De Doberman Pinscher: Een compleet rasoverzicht

Doberman Ras Voorbeeld

De Doberman Pinscher is een zeer intelligent werkras met een rijke geschiedenis die een aantoonbaar ongeëvenaarde loyaliteit aan hun eigenaren bezitten. Als gevolg daarvan is de populariteit van de Doberman in de afgelopen decennia toegenomen en heeft het ras een gepassioneerde aanhang van toegewijde eigenaren over de hele wereld. Fysiek zijn deze honden in staat tot een aantal indrukwekkende prestaties en ze hebben zelfs bijgedragen aan het succes van de geallieerden tijdens beide wereldoorlogen. De Doberman Pinscher is zeker een zeer capabele hond die al vele generaties lang een geweldige aanwinst is voor gezinnen over de hele wereld.

Doberman Pinscher: In vogelvlucht

 • Hoogte: Mannetjes: 66 – 71 cm, vrouwtjes: 61 – 66 cm.
 • Gewicht: Mannetjes: 75 – 100 pond (34 – 45 kg), Vrouwtjes: 60 – 90 pond (27 – 41 kg)
 • Levensduur: 10 – 13 jaar
 • Standaard kleuren: Zwart & Roest, Rood & Roest, Blauw & Roest, en Fawn & Roest.
 • Niet-standaard kleuren: Wit, melanistisch zwart, melanistisch rood, melanistisch blauw en melanistisch beige.
 • Rassen: Amerikaanse Doberman Pinscher, Europese Dobermann
 • Herkomst: Duitsland (jaren 1890)
 • Temperament eigenschappen: Alert, Loyaal, Onverschrokken, Intelligent, Gehoorzaam
 • Gezondheidsproblemen: Gastric dilatation and volvulus syndrome (GDV of Bloat), heupdysplasie, gedilateerde cardiomyopathie (DCM), chronische actieve hepatitis (CAH), ziekte van von Willebrand (vWD), cervicale vertebrale instabiliteit (Wobbler Syndroom), progressieve retinale atrofie (PRA), hypothyreoïdie, osteosarcoom (botkanker).

Geschiedenis

De Dobermann (1909)

De Doberman Pinscher is ontstaan in de jaren 1890 door selectief fokken door Karl Friedrich Louis Dobermann, die belastinginner, nachtwaker en de plaatselijke hondenvanger was in Apolda, Duitsland. Keizerlijk Duitsland was in die tijd een ruige plaats en als belastingontvanger, was Louis zeker een doelwit tijdens zijn rondes om belastinggeld van de burgers te verzamelen. Zijn andere baan in die tijd was niet veel makkelijker, een nachtwaker moest ’s nachts door de stad lopen, op zoek naar misdadigers die niets van plan waren. Als de plaatselijke hondenvanger had Louis echter toegang tot een groot aantal verschillende hondenrassen.

Louis begon selectief te fokken om een ideale persoonlijke beschermhond te produceren die hem kon vergezellen op zijn rondes door de stad om belastingen te innen en zijn taken als lokale nachtwaker uit te voeren. Hij wilde een hond creëren met de juiste combinatie van intelligentie, snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, felheid en onwankelbare loyaliteit.

Na de dood van Louis Dobermann in 1894, werd het ras dat hij pionierde de “Doberman Pinscher” genoemd in zijn eer. Later werd een andere inwoner van Apolda, Duitsland genaamd Otto Göller, cruciaal in de verdere ontwikkeling en verfijning van het ras. Hij werd bekend als een belangrijke promotor van het ras na de dood van Louis en was verantwoordelijk voor het opstellen van de officiële fokregels voor het ras en het oprichten van de “Nationale Dobermann Pinscher Club” in Apolda in 1899 samen met Oskar Vorwerk, wat de eerste Dobermann rasvereniging was. Otto Göller werkte samen met Oskar Vorwerk met verschillende andere fokkers van de Dobermann aan een officiële rasstandaard. Tegen 1900 werd de rasstandaard aangenomen door de Duitse Nationale Kennel Club en werden Dobermann rasclubs opgericht in vele andere Duitse steden, waaronder Berlijn, Mannheim, Frankfort, Hannover en Hamburg.

Een standbeeld gewijd aan het Dobermann ras staat in Apolda, Duitsland – de stad waar Karl Friedrich Louis Dobermann woonde.

Al snel werden veel Doberman Pinschers geëxporteerd en vonden hun weg naar andere landen over de hele wereld. Het ras werd al snel wereldwijd erkend om zijn zeer gewenste kwaliteiten en er was geen weg terug – de Dobermann was een blijvertje.

In 1944 dienden Doberman Pinschers in de Tweede Wereldoorlog samen met het Amerikaanse Korps Mariniers tijdens de strijd om Guam. Deze geweldige honden werden gerekruteerd met de hulp van de Doberman Pinscher Club of America (DPCA) en werden getraind in het War Dog Training Center in Camp Knox in North Carolina.

