordeaux tot een groep honden die Mastiffs worden genoemd. De Mastiff rassen, op hun beurt, behoren allemaal tot de groep van werkhonden.

Dit oude Franse ras is een groot en krachtig dier. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor verschillende taken en functies, waaronder de jacht op groot wild en gevechten.Dogue De Bordeaux Er is niet veel gemakkelijk op feiten gecontroleerde informatie beschikbaar over de geschiedenis van de Bordeaux Mastiff.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club, maakte de French Mastiff deel uit van de allereerste Franse hondenshow in 1863. Hier werden ze voor het eerst genoemd onder hun moderne naam, Dogue de Bordeaux.

Er wordt gespeculeerd dat het ras werd genoemd naar de geboorteplaats van de winnende hond, die uit de Bordeaux streek in Frankrijk kwam.

Deze honden doken elders in de wereld op, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, in de late jaren 1800. Echter, het ras werd niet erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk tot veel meer recent.

Er wordt aangenomen dat het fokken van Dogues in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst werd uitgevoerd in de late jaren 1800, en vervolgens werd herzien naar meer moderne normen in de jaren 1960.

Leuke feiten over de Bordeauxdog

U denkt misschien dat u nog nooit van de Dogue de Bordeaux hebt gehoord. Maar de kans is groot dat je het ras wel kent. Of tenminste één vertegenwoordiger!

In 1989 werd de hartverwarmende familiekomedie Turner and Hooch uitgebracht. Met Tom Hanks en, je raadt het al, een Dogue de Bordeaux genaamd Beasley.

Na de succesvolle film steeg de populariteit van het DDB-ras explosief. En dat is geen wonder! De film verborg niet dat het ras zeker de neiging heeft om te kwijlen, en ook in de problemen kan komen zoals alleen een grote hond dat kan. Maar ook de beschermende aard van de hond en zijn warme genegenheid voor zijn baasje kwamen aan bod.

Dogue de Bordeaux Uiterlijk

De vroege Dogue de Bordeaux zag er heel anders uit dan het moderne ras, zoals u kunt zien op deze foto’s, hieronder getoond met toestemming van Jemima Harrison van Pedigree Dogs Exposed.

oude dogues

Zoals zij bespreekt in haar interessante artikel over de Dogues van gisteren, zou je misschien niet geloven dat de los gevilde, gerimpelde hond die je vandaag ziet, hetzelfde ras is als de honden die hier zijn afgebeeld.

Moderne Dogues kunnen groeien tot tussen de 23 en 27 inch op de schouder. Reuen wegen over het algemeen minimaal 110 pond. En teven wegen over het algemeen minimaal 99 pond! Deze honden zijn gedrongen gebouwd, en vrij laag bij de grond.

Ze hebben grote hoofden, die in feite verhoudingsgewijs de grootste zijn onder de honden. Hun kenmerken zijn korte snuiten, expressieve ogen, en losse huid op hun gezicht, vaak bedekt met kwijl!

Hun vacht is kort, en de rasstandaard noemt vachtkleuren als fawn, isabella, mahonie, en rood. Ze kunnen ook een zwart of bruin masker hebben, en witte aftekeningen of vlekken.

Dogue de Bordeaux Temperament

De Dogue de Bordeaux staat bij eigenaars bekend als een trouw ras. Ze zijn aanhankelijk voor hun naaste familie, en laten dit graag zien door zoveel mogelijk tijd met u door te brengen.

Ze kunnen echter op hun hoede zijn voor vreemden. Met een lange geschiedenis als waakhonden, zijn het vandaag de dag nog steeds uitzonderlijke waakhonden.

dogue de bordeaux

Vanwege de mogelijkheid dat ze overbeschermend worden, is het belangrijk dat ze gesocialiseerd en getraind worden. Dit is natuurlijk van vitaal belang voor elke hond.

