Ongehoorzame hond: Wat te doen als je hond je niet wil gehoorzamen.

stoute hondBent u ooit in verlegenheid gebracht door uw hond in het openbaar? Wil uw puppy met iedereen mee naar huis, behalve met u?

Gedraagt hij zich thuis perfect, als niemand hem kan zien, maar lijkt hij doof te worden als er bezoek komt of als u in het park bent?

Uitgaan met een ongehoorzame hond kan erg stressvol zijn, en het doel van dit artikel is om dat recht te zetten.

Laten we uitzoeken hoe je een ongehoorzame hond kunt trainen!

Hoe ongehoorzaamheid begint

Het komt vaak voor dat nieuwe hondeneigenaren een geweldige start maken met de training van hun puppy, en dan merken dat het allemaal uit elkaar valt als hij 8 of 9 maanden oud is.

Hij begint hen te negeren, loopt weg, speelt met andere honden, springt over mensen heen, negeert commando’s die hij heel goed kent.

Ruw gedrag

Om het nog erger te maken, kan hij op dit punt in zijn leven ook gaan knagen en springen naar zijn eigenaar.

Vanwege zijn toenemende grootte en kracht, kan dit ruwe gedrag behoorlijk intimiderend zijn.

En gezien zijn leeftijd is het niet verwonderlijk dat veel mensen dit toeschrijven aan “puberteit” of “dominantie”, en reageren door hun pup “harder te maken”.

Deze hond wordt immers net volwassen. Hij moet nu toch zeker stevig op zijn plaats gezet worden?

Daar gaan we zo meteen dieper op in. Laten we eerst uitzoeken waarom uw hond ongehoorzaam wordt. Is hij gewoon een slechte hond, of is het iets wat jij gedaan hebt?

Waarom is mijn hond ongehoorzaam?

Wanneer een hond ongehoorzaam begint te zijn aan een eerder begrepen commando, is het niet meer dan redelijk om te vragen waarom.

Waarom ben je zo stout?

Waarom ben je zo stout?

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor deze ondeugendheid.

  • Uw hond kan u opzettelijk uitdagen
  • Uw hond is misschien zijn training vergeten
  • Uw hond kan overprikkeld zijn
  • Uw hond is misschien niet zo goed getraind als u dacht!

Laten we elk van deze punten afzonderlijk bekijken.

Mijn hond kent de commando’s maar wil niet gehoorzamen!

Veel hondeneigenaren hebben het gevoel dat hun hond hen opzettelijk uitdaagt. Hij kiest ervoor ongehoorzaam te zijn.

Wat te doen als je hond je niet wil gehoorzamen!

Dit is begrijpelijk wanneer hem is geleerd wat hij moet doen en deze vervolgens volledig negeert.

Opstandigheid wordt vaak toegeschreven aan puberale hormonen. De schattige puppy van een paar weken geleden, verandert in een opstandige tiener.

Is hij dat niet?

Nou, daar komen we zo op terug. Maar eerst zijn er andere mogelijkheden die we moeten overwegen.

De puppy die zijn training vergeet

Als het een tijdje geleden is dat u voor het laatst tijd besteedde aan echte training, is het mogelijk dat uw ongehoorzame puppy vergeten is wat hem geleerd is.

Dit betekent niet dat hij dom is.

Verre van dat.

Het betekent alleen dat de training niet vaak of lang genoeg werd geoefend om een “automatische” reactie te worden.

Als je niet veel tijd hebt voor training, vooral als je de neiging hebt al je aandacht voor je hond in het weekend te proppen en door de week niet veel doet, is dit een duidelijke mogelijkheid.

Het is gemakkelijk te doen. We leiden allemaal een druk leven.

Help uw puppy te leren gehoorzamen

De beste manier om dit te verhelpen is om korte kleine trainingssessies in te passen in iets anders dat u elke dag als gewoonte doet.

U zou bijvoorbeeld een korte trainingssessie kunnen doen terwijl u wacht tot de waterkoker kookt voor uw ochtendkoffie. Of plan vijf minuten om uw puppy te trainen onmiddellijk na het poetsen van uw tanden.

