Diatomeeënaarde voor honden; is het een veilig middel tegen vlooien of wormen?

diatomeeënaarde voor honden

Diatomeeënaarde voor honden is een kalkachtig materiaal dat bestaat uit de celwanden van dode algen. Voorstanders beweren dat het een effectief bestrijdingsmiddel is voor ontworming en als middel tegen vlooien zonder nadelige gevolgen. Er zijn echter veel effectievere ontwormingsbehandelingen. Er zijn meer aanwijzingen dat diatomeeënaarde effectief is bij de bestrijding van vlooien.

Wat is Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde (ook wel diatomiet genoemd) is een kiezelhoudend sedimentair gesteente. Het wordt gevormd door afzetting van de celwanden van dode algen.

Deze celwanden bestaan uit harde silica en blijven achter nadat de rest van de algen is vergaan.

Dit krijtachtige, stoffige materiaal wordt al duizenden jaren door mensen gegeten en gebruikt. We weten bijvoorbeeld dat het in vele beschavingen werd gebruikt als toevoeging aan meel.

Voorstanders van diatomeeënaarde wijzen er graag op dat het zogenaamd “onschadelijk” is voor dieren. Maar geen enkel geneesmiddel of remedie is zonder bijwerkingen.

De twee belangrijkste toepassingen van diatomeeënaarde voor honden die momenteel populair zijn, zijn als vlooienmiddel en als ontwormingsmiddel.

Diatomeeënaarde voor honden FAQs

Onze lezers’ stellen vaak deze vragen over diatomeeënaarde voor honden.

Diatomeeënaarde voor honden

Je hebt misschien gehoord dat Diatomeeënaarde wordt voorgesteld als een behandeling voor:

Laten we eens kijken hoe Diatomeeënaarde verondersteld wordt te werken, en of het werkelijk kan helpen bij elk van deze problemen.

Diatomeeënaarde voor wormen bij honden

Diatomeeënaarde is onlangs op de voorgrond van alternatieve remedies voor huisdieren gekomen als een soort wondermiddel tegen wormen.

Producten als ‘Vlooien weg Diatomeeënaarde voor honden en katten’ zijn overal opgedoken.

We weten dat het eten van diatomeeënaarde geen kwaad kan, maar heeft het überhaupt effect?

Of diatomeeënaarde van voedselkwaliteit betrouwbaar dieren kan ontwormen is een onderwerp van controverse in de veterinaire wereld. Sommige boeren voegen het toe aan voedsel, niet alleen om ongedierte af te schrikken, maar om het uit het binnenste van hun vee te verwijderen.

Er is echter zeer weinig bewijs dat dit consequent werkt bij welk dier dan ook, en helemaal niet dat het werkt bij honden. Er is enig succes geboekt met het gebruik van het materiaal op spoelwormlarven in vitro, maar proeven met echte dieren blijven onbeslist.

Laat je niet wijsmaken dat diatomeeënaarde voor lintwormen bij honden een droomkuur is. Ontwormen is moeilijk en veelzijdig, en we weten gewoon niet of dit middel werkt.

Wat wel gevaarlijk kan zijn is het laten voortbestaan van de wormen bij uw honden. Het is waarschijnlijk het beste om een beproefd commercieel ontwormingsmiddel te gebruiken. Door diatomeeënaarde te gebruiken om honden te ontwormen, een onbewezen middel, kunt u uw hond aan veel meer gevaar blootstellen dan u wilt.

Diatomeeënaarde voor vlooien op honden

Het doden van ongedierte in de open lucht is waar diatomeeënaarde enig succes heeft. Het uitdrogende effect wordt niet gehinderd door lichaamsvloeistoffen of iets anders dat het zou kunnen verdunnen.

diatomeeënaarde voor honden

Door diatomeeënaarde op de vacht van een hond aan te brengen, komen eventuele vlooien op hem in contact met dit krachtige droogmiddel. De hyperabsorberende diatomeeënaarde ontdoet de vlooien van hun waslaag, waardoor ze uitdrogen en sterven.

Het is belangrijk erop te wijzen dat niemand een serieus wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van deze methode voor honden. Het is wel met enig succes geprobeerd bij vee.

Zoals we al eerder hebben vermeld, kan uw hond door het uitdrogende effect huidirritatie ondervinden. Ik zou deze methode niet aanraden voor een hond die al huidproblemen heeft, want een droge huid kan leiden tot allerlei nare bijwerkingen.

Het gebruik van diatomeeënaarde voor de hondenhuid is niet zonder risico’s, dus let goed op symptomen van irritatie. Tekenen als krabben en haaruitval op bepaalde plekken moeten een rode vlag zijn.

Praat met uw dierenarts voordat u een nieuwe vlooienbestrijdingsstrategie implementeert. Zij moeten u laten weten hoe u Diatomeeënaarde voor vlooien op honden moet gebruiken. Misschien hebben ze zelfs een alternatief dat beter werkt.

Onderzoek naar diatomeeënaarde voor honden

Werkt diatomeeënaarde voor honden eigenlijk wel?

Het meeste onderzoek naar diatomeeënaarde is niet specifiek voor de effecten op honden. Er zijn studies gedaan naar de werkzaamheid bij vele dieren, waaronder ook honden.

Studies hebben geconcludeerd dat diatomeeënaarde een lage toxiciteit heeft bij zoogdieren. Dit betekent dat het over het algemeen veilig zou moeten zijn om op uw hond te gebruiken. Er is echter geen onderzoek dat suggereert dat diatomeeënaarde een betere behandeling is voor wormen, bij honden of bij andere dieren dan commerciële ontwormingsmiddelen.

Eén onderzoek naar de werkzaamheid van verschillende vlooienbehandelingen noemde diatomeeënaarde als gewoon een ander alternatief in een lijst van vlooienbehandelingen die hun waarde niet hebben bewezen.

Interessant is dat dezelfde studie suggereert dat vlooienbehandeling geïntegreerd moet zijn en meerdere producten kan vereisen die gericht zijn op verschillende stadia van de vlooiencyclus. Kortom, er lijkt geen one-stop-shop voor vlooien en wormen te zijn.

Wat dit betekent is dat hoewel er anekdotisch bewijs is dat diatomeeënaarde werkt, we heel weinig wetenschappelijk onderzoek hebben om dat bewijs bij honden te ondersteunen.

Siliciumdioxide in diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is lange tijd gebruikt als een mechanisch bestrijdingsmiddel, in tegenstelling tot een chemisch bestrijdingsmiddel.

Dit betekent dat het fysieke schade toebrengt aan insecten in plaats van ze te vergiftigen. Meer specifiek ontdoet het hun schelpen van de wasachtige buitenlaag, waardoor ze uitdrogen en sterven.

diatomeeënaarde voor honden

Dit is de belangrijkste oorzaak van de toegenomen belangstelling de laatste tijd, de meeste commerciële bestrijdingsmiddelen moeten zeer giftig zijn om hun doel te raken. Dit veroorzaakt onvermijdelijk bijwerkingen van uiteenlopende ernst.

Amorf siliciumdioxide maakt het overgrote deel uit van diatomeeënaarde. Dit is de stof die helpt bij het uitdrogen en doden van insecten. Het is vrij scherp, wat helpt bij het beschadigen van de insecten die het tegenkomt.

Siliciumdioxide is niet giftig voor dieren in de doseringen die ze tegenkomen. In feite kan het een belangrijke rol spelen bij de botvorming bij dieren.

Kan ik diatomeeënaarde op mijn hond smeren?

Het korte antwoord is ja. U kunt diatomeeënaarde als topische behandeling op uw hond smeren als u zich zorgen maakt over vlooien of wormen.

Zonder wetenschappelijke consensus over de werkzaamheid van deze stof is het niet mogelijk u een nauwkeurige en betrouwbare dosering te geven.

Het heeft een lage toxiciteit en zal uw hond waarschijnlijk niet schaden als hij ermee in contact komt. Dat gezegd hebbende, als uw hond tekenen van huidirritatie vertoont als gevolg van een dosis diatomeeënaarde, kunt u het beste het advies van een dierenarts inwinnen. Bij inademing van diatomeeënaarde bestaat ook het risico van ademhalingsproblemen.

In feite, voordat u dit, en elke andere behandeling op uw hond toepast, zorg ervoor dat u eerst uw dierenarts raadpleegt.

Is Diatomeeënaarde veilig voor honden

Mensen eten al duizenden jaren relatief kleine hoeveelheden diatomeeënaarde. En de wetenschap heeft gesuggereerd dat dit een stof is met een lage toxiciteit.

Dat is echter niet genoeg om diatomeeënaarde veilig te noemen voor honden. Als we het gaan toepassen op de vacht van honden als plaatselijk insecticide, moeten we zeker weten hoe veilig dat is.

Langdurige blootstelling aan diatomeeënaarde in de lucht kan ademhalingsproblemen veroorzaken, wat zowel voor u als voor uw hond een probleem kan zijn als u het regelmatig gebruikt.

Als u het op de vacht van uw hond aanbrengt, raad ik u aan dit op een goed geventileerde plaats te doen om het risico voor u beiden te minimaliseren.

In een voedselsituatie kan het stof geminimaliseerd worden door diatomeeënaarde door het natvoer te mengen. Hier raad ik af om het gewoon op het voer te strooien, omdat uw hond het waarschijnlijk inademt.

Daarnaast kan diatomeeënaarde voor honden door haar absorberende eigenschappen de huid doen uitdrogen en irriteren. Let op deze symptomen.

diatomeeënaarde voor hondenKunnen honden veilig diatomeeënaarde eten

Het idee om diatomeeënaarde aan honden te voeren lijkt vrij nieuw.

Er is een soort omgekeerde dierproef in de moderne maatschappij. Waarbij als iets lang genoeg voor ons werkt, we het uiteindelijk aan onze huisdieren geven. We doen dit echter blindelings, want geen enkele serieuze studie heeft gekeken naar het effect van diatomeeënaarde op de gezondheid van honden.

Gelukkig lijkt het wel veilig om diatomeeënaarde aan honden te voeren. Talrijke studies met ratten en andere dieren zijn uitgevoerd zonder nadelige effecten.

De FDA vindt het zo veilig dat zij geen maximum stelt aan de hoeveelheid die mag worden toegevoegd aan opgeslagen graan, waarvan ongetwijfeld een deel in hondenvoer terechtkomt.

Ik zou niet zo ver willen gaan om te zeggen dat diatomeeënaarde hondenvoer is, want het heeft geen enkele voedingswaarde, maar het schijnt niet gevaarlijk te zijn.

Niettemin moet u altijd met uw dierenarts overleggen voordat u een onbekend middel gebruikt. Elke hond reageert anders op een middel, dus het is belangrijk om een medische mening te vragen.

Diatomeeënaarde voor honden bijwerkingen

Zoals gezegd kan uw hond last krijgen van bijwerkingen aan de luchtwegen als hij diatomeeënaarde inademt. Deze stof moet eerder worden ingenomen dan geïnhaleerd. Bereid het dus in een goed geventileerde ruimte of met de juiste bescherming.

Het heeft ook het vermogen om de huid uit te drogen, zowel bij mensen als bij honden. Wees op uw hoede voor tekenen van een geïrriteerde huid bij uw hond.

Diatomeeënaarde dosering voor honden

Dus als je nog steeds geïnteresseerd bent in het gebruik van dit product, vraag je je misschien af ‘hoeveel diatomeeënaarde voor honden is veilig?’

Diatomeeënaarde voor honden wordt meestal geleverd met doseringsinstructies, maar er lijkt niet veel onderbouwing te zijn.

Er is geen serieus onderzoek gedaan naar het voeren van diatomeeënaarde aan honden. De FDA stelt geen limiet aan de hoeveelheid die aan opgeslagen granen mag worden toegevoegd, maar dat heeft meer te maken met de veiligheid van mensen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je diatomeeënaarde food grade voor honden gebruikt. Dit beperkt het mogelijke gehalte aan zware metalen die uw hond ernstig zouden kunnen schaden.

Als u uw hond toch diatomeeënaarde wilt voeren, overleg dan met uw dierenarts. De dosering moet, zoals bij elk middel, verschillen met de grootte, leeftijd en gezondheid van uw hond.

Die zijn allemaal van invloed op hoeveel hij aankan.

diatomeeënaarde voor hondenAlternatieven voor Diatomeeënaarde voor honden

Als het gaat om alternatieven voor diatomeeënaarde, hangt het ervan af voor welk probleem je een oplossing zoekt.

Er zijn tal van commerciële behandelingen voor zowel vlooien als wormen op de markt. Afhankelijk van uw hond en de mate waarin het probleem aanhoudt zullen sommige behandelingen beter werken dan andere.

Omdat er zoveel verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan een wormenprobleem, is het absoluut noodzakelijk dat u een dierenarts raadpleegt.

U kunt hier enkele van onze artikelen over vlooien- en wormbehandelingen voor honden en pups lezen:

Diatomeeënaarde voor honden

Wanneer we zoeken naar bewijzen over Diatomeeënaarde, zijn de voordelen voor honden moeilijk te bewijzen.

Misschien komt het grootste risico voor uw harige vriend voort uit die onzekerheid. Inwendige parasieten zijn een regelmatige doodsoorzaak bij honden over de hele wereld.

Het is alleen vanwege algemeen verkrijgbare ontwormingsmiddelen dat het in de ontwikkelde wereld relatief weinig voorkomt.

Diatomeeënaarde is al duizenden jaren een nuttig en overvloedig hulpmiddel voor ons, maar het kan niet alles.

U kunt op advies van uw dierenarts diatomeeënaarde gebruiken tegen hondenvlooien. Maar als mijn hond geconfronteerd wordt met levensbedreigende wormen, zou ik niet vertrouwen op deze stof als oplossing.

Diatomeeënaarde en uw hond

Heeft u geprobeerd uw hond diatomeeënaarde te geven? We horen graag uw ervaringen in de commentaren hieronder.

We hebben dit artikel in 2019 uitgebreid herzien

Referenties en verder lezen

 • Gestandaardiseerde tests voor diatomeeënaarde. P. Fields, S. Allen, Z. Korunic, A. McLaughlin, T. Stathers.
 • Diotomeeënaarde voor ongediertebestrijding W. Quarles
 • Diatomiet L. E. Antonides
 • De opname van Diatomeeënaarde in de voeding van grazende herkauwers en het effect daarvan op de belasting met maagdarmparasieten B. Mclean
 • De effecten van diatomeeënaarde op met parasieten besmette geiten. G. Bernard, M. Worku, M. Ahmedna
 • Diatomeeënaarde remt de in vitro migratie van de larven van oesophagustomum dendatum A. G. Beltran, R. Martin
 • Diatomeeënaarde Nationaal Informatiecentrum voor Bestrijdingsmiddelen
 • Natuurlijke producten voor de bestrijding van insectenplagen E. A. Buss, S. G. Park-Brown
 • Parasitaire ziekten als oorzaak van sterfte bij honden in Kenia J. M. Kagira en P. W. N. Kanyari
 • Falen van vlooienbestrijding? Mythes en realiteiten, Halos et al, 2014
 • Diatomeeënaarde – Algemeen informatieblad, National Pesticide Information Center.
 • Biologische en biotechnologische bestrijding van insectenplagen