Dalmatische Temperamentkenmerken en Persoonlijkheid van het Ras

Dalmatiër temperament

Dalmatiër temperament maakt ze energiek, alert, speels, aanhankelijk en trouw. Het zijn geweldige loopmaatjes, waakhonden en ook goede gezinshuisdieren. Maar naar een gerenommeerde puppyfokker gaan is essentieel, want het gemiddelde Dalmatische temperament is sterk veranderd. Gefokt als energieke, beschermende koetshonden, heeft een enorme stijging in populariteit na de succesvolle 101 Dalmatiërs film een slechte invloed gehad op sommige Dalmatische temperamentkenmerken. Vandaag bekijken we hoe het gevoelige, liefdevolle temperament van de Dalmatische Hond zich heeft ontwikkeld van hun verleden als waakhonden en langeafstandslopers tot gezelschapshonden. En hoe ze onlangs een meestal oneerlijke reputatie hebben gekregen als een gemeen of agressief ras. We geven tips om uw actieve Dalmatische puppy te trainen en te socialiseren tot een vriendelijke, gelukkige hond.

Inhoud

Dalmatiër temperament is net zo opvallend als hun uiterlijk. De Dalmatiër, met zijn iconische, opvallende vlekken, heeft een van de meest unieke vachten in de hondenwereld. Niet alleen zijn ze het enige gevlekte ras, maar geen twee Dalmatiërs hebben hetzelfde patroon. Elke vacht is uniek. Sierlijk en krachtig, bewegen ze met een moeiteloze tred. Er is veel om dit opvallende ras aan te bevelen. Maar zijn er gedragsproblemen waardoor dit niet voor iedereen het ideale huisdier is?


Dalmatische temperament oorsprong

Om het temperament van de Dalmatische Hond te begrijpen, kijken we eerst naar zijn oorsprong. Dit ras heeft een geschiedenis die even uniek is als zijn gevlekte vacht.

Hoewel het niet ongewoon is dat de oorsprong van een hond vaag en betwist is, is die van de Dalmatiër bijzonder troebel. Historici hebben schilderijen en geschriften gebruikt om hun wortels in Europa, Noord-Afrika en Azië te plaatsen. Hun associatie met nomadische groepen Romani of zigeuners kan het mysterie van hun oorsprong verklaren. We weten wel dat hun naam afkomstig is van een regio die vroeger Dalmatië heette, nu bekend als Kroatië. Je zou dat zelfs kunnen gebruiken om je puppynaamkeuze te inspireren!

Dalmatische werkhonden Temperament eigenschappen

De werkachtergrond van de Dalmatiër is even gevarieerd als zijn vermeende afkomst. Herder, rattenvanger, jachthond, waakhond, zwijnen- en hertenjager, circushond: de Dal heeft het allemaal gedaan. Maar misschien was zijn meest unieke taak die van koetshond.

Dit knappe ras maakte aantrekkelijke begeleiders als ze naast rijtuigen en ruiters liepen om hen te beschermen tegen struikrovers en andere roofdieren.

De affiniteit van de Dalmatiër met paarden en zijn natuurlijke coachingsinstincten maakten hem ook uitstekend geschikt voor brandweerkorpsen. Het was hun taak om voor de door paarden getrokken brandweerwagen uit te lopen om de drukke straten van de stad vrij te maken. Tegenwoordig houden veel brandweerkazernes nog steeds Dalmatiërs als mascotte ter ere van hun heldhaftig verleden.

Dalmatiër temperament

Het typische Dalmatische temperament

Het temperament van de Dalmatische Hond kan sterk verschillen binnen het ras. Het gedrag is het gevolg van een combinatie van genetische achtergrond en de omgeving en behandeling die de individuele hond krijgt. Daarom worden ze soms beschreven als waardig, betrouwbaar en aanhankelijk. Andere keren zijn ze nerveus, koppig en agressief.