Eén ding is zeker, als u wilt dat uw puppy op uw commando’s reageert, moet u regelmatig oefenen.

Voor de meesten van ons is het echter niet zo dat de puppy zijn training vergeet, dus laten we eens kijken naar de andere opties

De puppy die overprikkeld is

Een andere mogelijkheid is dat u uw puppy probeert te trainen als hij zo overprikkeld is dat hij niet meer kan reageren op alles om hem heen.

Dit heet over de drempel zijn. En het is een van de meest voorkomende problemen voor mensen die proberen honden van zes tot twaalf maanden oud te trainen.

U moet dit probleem aanpakken als het u parten speelt, want hoeveel tijd en energie u ook in uw hond steekt, u kunt uw pup niet effectief trainen totdat hij is onder drempel. De link aan het begin van deze sectie zal u hierbij helpen.

Onregelmatige training, en proberen een pup te trainen die overprikkeld is, zijn vaak beide slechts een klein onderdeel van een groter probleem. Dat zullen we hierna bekijken.

De pup waarvan de training onvolledig is

Verreweg de meest waarschijnlijke verklaring voor een puppy of hond die ongehoorzaam wordt, is dat de hond eigenlijk niet zo goed getraind is als zijn eigenaar denkt.

Met andere woorden, het trainingsproces is vastgelopen, of volledig afgebroken.

Het kan moeilijk zijn om te horen, maar de waarheid is dat veel mensen denken dat ze hun hond getraind hebben, terwijl ze het proces nauwelijks begonnen zijn.

Als jij dat ook bent, geen paniek. Zoals voor alle andere trainingskwesties is het antwoord: ga u inlezen in de principes van succesvolle training, ga dan terug naar een punt waarop alles werkte, en ga dan verder gewapend met de kennis die u in staat zal stellen te slagen.

Dat zullen we hieronder bekijken

Je puppy trotseert je niet

Ik wil hier ook aan toevoegen dat de eerste van onze mogelijkheden – uitdagen – eigenlijk bijna nooit aan de hand is.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je puppy je uitdaagt, dat doet hij echt niet. Honden doen waarvoor ze gemotiveerd zijn, en waarvoor ze getraind zijn.

Uitdagen is een zeer menselijk gedrag. Gewoonlijk maakt het deel uit van een complexe strategie waarbij bewust opties worden afgewogen en een beslissing wordt genomen om anderen te manipuleren, zowel in het heden als in de toekomst. Het is vaak onderdeel van een strijd om controle te krijgen of te herwinnen.

Dat brengt ons bij de hele dominantie kwestie. Probeert uw pup boven u uit te stijgen in status nu hij volwassen wordt?

Tart hij u omdat hij de leiding wil hebben? Het klinkt mogelijk, nietwaar? En voor velen van ons is het een behoorlijk enge gedachte!

Wordt mijn puppy dominant?

Vroeger dacht men dat volwassen honden hun dominantie over hun baas wilden laten gelden en weigerden commando’s op te volgen om hun status te tonen.

Een soort van “Ik ben nu de baas!” benadering.

Het antwoord op deze overtuiging was een poging om de rang over de hond heen te trekken. Met behulp van een proces dat bekend staat als “rang vermindering”.

Met andere woorden, we moesten ervoor zorgen dat onze hond wist dat wij de roedelleider waren, of het dominante lid van de familie. Of hij zou het kunnen overnemen als ‘Baas’.

In de afgelopen decennia hebben een aantal studies aangetoond dat dominantie theorieën ernstig tekort schieten.

We weten nu dat honden weliswaar zullen vechten om te krijgen wat ze nodig hebben wanneer middelen (voedsel enz.) schaars zijn, maar dat ze zelden geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van controle over anderen in welke algemene zin dan ook.

Honden doen wat voor hen werkt in het hier en nu.

Ongehoorzaamheid gaat over training

Trainers over de hele wereld stappen af van de methoden die gebaseerd zijn op dominantie en roedelleider theorieën die ooit zo wijdverspreid waren, hoewel er nog steeds een paar trainers zijn die “rangvermindering” technieken toepassen.

Gelukkig weten we nu dat u zich geen zorgen hoeft te maken over dominantie. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de ongehoorzaamheid van uw hond op enigerlei wijze verband houdt met een behoefte om de wereld, of zelfs uw kleine hoekje daarvan, over te nemen.

Dus als honden ons niet tarten, en als onze honden niet proberen de controle over te nemen, waarom zijn zoveel honden dan zo ondeugend!

Nou er is goed nieuws en er is goed nieuws. Het eerste beetje goed nieuws is dat het niet de schuld van uw hond is. Uw hond is eigenlijk helemaal niet stout. Hij is gewoon nog niet getraind.

Nog beter is het nieuws dat uw ongehoorzaamheidsproblemen allemaal opgelost kunnen worden door training. Dat klopt, ALLES.

Geen slechte honden

Er zijn eigenlijk geen slechte honden. Alleen slecht getrainde.

Dit kan een beetje moeilijk te aanvaarden zijn, omdat het betekent dat jij, en niet je hond, verantwoordelijk bent voor hoe hij zich gedraagt. En dat kan pijn doen.

Maar stof je trots af, want de dingen gaan beter worden. Het mooie is dat je dit kunt oplossen!

Alles wat je moet doen is jezelf wapenen met wat belangrijke informatie, en dan elke dag wat tijd uittrekken om je hond te trainen.

Laten we je de informatie geven die je nodig hebt. Laten we nu naar de echte oorzaak van ongehoorzaamheid gaan.

Waarom honden ongehoorzaam zijn

Het is heel gebruikelijk dat een storing in getraind gedrag optreedt precies op het moment dat de hond volwassen wordt.

Wanneer de training op deze leeftijd, tegen het einde van het eerste jaar, afbreekt, zijn er verschillende belangrijke factoren in het spel.

De toenemende zelfstandigheid van de hond, de toenemende verwachtingen van de eigenaar, het afnemende rendement voor de hond, en het falen van de eigenaar om een programma van “proofing” uit te voeren.

Dat klinkt misschien als veel, maar we zullen ze stuk voor stuk aanpakken.

Onafhankelijke puppies!

Uw puppy groeit snel op. Toen hij klein was, was jij zijn hele wereld. Hij voelde zich alleen veilig als jij in de buurt was.

Als een jonge hond volwassen wordt, wordt hij minder afhankelijk van zijn baas voor gezelschap en veiligheid.

Hij zwerft graag verder en kan steeds meer geïnteresseerd zijn in jagen en verkennen.

Met andere woorden, uw puppy is niet zo afhankelijk van u. Hij wil zich uitleven, zoals iedereen die de kindertijd achter zich laat.

Beïnvloeding van uw puppy

Hoe verder uw hond van u af staat, hoe minder invloed u waarschijnlijk op hem heeft, hoe minder aandacht hij waarschijnlijk aan u zal besteden.

Hoe meer tijd hij op grote afstand van u doorbrengt, hoe meer gelukkige ervaringen en plezier hij daar zal hebben. Dit zal zijn vermoeden bevestigen dat het leven misschien wel leuker is zonder jou in de buurt.

2-honden-spelenDe eigenaar die dit eenvoudigweg wijt aan ‘hormonen’ of puberteit komt in de problemen als hij zijn benadering van zijn hond niet verandert. Want de pubertijd gaat wel over, maar ongehoorzaamheid niet.

Uw hond zal niet plotseling uit zichzelf weer bij u willen zijn, u zult stappen moeten ondernemen om dat voor elkaar te krijgen. Dat betekent interactie met uw hond als u samen buiten bent, in plaats van hem alleen maar toe te staan zichzelf te vermaken.

Maar mijn hond mag mij niet!

De meeste hondeneigenaren zijn verbaasd om te leren dat ze er actief voor moeten zorgen dat hun puppy gemotiveerd is om met hen om te gaan en te spelen.