Deze honden kregen de bijnaam “Devil Dogs” en vochten onverschrokken. Tijdens het conflict gaven 25 van deze honden hun leven en redden daarbij talloze militairen. Ze voerden meer dan 550 patrouilles uit en elke hond had een specifieke training om hun rol als boodschapperhond, schildwachthond of verkenner uit te voeren. Een monument staat momenteel in Guam ter ere van de 25 Dobermans die hun leven gaven bij de bevrijding van Guam.

In 1948, schrapte Duitsland het woord “Pinscher” uit de naam omdat men vond dat het label niet gepast was omdat de hond niet representatief is voor een pinscher (of terriër). Andere landen volgden dit voorbeeld en momenteel verwijzen alleen de Verenigde Staten en Canada naar het ras als de Doberman Pinscher, terwijl de rest van de wereld naar het ras verwijst als gewoon “Dobermann”. Dobermann wordt ook gespeld met een tweede “n” aan het eind, omdat de bedenker van het ras, Louis Dobermann, zijn achternaam zo spelde. Voor meer over Doberman terminologie, zie mijn artikel over het verschil tussen Doberman en Doberman Pinscher hier.

Je kunt meer lezen over de vroege geschiedenis van de Doberman Pinscher op deze DPCA Masterminds pagina.

Genetische oorsprong

De genetische samenstelling van de Doberman Pinscher is niet helemaal duidelijk. Louis Doberman hield niet precies bij welke hondenrassen hij gebruikte bij het creëren van de Doberman. Echter, zelfs nadat Louis Doberman de eerste Doberman Pinschers had geproduceerd, vond verdere verfijning van het ras plaats, vooral rond 1900 toen de gedocumenteerde kruising van de bloedlijn met die van de Greyhound en Manchester Terrier plaatsvond.

Tegenwoordig geloven deskundigen dat de volgende rassen deel uitmaken van de genetische samenstelling van de hedendaagse Doberman Pinscher:

 • Duitse herder
 • Rottweiler
 • Blauwe Duitse Dog
 • Duitse pinscher
 • Greyhound
 • Weimaraner
 • Beauceron
 • Black and tan terriër (uitgestorven)
 • Manchester Terrier
 • Kortharige herder

Om in zo’n korte tijd het Doberman-ras te creëren, geloven velen dat Louis Dobermann zijn honden vrijwel zeker met nauwe verwanten van elkaar heeft moeten fokken.

Deskundigen hebben deze lijst van rassen die waarschijnlijk werden gebruikt bij de creatie van de Doberman Pinscher opgesteld op basis van historische gegevens van honden die veel voorkwamen in Apolda, Duitsland ten tijde van de creatie van de Doberman, de genetische samenstelling van de hedendaagse Doberman, en met behulp van de (soms spaarzame) gegevens die werden bijgehouden in de eerste jaren van de creatie van het ras.

Momenteel zijn er twee variaties van het ras. De Europese Dobermann en de Amerikaanse Doberman Pinscher. Het ras heeft zich in deze twee varianten gesplitst, waarschijnlijk als gevolg van veel verschillende factoren. De meeste deskundigen noemen de strenge fokregistratie-eisen en goedkeuringsprocessen in Europa en de nadruk op showhonden in de Verenigde Staten voor deze splitsing in het ras. Hoewel dit artikel zich richt op de Amerikaanse Doberman Pinscher, is het belangrijk om de verschillen tussen de twee varianten te vermelden, vooral bij het bespreken van hun genetische opmaak.

De Europese Dobermann

De Europese Dobermann is genetisch veel nauwer verwant aan de oorspronkelijke creatie van Louis Dobermann. Deze honden zijn een compacte, gespierde werkhond. Ze hebben een dikke nek, een brede borstkas en een wat blokkeriger vorm aan hun hoofd en snuit. Europese Dobermanns wegen doorgaans meer dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Zware regelgeving in Europa rond het fokken van Dobermanns heeft ertoe bijgedragen dat de fysieke kenmerken van het ras zeer dicht bij de in de FCI rasstandaard beschreven kenmerken zijn gebleven.

De Amerikaanse Doberman Pinscher

De Amerikaanse Doberman is een meer elegant ogende hond met een glad gestroomlijnd lang lichaam, een langere nek, en minder zichtbare spiermassa dan de Europese variant. Ze hebben over het algemeen ook een minder uitgesproken borst, een gladdere hoofdvorm, en een slankere botstructuur in de snuit.

De fysieke kenmerken van de Amerikaanse variant hebben zich waarschijnlijk ontwikkeld als gevolg van een toegenomen nadruk in de Verenigde Staten op showhonden. Winnaars van showtitels in de VS gingen meer nakomelingen voortbrengen, waardoor de Doberman na verloop van tijd eleganter en slanker van uiterlijk werd. De ideale eigenschappen van de Amerikaanse Doberman Pinscher zijn te vinden in de AKC rasstandaard.

Voor een complete gids over de verschillen tussen deze twee Doberman varianten, kijk snel naar mijn artikel American vs. European Doberman: A Side-by-Side Comparison dat gedetailleerde diagrammen van beide honden bevat.