Echter, simpelweg omdat de Dogue een zeer grote en stevige hond is, is het nog belangrijker dat hij zich goed gedraagt en zijn eigenaar gehoorzaamt.Het wordt ook opgemerkt door sommige eigenaren dat Dogues de neiging kunnen hebben om koppig te zijn. Dit maakt de training misschien wat moeilijker, maar zeker niet minder belangrijk!

Uw Dogue de Bordeaux trainen en oefenen

Toewijding aan positieve versterkingstraining is belangrijk bij deze hond, evenals socialisatie vanaf het moment dat u hem of haar thuisbrengt.

Probeer een positief trainingsprogramma te volgen waarbij al zijn maaltijden in de vorm van traktaties worden gegeven. Dit zal u aanmoedigen om aan de training vast te houden, regen of zonneschijn.

Puppycursussen zijn ook een groot voordeel. Ze zullen uw pup helpen veel verschillende soorten mensen en hondenrassen te ontmoeten. Veelvuldige blootstelling kan hem helpen zich meer ontspannen te voelen en vreemden te accepteren.

Hoewel de Dogue een groot ras is, is het om gezondheidsredenen het beste om ze meerdere korte wandelingen per dag te geven in plaats van lange periodes van intensieve beweging. Het is een brachycephalisch ras, wat betekent dat de ademhaling een probleem kan zijn bij intensieve of langdurige inspanning.

Ze hebben ook baat bij perioden van spelen in de tuin. Deze speeltijd is een geweldige manier om een band met uw hond op te bouwen! Lichaamsbeweging met weinig impact, zoals zwemmen, is geweldig voor Dogues. Dit geldt vooral voor pups jonger dan 18 maanden, omdat dit de stress op hun gewrichten minimaliseert.

Voor meer informatie over specifieke training, bekijk onze gidsen over potje- en krattraining.

Dogue de Bordeaux gezondheid en verzorging

De Dogue de Bordeaux kan lijden aan een aantal ernstige gezondheidsproblemen. Als u overweegt een Dogue mee naar huis te nemen, is het het beste om u te laten voorlichten over deze mogelijke problemen.

Dit helpt u om een puppy te kiezen die minder kans heeft om ze te hebben geërfd. Het helpt u ook om tekenen van problemen in een vroeg stadium te herkennen.

Sommige van de gezondheidsproblemen komen bij veel hondenrassen voor, waarvan elke toekomstige hondeneigenaar op de hoogte zou moeten zijn.

Epilepsie, progressieve retinale atrofie en hypothyreoïdie zijn er enkele van.

Er zijn echter ook grotere problemen met deze hond. We zullen ze nader bekijken.

Structurele problemen

Zoals veel grotere hondenrassen heeft de French Mastiff last van heup- en elleboogdysplasie. Deze vervelende erfelijke aandoeningen ontstaan wanneer een misvorming van de heup een instabiliteit in het gewricht veroorzaakt.

Gelukkig is heupdysplasie zo’n aandoening die grotendeels erfelijk is. Dat betekent dat er op gescreend kan worden bij potentiële ouderdieren.

Als u alleen een pup koopt van een fokker wiens honden beter dan gemiddelde heupscores voor het ras hebben, vergroot u uw kansen op een pup die er geen last van heeft.

Helaas echter nadert de gemiddelde score van het ras voor Dogues de 20. Als je bedenkt dat de gemiddelde Labrador een rasgemiddelde heeft van 11, en lagere scores staan gelijk aan betere heupen, kun je zien dat dit een ernstig probleem is voor het ras.

Kan het verbeterd worden?

Dit gezegd zijnde, zijn er suggesties dat uw kansen ook verder verbeterd kunnen worden door hun beweging op jonge leeftijd te beperken. Dit omvat ook het voorkomen dat ze springen of trappen op en af rennen.

Hoewel onderzoek op dit punt nog niet sluitend is, is het verstandig om, als u een pup koopt van een ras dat gevoelig is voor gewrichtsproblemen, dit advies voor de zekerheid op te volgen.

Er zijn andere structurele problemen die meer specifiek zijn voor de Dogue de Bordeaux. Laten we eens kijken naar zijn gezicht.

