Doberman vs. Doberman Pinscher: Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen Doberman, Doberman Pinscher en Dobermann?

Terug naar de basis, mensen. Veel mensen zijn in de war over het verschil tussen een Doberman en een Doberman Pinscher. Ik kan zeker begrijpen waarom dit verwarrend is als je nieuw bent in het ras, dus laten we dit voor eens en altijd ophelderen, zullen we?

Wat is het verschil tussen een Doberman en een Doberman Pinscher? De term Doberman en Doberman Pinscher verwijzen naar hetzelfde hondenras. De term “Doberman Pinscher” wordt voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten en Canada, terwijl “Doberman” wordt gebruikt in de rest van de wereld.

Om het nog verwarrender te maken, is er ook nog de “Dobermann” (gespeld met twee n’s). Ja, een Dobermann is hetzelfde ras als een Doberman en Doberman Pinscher. Nogmaals, alle drie deze honden zijn van hetzelfde ras! Maar laten we ervoor zorgen dat u niet slecht geïnformeerd klinkt als u over deze honden praat. Hier leest u wie wanneer welke termen moet gebruiken.

Doberman termen in een oogopslag

Hieronder vindt u een snelle verwijzing naar de juiste terminologie bij het verwijzen naar elk type Doberman. Vergeet niet dat beide onderstaande rassen nog steeds hetzelfde hondenras zijn. Het zijn nog steeds ALLE Dobermanns.

Type Doberman Juiste term(en)
Amerikaanse Doberman Pinscher

 • Amerikaanse Doberman Pinscher
 • Doberman Pinscher
 • Doberman
Europese Dobermann

 • Europese Dobermann
 • Dobermann
 • Doberman
Alle Dobermans

Wat is het verschil? Voor een vergelijking naast elkaar van deze twee Doberman rassen, inclusief diagrammen van hun fysieke verschillen, zie mijn artikel: Amerikaanse vs. Europese Doberman: een vergelijking naast elkaar.

Oorsprong van de naam van het ras

In de late 19e eeuw, creëerde een belastingontvanger, nachtwaker en lokale hondenvanger in een kleine stad in Duitsland genaamd Karl Friedrich Louis Dobermann een nieuw hondenras via selectief fokken. Als belastingontvanger van de stad, zijn taak bestond uit het verzamelen van belastinggeld van de burgers in de hele stad, wat een gevaarlijke baan was in die tijd. Zijn andere baan, als nachtwaker van de stad, was niet veel gemakkelijker. Hij moest ’s nachts rondes maken (te voet) op zoek naar misdadigers die niets goeds in de zin hadden.

Gelukkig had hij als lokale hondenvanger toegang tot veel verschillende hondenrassen. Dus begon hij selectief te fokken in een poging om de perfecte hond voor persoonlijke bescherming te produceren. De hond zou hem vergezellen op zijn rondes door de stad. Het hondenras dat hij creëerde werd later na zijn dood in 1894 ter ere van hem de “Doberman Pinscher” genoemd.

In 1948 schrapte Duitsland het woord “Pinscher” uit de naam van het ras. Rasdeskundigen in die tijd voerden aan dat de term pinscher niet passend was voor het ras, omdat de hond niet representatief was voor een pinscher (het Duitse woord voor terriër). Nadat Duitsland het woord pinscher uit de naam schrapte, begonnen andere landen dit voorbeeld te volgen. Momenteel gebruiken alleen de Verenigde Staten en Canada de term “Doberman Pinscher”, terwijl de rest van de wereld de term “Dobermann” gebruikt.

Voor de rest van de wereld werd ook een extra “n” toegevoegd aan de naam “Doberman” om de spelling van de naam van het ras “Dobermann” te maken, zoals Louis Dobermann zijn achternaam spelde.

Voor een compleet rasoverzicht van de Doberman Pinscher, inclusief meer over Louis Dobermann en zijn rol in de ontwikkeling van het ras, zie mijn artikel De Doberman Pinscher: Een compleet rasoverzicht.