Populariteit

De Doberman Pinscher werd populair in een relatief korte tijd na zijn oprichting tegen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Het ras zag een andere explosie in zijn populariteit rond het einde van de Tweede Wereldoorlog nadat het Amerikaanse Korps Mariniers nauw samenwerkte met het ras tijdens de oorlogsinspanning, met name tijdens de Slag om Guam.

In de jaren 1970 nam de populariteit van het ras weer toe en Dobermannen kwamen voor in vele facetten van de populaire cultuur. Dobermanns kwamen steeds vaker voor in populaire televisieshows en films uit die tijd. Dit leidde tot een toename van Doberman eigendom, vooral in de Verenigde Staten, en ze werden een van de top 5 meest populaire hondenrassen in deze tijd.

Veel beroemdheden hebben in de loop der jaren Dobermans bezeten, waaronder John F. Kennedy, Mariah Carey, William Shatner, Rita Hayworth en Victoria Pendleton. Dit heeft het ras ook geholpen in populariteit te stijgen.

In recente jaren

Meer recent heeft de Doberman een zeer hoog niveau van populariteit behouden, hoewel niet helemaal wat het was in de jaren 1970. Sommigen beweren dat de hond toe is aan een opleving van populariteit, maar dat valt nog te bezien.

Grafiek van recente populariteit van de Doberman Pinscher in de V.S.
Deze grafiek laat zien hoe populair de Doberman Pinscher de afgelopen jaren is geweest van de 193 door de AKC erkende hondenrassen. De bovenstaande informatie is gebaseerd op registraties van honden door de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten (bron).

Uit de bovenstaande grafiek kunt u opmaken dat de populariteit van de Doberman Pinscher, hoewel licht dalend in de afgelopen jaren, nog steeds op een indrukwekkend niveau ligt, gezien het feit dat er momenteel 193 door de AKC erkende hondenrassen zijn. Het aantal Doberman hondenregistraties vertoont over het algemeen een stijgende trend in de afgelopen decennia en volgens de American Kennel Club (AKC) waren ze het 17e meest populaire hondenras in 2018.

UPDATE: De cijfers van 2019 zijn binnen en de Doberman is gerangschikt als het 19e meest populaire hondenras door de AKC. Een kleine daling in populariteit ten opzichte van 2018.

De Doberman wint ook snel aan populariteit in sommige grote steden, zoals Chicago, Illinois en kan binnenkort doorbreken in de lijst van top 5 meest populaire rassen in die stad, volgens de AKC. Helaas categoriseren veel huisbazen in grote stedelijke gebieden de Doberman nog steeds als een “gevaarlijk ras”, ondanks de over het algemeen tamme aard van de hedendaagse Doberman. Dit betekent dat het ras vaak wordt geweerd uit veel woongemeenschappen in grote steden, wat gevolgen heeft voor het aantal Dobermannen.

Wereldwijde populariteit

In 2013 werd door de Federation Cynologique Internationale (FCI) een studie uitgevoerd naar de wereldwijde populariteitscijfers van 293 verschillende hondenrassen in 25 landen over de hele wereld. Deze studie was gebaseerd op de hondenregistratiecijfers van elk van deze landen. In totaal betrof dit onderzoek 2.276.864 geregistreerde honden. Van de 293 rassen in dit wereldwijde onderzoek werd de Doberman gerangschikt als het 26e meest populaire hondenras ter wereld, wat jaarlijks 20.941 nieuwe Dobermanregistraties oplevert (bron).

Fysieke kenmerken

De Doberman Pinscher heeft veel fysieke kenmerken die hen zowel een elegant als een zeer fysiek bekwaam ras maken. Hoewel velen dit als een groot hondenras beschouwen, zijn ze technisch gezien geclassificeerd als een middelgrote hond. Ze hebben een gespierd lichaam en een trotse tred.

Een rode en roestige Doberman staat trots bij zijn baasje.

Hoogte

 • Mannetjes: 26-28 inches
 • Vrouwtjes: 24-26 inches

Gewicht

 • Mannetjes: 75-100 pond
 • Vrouwtjes: 60-90 pond

Vacht

Gladde, korte, dikke haren die dicht bij elkaar liggen vormen een eenlagige vacht. Een tweede laag, of ondervacht, is aanwezig rond de nek.

Hoofd

Een stompe wigvormige kop met een lange snuit.

Oren

De oren worden meestal gecoupeerd als de hond tussen de 7 en 9 weken oud is. Het oorkraakbeen wordt dan getraind zodat wanneer het kraakbeen hard wordt (een natuurlijk proces als de hond ouder wordt), de oren rechtop gaan staan. Veel eigenaren kiezen er echter voor om de oren ongetrimd te laten. Lees hier meer over het couperen van Doberman oren.

Staart

De staart wordt traditioneel kort na de geboorte gecoupeerd bij het tweede gewricht. Sommige eigenaren kiezen ervoor de lange staart te behouden. Lees hier meer over het couperen van Dobermanns.