De snuit van de Dogue

Zoals hierboven vermeld, is de Dogue de Bordeaux een brachycefaal ras. Meer informatie over brachycephalie in het algemeen vindt u hier.

zeer grappige puppys Bordeaux hond in open luchtBrachycephalie verwijst naar de aandoening waarbij een hond zo extreem gefokt is dat zijn snuit veel korter is dan de natuur hem oorspronkelijk bedoeld heeft.

Deze verkorte snuit kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken, hoewel dit bij dit ras niet in zijn meest extreme vorm voorkomt.

Gesloten neusgaten

Een gerelateerde potentiële reden tot bezorgdheid is hun neusgatopening. Er is opgemerkt dat de neusgaten van sommige van onze moderne Dogues meer gesloten zijn, waardoor het voor hen moeilijker wordt om zowel te ademen als, mogelijk, hun lichaamswarmte te regelen.

Controleer beide ouders van uw nieuwe pup op tekenen hiervan om de kans dat uw pup lijdt te verkleinen.

En over neuzen gesproken, een snelle zoektocht online zal je talloze eigenaren laten zien wiens honden last hebben van een zeer droge, pijnlijke huid op hun neus. Er worden zelfs producten verkocht speciaal om dit probleem bij Mastiffs te verlichten.

Een ander voorbeeld van een structureel gezondheidsprobleem zijn de problemen veroorzaakt door overtollige huid.

Gerimpelde huid

De hedendaagse Dogue de Bordeaux heeft meer dan genoeg huid. Het hangt losjes van zijn gezicht in plooien die rimpelen en spleten vormen. Er zijn verschillende problemen als dit type losse huid in een hond wordt gefokt.

In de eerste plaats is zo’n huidplooi moeilijk schoon te maken, en vormt het de perfecte omgeving voor ziektekiemen om te broeien. Dit maakt het zeer vatbaar voor infecties.

De losse huid van de Dogue laat hem ook zijn lippen hangen. Dit onvermogen om zijn mond goed af te sluiten veroorzaakt een constante stroom kwijl uit zijn mond. Niet alle Dogues kwijlen veel, maar het ras heeft zeker de neiging!

Gezien zijn enorme omvang is de evenredige hoeveelheid kwijl niet gering. Niet alleen is dit rommelig, maar het verhoogt ook de vijandigheid van de omgeving op zijn huid door deze voortdurend vochtig te houden.

Oogleden

Het laatste ernstige probleem veroorzaakt door zijn losse huid heeft betrekking op zijn ogen. Wanneer de huid aan de basis van je oogleden naar beneden hangt, legt het weefsels bloot die verborgen moeten blijven. Dit naar buiten rollen van het ooglid staat bekend als ectropion.

Honden die lijden aan ectropion hebben ogen die zeer vatbaar zijn voor infectie, beschadiging en besmetting. Uw Dogue moet regelmatig door de dierenarts worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat zijn ogen gezond blijven en hem niet irriteren.

Uw dierenarts kan ook een chirurgische ingreep nodig hebben om de gezondheid van de ogen van de hond te bevorderen en de oogleden te herstellen.

Bloat

Iets waar alle hondeneigenaren zich bewust van moeten zijn is opgeblazenheid.

Verschillende van de meer prominente Dogue de Bordeaux websites suggereren dat dit zeker een ernstig probleem is voor het ras.

Het is een potentieel dodelijk probleem waarbij de maag opgezwollen raakt en draait na het eten.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de kans op lijden van uw hond te helpen verminderen. Ten eerste, help hen om hun voedsel langzaam te eten. Doe dit met behulp van een slowfeeder, of door kleinere porties met meer tussenpozen te geven.

Er is een goed artikel over opgeblazenheid op The Labrador Site hier, dat je misschien wilt bekijken voor meer informatie.

Twee andere zaken waar meerdere malen naar wordt verwezen als een ernstige zorg voor Dogue eigenaren zijn kanker en hartkwalen.

