Dapple Chihuahua

dapple chihuahua

Hoe is een dapple chihuahua als huisdier? Zijn ze duidelijk anders dan de andere Chihuahua kleuren? Dit gedetailleerde hondendossier zal al uw vragen beantwoorden!

Dapple Chihuahua is een andere naam voor een Chihuahua met merle kleuring. Merle pups hebben onregelmatige vlekken, splodges, spetters en spikkels van licht en donker pigment in hun vacht. Gevlekte Chihuahua vachten zijn zeer aantrekkelijk en gewild. Maar ze zijn ook direct gekoppeld aan enkele opmerkelijke gezondheidsproblemen.


Deze prachtige langharige merle Chihuahua Ziggy heeft opvallende zwarte dappling op een grijze achtergrond. Laten we meer te weten komen over wat hem en andere dappled Chihuahua’s zo speciaal maakt!

Wat is een gevlekte Chihuahua?

Puppies van het iconische hondenras Chihuahua kunnen worden geregistreerd in ‘elke kleur – effen, gemerkt of gevlekt’. De American Kennel Club geeft registratiecodes voor niet minder dan 31 verschillende kleurmogelijkheden en 11 verschillende patronen. Een van deze patronen is ‘merle’, en je hoeft niet hard te zoeken om foto’s te vinden van een blue merle Chihuahua of een chocolate merle Chihuahua. Het zijn deze merle gekleurde Chihuahua honden die soms beschreven worden als dapple Chihuahuas.

‘Dapple’ is het juiste woord voor de merle vacht van teckels. Maar technisch gezien is merle de juiste term voor Chihuahuas. Ze hebben hetzelfde patroon, maar de rassen hebben gewoon verschillende naamgevingsconventies. (In feite zijn teckels het enige ras dat dapple gebruikt – ze verschillen van iedereen!)

Hoe zien dapple Chihuahua puppies eruit?

Laten we kibbelen over terminologie even terzijde schuiven, en ons concentreren op hoe deze vacht er eigenlijk uitziet. Honden met een dapple of merle vacht hebben een onregelmatig patroon van donkere en lichte pigmentatie in hun vacht. De donkere vlekken kunnen grote vette vlekken zijn, of delicate kleine spikkels. Geen twee merle honden zien er precies hetzelfde uit. Je kunt zelfs een dapple langharige Chihuahua krijgen, en er zijn ook veel kleurmogelijkheden:

 • Zwart gestreepte Chihuahua’s zoals Ziggy hierboven hebben zwarte aftekeningen op een donkergrijze achtergrond.
 • A chocolate merle Chihuahua heeft bruine aftekeningen op een lichtbruine achtergrond.
 • A blue dapple chihuahua is bijzonder populair. Dit zijn zwarte dapple honden met kleurverdunning, dus het donkere patroon op hun vacht is een zacht duifgrijs, en de achtergrond is een superlichte platinakleur.
 • Je kunt zelfs een lila Chihuahua met een dapple patroon. Lila honden zijn chocolade honden met kleur verdunning, dus lila dapple honden hebben een patroon van cafe-au-lait aftekeningen op een zeer bleke fawn achtergrond.
 • En tenslotte, merle Chihuahuas kunnen ook tan punten (zoals de pup op onze foto’s), of witte aftekeningen (zoals Ziggy). Maar om gezondheidsredenen waar we zo op terugkomen, mogen witte aftekeningen nooit meer dan een derde van hun lichaam bedekken.
dapple chihuahua

Er zijn ook enkele traditionele Chihuahua kleuren en patronen die niet gecombineerd kunnen worden met merle. Deze vachten maskeren het merle patroon:

Dapple Chihuahua Genetica

In tegenstelling tot de meeste vachtkleuren, waarbij de genen die ze veroorzaken slechts een interessant inzicht zijn in het DNA van een hond, is de genetische basis van het dapple patroon eigenlijk een zeer serieuze en belangrijke zaak. Stippelpatronen worden veroorzaakt door een gen genaamd de merle gen. Het merle-gen is een dominant gen, wat betekent dat een pup slechts één kopie van één ouder hoeft te erven om het gestippelde patroon tot uiting te brengen. Variatie in de mate van gevlektheid wordt bepaald door het aantal herhalingen van een bepaalde moleculaire sequentie in het merle-gen. De verschillende niveaus van gestippeldheid (of merling) worden door biologen gecategoriseerd als:

 • Cryptisch. Slechts kleine vlekjes merle komen voor in de vacht, of zelfs helemaal niet.
 • Atypisch. Ongewoon kleine hoeveelheden merle patroon in de vacht.
 • Klassieker. Zie de foto’s bij dit artikel.
 • Harlekijn. Inderdaad zeer duidelijke vlekken, meestal met toevoeging van witte vlekken.

Als een pup twee kopieën van het merle-gen erft (van elke ouder één), staat hij bekend als een ‘homozygoot merle’, of een double merle chihuahua. Dubbel merle zijn wordt in verband gebracht met een aanzienlijk verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Dapple Chihuahua Gezondheid

In een studie van merle honden bleek 1 op de 28 honden met één kopie van het merle gen doof te zijn aan tenminste één oor. Bij honden met twee kopieën van het merle gen was 1 op de 10 honden doof aan één oor, en 1 op de 7 honden aan beide oren. Volgens andere studies ligt het risico op gehoorverlies bij homozygote merle honden dichter bij 50%. Homozygote merle honden hebben ook meer kans op afwijkingen aan hun ogen, waaronder:

 • Abnormaal kleine ogen.
 • Verhoogde druk in het oog.
 • Onvermogen om goed te focussen.
 • Ontbrekend weefsel in de oogstructuur.

Dus zoals de meeste rasverenigingen, adviseert de Chihuahua Club of America fokkers specifiek om niet het risico te lopen deze te produceren. Dit houdt in dat een gestreepte hond niet met een andere mag worden gepaard, en ook dat een gestreepte hond niet mag worden gepaard met een van de vier kleuren die de aanwezigheid van het merle-gen verbergen zonder voorafgaande DNA-screening.

Meer in het algemeen zijn Chihuahuas ook kwetsbaar voor:

 • Hart- en vaatziekten.
 • Traumatische verwondingen bijv. door vallen van meubels – deze worden verergerd doordat ze door hun kleine formaat extra kwetsbaar zijn.
 • Patella luxatie.
 • Tandziekten.
 • Obesitas.
 • Anale zak impactie.

Gemiddeld worden Chihuahuas 12 tot 13 jaar.

Dapple Chihuahua Temperament

Het temperament van de kleine Chihuahua is legendarisch, en volledig buiten proportie met hun fysieke grootte. Ze zijn charismatisch, vorstelijk en groter dan het leven. Dat ze klein zijn, maakt ze niet minder inzetbaar dan grotere hondenrassen. Chihuahuas zijn een van de rassen die het meest vatbaar zijn voor: angst en vrees voor onbekende mensen, onbekende honden, harde geluiden, aanraking en scheiding. Ze vertonen ook meer vreemdelinggerichte agressie, baasgerichte agressie en hondenrivaliteit dan bijna elk ander hondenras. Bovenop dit alles is de geringe grootte gekoppeld aan een grotere kans dat een hondeneigenaar ongewenst opstijggedrag, binnenshuis toiletteren, bedelgedrag, aandachtzoekend gedrag en hyperactiviteit rapporteert. In feite is zowat het enige ongewenste gedrag dat Chihuahuas niet meer dan gemiddeld vertonen het jagen op roofdieren.

Dit alles geldt ook voor dapple Chihuahuas. Maar, onderzoekers hebben gespeculeerd dat omdat Chihuahuas door hun grootte hun ongewenste gedrag relatief ‘low impact’ maken, eigenaren het eerder tolereren dan er iets aan te doen. Er is dus een redelijke kans dat veel van deze problemen kunnen worden beheerst of overwonnen door een goede socialisatie en training.

Merle Chihuahua Puppies

Als je al een nest blue merle Chihuahua pups te koop hebt gezien en verliefd bent geworden, zijn hier enkele van de dingen die je aan hun fokker moet vragen:

 • Zijn hun ouders getest op hartaandoeningen, oogaandoeningen en luxerende patella’s (minimaal)?
 • Welke kleuren hadden de ouders? Als een van beide een kleur had die het merle gen verbergt, welke stappen hebben ze genomen om ervoor te zorgen dat hun pups geen double merle zijn?
 • Waar zullen de pups worden grootgebracht, en welke socialisatie zal de fokker met hen doen voordat ze klaar zijn om naar huis te komen?

U kunt meer te weten komen over het kiezen van een goede fokker en het vinden van een gezonde puppy in deze Puppy Search bronnen.

Uw Gestippelde Chihuahua

Een blue merle Chihuahua zal zeker complimenten krijgen als jullie samen op stap gaan! Om er zeker van te zijn dat ze gezond, gelukkig en mooi zijn, is het belangrijk om zorgvuldig een puppy te kiezen bij een gerenommeerde, deskundige fokker.

Als je al een dapple Chihuahua bezit, vertel ons dan nu over hen in het commentaarvak hieronder!

Meer Artikelen

Referenties en bronnen

Brancalion et al. Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics. 2021.

Fleming et al. Mortality in North American Dogs from 1984 to 2004: An Investigation into Age-, Size-, and Breed-Related Causes of Death. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2011.

McGreevy et al. Dog Behavior Co-Varies with Height, Bodyweight and Skull Shape. PLOS One. 2013.

Merle Statement. Chihuahua Club van Amerika. Toegang tot januari .

Officiële Standaard van de Chihuahua. Amerikaanse Kennel Club. 2008.

O’Neill et al. Demografie en vaak geregistreerde klinische aandoeningen van Chihuahuas onder primaire veterinaire zorg in het Verenigd Koninkrijk in 2016. BMC Veterinary Research. 2020.

Orthopedische Stichting voor Dieren.

Serpell & Duffy. Hondenrassen en hun gedrag. Domestic Dog Cognition and Behavior. 2014.

Strain et al. Prevalence of Deafness in Dogs Heterozygous or Homozygous for the Merle Allele. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde. 2009.