Bijten

Tanden komen samen in een schaargebit. Er zijn 22 tanden in de onderkaak en 20 tanden in de bovenkaak.

Kleuren

Zwart is de meest voorkomende kleur, gevolgd door rood. Blauw en Fawn (Isabella) worden ook vaak gezien. Deze varianten gaan allemaal gepaard met roestkleurige aftekeningen op alle vier de poten, onder de staart, borst, keel, snuit en boven elk oog. Sommige honden kunnen een kleine witte vlek op de borst hebben. Zie Alle kleuren en typen van de Doberman Pinscher voor foto’s en informatie over alle bekende kleuren.

Gezondheid

De Doberman Pinscher is gevoelig voor een aantal genetische problemen. Gerenommeerde fokkers in de Verenigde Staten en elders spannen zich bij de selectie van fokkoppels in om de kans op het doorgeven van veel van deze genetische afwijkingen te minimaliseren.

 • Gastric Dilatation and Volvulus Syndrome (GDV of Bloat): Bloat is een zeer pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer de maag van de hond zich vult met lucht (of gas) en verdraait. Deze maagkanteling snijdt de circulatie af en kan dodelijk zijn voor de hond als hij niet wordt gecorrigeerd. Er bestaan enkele minimaal invasieve technieken om de maag te ontwarren. Maar uiteindelijk kan een operatie nodig zijn. Er kunnen echter maatregelen worden genomen om dit te voorkomen, zoals het eten van kleinere, licht verteerbare maaltijden, het stimuleren van langzamer eten en het afzien van lichaamsbeweging rond etenstijden.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich verkeerd vormt, waardoor de bal van het been en de kom van de heup niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan leiden tot kreupelheid en pijn in de heupen. Er bestaan enkele niet-invasieve opties om de symptomen te helpen beheersen (fysiotherapie, afvallen en ontstekingsremmende medicijnen). Sommige chirurgische opties kunnen ook extra verlichting bieden.
 • Gedilateerde cardiomyopathie (DCM): Ook wel vergroot hart syndroom genoemd, is dit een genetische aandoening waarbij de hartspier mettertijd dikker en groter wordt. Er zijn behandelingen die het leven matig kunnen verlengen, maar DCM is een ongeneeslijke en terminale ziekte. Zie mijn diepgaande analyse van deze ernstige ziekte, die steeds meer Dobermanns lijkt te treffen, hier: Doberman Pinscher Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Vereenvoudigd.
 • Chronische Actieve Hepatitis (CAH): Chronische actieve hepatitis is een ontsteking van de lever. Door deze ontsteking ontstaat littekenweefsel in de lever, waardoor deze minder goed gaat functioneren. Koperopslagziekte is een van de meest voorkomende oorzaken van CAH bij Dobermanns. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose is 6 jaar, en de dood treedt meestal op binnen 1 tot 2 jaar. Maar als de ziekte vroeg genoeg wordt ontdekt, kunnen medicijnen de hond vaak helpen een volledige levensduur te bereiken. Regelmatig bloedonderzoek is essentieel om deze aandoening vroegtijdig vast te stellen.
 • Ziekte van von Willebrand (vWD): Dit is een genetische bloedstollingsstoornis die overmatige bloedingen veroorzaakt. Het is zelden fataal als het goed wordt behandeld. Er bestaan eenvoudige tests die kunnen worden gedaan om vast te stellen of uw hond deze aandoening heeft.
 • Cervicale Vertebrale Instabiliteit (Wobbler Syndroom): Het Wobbler-syndroom is een genetische neurologische aandoening die compressie van het ruggenmerg in de nek veroorzaakt. Dit kan leiden tot kreupelheid in de achterpoten, zwakte, mobiliteitsproblemen, onvaste tred of verlamming. Dit verschijnt meestal pas bij een hond van meer dan 3 jaar oud. Er bestaan mogelijkheden voor symptoombestrijding en chirurgie om de aandoening te verhelpen.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Progressieve retinale atrofie is een erfelijke ziekte die degeneratie van de cellen in het oog veroorzaakt en blindheid veroorzaakt. PRA is niet pijnlijk voor de hond, maar blindheid kan extra stress veroorzaken. Er is geen behandeling voor deze aandoening.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het lichaam van uw hond te veel schildklierhormoon produceert. Het kan leiden tot lusteloosheid, depressie, gewichtstoename en mentale dufheid. Een hond met de diagnose hypothyreoïdie kan meestal een volledig leven leiden met behulp van medicijnen.
 • Degeneratieve Myelopathie (DM): Dit is een aandoening die het ruggenmerg van de hond aantast en zich meestal op latere leeftijd ontwikkelt. Het begint meestal met kreupelheid in het achterste gedeelte van de hond, die zich uitbreidt naar de rest van het lichaam totdat de hond niet meer kan staan of lopen. Hoe slopend deze aandoening ook is, ze veroorzaakt geen directe pijn bij de hond.
 • Osteosarcoom (botkanker): Osteosarcoom is een soort kankerachtige bottumor die symptomen kan gaan vertonen als kreupelheid, gewrichtspijn en zwelling rond de plaats van de tumor. De kankercellen verspreiden zich meestal door het hele lichaam, waardoor dit een terminale ziekte is waar weinig aan gedaan kan worden.
 • Head Bobbing Syndrome: Ook vaak genoemd Episodic Head Tremor Syndrome, Idiopathic Head Tremors, of gewoon hoofd trillen, dit is een veel voorkomend probleem bij het Doberman ras waarbij de hond oncontroleerbaar zijn hoofd zijwaarts of op en neer schudt. Men denkt dat dit de hond geen ongemak bezorgt en dat de episodes meestal maar een paar minuten duren. In het artikel Doberman Head Tremors and Head Bobbing Syndrome vindt u meer informatie.