Dogue de Bordeaux Levensduur

Rekening houdend met de gezondheidsproblemen waaraan Dogues lijden, is het nog steeds verrassend om te zien hoe kort ze kunnen leven.

Hoewel, zoals je misschien weet, reuzenrassen veel korter lijken te leven dan hun kleinere neven.

dogue moeder en pup

Op de website van de Kennel Club staat dat het ras meer dan 10 jaar leeft. Er wordt gemeld dat waarschijnlijk de beroemdste Dogue, de ster van Turner en Hooch, tot een rijpe leeftijd van 14 jaar leefde!

Echter, als je kijkt naar het eigen gezondheidsonderzoek van de Kennel Club uit 2004, geven zij de gemiddelde levensduur aan als een miezerige 3,8 jaar! Dit was echter een zeer kleine steekproef, dus u kunt uw eigen conclusies trekken uit de samenvatting van hun onderzoek hier.

Als je de opnames moet geloven die blijkbaar afkomstig zijn uit de hierboven genoemde studie van de Society, wordt de verwachte levensduur geschat op een gemiddelde van 5-6 jaar. En deze studie beaamt dat vijf jaar het gemiddelde is.

Het is dus moeilijk om precies te zeggen hoe lang uw Dogue puppy naar verwachting uw leven met u zal delen.

Verzorging

Dogues hebben een zeer korte vacht, dus de verzorging kan over het algemeen tot een minimum worden beperkt. Hun vacht is over het algemeen kort, netjes en niet te gevoelig voor verharing. U moet hem wekelijks borstelen, maar gezien zijn grootte is dat geen snelle taak!

Dat is echter het belangrijkste pluspunt als het gaat om verzorging en verzorging! Ze hebben ook een serieus kwijlprobleem, omdat ze selectief gefokt zijn om een losse huid te hebben.

Zelfs als je hun bek zorgvuldig schoonveegt, heb je bijna constant een plakkerig huis om op te ruimen.

Hun nagels moeten worden geknipt en hun tanden regelmatig gepoetst. Controleer bovendien vaak hun oren om ze schoon en vrij van infecties te houden.

Omdat ze zoveel losse huid op hun gezicht hebben, kan het moeilijk zijn dit gebied schoon en droog te houden. Maar als het mogelijk is, is het zeker aan te bevelen om infecties in de spleten te helpen voorkomen.

Dogues moeten een uitgebalanceerd compleet voedingspatroon krijgen, afgestemd op hun leeftijd en grootte.

Is de Dogue de Bordeaux een goed huisdier?

Mastiffs zijn in hun hart waakzame rassen. Dit betekent dat ze weliswaar een sterke band hebben met de mensen met wie ze regelmatig contact hebben, maar dat ze zeer op hun hoede kunnen zijn voor degenen met wie ze geen contact hebben.

Dogue en meisje in bed

Ze kunnen het goed vinden met de kinderen in hun gezin. Maar het is altijd een goed idee om een grote hond in de gaten te houden met kinderen die hij niet goed kent, vooral kleintjes.

Omdat ze zich zeer sterk aan personen hechten, kan dit Mastiff-ras last hebben van verlatingsangst. U zult uw puppy voorzichtig moeten laten wennen aan het idee om tijd alleen door te brengen, waarbij u goed rustig gedrag rondom het huis consequent beloont.

Over het geheel genomen is het grootste probleem bij het in huis nemen van een Dogue de gezondheidsproblemen waaraan hij kan lijden, evenals de zeer korte levensduur die verwacht mag worden. Om deze redenen raden wij de Dogue niet aan als gezinshuisdier.

Als je een gezin hebt zonder kinderen of met oudere kinderen, en je bent vastbesloten om een Dogue mee naar huis te nemen, raden we aan een volwassen hond te redden die een thuis nodig heeft in plaats van een puppy te adopteren.

Een Dogue de Bordeaux redden

Als u op zoek bent naar een Dogue de Bordeaux en u maakt zich geen zorgen over de leeftijd, overweeg dan reddingshonden.