Sommige mensen zeggen dat ze geweldig zijn met kinderen, en anderen dat ze helemaal niet van kinderen houden. Tot zijn eer is de Dalmatiër een slimme en flexibele hond. In de meeste gevallen houden ze van mensen en willen ze betrokken worden bij alle gezinsactiviteiten.

Ze kunnen over het algemeen goed opschieten met andere dieren, en zijn natuurlijk bijzonder dol op paarden.

Hun geschiedenis kan hen echter vatbaar maken voor waakneigingen en beschermende instincten. Een vroege socialisatie, training en veel beweging en gezelschap zijn de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw hond zich goed aanpast.

Het Disney Dalmatiër Dilemma

Grillen en modes komen en gaan en beïnvloeden elk aspect van de samenleving.

rage wordt gedefinieerd als “een intens en breed gedeeld enthousiasme voor iets, vooral een dat van korte duur is en geen basis heeft in de kwaliteiten van het object.”

Films met honden hadden vaak een enorme invloed op de populariteit van het ras tot 10 jaar na de release van de film. Er is misschien geen beter voorbeeld van dit fenomeen dan de Disney film 101 Dalmatiërs.

Deze animatiefilm werd opnieuw uitgebracht in 1985 en gedurende acht jaar daarna steeg het jaarlijkse aantal nieuwe Dalmatische registraties bij de American Kennel Club (AKC) van 8.170 tot 42.816 pups.

De status van het ras, met een piek in 1993, werd gevolgd door de scherpste daling van elk ras in de geschiedenis van de AKC – een daling van 97% binnen tien jaar. Helaas had deze razendsnelle opkomst en uiteindelijke sterke daling in populariteit enkele ernstige negatieve gevolgen voor de Dalmatische Hond.

Hoe fokken het temperament van de Dalmatische Hond beïnvloedt

Het behoeft geen betoog dat echte honden geen tekenfilmfiguren zijn. Veel van de mensen die een Dalmatische puppy voor hun kind kochten, waren niet voorbereid op de hoeveelheid tijd en energie die deze honden vragen in termen van beweging en gezelschap.

Dals die te veel alleen gelaten worden of niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen destructief gedrag vertonen, zoals graven en kauwen. Sommige kunnen naar vreemden happen en bijten.

Zijn Dalmatiërs makkelijk te trainen?

Hoewel zeer intelligent, kan een aangeboren neiging tot koppigheid en eigenzinnigheid de Dalmatiër tot een lastpak maken als het op trainen aankomt. Dit is een onafhankelijk ras dat manipulatief kan zijn en dingen op zijn eigen manier wil doen. Eigenaars moeten consequent en geduldig zijn.

Ze kunnen ook vrij gevoelig zijn, dus positieve, op beloningen gebaseerde training zal het beste werken. Als uw Dalmatiër koppig is, kunt u ook puppy-oefeningslessen overwegen.

Zoals bij elk ras is vroege socialisatie belangrijk. Laat hem kennismaken met verschillende mensen, situaties en andere honden. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat u een goed aangepaste volwassen Dalmatiër grootbrengt.

Dalmatisch temperament wordt verbeterd door beweging

De Dalmatiër is een actieve, atletische hond die een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig heeft. Met zijn sterke werkachtergrond kan een Dal die alleen gelaten wordt en niets te doen heeft zich gemakkelijk vervelen. Dit leidt tot angst, baldadigheid en destructief gedrag.

Vergeet niet dat deze honden in staat waren om kilometers lang naast koetsen te lopen. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en houden van ballen jagen, lange wandelingen, rennen en joggen naast fietsen.

Dalmatiërs zijn echter laatbloeiers en zijn pas volledig volgroeid als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Dit betekent dat hun gewrichten en botten pas dan volledig gevormd zijn.