Ze denken dat dit automatisch gebeurt wanneer een hond en eigenaar zich aan elkaar hechten.

Veel hondeneigenaren gaan er inderdaad van uit dat hun puppy hen nu negeert, en niet met hen wil spelen, omdat hij hen niet zo leuk vindt.

Dit is helemaal niet waar. Hoewel het zeker zo kan lijken

Het is gewoon dat hij je een beetje saai vindt. Nogmaals, als dit bij jou gebeurt, geen paniek. Wij kunnen dit oplossen, maar op dit moment zijn er nog een paar problemen om te overwegen

Uw verwachtingen van uw hond

Als een hond van de schattige puppyfase overgaat in de onhandige puberteit, begint onze houding tegenover hem te veranderen. Zijn capriolen zijn niet meer zo aantrekkelijk als ze ooit waren.

Opspringen is niet langer lief, het is gênant. En bij grotere honden kan het zelfs gevaarlijk zijn. Plots beginnen manieren belangrijk te worden.

Waarom word je niet volwassen en gedraag je je niet!

De waarheid is, dat we veel meer verwachten van een negen maanden oude pup dan vijf maanden geleden.

Hij ziet eruit als een volwassene, hij weegt evenveel als een volwassene, en we willen dat hij gedragen als een volwassene.

Deze verandering in houding ten opzichte van de pup dient alleen om zijn overtuiging te bevestigen dat jij steeds chagrijniger wordt, en dat hij kan veel meer plezier hebben in zijn eentje, dan wanneer hij met jou optrekt.

Honden die geen beloning verdienen

Om het nog erger te maken, kan de ondeugende puppy nu merken dat hij minder beloningen krijgt voor goed gedrag dan voorheen!

Tenslotte verdient hij toch niet echt een beloning?

Je ziet hier het begin van een neerwaartse spiraal, waarbij de stoute puppy steeds stouter wordt naarmate wij minder aantrekkelijk voor hem worden. En als we onszelf steeds minder aantrekkelijk maken door affectie en beloningen in te trekken.

Hoe oudere puppies te belonen

We hebben de neiging om kleine pups veel te belonen. We gebruiken ook vaak waardevolle (voor de hond) beloningen zoals voedsel. Uitingen van genegenheid zijn meestal enthousiast en fysiek.

We knuffelen en aaien pups overvloedig.

Als honden opgroeien, schuiven we deze uitingen van genegenheid opzij, en laten de lekkernijen achter.

Hij is nu een volwassen hond, en moet zich gedragen om ons een plezier te doen.

Veel mensen geloven oprecht dat volwassen honden geen beloning nodig hebben, of dat ze tevreden moeten zijn met een klopje en een vriendelijk woord.

Maar zo werkt de wereld niet.

De waarheid is dat we ook oudere pups en volwassen honden moeten belonen!

Honden hebben motivatie nodig

Honden hebben net als wij motivatie nodig. Die motivatie komt in de vorm van beloningen.

Uw hond zal niet iets blijven doen wat niet beloond wordt, net zo min als u elke ochtend tien minuten lang met uw hoofd tegen een stenen muur gaat bonken.

Maar beloningen kunnen uit twee heel verschillende bronnen komen

Op hetzelfde moment dat de behoefte van onze hond aan veiligheid en geruststelling snel afneemt, en wij de beloningen die wij vroeger gaven voor goed gedrag snel verminderen, is de hond in staat zijn eigen beloningen te vinden.

Hij zwerft nu graag verder weg, en als hij dat doet komt hij onvermijdelijk in aanraking met allerlei beloningen die wij hem niet gaven.

Dit is het ergste wat een dier / trainer relatie kan overkomen. Controle houden over beloningen is cruciaal voor je succes. Alle beloningen waar uw hond toegang toe krijgt, moeten komen van jou of onder jouw controle staan.

Waarom je hond niet terugkomt in het park!

Op het platteland of in het park zijn er vlinders om te achtervolgen, paardenmest om te eten, konijnen om te achtervolgen, andere honden om te irriteren en allerlei geuren om te onderzoeken.

plezier in het park

plezier maken in het park

De buitenwereld is een enorme speeltuin, en als je niet oppast, wordt je rol in die speeltuin steeds meer die van “spelbederver” en “spelbreker”.