Dit zijn allemaal ernstige aandoeningen waar Dobermans vatbaar voor zijn en vele zijn levensbedreigend. Het beste wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw hond niet wordt getroffen, is ervoor zorgen dat u uw hond krijgt van een gerenommeerde fokker die de nodige gezondheids- en genetische tests uitvoert.

Ik heb een artikel geschreven over de beste plaatsen om Doberman-fokkers te vinden, dat enkele geweldige online bronnen biedt voor het vinden van gerenommeerde fokkers die deze tests uitvoeren.

TIP

De neus van een Doberman is een grote indicator van hun algehele gezondheid. Als een Doberman een droge of gebarsten neus heeft, kan er iets mis zijn. Zie 10 redenen waarom Dobermans een droge of gebarsten neus kunnen krijgen voor waar u op moet letten en hoe u het kunt behandelen.

Temperament

De hedendaagse Doberman heeft een temperament dat veel verschilt van zijn voorouders. Terwijl de vroege honden van Louis Dobermann waarschijnlijk vrij agressieve honden waren, is de Doberman tegenwoordig een veel mildere, gezinsgerichte hond. Dit geldt vooral als de hond van jongs af aan goed gesocialiseerd is. Ze beschikken echter nog steeds over grote beschermende instincten en zijn zeker in staat tot waakwerk.

De hedendaagse Doberman is een veel mildere hond dan zijn voorouders.

Intelligent

De Doberman Pinscher staat consequent in de top van meest intelligente hondenrassen ter wereld. In de “Hart en Hart” studie in 1985, werd de Doberman gerangschikt als de meest intelligente hond van alle rassen. Een ander onderzoek in 1980 rangschikte de Doberman als het meest trainbare hondenras ter wereld. Andere studies plaatsen de Doberman consequent in de top vijf van rassen op het gebied van intelligentie.

Kalm

Deze honden staan bekend om hun kalme, elegante en stoïcijnse aard. Ze laten zich niet snel afschrikken en weten hun omgeving met waakzaam geduld te bestuderen. Maar ze hebben zeker een speelse en energieke kant wanneer ze zich op hun gemak voelen om los te gaan, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gezinnen met actieve kinderen. Ze hebben ook veel regelmatige lichaamsbeweging nodig om gelukkig te blijven.

Gehoorzaam

Hun hoge niveau van intelligentie maakt deze honden niet alleen zeer trainbaar, maar ook zeer gehoorzaam. Ze hebben een sterke drang om hun baas te behagen, wat betekent dat ze geneigd zijn goed te luisteren naar de bevelen die hen worden gegeven.

Waakzaam en alert

Altijd bewust van hun omgeving, houden Dobermans graag alles wat er om hen heen gebeurt in de gaten. Ze zijn vooral gericht op hun baasjes en zullen door hun beschermende instincten een sterk verlangen hebben om aan de zijde van hun baasje te blijven als ze zich in een onbekende of schijnbaar gevaarlijke omgeving bevinden. Dit is ook de reden waarom je een Doberman bijna altijd slapend tegenover de deur zult aantreffen, vooral in een nieuwe omgeving.

Vastberaden

Een hoge mate van vastberadenheid en gedrevenheid is aanwezig bij de Doberman. Hoewel dit zeker geldt voor de Amerikaanse Doberman Pinscher, is het nog meer merkbaar bij de Europese variant. Als ze een taak krijgen, zijn ze vastbesloten die uit te voeren. Dit draagt bij tot hun trainbaarheid en maakt hen zeer geschikt voor behendigheids- en werkhondenwedstrijden.

Loyaal

De Doberman Pinscher is ongelooflijk trouw en toegewijd aan hun gezin. Ze zullen niet aarzelen om zichzelf in gevaar te brengen omwille van hun eigenaars.

Onverschrokken

De meeste Doberman eigenaren zullen beamen dat hun honden voor geen enkel mens of dier bang zijn. Dit komt waarschijnlijk door hun krachtige beschermingsinstincten. Maar als hun beschermingsinstincten niet worden aangesproken, komt het vaak voor dat de Doberman zijn eigen unieke persoonlijkheid uitdrukt door regen, uw stofzuiger of die kartonnen doos in de hoek die in hun buurt zou kunnen omvallen, te vermijden.