Inspannende lichaamsbeweging moet tot dit punt in de gaten worden gehouden, want heupdysplasie is een probleem voor het ras. Zodra ze volwassen zijn, hebben deze honden een overvloed aan dagelijkse beweging nodig om fit en gezond te blijven. Eén uur beweging is het absolute minimum. Beter zou zijn twee uur, met ten minste een deel van deze tijd buiten de lijn zodat ze kunnen rennen.

Lichaamsbeweging vermindert ongewenst gedrag

Een Dalmatiër die niet in staat is zijn lichaam en geest te bewegen, zal andere manieren vinden om zijn overtollige energie te verbranden. Graven, kauwen en ander destructief gedrag zijn vaak de reden waarom deze honden in asielen belanden.

Zijn Dalmatiërs gemene honden?

De stijging van de vraag naar Dalmatische Honden stond puppyfabrieken en fokkers zonder scrupules, die snel geld wilden verdienen, toe om de markt te overspoelen met slecht gefokte honden. Dit verergerde het probleem, omdat ongedifferentieerd fokken gedrags- en gezondheidsproblemen kan vergroten.

Veel van deze slecht gefokte honden vertoonden koppig en agressief gedrag.

De Dalmatische Hond heeft aanleg voor doofheid en problemen met de urinewegen. Overfokken kan de incidentie van deze genetische afwijkingen verhogen. Het eindresultaat was dat asielen overspoeld werden met Dalmatiërs die niet goed getraind en gesocialiseerd waren.

Zijn Dalmatische Honden Vriendelijk?

In veel omstandigheden is de Dalmatiër vriendelijk, uitgaand en aanhankelijk. Ze houden van hun gezin en hebben zelfs de reputatie goed met kinderen om te gaan. Ze zijn echter te onstuimig om alleen gelaten te worden in de buurt van kleintjes.

Een volwassen Dal kan tot 70 pond wegen en kan gemakkelijk nietsvermoedende kleuters omver lopen.

Zoals gezegd heeft de Dalmatiër veel socialisatie, training en beweging nodig om zijn beste kwaliteiten naar boven te halen. Soms is hij niet zo vriendelijk tegen vreemden. Ze kunnen snauwerig zijn.

Wanneer dit flexibele ras de liefde en aandacht krijgt die hij zo hard nodig heeft, kan hij een heel vriendelijke metgezel zijn.

Dalmatiër puppy temperament

Bij het zoeken naar een puppy is het het beste als u het hele nest als groep bij elkaar kunt observeren. Zo worden hun verschillende persoonlijkheden duidelijker. Als u een puppy kiest, zoek dan degene die niet verlegen of agressief is. Kies er in plaats daarvan een die uitgaand lijkt en nieuwsgierigheid toont zonder dominant of te passief te zijn.

Zijn dalmatiërs agressief?

Hoewel de meeste Dalmatiërs vriendelijk zijn, zijn er enkele die agressief kunnen zijn. Uit een Canadees onderzoek naar hondenaanvallen bleek dat de Dalmatische Hond betrokken is bij bijtincidenten. Deze studie stelde vast dat agressie, angst en onhandelbaar gedrag bij het ras voorkomen.

Zoals gezegd, koetshond is een van de vele beroepen waarin de Dalmatiër door de jaren heen heeft uitgeblonken. In Engeland in de 17e eeuw reisden Britse edelen nergens heen zonder hen.

Als hun meester anders bezig was, werden Dalmatiërs ingezet om het paard en de wagen in de gaten te houden. Als er problemen ontstonden, waarschuwde de toegewijde Dal snel hun mens voor het probleem.

Soms zou de grootte van de hond en zijn vermogen om te beschermen genoeg zijn om elke misstap te voorkomen. Dit natuurlijke instinct om te waken en te beschermen kan er echter toe leiden dat ze agressief worden tegen vreemden. Als de Dalmatische Hond tekenen van bedreigend gedrag bespeurt van iemand die hij niet kent, zal hij waarschijnlijk blaffen of grommen.