Dit is echt een geweldige optie omdat het een oudere hond een tweede kans geeft op een geweldig thuis.

Dit is niet alleen goed voor de hond die je redt, maar het kan echt de moeite waard zijn om deze oudere hond te zien wennen aan je huis!

Honden van alle leeftijden hebben veel liefde te geven. Een volwassen Dogue nog een kans geven kan betekenen dat hij de rest van zijn leven kan doorbrengen in een comfortabel huis, bij mensen van wie hij houdt.

Kijk voor meer specifieke informatie naar onze lijst van reddingsorganisaties.

Het vinden van een Dogue de Bordeaux Puppy

Echter, als u absoluut vastbesloten bent om een Dogue de Bordeaux puppy mee naar huis te nemen, is het vinden van verantwoordelijke Dogue de Bordeaux fokkers die gezonde pups fokken echt belangrijk. Dit is vooral zo gezien de gezondheidsproblemen waar Dogues vatbaar voor zijn.

Dit ras heeft echt hulp nodig van hun liefhebbende eigenaren en fokkers.

Help de problemen met hun verkortende snuit en losse huid te verminderen door bewust te fokken met ouders die minder uitgesproken trekken vertonen. Help hun gezondheidsproblemen te bestrijden door alleen te fokken met volledig op gezondheid geteste ouders.
Puppy van Dogue de Bordeaux Franse mastiff

Over het algemeen kost een Dogue de Bordeaux pup minstens 1000 dollar. Maar het is belangrijk om rekening te houden met de dierenartskosten die u op latere leeftijd misschien ook nog moet betalen, gezien hun erfelijke gezondheidsproblemen.

Waar te vermijden

Als u een puppy koopt, ga dan alleen naar gerenommeerde Dogue de Bordeaux-fokkers. Ga niet naar puppyfabrieken of dierenwinkels. Puppyfokkerijen zijn de slechtste plaats om uw nieuwe puppy te krijgen. Deze honden krijgen zelden of nooit de beste start in het leven. En vaak ook niet hun ouders.

Dierenwinkels halen hun pups meestal uit puppyfabrieken, dus die kun je beter helemaal vermijden. Blijf bij gerenommeerde fokkers die gezondheidsonderzoeken kunnen aantonen en die uw bezoek aan hun bedrijf verwelkomen.

Honden van gemengde rassen worden de laatste tijd steeds populairder, en hieronder valt ook het ras Dogue de Bordeaux. Zorg ervoor dat u nog steeds alleen gerenommeerde fokkers gebruikt, zelfs als u een gemengd ras krijgt. Bekijk onze puppy zoekgids voor meer advies.

Een Dogue de Bordeaux puppy opvoeden

We hebben kort gekeken naar hoe u mogelijke gezondheidsproblemen bij Dogues kunt helpen bestrijden bij het kiezen van een puppy. Maar er zijn ook manieren om te helpen als je je puppy eenmaal hebt.

Op individuele basis helpen nieuwe puppy-eigenaren door hun Dogues op een ongelooflijk hoog niveau te socialiseren en te trainen.

De Dogue is niet voor de zwakkeren van hart, of licht van bankrekening. De zorg voor een kwetsbare Dogue de Bordeaux pup is een grote verantwoordelijkheid.

Puppy ligt op de grond en eet een botje van rauwe huid.Ze zijn immens groot, en eten daarom enorme hoeveelheden voedsel.

Als ze een diergeneeskundige behandeling nodig hebben, en dat is waarschijnlijk, vergen ze verhoudingsgewijs meer tijd en medicijnen van de dierenarts – wat de kosten snel doet oplopen.

Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging.

Populaire Dogue de Bordeaux Rassenmixen

Honden van gemengde rassen worden steeds populairder, voor een groot deel vanwege een aantal factoren. Ten eerste zijn honden van gemengde rassen vaak iets minder duur dan raszuivere honden.

