Baby Duitse Herder – Hoe uw kleine puppy zal groeien

baby duitse herder

Baby Duitse Herdershonden worden doof, blind, immobiel en volledig afhankelijk van moeder geboren.

Hierna komen ze aan in gewicht en ontwikkelen zich fysiek en mentaal zeer snel.

Tegen de tijd dat ze met 8 weken klaar zijn om de moeder te verlaten, wegen ze gemiddeld 13-15 pond en hebben ze al veel belangrijke sociale vaardigheden geleerd.

Baby Duitse Herder

Duitse Herdershonden zijn een van de meest populaire hondenrassen die er momenteel zijn, met veel toegewijde fans.

Ze kunnen groot en imposant zijn als volwassenen. Maar, zoals elk ras, hebben ze een schattige puppy fase waar velen verliefd op worden.

Maar omdat de meeste puppies worden gekocht als ze 8-12 weken oud zijn, missen de meesten van ons deze magische periode van hun leven.

Dus wat gebeurt er tijdens die eerste belangrijke weken? In dit artikel kijken we naar de ontwikkeling van de Duitse Herder vanaf hun verjaardag tot 8 weken oud!

Een Baby Duitse Herder is geboren!

Een typisch Duitse Herder nest bestaat uit ongeveer 4-8 pups. Het gemiddelde, volgens een onderzoek uit 2006, is 6.

Bij hun eerste geboorte hebben ze nog een navelstreng en kunnen ze bedekt zijn met vruchtwater. Hun moeder moet de navelstreng afkauwen en de eerste uren besteden aan het schoonmaken van de pups.

Daarna zal de moeder zich richten op het warm houden van haar pasgeboren pups, terwijl ze hen laat voeden.

In dit stadium zullen Duitse Herder pups gewoon slapen en vermijden om energie uit te geven. Ze zullen vaak hun moeder voeden.

baby duitse herder

Pasgeboren Duitse Herders

Wanneer baby Duitse Herder pups voor het eerst geboren worden, zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder.

Hun oren en ogen zijn dan gesloten en ze kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet efficiënt regelen.

Ze hebben geen tanden en zijn afhankelijk van hun moeders melk als enige voedingsbron.

Een vacht moet aanwezig zijn, en de kleur zal afhangen van de genen die ze van hun ouders hebben geërfd. Zwart met tan aftekeningen is de meest voorkomende voor dit ras.

Bovendien zullen ze relatief immobiel zijn. Ze kunnen hun eigen gewicht niet goed dragen. Daarom zullen ze gewoonlijk op hun buik kruipen om zich te verplaatsen.

Ze kunnen ook niet zelfstandig plassen of poepen. Stimulatie van hun moeder zal nodig zijn om hen te helpen naar het toilet te gaan.

Een Week Oude Baby Duitse Herder

In de eerste week moeten de pups aanzienlijk dikker worden en hun geboortegewicht verdubbelen.

Er zal echter niet veel veranderen in hun gedrag. Ze zullen nog steeds voornamelijk gericht zijn op zogen en slapen.

Om zichzelf te helpen warm te blijven, zullen de pups normaal gesproken dicht tegen elkaar aankruipen, behalve wanneer ze zich in een warme omgeving bevinden.

In dit stadium zijn ze nog blind en doof.

Twee weken oude Baby Duitse Herder

Tijdens hun tweede levensweek bereiken deze puppies een belangrijke mijlpaal!

In deze periode beginnen de ogen van de baby Duitse Herder voor het eerst open te gaan. Hoewel ze nog steeds niet goed kunnen zien, is dit een grote stap.

De ogen zouden voor het eerst open moeten gaan op een leeftijd van ongeveer 10-14 dagen. Ze lijken blauw van kleur, maar dit zal veranderen in bruin als ze zich ontwikkelen.

Ze kunnen wat nieuwsgieriger worden naar hun omgeving met hun nieuw gevonden gezichtsvermogen, en beginnen wat meer rond te kruipen.

Een toename van 5-10% in lichaamsgewicht is te verwachten gedurende deze week, omdat ze snel blijven groeien.

Drie weken oude Baby Duitse Herder

Op de leeftijd van drie weken komen we in een periode van snelle veranderingen bij de baby Duitse Herders. We kunnen verwachten dat ze in dit stadium grote stappen maken.

Ten eerste, als ze ongeveer 14-18 dagen oud zijn, beginnen hun oren voor het eerst open te gaan. Ze kunnen nu zowel zien als horen, maar niet al te duidelijk.

Hun zintuigen zullen zich de komende weken blijven ontwikkelen. Het is vermeldenswaard dat dit rond de tijd is dat hun ogen beginnen over te gaan van de troebele blauwe kleur naar bruin.

Ze beginnen te kunnen staan en hun eigen gewicht te dragen. Lopen kan echter nog moeilijk zijn! Ze zullen waarschijnlijk behoorlijk wiebelig zijn.

Rond deze tijd kun je ook verwachten dat hun melktanden doorkomen. Hoewel ze nog steeds het grootste deel van hun voeding van hun moeder krijgen, beginnen ze interesse te tonen in vast voedsel.

Op deze leeftijd beginnen ze onafhankelijker te worden en kunnen ze zelf plassen en poepen.

Begin van de socialisatie

Met hun zicht en gehoor zullen ze waarschijnlijk voor het eerst een beetje avontuur en moed tonen, en hun omgeving verkennen voor zover hun onvaste gang dat toelaat.

Deze mijlpaal markeert ook het begin van de socialisatieperiode, een kritieke fase in hun ontwikkeling. Wat ze nu leren kan hun persoonlijkheid en gedrag voor de rest van hun leven bepalen.

Ze kunnen de andere pups betrekken bij onhandig spel en voor het eerst lichaamstaal laten zien zoals kwispelen met de staart.

Vier weken oude baby Duitse Herder

Op deze leeftijd zouden de Duitse Herder pups volledig in de socialisatieperiode moeten zitten.

Ze zullen relaties vormen met hun holgenoten, hun moeder en mensen.

Deze fase is cruciaal om de pups aan mensen te laten wennen. Dit kan worden bereikt door de pups voorzichtig bloot te stellen aan menselijke aanwezigheid en contact, zodat ze kunnen zien dat ze geen bedreiging vormen.

Hoewel hun hersenen nog erg in ontwikkeling zijn, zijn ze in dit stadium nog in staat om enkele eenvoudige concepten te leren. Krat- en zindelijkheidstraining kan op deze leeftijd beginnen.

Ze zouden nu vrij goed moeten kunnen lopen. Deze mobiliteit zal hen in staat stellen verder te spelen met hun familie en nog nieuwsgieriger te zijn naar hun omgeving.

Bovendien zouden hun melktanden nu volledig gevormd moeten zijn en het speenproces zou volledig op gang moeten komen. Ze moeten zacht maar vast voedsel aangeboden krijgen.

Vijf weken oude baby Duitse Herder

Op deze leeftijd zullen de Duitse Herder pups verder groeien in grootte, sociale vaardigheden en mobiliteit.

Ze kunnen tekenen gaan vertonen van complexer sociaal gedrag tegenover hun andere holgenoten, en ze zouden belangrijke vaardigheden zoals bijtrem moeten leren.

Het socialisatieproces moet doorgaan, waarbij de pups voorzichtig worden blootgesteld aan nieuwe mensen, bezienswaardigheden en geluiden.

De Duitse Herder baby’s zullen ook verder gespeend worden van de moeder in deze tijd, en langzaam overgaan op een volledig vast dieet.

Zes weken oude baby Duitse Herder

Op deze leeftijd zul je de pups nog onafhankelijker van hun moeder zien worden.

Hoewel ze nog niet klaar zijn om het hol te verlaten, is het rond deze tijd dat ze volledig gespeend zijn van de moedermelk en volledig overgaan op puppyvoer.

Zes weken oude pups krijgen snel sociale vaardigheden, en spelen graag met mensen en elkaar.

Vanaf deze leeftijd komen Duitse Herders 1,5-2,5 pond per week aan in lichaamsgewicht en worden ze steeds groter.

Zeven weken oude baby Duitse herder

In de zevende week van hun leven begint een nieuwe belangrijke ontwikkelingsfase: de angstperiode.

Hoewel dit verontrustend klinkt, betekent het slechts dat dit de tijd is dat veel pups angst beginnen te tonen ten opzichte van nieuwe dingen, in plaats van nieuwsgierigheid.

Dingen die de pup in deze tijd eng of onzeker vindt, kunnen zorgen voor grote veranderingen in hun persoonlijkheid gedurende hun hele leven.

Als een puppy bijvoorbeeld in deze fase een slechte ervaring heeft met een mens, kan dat ertoe leiden dat hij de rest van zijn leven angstig en wantrouwend wordt tegenover mensen.

Daarom is het van tevoren voorzichtig blootstellen van de pups aan mensen en gewone bezienswaardigheden en geluiden belangrijk. Door de pups preventief te socialiseren met mensen, kunnen we deze periode soepeler laten verlopen.

Acht weken oude baby Duitse Herder

Op deze leeftijd zijn de Duitse Herder pups klaar om te worden geadopteerd!

De pups zullen een gewicht hebben bereikt van ongeveer 13-15 pond en moeten ongeveer 6-9 inch groot zijn. Hun oren liggen plat, maar zullen de komende weken rechtop gaan staan.

Op deze leeftijd zijn ze volledig onafhankelijk van hun moeder. Ze moeten volledig gespeend zijn, met wat basistraining en socialisatie.

Vanaf hier wordt van nieuwe eigenaren verwacht dat ze doorgaan met trainen en socialiseren, omdat ze zich nog steeds in een kritieke periode van ontwikkeling bevinden. Potjestraining en het omgaan met de mondigheid van de Duitse Herder zijn essentieel.

Nieuwe eigenaren zullen er ook voor moeten blijven zorgen dat de Duitse Herder pup een goede, evenwichtige voeding krijgt. Voor meer informatie kunt u onze volledige puppy ontwikkelingsgids hier bekijken.

We hopen dat dit artikel je alles heeft gegeven wat je moest weten over de initiële ontwikkeling van de Duitse Herder!

Heb jij al eens Duitse Herder pups opgevoed? Laat het ons hieronder weten!

Bekijk zeker ook deze gids voor het baden van een puppy!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

  • Wright, JC, The development of social structure during the primary socialization period in German shepherds, Developmental Psychobiology, 1980.
  • Serpell, J, The Domestic Dog: Its Evolution, Behavior and Interactions with People, Cambridge University Press, 1995.
  • Hare, L, et al, Estimation of Heritability of Litter Size in Labrador Retrievers and German Shepherd Dogs, Journal of Veterinary Behavior Clinical Applications and Research, 2006.
  • Farricelli, AJ, Understanding Fear Periods in Dogs, PetHelpful, 2019.
  • Hedberg, K, Developing a Relevant Weight for Age Chart for Australian GSDs, German Shepherd Dog Council of Australia Inc, 2007.