Mensgericht

Deze honden zijn zeer mensgericht en letten goed op de emoties en lichaamstaal van hun meesters. Dit helpt hen bij trainbaarheid en persoonlijk beschermingswerk, want ze voelen gemakkelijk aan wanneer hun baas angstig is, zelfs als dat niet duidelijk is voor anderen. Ze staan erom bekend dat ze oogcontact houden tijdens de interactie met mensen. Ze hebben ook de neiging zich sterk te binden aan één specifiek lid van de familie.

Zorg

Dobermanns worden beschouwd als gemakkelijk te verzorgen. Hun verharing is licht en gemakkelijk te behandelen, hun vacht houdt geen vuil vast zoals veel andere rassen doen, en ze geven er instinctief de voorkeur aan schoon te blijven.

 • Voeding: Dobermannen doen het het beste met twee of drie maaltijden die gelijkmatig over de dag verdeeld zijn. Als u twee maaltijden per dag geeft, geef dan één maaltijd ’s morgens en één ’s avonds. Over het algemeen is 3,5 tot 4 bekers droogvoer per dag ideaal. Raadpleeg de fabrikant van uw voer voor de aanbevolen porties voor uw specifieke voer.
 • Verharing: Dit ras wordt beschouwd als een weinig tot matig verharende hond. Ze hebben een eenlagige vacht (met uitzondering van rond de nek) die korte dikke haren verhaart, vergelijkbaar met die van een menselijke wimper. Het haar is gemakkelijk op te vegen op hardhouten of tegelvloeren, maar kan in stoffen blijven hangen en moeilijk te verwijderen zijn.
 • Verzorging: Idealiter borstelt u uw Doberman eenmaal per week en doet u hem om de 6 tot 8 weken in bad. Meer borstelen van de vacht kan worden gedaan om het verharen te verminderen. Het poetsen van de tanden is optioneel, afhankelijk van de opbouw van tandplak, maar zelfs één keer per week poetsen biedt aanzienlijke voordelen.
 • Oefening: Dit ras heeft een hoge bewegingsbehoefte en is het gelukkigst als hij regelmatig lichaamsbeweging krijgt. Aanzienlijke lichamelijke inspanning moet echter worden beperkt als de hond jonger is dan 18 maanden, vooral op harde oppervlakken zoals beton, omdat het risico bestaat dat hun gewrichten, die nog in ontwikkeling zijn, worden beschadigd.
 • Training: Dobermanns zijn zeer intelligent en reageren zeer goed op frequente training. Het houdt hun geest bezig en helpt de algemene angst van de hond te verminderen. Voor meer hulp bij het trainen van uw Doberman, zie mijn artikel How to Train a Doberman: The Complete Guide.

Over het geheel genomen is dit een zeer schoon hondenras dat veel minder verzorging en andere zorg nodig heeft dan veel andere rassen. Dobermanns houden er niet van om vies te worden en zijn meestal in staat om hun huis redelijk schoon te houden. Veel eigenaren kunnen hun Dobermans slechts af en toe in bad doen en toch een glanzende, gezonde vacht behouden.

Agressie

Dobermanns zijn meer beschermend dan agressief. Dit betekent dat ze eerder defensief zullen reageren op een situatie dan aanvallend. Dit is een kwaliteit die hen helpt goede persoonlijke beschermhonden te zijn. Het oude stereotype van de Doberman als een agressieve en gevaarlijke hond is aan het verdwijnen, want de hedendaagse Doberman is zeker veel meer familiegericht dan een agressieve “schroothond”.

In een recente studie werden statistieken over dodelijke hondenbeten samengesteld op basis van het ras van de aanvallende hond over een periode van dertien jaar. Uit de resultaten bleek dat tussen 2005 en 2017, Doberman Pinscher’s goed waren voor 6 dodelijke slachtoffers in de Verenigde Staten – of slechts ongeveer 1,4% van het totale aantal dodelijke hondenbeten in die periode. De gedetailleerde resultaten van de studie zijn weergegeven in onderstaande tabel.

Ras Overlijdens Percentage van totaal
Pitbull 284 65.6%
Rottweiler 45 10.4%
Duitse herder 20 4.6%
Amerikaanse bulldog 15 3.5%
Mastiff (inclusief bullmastiff) 14 3.2%
Husky 13 3%
Labrador retriever 9 2.1%
Boxer 7 1.6%
Doberman pinscher 6 1.4%

Voor meer informatie over deze statistieken en Doberman agressie in het algemeen, zie mijn artikel Are Dobermans Mean, Dangerous, or Overly Aggressive.

Agressie met andere honden

Er worden vaak agressieproblemen vastgesteld bij Dobermanns met andere honden van hetzelfde geslacht die in hetzelfde huishouden leven. Dit is echter meer een probleem bij twee reuen die samenleven dan bij twee teven.

Het temperament van de hedendaagse Doberman is echter veel bevorderlijker voor het leven met andere honden in hetzelfde huis. Veel eigenaren hebben succes geboekt met het opvoeden van Dobermannen naast kleinere rassen. Voor meer informatie over met welke specifieke kleine hondenrassen Dobermans goed kunnen opschieten, zie mijn artikel Dobermans samenleven met kleine honden: 12 tips voor succes.

Agressie met katten

Voor katten lijkt er geen algemene regel te bestaan. Sommige eigenaren melden helemaal geen problemen met katten, terwijl anderen voortdurend problemen hebben. De rode draad lijkt te zijn dat als de hond van jongs af aan met de kat wordt opgevoed, de kans veel groter is dat ze als volwassene zonder problemen met elkaar overweg kunnen. Meer informatie is beschikbaar op mijn site over hoe Dobermans met katten omgaan, hier. Dit omvat ook de resultaten van een peiling van wat Doberman-eigenaars die ook katten in hetzelfde huis houden, vinden over hoe ze met elkaar omgaan.

Wist je dat? Een veel voorkomende mythe zegt dat de hersenen van de Doberman te groot worden voor hun schedel, waardoor de hond willekeurig wreed wordt en zich tegen hun baasjes keert. Zie Dobermannen die zich tegen hun baasjes keren? Brain vs. Skull Size Myth voor meer hierover.

Video: Het complete Doberman Pinscher rasoverzicht

Dobermans als gezinshonden

De hedendaagse Doberman is verre van de wrede hond die vaak in films en op televisie wordt afgeschilderd. Hun natuurlijke temperamentvolle eigenschappen maken hen ideaal voor een gezinsomgeving. Sommige Doberman eigenaren zullen zelfs beweren dat het net zo waarschijnlijk is dat uw Doberman op uw schoot probeert te kruipen terwijl u televisie kijkt of in bed probeert te slapen als uw Shih Tzu. Ja, Dobermans knuffelen graag met hun gezinsleden aan het eind van de dag.

Omdat ze zich zo sterk aan hun gezinsleden hechten, zijn deze honden ook vaak van nature geneigd tot buiten de lijn wandelen. Ze zijn niet graag weg van hun gezin en vinden het fijn om deel uit te maken van de gezinsroedel. Veel eigenaren zeggen dat ze hun honden alleen aan de lijn houden vanwege de reacties die ze kunnen krijgen als ze niet aangelijnd zijn, en niet omdat ze bang zijn dat hun hond wegloopt.

Hoewel het aanlijnen van een Doberman ook geen onmogelijke taak is vanwege hun intelligentie. Zie How to Train Your Doberman to Walk on a Leash voor meer over technieken die goed werken bij Dobermans.

Ze zijn ook geweldig met kinderen en andere huisdieren als ze van jongs af aan gesocialiseerd worden. Het zijn over het algemeen rustige honden aan het eind van de dag, maar ze kunnen angstig worden als ze niet dagelijks beweging krijgen. Dit betekent dat ze nog steeds opgewonden kunnen raken en urenlang met kinderen kunnen rondrennen, wat zowel voor de hond als voor de kinderen geweldig kan zijn. Dobermanns passen het best bij actieve gezinnen, omdat ze het liefst overdag actief blijven.

Dobermans hebben aan populariteit gewonnen als familiehonden vanwege hun goede aard, voorspelbaar gedrag, weinig verharingsproblemen en netheid. Voor meer informatie over Dobermans in een gezinssetting, zie mijn artikel Zijn Dobermans Goede Gezinshonden? De verrassende waarheid.

Dobermans als waakhonden

Het ras Doberman Pinscher werd oorspronkelijk gecreëerd om uit te blinken in bewakings- en persoonlijke beschermingswerk. Ze beschikken over een groot aantal natuurlijke instincten zoals extreme intelligentie, loyaliteit, onverschrokkenheid, waakzaamheid, evenals gedrevenheid en vastberadenheid om hun meester veilig te houden. Als gevolg daarvan worden ze consequent beoordeeld als een van de absoluut beste hondenrassen ter wereld voor dit soort werk.

Een Doberman die bijtwerk doet
Een Doberman Pinscher in opleiding voor bewakingswerk.

Naast hun temperamentvolle eigenschappen die hen ideaal maken voor bewakingswerk, hebben ze ook een groot aantal fysieke eigenschappen die hen tot een geduchte kracht maken, waaronder:

 • Bijtkracht: 305 PSI
 • Type beet: Schaarbeet
 • Snelheid: 40 mph
 • Verticale sprong: Tot 6 voet
 • Andere fysieke kenmerken: Gespierd gebouwd, bijna 100 pond in gewicht, een grote borstkas ideaal om hard te slaan tijdens een aanval.

De Doberman heeft ook een geweldig reukvermogen en is in staat een huis van kamer tot kamer te doorzoeken door voornamelijk zijn neus te gebruiken. Dit maakt deze honden uitstekend in het doorzoeken van donkere, of slecht verlichte, gebouwen. Met hun scherpe reukzin kunnen ze ongelooflijk snel kamers doorzoeken. Slechts enkele seconden snuffelen aan de lucht in een kamer waarschuwt de hond voor de aanwezigheid (of het ontbreken daarvan) van mensen die zich in de kamer verbergen. Wanneer Dobermannen een gebouw doorzoeken, zie je ze vaak een kamer binnengaan, pauzeren, een paar seconden de lucht opsnuiven en dan verder gaan.

Het is zelfs bekend dat Dobermanns vaak actie ondernemen om hun eigenaren te beschermen tegen kwaad, zelfs zonder enige beschermingstraining. Ik heb dit in veel meer detail onderzocht in mijn artikel How Even Untrained Dobermans Will Protect Their Owners.

In feite is het algemeen bekend hoe capabel dit ras is als waakhond, en als gevolg daarvan hoeven ze zeer zelden in actie te komen. De meeste mensen beseffen dat als er een Doberman op je terrein is, je het beste kunt vertrekken als er niemand thuis is.

Dobermans in andere rollen

Vanwege hun indrukwekkende lijst van gewenste temperamentvolle eigenschappen, worden Dobermans ook gebruikt in vele andere rollen. Ze kunnen uitblinken in zowat elke taak die traditioneel gereserveerd is voor werkhonden. Deze omvatten:

 • Politie K9: Dobermans worden al tientallen jaren gebruikt als politiehond en doen hun werk uitzonderlijk goed dankzij hun trainbaarheid, vastberadenheid en indrukwekkende fysieke capaciteiten. In de afgelopen jaren hebben sommige instanties echter afstand genomen van het ras als politiehond vanwege de publieke perceptie en hun lage tolerantie voor koude temperaturen.
 • Militair: Dit ras is tientallen jaren gebruikt als een uitzonderlijke militaire hond, om veel van dezelfde redenen dat ze geweldige politiehonden zijn. Ze zijn gebruikt als schildwacht, verkenners, boodschappers, en perimeter bescherming. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, zagen ze uitgebreide actie tijdens de slag om Guam, waar 25 Dobermannen hun leven verloren ter bescherming van het Amerikaanse Korps Mariniers.
 • Zoeken en redden: Hun fysieke en mentale capaciteiten maken hen ook ideaal voor zoek- en reddingswerk en ze worden wereldwijd in deze rol gebruikt. Ze worden vaak gebruikt om te helpen bij het terugvinden van bewijsmateriaal, het lokaliseren van menselijke resten, het opsporen van vermiste personen en andere belangrijke taken. Tijdens de nasleep van de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001 heeft een Doberman Pinscher genaamd Sonny Boy uitgebreid gezocht naar overlevenden. Hij heeft ook de New York Fire Department geholpen bij het vinden van de resten van een van hun eigen mensen die die dag omkwamen.
 • Hulphonden: Dobermanns zijn niet alleen ongelooflijk fysiek bekwame honden, ze zijn ook zeer trainbaar en hechten zich nauw aan hun baasjes. Dit maakt ze ideaal als hulphonden. Ze zijn met succes gebruikt als therapiehonden, hulphonden en emotionele hulpdieren. Ik heb uitgebreid geschreven over Dobermans in deze rollen in mijn artikel Kan een Doberman Pinscher een Hulphond zijn, inclusief waartoe ze in staat zijn, hoe ze worden getraind, en hoe u uw Doberman kunt kwalificeren voor servicewerk.

Dit ras is echt een van de meest veelzijdige hondenrassen die er bestaan en ze maken hun label “werkras” zeker waar. Hun gedrevenheid, vastberadenheid en focus op de taken die hen worden toevertrouwd, maken hen zeer gewenst in vele functies.

De toekomst van het ras

Het Dobermannras is zeker uniek met vele positieve eigenschappen die zowel het professionele gebruik van het ras als het gebruik als gezinsgenoot aanspreken. Helaas heeft een heersende mentaliteit van “alleen kampioenen fokken” onder fokkers uit het verleden geleid tot een verrassend gebrek aan diversiteit in hun genetische poel.

Dit betekent dat ernstige gezondheidsproblemen steeds vaker voorkomen bij het ras. Hoewel het ras nog relatief nieuw is (pas eind 1800 ontstaan), heeft deze fokmentaliteit het voor fokkers die gezonde honden willen fokken steeds moeilijker gemaakt om succesvol te zijn. De beste weg vooruit voor het Dobermannras kan zijn om meer nadruk te leggen op gezondheid, terwijl de nadruk op “show-perfect” of kampioenshonden afneemt.

Echter, naarmate er meer bekend wordt over hoe geweldig en bekwaam dit ras is, lijkt het onvermijdelijk dat de Doberman Pinscher zal blijven klimmen in populariteit en eigendom. De toekomst is waarschijnlijk zeer rooskleurig voor de Doberman Pinscher.

Gerelateerde vragen

Waarom lijken Dobermans en Rottweilers op elkaar? Dobermans en Rottweilers hebben vergelijkbare kenmerken en aftekeningen omdat ze dezelfde genetica hebben. Deskundigen geloven dat Louis Dobermann een Rottweiler van de plaatselijke slager gebruikte tijdens het fokproces dat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van de eerste Dobermans aan het eind van de 19e eeuw.