Echter, als de mix die u zoekt een bijzonder populaire is, kunnen ze nog steeds in de honderden dollars lopen bij een gerenommeerde fokker.

Ten tweede, honden van gemengde rassen genieten van wat bekend staat als hybride kracht, waarbij de gemengde hond vaak sterker zal zijn, langer zal leven, en een aantal van de gezondheidsproblemen van een raszuivere hond zal vermijden.

Dogues de Bordeaux mixen komen niet zo vaak voor, maar dat betekent niet dat ze nooit gevonden kunnen worden.

Enkele mixen die beschikbaar kunnen zijn zijn:

 • Boxer en Dogue de Bordeaux mix
 • Pitbull en Dogue de Bordeaux mix

De Dogue de Bordeaux vergelijken met andere rassen

Helaas zijn, ondanks de charme van de Dogue de Bordeaux, de meeste gezinnen niet geschikt voor hem. Alleen al de gezondheidsproblemen, zowel bekend als onbekend, kunnen zeer afschrikwekkend zijn.

En in combinatie met hun waakzame gedrag en korte levensduur, moet je een echte die-hard fan zijn om deze lieve honden het huis te geven dat ze nodig hebben.

Het is echt belangrijk dat mensen eerlijke rasinformatie hebben. Anders is het algemene resultaat een hond die uiteindelijk naar een opvanghuis wordt gebracht nog voor hij twee jaar oud is.

Dus, als je op zoek bent naar een grotere hond om je gezin te vervoegen, kijk dan misschien naar een Duitse Herder om je clan te vervoegen.

Hoewel ze niet het unieke uiterlijk van een Dogue hebben, hebben ze wel veel van hun charme in termen van intense loyaliteit en toewijding. Ze zijn ook uitstekende waakhonden.

Ze zijn een veel handelbaarder ras voor de meeste huisdiereigenaren. Met de juiste socialisatie, kunnen ze soepeler in uw leven passen.

Vergelijkbare rassen

Als u op zoek bent naar een groter ras met een lieve persoonlijkheid, zijn er genoeg andere honden die over het algemeen een langere levensduur en een betere gezondheid hebben. Heeft u een van de volgende rassen overwogen?

Voor- en nadelen van een Bordeauxdog

Als u nog steeds niet zeker weet of een Dogue voor u geschikt is, volgt hier een snel overzicht van de voor- en nadelen.

Nadelen

 • Gevoelig voor verschillende ernstige gezondheidsproblemen
 • Heeft de neiging om veel te kwijlen
 • Kan overmatige waakneigingen vertonen
 • Gezondheidsproblemen betekenen waarschijnlijk hoge dierenartsrekeningen
 • Korte verwachte levensduur

Voors

 • Karaktervol
 • Een lieve persoonlijkheid, zachtaardig met familie
 • Met goede training en socialisatie, zou hij een uitstekende waakhond kunnen zijn.

Als u nog steeds denkt dat een Dogue de Bordeaux iets voor u is, raden wij u aan een kijkje te nemen op de volgende websites voordat u uw puppy mee naar huis neemt:

Dogue de Bordeaux producten en accessoires

Als je een nieuw huisdier mee naar huis neemt, moet je zeker klaar zijn voor hem! Hier is een lijst met enkele van onze aanbevelingen voor accessoires voor huisdieren.

Dogue de Bordeaux Rasverenigingen

Hieronder staat een lijst van rasreddingen in USA, UK, Australië en Canada:

Als u nog andere geweldige Dogue de Bordeaux-reddingen kent, laat het ons weten in de commentaren en wij zullen ze toevoegen aan onze lijst.

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Meola, S, DVM, 2013, “Brachycephalic Airway Syndrome,” Companion Animal Medicine.
 • Willesen et al. 2008. Aortastenose bij de Dogue de Bordeaux. Tijdschrift voor Kleine Huisdierenpraktijk
 • Bell, J. 2014. Geërfde en predisponerende factoren bij de ontwikkeling van Gastric Dilation Volvulus bij honden. Topics in Companion Animal Medicine.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt.