De Labrador Retriever Hondenras Informatie

Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een populaire jachthond en metgezel.

Deze honden wegen over het algemeen tussen de 50 en 80 pond, en komen in drie standaardkleuren – zwart, geel en chocolade.

Ze zijn intelligent, coöperatief en vriendelijk, en staan bekend als geweldige huisdieren.

Laten we dus de voor- en nadelen van de Labrador Retriever eens nader bekijken.

Wat staat er in deze gids

Labrador Retriever FAQ’s

Bekijk de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Labrador Retriever.

Als u probeert te beslissen of u een Labrador Retriever puppy in uw huis wilt verwelkomen, dan geven wij u het advies dat u nodig hebt om de juiste beslissing voor u en uw gezin te nemen.

Ras in een oogopslag

  • Populariteit: 1 van de 193 rassen op AKC
  • Doel: Sportief
  • Gewicht: 50 – 80 pond
  • Temperament: Vriendelijk, energiek, zelfverzekerd

Dit is wat we in dit artikel zullen behandelen.

Labrador Retriever Ras Beoordeling: Inhoud

Om de moderne Labrador te begrijpen, moeten we even kijken naar zijn geschiedenis en vroegere rol in de maatschappij.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Net als onze andere meest populaire rassen, behoort de Labrador Retriever tot de groep honden die bekend staan als “jachthonden”. In verwijzing naar hun oorspronkelijke rol als jachtgezelschap voor hun menselijke eigenaren.

Labradors worden al een eeuw lang selectief gefokt als jachtkameraad. Hun rol is om geschoten wild op te halen en terug te brengen naar hun handler in een geschikte staat om te eten.

Labrador Retriever

Dit is een taak die niet alleen natuurlijke apporteerinstincten en een zachte bek vereist, maar ook intelligentie en samenwerking.

Het ras werd in Engeland opgericht door enkele enthousiaste aristocratische families in het begin van de jaren 1900.

Zij gebruikten St John’s waterhonden, geïmporteerd uit de USA als basis voor het ras.

Leuke feiten over Labrador Retrievers

De Labrador Retriever is niet alleen onze favoriete huishond, het is ook de hond die wereldwijd de voorkeur geniet in de dienstverlenende sector.

Geleidehonden, militaire honden, therapiehonden, snuffelhonden, zoek- en reddingshonden, Labradors domineren op al deze gebieden.

Een van de populairste films met een Labrador is Marley & Me. En zelfs Brian uit Family Guy is een Labrador!

Dit ras is zelfs eigendom geweest van enkele zeer bekende mensen. Deze omvatten: Bill Clinton en Prins William!

Labrador Retriever Verschijning

Labradors hebben de algemene omtrek van hun voorgangers behouden, hoewel ze slappe oren hebben, een korte vacht en een brede otterachtige staart.

Een fysiek robuuste hond die varieert van vijftig tot tachtig pond in gewicht, de Labrador is geen kleine hond en kan behoorlijk wat ruimte innemen.

Vooral als ze gelukkig zijn, waarbij hun lichaam mee kan bewegen met hun staart in wat bekend staat als een ‘full body wag’!

Vachtkleuren

Ze komen traditioneel voor in drie kleuren, chocolade, zwart of geel, hoewel daarbinnen een reeks schakeringen bestaat. De meest opvallende vossenrode en witte tinten, door de Kennel Club omschreven als geel.

Er is geen significant verschil in type tussen de kleuren, maar zwarte Labradors hebben de neiging de voorkeur te krijgen van de werkhondengemeenschap, terwijl Chocolate Labs en Yellow Labs een sterkere aanhang hebben in show- en huishondenkringen.

Zilveren Labs

De laatste jaren is er een nieuwe kleur verschenen in de genenpoel van de Labrador Retriever die een bittere controverse heeft veroorzaakt.

De kleur is de zilveren Lab, die veel Labrador liefhebbers zien als een gruwel, terwijl anderen het zien als een heerlijke toevoeging aan de Labrador Retriever familie. U kunt meer over deze controverse te weten komen op The Labrador Site

Werken vs Show

Net als sommige van onze andere jachthondenrassen is de Labrador Retriever echter verdeeld geraakt in twee heel verschillende hondenrassen.

In Engeland noemen we deze werk- en showhonden. In de VS worden ze waarschijnlijk field en bench genoemd, of Amerikaans en Engels (geboren uit de misvatting dat we in het VK niet dezelfde rasindeling hebben).

De twee stammen van Labrador zijn in de laatste twee of drie decennia helaas steeds verder uit elkaar gegroeid, en het is nu vele jaren geleden dat we een echte dubbele kampioen Labrador hadden (een kampioen in het veld en in de showring).

0001-72260553Welkom bij uw complete gids voor de Labrador Retriever.

Werkend Lab Uiterlijk

Er zijn enkele kleine veranderingen in het skelet van de moderne Labrador Retriever.

Hij is minder zwaar gebouwd dan zijn neven in de showring.

Zijn skelet is lichter en smaller, in wezen is hij gebouwd voor snelheid.

Dit komt grotendeels omdat snelle en stijlvolle honden de voorkeur genieten in Field Trials – wedstrijden die status verlenen aan succesvolle honden en hen meer kans geven geselecteerd te worden voor de fok.

Helaas hebben veel labrador’s van het werkras de karakteristieke Otterstaart van de Labrador verloren en sommige hebben een dunnere vacht dan labs uit de jaren 1900.

Show Lab Uiterlijk

Vergelijkingen met foto’s van show winnende Labrador Retrievers van vijftig jaar geleden, laten zien dat moderne show labs zwaarder gebouwd zijn dan hun voorouders.

Dit is vooral merkbaar in het hoofd en de borststreek, en in veel gevallen zijn ze wat korter in de benen dan vroeger.

Waarom dit is gebeurd is niet duidelijk. Wat we wel weten is dat met dit verschil in uiterlijk, ook een verschil in persoonlijkheid en temperament tussen de twee rassen is gekomen.

Labrador Retriever Temperament

Een typisch Labrador temperament zal verschillen tussen werk- en showhonden.

In de afgelopen honderd jaar zijn de mentale en fysieke capaciteiten van onze Labradors verbeterd en verfijnd door selectief fokken en we hebben nu een ras met enkele uiterst nuttige capaciteiten en een zeer gewenst temperament.

Maar dit is uiteengevallen in twee kampen, de showfok en de werkfok.

Werk Lab Temperament

De werkhond is vaak gevoeliger en ernstiger. Hij kan ook minder speels zijn, en deze eigenschappen maken het hem gemakkelijker om zich te concentreren op zijn training en op zijn geleider.

Een groot deel van het werk van een Labrador Retriever is een ingewikkeld stukje teamwork tussen de hond en zijn geleider. De geleider weet of heeft ongeveer te horen gekregen waar de vogel of het dier zich bevindt, maar kan er zelf niet bij.

De hond daarentegen kan de vogel bereiken, maar heeft geen idee waar hij zich ongeveer bevindt.

Wat betekent dit?

In plaats van de hond willekeurig om zich heen te laten jagen, moet de geleider in staat zijn de hond ver van hem af te sturen en hem op afstand aanwijzingen te geven.

Het is de complexe training die nodig is om dit doel te bereiken, die zowel een intelligente als een meewerkende hond vereist.

En natuurlijk is zo’n hond bij uitstek geschikt om ook voor allerlei andere taken getraind te worden.
Deze intelligentie en coöperatieve aard liggen aan de basis van het succes en de populariteit van de Labrador Retriever. Het is in aanzienlijke mate aanwezig in al onze jachthondenrassen, en ligt ten grondslag aan de overweldigende populariteit van deze groep.

Show Lab Temperament

Show Labrador Retrievers behouden veel van de eigenschappen van de werklijnen, meegebracht van hun routes als jachthonden. Maar ze hebben ook enkele verschillen in hun persoonlijkheid ontwikkeld.

De show gefokte Labrador kan meer uitgaand en onvoorwaardelijk vriendelijk zijn.

Of u dit een goede zaak vindt of niet, hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeur.

Hun uitgaande aard kan een beetje lastig te beheersen zijn als ze springerige tieners zijn, en showgefokte honden kunnen er langer over doen om volwassen te worden dan hun werkneven.

Hoe zit het met volwassen Labrador Retrievers?

Ze blijven ook zeer speels tot op volwassen leeftijd, wanneer de werkhonden vaak verstandiger zijn geworden in hun opvattingen.

Een showgefokte hond kan ook de snelheid, drive en krachtige apporteerinstincten missen die in overvloed voorkomen bij zijn werkneven.

Zijn Labrador Retrievers Vriendelijk?

Ze gaan over het algemeen goed om met andere honden, en hoewel ze enige prooidrift hebben, hebben ze niet de neiging om overmatig opgewonden te raken door andere huisdieren.

Veel Labradors maken gelukkig goede vrienden met de gezinskat, en geven gewoon een geïnteresseerde snuffel aan het konijn in het hok buiten.

Het zijn vriendelijke honden met mensen, en vaak dol op kinderen.

Maar wees voorzichtig

De keerzijde hiervan heeft echter te maken met hun opwinding en grootte. Een Labrador zal eerder een kind verwonden door het omver te stoten of het van streek maken door het genadeloos te likken dan dat hij zich agressief tegen het kind zal gedragen, maar dit gedrag kan nog steeds ongewenst zijn voor het kind in kwestie!

0001-72262694

U moet oudere kinderen erop wijzen wanneer uw puppy ruimte nodig heeft, en zorgvuldig toezicht houden op interacties met jongere kinderen.

Ervoor zorgen dat ze allebei de ruimte hebben om te ontsnappen als ze rust nodig hebben, en dat ze elkaar niet per ongeluk pijn doen!

Het trainen van uw Labrador Retriever

Om gelukkig te kunnen leven met een Labrador Retriever, zult u enige tijd moeten investeren in de training van uw pup.
Huismanieren zoals niet opspringen, en de basiscommando’s zoals zitten en komen als je geroepen wordt, zullen je leven veel gemakkelijker maken.

U zult er ook baat bij hebben om uw Labrador van pup af aan de hiel te leren met behulp van de clickerhak techniek, want een volwassen Lab kan heel hard aan de lijn trekken als hij ongetraind is.

Misschien vindt u het ook leuk om samen een band op te bouwen door geavanceerde training met uw hond.

Labs zijn een geweldige keuze!

Labradors, vooral die uit werklijnen, zijn geweldige honden voor mensen die geïnteresseerd zijn in training. Hun vermogen om samen te werken met mensen is goed ontwikkeld, als gevolg van de afstandscontrole die nodig is voor het jachthondenwerk waarvoor ze werden gefokt.

Overal waar teamwerk en controle op afstand van een hond wordt verlangd, vinden we meestal een overvloed aan intelligentie en bereidheid tot samenwerking met een menselijke partner.

Door hiervan gebruik te maken krijgt u niet alleen een beter opgevoede hond, het is een leuke activiteit en een die de band tussen u zal versterken.

Socialisatie

Labrador Retrievers zijn notoir vriendelijke honden, maar dit betekent niet dat het ras zonder uitzonderingen op de regel is. Als u een puppy in huis neemt, is het nemen van verantwoordelijkheid om hem te helpen zich vertrouwd te voelen een belangrijk deel van uw rol als hun eigenaar.

Hoewel de urgentie om ze vertrouwd te maken met verschillende mensen om potentiële agressieproblemen te voorkomen niet zo groot is als bij sommige bewakingsrassen, is het toch een goed idee om ze te helpen zich gelukkig te voelen rond een verscheidenheid aan verschillende soorten mensen.

Je wilt ook dat ze zich op hun gemak voelen in veel verschillende situaties, bijvoorbeeld in het park, de tuin van het café of wandelend naar de plaatselijke winkels.

Hoe zit het met vaccinaties?

U kunt uw pup meenemen om mensen te ontmoeten voordat zijn vaccinaties zijn gegeven, zolang u hem niet op de grond zet of hem vreemde honden met een onbekend vaccinatieverleden laat begroeten.

Hem meenemen in de bus of naar dierenwinkels is een geweldige manier om hem te laten wennen aan het idee van nieuwe plaatsen.

Zodra uw dierenarts hem toestemming heeft gegeven om te gaan wandelen, kunt u uw inspanningen voor de komende weken opvoeren. Vergeet niet dat de socialisatieperiode na ongeveer 14 weken sterk sluit, dus ga zoveel mogelijk plaatsen en mensen bezoeken.

Uw Labrador Retriever trainen

Labradors zijn grote honden, met veel energie. U zult merken dat ze zich thuis beter kunnen ontspannen als u ze een paar flinke wandelingen van een half uur per dag geeft als ze eenmaal volgroeid zijn.

Beweging hoeft echter niet in de vorm van een formele wandeling te zijn. U zult merken dat uw Labrador Retriever misschien zelfs liever apporteert in de tuin dan er op uit te trekken.

Als geboren en getogen retrievers zullen de meeste Labs met plezier heen en weer racen voor een bal om zichzelf uit te putten.

Labrador Retriever Gezondheid en Verzorging

Omdat Labradors zo lang (en tot op zekere hoogte nog steeds) gefokt zijn voor een praktische en veeleisende werkkring, hebben ze niet al te veel last van grote gezondheidsproblemen door overdrijvingen in de bouw.

De bevleesdheid van een hond is de manier waarop hij eruit ziet door zijn onderliggende structuren.

En de Labrador Retriever is over het algemeen een fysiek goed uitgebalanceerde hond. Zoals alle honden met flaporen heeft hij echter meer last van oorproblemen dan zijn neven met stekels.

Dikke Labrador Retrievers

Obesitas wordt een wijdverbreid probleem in dit ras. Het komt helaas steeds vaker voor dat Labradors ernstig overgewicht hebben.

Het is geen probleem dat zich beperkt tot Labradors. Maar omdat Labrador Retrievers over het algemeen zeer gulzige honden zijn, zijn ze er gevoelig voor, en het is van vitaal belang dat ze niet gevoerd worden op basis van eetlust maar op basis van hun uiterlijk.

Erfelijke ziekten

Er zijn een aantal erfelijke ziekten waarvoor Labrador Retrievers vatbaar zijn, en waarvoor gezondheidstests beschikbaar zijn.

De meest bekende erfelijke ziekten waaraan Labs lijden, hebben te maken met misvorming van hun gewrichten. Heup- en elleboogdysplasie. Beide hebben een hoger risico bij Labradors dan bij andere rassen.

Ontdek of een Labrador Retriever de hond voor u is in deze gids voor het Labrador ras.

Gelukkig kunnen fokkers röntgenfoto’s laten maken van potentiële puppyouders, om de kwaliteit van deze gewrichten te beoordelen. Ze worden gescoord op een schaal, en dit geeft u een idee van de kans dat uw pup heup- of elleboogproblemen krijgt.

Hoe dichter bij nul de heupscore van een hond ligt, hoe beter, en u wilt het liefst dat die gelijk is. Dus een score van 7 in totaal is beter dan gemiddeld, maar als die bestaat uit 3:4 is dat beter dan 0:7, wat suggereert dat de ene kant perfect is en de andere veel slechter.

Oogproblemen

Labrador Retrievers hebben ook last van oogproblemen. Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is de meest voorkomende, maar CNM en EIC komen ook voor.

De ouders van uw pup moeten duidelijke oogtesten hebben en een certificaat waaruit blijkt dat ze vrij zijn van deze problemen. Over het algemeen is dit echter een robuust en tamelijk gezond hondenras.

Labrador Retriever Levensduur

Labradors hebben over het algemeen een levensduur van tien tot twaalf jaar. Hoewel ik er een paar heb gekend die een paar jaar langer leefden, is deze helaas relatief korte periode de norm.

Aan de andere kant, als ze gezond blijven tot op hoge leeftijd, is er geen reden waarom uw puppy niet actief en gezond zou blijven tijdens zijn pensioenjaren. Liefdevol, trouw en leuk tot het einde.

Zijn Labrador Retrievers goede gezinsdieren?

Elke Labrador kan een goed huisdier zijn in het juiste huis. Maar ze zijn niet voor iedereen geschikt.

Ze zijn vrij groot, verharen veel en kunnen stinken. Ze zijn vaak springerig, en hebben de neiging om als pup en puber veel te knagen.

Als je echter de tijd hebt om je in te zetten voor training en het vermogen om je opgroeiende pup te scheiden van kwetsbare familieleden en breekbare ornamenten, zijn er ontzettend veel dingen die Labrador Retrievers tot goede huisdieren maken.

Wat als ik voltijds werk?

Als u een fulltime baan hebt, zult u lang moeten nadenken over de logistiek van het verwelkomen van een Labrador pup in uw huis.

Puppies vragen veel aandacht, vooral in de eerste weken. U zult in deze periode vrij moeten nemen of thuis moeten werken.

Als u ervoor kiest om thuis te werken, of als u het geluk hebt om uw pup mee te nemen naar uw werk, zult u merken dat ze in deze periode een behoorlijke afleiding vormen, omdat ze regelmatig naar buiten moeten om naar het toilet te gaan, om te voorkomen dat ze hun blaas op uw vloer legen en slechte gewoonten krijgen.

Scheidingsangst

Naarmate ze groeien, zal uw Lab beter in staat zijn om zijn blaas op te houden, maar het kan nog steeds moeilijk zijn om fulltime te werken. Labrador Retrievers zijn sociale wezens, en kunnen last hebben van verlatingsangst als ze voor langere tijd worden achtergelaten.

Dit kan leiden tot destructief gedrag in huis als u weg bent, of een hoop lawaai voor uw buren om naar te luisteren.

Andere opties

Een optie voor Labrador Retriever eigenaren die fulltime werken is om een hondenuitlaatservice te nemen die hen een paar keer per dag komt ophalen, of als ze last hebben van verlatingsangst om te kijken naar opties voor fulltime hondenopvang bij een hondencrèche terwijl ze aan het werk zijn.

U weet misschien pas of dit iets is wat uw hond nodig heeft als hij ouder is, maar de beste manier om u erop voor te bereiden is om de perioden dat hij alleen is langzaam op te bouwen, voor veel leuke speeltjes te zorgen en ervoor te zorgen dat hij nooit zo lang wordt achtergelaten dat hij van streek raakt.

Het redden van een Labrador Retriever

Ook al zijn het populaire honden, Labs kunnen nog steeds in reddingscentra terechtkomen.

0001-72262249

Kies een Labrador Retriever uit een reddingscentrum om een van deze honden een tweede kans te geven op een liefdevolle familie en thuis.

Klik hier om naar onze lijst met reddingscentra te gaan!

Het vinden van een Labrador Retriever Puppy

Labradors zijn zeker zeer populaire honden. Als we alleen al kijken naar het aantal registraties van rashonden in het VK en de VS, zien we dat er elk jaar duizenden geboren en verkocht worden aan nieuwe huizen.

Maar het blijft echt belangrijk om ervoor te zorgen dat je naar een gerenommeerde fokker gaat.

Gerenommeerde fokkers kunnen een bewijs van gezondheidstests voorleggen, en laten je beide ouders ontmoeten.

Stel veel vragen, en verwacht dat de fokker dat ook bij u doet.

Het belangrijkste is dat u vermijdt een puppy te kopen van een puppymolen of dierenwinkel. Deze honden worden vaak mishandeld en gefokt zonder zorg voor hun gezondheid, alleen om winst te maken.

Labrador Puppy Prijs

Een Labrador Retriever puppy kopen kost u tussen de £400 – £1,000, afhankelijk van waar in het land u zich bevindt, welke gezondheidstesten de fokker heeft uitgevoerd en of de pup als stamboom is geregistreerd bij de Kennel Club.

Laat u niet verleiden om gewoon voor de goedkoopste Labrador Retriever pup te gaan, bedenk dat uw hond minstens de komende tien jaar bij u moet zijn.

Geef voorrang aan fokkers die toegewijd lijken aan het welzijn van hun honden, die duidelijke gezondheidstests hebben voor elke relevante ziekte en laten zien dat ze gedurende het hele leven van uw pup voor u klaar staan als u vragen heeft.

Vergeet ook niet dat de kosten van een hond niet in de eerste plaats de prijs is die u voor hen betaalt. Elk jaar zult u aanzienlijk meer dan de oorspronkelijke verkoopkosten kwijt zijn aan voeding, verzekering, ontworming, vlooienbehandeling en algemene kosten van speelgoed, beddengoed en meer!

Het opvoeden van een Labrador Retriever Puppy

Labrador Retrievers zijn springerig, vooral als ze pups zijn. Ze zijn ook vrij groot. Als je met een zwak of zeer jong iemand samenwoont, is het onvermijdelijk dat ze worden omgestoten of geraakt door een kwispelende staart.

Als je voltijds werkt, moet je rekening houden met dagopvang, en als je kinderen hebt, met manieren om ze gescheiden te houden als je niet op ze kunt letten.

Als u er echter van overtuigd bent dat u in staat bent uw hond te trainen en hem de zorg en beweging te geven die hij nodig heeft, zult u beloond worden met de trouwste, liefste en leukste metgezel die u zich kunt wensen.

We hebben een aantal geweldige gidsen die u kunnen helpen met alle aspecten van puppyverzorging op onze puppy pagina.

Populaire Labrador Retriever Rassenmixen

De beminnelijke persoonlijkheid van de Lab heeft hem tot een populaire keuze voor gemengde rassen gemaakt.

We hebben een aantal geweldige gidsen voor tal van lieve Lab mixen.

Bekijk er hieronder een paar.

De Labrador Retriever vergelijken met andere rassen

Als je nog steeds niet zeker bent over de Labrador Retriever, hebben we hem ook direct vergeleken met andere honden.

Deze gidsen zullen u helpen beslissen of hij echt de juiste fit is voor uw gezin!

Vergelijkbare rassen

U wordt misschien afgeschrikt om voor dit ras te kiezen vanwege het feit dat ze vanwege hun populariteit als heel gewoon worden beschouwd.

Sommige mensen laten zich afhouden van het ras Labrador Retriever omdat ze iets anders willen.

Dit is echter een tweezijdige munt.

De redenen dat deze hond zo ‘alledaags’ is, is omdat hij ook zo bijzonder is. Ongewone rassen zijn vaak ongewoon met een reden. Omdat ze niet zo geschikt zijn voor zo’n groot aantal huishoudens.

Vergelijkbare rasgidsen

Maar onze gidsen kunnen u helpen beslissen of ze geschikt zijn voor u. Bekijk hieronder enkele vergelijkbare rassen.

Voor- en nadelen van het nemen van een Labrador Retriever

Laten we de voor- en nadelen van een Lab samenvatten.

0001-72271717

Cons

Labs worden grote honden die nogal wat ruimte nodig hebben.

Ze redden het niet goed in hun eentje en hebben gezinnen nodig die veel tijd met hen kunnen doorbrengen.

Bovendien hebben ze veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Ook zullen ze verharen, dus hebben ze regelmatig verzorging en onderhoud nodig!

Voors

Labs zijn supervriendelijke honden als ze goed gesocialiseerd zijn.

Ze gaan goed om met andere dieren, honden en mensen.

Bovendien lijden ze niet aan aandoeningen die het gevolg zijn van gericht fokken.

Labrador Retriever Producten en Toebehoren

Er zijn veel dingen die je nodig hebt om je voor te bereiden op de komst van een Lab puppy.

Gelukkig hebben we een aantal geweldige gidsen om je te helpen. Bekijk ze hier:

Labrador Retriever Rasverenigingen

Hier zijn enkele Labrador Retriever reddingscentra die je zeker wilt bezoeken.

USA

UK

Canada

Australië

Als u andere geweldige Lab reddingen bij u in de buurt kent, voeg ze dan toe in de commentaren om anderen te helpen!

En vertel ons zeker over je ervaringen met de vriendelijke Lab!

Referenties en bronnen

  • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
  • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
  • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
  • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
  • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
  • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.