Vergeet niet dat honden, net als mensen, motivatie nodig hebben.

Als bij jou in de buurt zijn net zo interessant is als kijken hoe verf droogt, gaat je hond zich elders ophouden. En als terugkomen bij jou altijd ‘game over’ betekent – dan zal je recall eronder lijden.

Controle nemen over beloningen

Als u uw hond wilt trainen om elke keer dat u roept terug te komen, zult u enige tijd moeten besteden aan het aanleren van een echt goed terugroepen, en het onderhouden daarvan.

En de eerste stap in het trainen van elke vaardigheid is je hond op jou te richten.

U moet het bij u zijn, en het reageren op u, spannender maken voor uw hond. En het gedrag dat u van hem wilt versterken, met beloningen die hij waardevol vindt.

Met andere woorden je moet de controle nemen over de beloningen in zijn leven.

Dat betekent twee dingen

  • Ervoor zorgen dat grote beloningen van jou komen
  • Zorgen dat er nergens anders beloningen vandaan komen!

Beloningen hoeven geen voedsel te zijn. Ze kunnen van alles zijn, waaronder toegang tot leuke activiteiten. Lees ons artikel over het gebruik en de keuze van beloningen – het zal je veel ideeën geven. Hieronder vind je er nog een paar:

U zult ook moeten voorkomen dat uw hond toegang krijgt tot beloningen die u niet wilt dat hij heeft. En dat betekent meestal dat je hem een lange lijn aan een tuigje moet laten dragen, als hij buiten vrij rondloopt.

Als je dat gedaan hebt, valt alles op zijn plaats en kan de training beginnen. De mate van succes hangt echter af van hoe goed u “bewijst” wat u uw hond leert.

Ik zal zo uitleggen wat ik bedoel met bewijzen.

De ongehoorzame hond – een samenvatting

Dus hier is de situatie tot nu toe met de meeste ongehoorzame honden.

We hebben een hond die niet veel met zijn baasje speelt, zijn baasje behoorlijk saai vindt, en zich veel vermaakt als hij buiten is.

Zijn training is meestal onvolledig, dat wil zeggen dat hij bepaalde commando’s op bepaalde momenten wel en op andere niet gehoorzaamt. Hij zal waarschijnlijk niet terugkomen als hij met andere honden speelt, of probeert de picknick van een nietsvermoedende vreemdeling te verstoren.

Hij heeft waarschijnlijk al enige tijd weinig waardevolle beloningen gehad, of zijn eigenaar heeft voedsel ondoeltreffend gebruikt als omkoping.

Dit is een hond die moet leren genieten van het omgaan met zijn eigenaar, met een eigenaar die moet leren hoe hij het juiste gedrag kan versterken en het verkeerde kan voorkomen.

Het is ook een hond die zijn training hard nodig heeft, zodat hij zal reageren op commando’s, zelfs als hij bezig is.

De sleutel tot succesvolle hondentraining

Bewijsvoering ligt aan de basis van succesvolle hondentraining, en is het geheim om een ongehoorzame hond te hervormen. Toch hebben veel hondeneigenaren niet eens gehoord van dit cruciale proces.

Proofing betekent het trainen van uw puppy of hond om te reageren op uw signalen in alle verschillende situaties waarin u misschien controle over hem moet hebben.

In huis, in het park, op het strand, op de hei, in de tuin van uw vrienden, tijdens het spelen met andere honden, als mensen aan het eten zijn, als er balspelen aan de gang zijn. En ga zo maar door.

Dit zijn allemaal verschillende scenario’s voor een hond.

Helaas betekent het feit dat hij in een van deze situaties op je reageert, nog niet dat hij weet hoe hij in een andere situatie op je moet reageren. Je moet je training oefenen in verschillende soorten situaties. De link hierboven zal je daarbij helpen

Opnieuw beginnen

In veel gevallen is de gemakkelijkste en gelukkigste manier om vanaf dit punt verder te gaan, uw training opnieuw beginnen. Doe alsof uw hond niets weet en begin hem te trainen, net zoals u een nieuwe puppy zou doen. Maar doe het deze keer goed.

Leer hoe je beloningen gebruikt, leer hoe je zelfbeloning voorkomt.

Houd uw hond actief met u bezig als u buiten bent. Maak gebruik van de “about turn walk” techniek waarbij de hond u moet vinden, in plaats van andersom.

Als u dit nog niet heeft gedaan, moet u zich echt eens inlezen over proeflopen. Het zal de training van uw pup een stuk gemakkelijker maken. Toch zullen er fouten gemaakt worden en je moet weten hoe je daarmee om moet gaan.

Wat te doen als uw hond ongehoorzaam is?

Laten we eerlijk zijn, je gaat je op een gegeven moment ‘verspreken’. En als je dat doet, heb je een strategie nodig.

Hier is een drie punten plan om je te helpen terug in de bestuurdersstoel te komen.

  • Beheer de situatie
  • Beoordeel waar je fout ging
  • Plan je volgende sessie

Als uw pup ongehoorzaam is, moet uw eerste prioriteit zijn de schade van uw fout te beperken.
U hebt hem een aanwijzing gegeven – hij heeft niet gereageerd. U moet de situatie beheersen om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.

De ongehoorzame hond beheren

Het belangrijkste is te voorkomen dat zijn ongehoorzaam gedrag wordt versterkt.

Dus, als de hond bijvoorbeeld heeft gefaald om te zitten op de zit-opdracht, zorg er dan voor dat je hem niet beloont, of hem toestaat zichzelf te belonen voor het NIET zitten. Het gaat erom te voorkomen dat de hond zichzelf beloont.

Voorkomen dat uw hond zichzelf beloont

Als uw hond wordt beloond voor zijn ongehoorzaamheid, zal hij waarschijnlijk weer ongehoorzaam zijn.

Helaas, en vooral buiten, is het gemakkelijk voor honden om zichzelf te ‘belonen’ door zich bezig te houden met plezierig gedrag.

Het gebruik van een lange lijn of trainingsriem, is een goede manier om te voorkomen dat dit gebeurt. Wij houden van de nieuwe biothane trainingslijnen zoals deze speurlijn van Amazon. Biothane raakt minder snel in de knoop dan traditionele lange lijnen, en is gemakkelijk schoon te maken.

Wat als ik een fout maak?

Je zult zeker af en toe fouten maken.

Misschien vergeet je je lange lijn mee te nemen en denk je dat het deze keer wel goed komt.

Of misschien word je overvallen door mensen die een gebied betreden waar je dacht alleen te zijn met je hond.

Misschien schiet hij achter een andere hond aan voordat je het einde van zijn lange lijn kunt pakken. Wat nu?

Wanneer te zwijgen

Als uw hond u heeft verlaten voor een spannender avontuur, en aan het ravotten is met een andere hond of honden.

En als u hem niet hebt getraind om terug te roepen uit de buurt van andere honden, heeft het geen zin om uw terugroepcommando te geven.

De enige waarschijnlijke uitkomsten zijn dat hij beloond zal worden voor het negeren van jou, door door te gaan met zijn spel, en dat je terugroep-keus de volgende keer minder effectief zal zijn. Je moet dus jezelf stil zijn.

Hetzelfde geldt voor elke cue die je geneigd bent te geven in een nieuwe of afleidende situatie. Voordat je een aanwijzing geeft, vraag je jezelf af “Hebben we dit geoefend” en “Is het waarschijnlijk dat mijn hond zal gehoorzamen?”.

Als het antwoord op die twee vragen “nee” is, heb je een fout gemaakt, en moet je de situatie beheersen voordat je verder kunt. Dit betekent in wezen de hond weer onder controle krijgen.

Hoe uw hond terug te krijgen wanneer hij u negeert

U kunt het terugroepen van uw hond activeren door van hem weg te lopen, of rustig naar hem toe lopen, zijn halsband vastpakken en hem aan de lijn doen.