Europese “Dobermann” versus de Amerikaanse “Doberman Pinscher”.

Als gevolg van aanzienlijke verschillen in fokpraktijken in Amerika en Europa, is het Dobermann ras gesplitst in twee hondenrassen; de Europese Dobermann en de Amerikaanse Doberman Pinscher. Deze twee rassen hebben zoveel verschillen dat sommige deskundigen hebben betoogd dat ze in twee verschillende rassen zouden moeten worden opgesplitst. Momenteel worden ze nog steeds geclassificeerd als hetzelfde ras. Ze hebben echter aanzienlijke verschillen in zowel temperament als uiterlijk.

De Europese Dobermann is een iets grotere hond met meer spiermassa en een kortere, dikkere nek. Deze Europese variëteit heeft een hoge drive en is zeer geschikt voor persoonlijke bescherming of andere werkhondenopdrachten. De Amerikaanse Doberman Pinscher is een iets kleinere, slankere en volgens sommigen “elegantere” hond. Deze honden hebben een dunnere nek die op een gebogen manier uit het lichaam omhoog lijkt te lopen. Ze zijn over het algemeen rustiger en beter geschikt als gezinshuisdier. Ondanks de verschillen tussen deze twee rassen zijn ze hetzelfde hondenras.

De Europese Dobermann moet altijd met twee n’s in het woord Dobermann gespeld worden, terwijl de Amerikaanse Doberman Pinscher altijd met één “n” in het woord Doberman gespeld moet worden.

Doberman – Gespeld met één “N

De term “Doberman”, gespeld met één “n”, is technisch onjuist als je verwijst naar de Europese hond en moet worden gespeld als “Dobermann”. Echter, de term Doberman (gespeld met één “n”) wordt nog steeds vrij algemeen gebruikt als gewoon een verkorte manier om te verwijzen naar het hele ras (zowel de Amerikaanse als de Europese variant).

Dus als je het woord “Doberman” schrijft (zoals ik heel vaak doe op deze website), ben je niet verkeerd bezig, je gebruikt gewoon een minder formele manier om naar het hele ras te verwijzen. Deze informele verwijzing kan verwijzen naar de Europese Dobermann of de Amerikaanse Doberman Pinscher, of naar beide.

Als u formeel wilt blijven, en zo correct mogelijk, gebruik dan “Doberman Pinscher” om te verwijzen naar de Amerikaanse variëteit, en “Dobermann” om te verwijzen naar de Europese variëteit.

Dobermann – Gespeld met twee N’s

Dobermann gespeld met twee n’s is de formele manier om de Europese Dobermann aan te duiden. Dit is ook hoe de bedenker van het ras, Karl Friedrich Louis Dobermann, zijn achternaam spelde. Deze term is echter geen verkorte manier om naar de Amerikaanse Doberman Pinscher te verwijzen. “Dobermann” schrijven terwijl je verwijst naar de Amerikaanse Doberman Pinscher is onjuist.

Veel mensen in andere landen zullen nog steeds de term “Doberman” (met één ‘n’) gebruiken als een enigszins verkorte, of gewoon informele, manier om naar dezelfde hond te verwijzen.

Correcte Doberman Terminologie

Gebruik bij twijfel gewoon het woord “Doberman”. Dit is de iets minder formele (maar nog steeds zeer gebruikelijke) manier om te verwijzen naar een van beide variëteiten of het ras als geheel.