Houden Dalmatiërs van andere honden?

Dalmatische Honden kunnen het meestal goed vinden met andere honden en zelfs met katten. Als u paarden heeft, kunnen ze het ook goed met elkaar vinden. Er zijn echter Dalmatische Honden die het niet zo goed kunnen vinden met andere honden.

Dit is een niet ongewoon probleem voor veel rassen. De beste manier om dit probleem te overwinnen is een vroege socialisatie. Begin langzaam met korte sessies die een leuke ervaring voor hen zijn. Puppy klassen zijn een optie. Ze zijn een goede plek om andere honden te ontmoeten.

Dalmatiër Temperament vs Natuurlijke Instincten

Alle honden worden geboren met bepaalde natuurlijke gedragingen of dingen die ze kunnen doen zonder dat ze het hoeven te leren, zoals hoeden, jagen en apporteren. In veel opzichten is de Dalmatische Hond uniek.

Een combinatie van snelheid, uithoudingsvermogen en waakzaamheid maakte hen zeer geschikt voor hun rol. Hoewel ze geen typische waakhond zijn, bezitten ze een natuurlijk instinct om te waken en te beschermen.

Deze instincten zijn genetisch bepaald. Dalmatiërs hebben hun oude beschermende instincten behouden. Daarom kunnen sommige afstandelijk zijn tegenover vreemden en het maakt ze ook tot betrouwbare waakhonden.

Zijn Dalmatische Honden Goede Gezinsdieren?

Er is genoeg om over na te denken voordat u een Dalmatiër in uw leven brengt. Dit is een extreem actieve en atletische hond die een grote hoeveelheid dagelijkse beweging, mentale stimulatie en menselijk gezelschap nodig heeft om gelukkig te zijn.

Kiezen bij een herhaalbare fokker is altijd belangrijk bij het kopen van een puppy. Als u een Dalmatiër zoekt, is dat nog belangrijker. Sommige Dalmatische Honden zijn prachtige huisdieren. Helaas zijn sommige Dalmatische Honden slecht gefokt en kunnen ze ernstige gedragsproblemen hebben.

Referenties en bronnen

 • De Dalmatische Club van Amerika
 • Dalmatische Club van Canada
 • Herzog, H. “Forty-two Thousand and One Dalmatians: Fads, Social Contagion, and Dog Breed Popularity,” Fads, Social Contagion, and Dog Breed Popularity, 2006.
 • Ghirlanda, S., et al. “Dog Movie Stars and Dog Breed Popularity: A Case Study in Media Influence on Choice,” PLOS, 2014.
 • Navarro, M., “After Movies, Unwanted Dalmatians,” New York Times, 1997.
 • Famula, TR et al. “Complex segregation analysis of deafness in Dalmatians,” American Journal of Veterinary Research, 2000.
 • Bannasch, DL, et al. “Inheritance of Urinary Calculi in the Dalmatian,” Journal of Veterinary Medicine, 2008.
 • Overall, KL, et al. “Dog bites to humans-demography, epidemiology, injury, and risk,” JAVMA, Vol 218, No. 12, 2001.
 • McMillan, FD/ “The Harmful Effects of Puppy Mills on Breeding Dogs and Their Puppies,” Best Friends Animal Society.
 • Raghavan, M.”Fatal dog attacks in Canada, 1990-2007,” The Canadian Veterinary Journal, 2008.
 • Kapatkin, AS, et al. “Canine Hip Dysplasia:The Disease and Its Diagnosis,” vetlearn.com, 2002.
 • Spady, TC, et al. “Canine Behavioral Genetics: Pointing Out the Phenotypes and Herding up the Genes,” American Journal of Human Genetics, 2008.
 • Bamberger M., et al. “Signaleringsfactoren, comorbiditeit en trends in gedragsdiagnoses bij honden: 1.644 gevallen (1991-2001).” JAVMA, Vol 229, No. 10, 2006.