Terugroepen is meestal de beste optie. Het werkt omdat honden het heerlijk vinden om achter dingen aan te rennen.

Als je gaat proberen weg te rennen, moet je veel lawaai maken om de aandacht van de hond te trekken.

Gebruik NIET uw terugroep-keus, maar u kunt janken, schreeuwen, in uw handen klappen, of op een andere manier lawaai maken.

Zodra de hond een blik in jouw richting werpt, ren je weg. Niet wandelen, niet aarzelen, gewoon rennen. En blijf doorgaan.

Blijf rennen!

De meeste honden zullen even wachten en naar je kijken, niet helemaal gelovend dat je weggaat, vooral als je in het verleden achter hen aan hebt geslenterd. Daarom moet je doorgaan.

De hond moet geloven dat je het gebied verlaat!

Wanneer zijn eigenaar niet stopt na de eerste twintig meter, zal negentig procent van de honden achter hem aan rennen.

Als uw hond bij de tien procent hoort die dat niet doet, of als u fysiek niet in staat bent om te rennen, moet u hem gewoon gaan halen. Zelfs als dat betekent dat je honderd meter of meer moet lopen.

Zorg dat je je problemen niet vergroot.

Laat je niet verleiden om de hond uit te schelden als je bij hem komt, dan eindig je gewoon met een hond die moeilijk te vangen is. En dat is een probleem dat je echt niet nodig hebt.

Dus geef hem geen aanwijzingen meer. Of vertel hem hoe stout hij is geweest, en hoe hij je dag heeft verpest…

Pak de hond gewoon vast, gebruik voedsel om zijn aandacht te krijgen als dat nodig is. En doe hem aan de lijn.

Crisismanagement is geen goede manier om een hond te trainen, dus nu moet je ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. De volgende stap is uitzoeken wat je fout deed.

Beoordelen waar je fout ging

Als je verrast werd door mensen of honden die je trainingsgebied binnenkwamen, hoe frustrerend dit ook is, moet je erkennen dat dit jouw schuld is.

Er zijn maar weinig plaatsen waar je volledige privacy kunt garanderen, en tenzij je een volledig privé stuk grond bezit of huurt, is de kans groot dat je op een gegeven moment wordt gestoord.

Het plannen van je volgende sessie

Je moet realistisch zijn en plannen maken voor het onverwachte.

Dit betekent afleiding verwachten – en weten wat je gaat doen, om te voorkomen dat ze je training verstoren.

Afleidingen vermijden

Hetzelfde geldt voor wilde dieren. Parken zijn niet alleen populair bij joggers en hondenuitlaters, ze hebben meestal ook hun aandeel eekhoorns en vogels.

Het platteland zit vol wilde dieren. Konijnen, en herten zijn erg aantrekkelijk voor honden, en de meeste honden zullen ze achtervolgen als ze bewegen.

Als u een trainingssessie opzet met een hond die graag jaagt of jaagt, moet u voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de hond toegang krijgt tot de jachtmogelijkheden.

De meeste wilde dieren zullen zich verwijderen uit een gebied waar een persoon heeft rondgelopen, dus het stampen in een gebied voordat u binnenkomt om de hond te trainen, kan voldoende zijn.

Als je geen afleidingsvrije zone kan garanderen, kun je moet een jonge ongetrainde hond aan een lange lijn hebben.

Laten we al deze informatie samenvoegen.

Hoe een ongehoorzame hond te trainen: Met behulp van de 5 P’s

De sleutel tot succesvolle hondentraining zijn de vijf P’s – plannen, voorkomen, prijzen, bewijzen en geduld. Kies een commando waarop u wilt dat uw hond reageert en volg een goede trainingsgids. Begin desnoods bij het begin.

Gebruik deze 5 P’s om je op het juiste spoor te houden

Planning

Vergeet niet je training vooraf te plannen. Er is een oud gezegde: als je niet plant, plan je om te falen. En dat geldt evenzeer voor hondentraining als voor vele andere activiteiten.