Doberman Slang

Doberman eigenaren houden van hun honden. Ze zijn vaak zeer toegewijd aan het ras en ervan overtuigd dat er geen ander hondenras ter wereld is als de Doberman. Ze hebben ook graag plezier met hun honden en vinden vaak dat ze behoorlijk humoristische dingen doen. Daarom zijn er in de loop der tijd een paar jargonwoorden ontwikkeld om naar het ras te verwijzen, zoals:

 • Dobie (uitgesproken als “Dough-bie”): Dit is een afkorting van “Doberman”, waarmee een Amerikaanse Doberman Pinscher, een Europese Dobermann of het ras in zijn geheel kan worden aangeduid.
 • Dobe (uitgesproken als “Dowb” of “Dough-bie”): Dit is een andere verkorte term voor “Doberman” die kan worden gebruikt om te verwijzen naar een Amerikaanse Doberman Pinscher, een Europese Dobermann, of het ras als geheel. Dit heeft ook twee verschillende uitspraken.
 • Doberdork (uitgesproken als “Dough-ber-dork”): Dit is een liefdevolle manier waarop een Doberman-eigenaar naar zijn hond verwijst. Het is een verwijzing naar hun speelse en soms humoristische houding. Het kan verwijzen naar een Amerikaanse Doberman Pinscher of een Europese Dobermann.

Je ziet misschien nog andere jargon termen rondzwerven voor deze honden en ze kunnen bijna altijd worden gebruikt om te verwijzen naar een van beide variëteiten van de Doberman (hetzij de Amerikaanse of de Europese), of het ras als geheel.

Dwergpinscher

Is een Dwergpinscher hetzelfde als een Doberman Pinscher? Hoewel ze op elkaar lijken, is de Dwergpinscher (of “Min Pin”) een heel ander hondenras dan de Doberman Pinscher. Ze kunnen een paar genetische overeenkomsten delen, omdat wordt aangenomen dat het Duitse Pinscher ras in de genetische make-up van beide honden zit. Maar daar houden de overeenkomsten wel op. De Dwergpinscher is niet zomaar een kleinere versie van een Doberman.

Belangrijkste opmerkingen

Ik weet dat dit veel is om in je op te nemen als je op deze pagina bent gekomen met de gedachte dat deze twee termen verwijzen naar twee verschillende soorten honden. Dus laten we eens kijken of we het verder kunnen vereenvoudigen.

 • Als je verwijst naar een Amerikaanse Doberman Pinscher – Zeg dan “Doberman Pinscher” of “Amerikaanse Doberman Pinscher”. U kunt echter ook de iets minder formele en kortere term “Doberman” gebruiken, hoewel dit aan anderen niet duidelijk maakt naar welk specifiek ras u verwijst (Amerikaans of Europees).
 • Als je verwijst naar een Europese Dobermann – Zeg “Dobermann”. Als u het woord schrijft, kunt u het ook gewoon schrijven als “Doberman” met een “n”, maar dat is minder formeel en geeft anderen niet aan welk ras u bedoelt (Amerikaans of Europees).
 • Als je in Amerika of Canada woont – Gebruik de term “Doberman Pinscher” of het minder formele “Doberman” om naar het ras te verwijzen.
 • Als je in Europa of ergens anders in de wereld woont – Gebruik de term “Dobermann” of het minder formele “Doberman” om naar het ras te verwijzen.

Het gebruik van de juiste terminologie maakt het voor anderen duidelijk welk type Doberman u precies bedoelt. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat u niet onwetend overkomt als het om het ras gaat. Denk eraan, bij twijfel gewoon “Doberman” zeggen of schrijven en u kunt zich niet vergissen.

Gerelateerde vragen aan

Wat is het verschil tussen een Doberman en een Dobermann? Beide termen “Doberman” en “Dobermann” verwijzen naar hetzelfde hondenras. Dobermann (gespeld met twee n’s) verwijst echter specifiek naar het Europese ras.

Is een pinscher een terriër? Het woord “pinscher” betekent “terriër” in het Duits. Daarom is een pinscher hetzelfde als een terriër.

Wordt het gespeld als “Doberman” of “Dobermann”? De juiste spelling is Dobermann (met twee n’s) als je verwijst naar het Europese ras Dobermann. Doberman (gespeld met één ‘n’) verwijst naar het ras als geheel en kan worden gebruikt om te verwijzen naar een Amerikaanse Doberman Pinscher of een Europese Dobermann.