Schrijf op wat je tijdens een training wilt bereiken.

Bedenk hoe u gaat voorkomen dat de hond toegang krijgt tot een andere beloning dan de beloningen die u hem bewust geeft. Dit is het belangrijkste deel van uw training.

Bepaal wat u wilt bereiken, en verdeel het in kleine stappen, zodat uw hond een winnaar kan zijn.

Denk goed na over wat u van uw hond vraagt, en over de mogelijkheid dat afleidingen uw trainingsplannen onderbreken.

Preventie

Voorkom dat uw hond zichzelf beloont. Maak het zo dat als uw training niet helemaal volgens plan verloopt, uw hond GEEN beloning krijgt.

U kunt de mogelijkheden van de hond om zichzelf te belonen beperken door uw trainingsplaatsen zorgvuldig te kiezen en waar nodig een lange lijn te gebruiken.

Prijzen

Het belangrijkste van alles – motiveer je puppy!

Puppy’s hebben prijzen nodig. Oudere honden ook. Winnaars verwachten prijzen. Dat is alleen maar eerlijk. Je wilt niet bedelen en omkopen, dus moet je leren hoe je beloningen effectief gebruikt bij het trainen van honden.

Het is heel gemakkelijk voor de puberende hond om zijn baas te zien als niets anders dan een verwennerij buitenshuis, want de enige keer dat hij in zijn buurt komt, of zich met hem bezighoudt, is wanneer de wandeling ten einde loopt. Dit is een straf voor een hond.

Vergeet niet om uw hond te blijven belonen.

Proofing

Vergeet niet uw hond te trainen om in verschillende situaties op u te reageren. Begin met de gemakkelijkste situatie en de gemakkelijkste taak.

En werk je weg omhoog

Wat jouw hond moeilijk vindt, is misschien niet wat een andere hond moeilijk vindt. Elke hond is anders.

Geduld

Training kost tijd, dus wees geduldig. Uw hond komt er wel als u ernaar streeft situaties te voorkomen waarin hij baat kan hebben bij ongehoorzaamheid.

Neem de moeite om uw hond in te stellen om te winnen en u zult niet teleurgesteld zijn in het resultaat.

Samenvatting

Honden worden ongehoorzaam naarmate ze zelfstandiger worden, omdat onze toenemende verwachtingen van hen vaak gepaard gaan met een gebrek aan effectieve motivatie voor het gedrag dat we willen zien.

En omdat we er tegelijkertijd vaak niet in slagen onze honden effectief door de cruciale fase te loodsen waarin hij leert zijn getrainde reacties op uw commando’s uit te voeren, in tal van verschillende situaties.

Effectief omgaan met mislukte gehoorzaamheid vereist niet alleen dat we de situatie beheersen om de veiligheid van onze hond te waarborgen en de schade aan onze training te beperken, maar ook dat we uitzoeken waar we fout zijn gegaan en plannen maken om het de volgende keer goed te doen.

Dat is niet al te moeilijk, als je je wapent met wat basistrainingsinformatie, en je inzet voor regelmatige korte trainingssessies en oefent met je hond tot hij vloeiend is in allerlei verschillende situaties.

U zult een paar fouten maken, maar dat is niet erg. Raap jezelf op, stap terug naar een punt waar je succes had en ga weer op weg! Je komt er wel! En voor meer informatie over elk aspect van het trainen van je hond kijk op: Hondentraining, Gehoorzaamheid, Goede Manieren En Plezier!

Gerelateerde artikelen

Meer informatie over puppies

Happy-Puppy-jacket-image1-195x300Voor een complete gids voor het opvoeden van een gezonde en gelukkige puppy mag je The Happy Puppy Handbook niet missen.

Het Happy Puppy Handboek behandelt elk aspect van het leven met een kleine pup.

Het boek helpt u uw huis voor te bereiden op de nieuwe aanwinst, en uw puppy een goede start te geven met zindelijkheidstraining, socialisatie en vroege gehoorzaamheid.

The Happy Puppy Handbook is wereldwijd verkrijgbaar.