Dalmatiër Pitbull Mix – Is de Pitmatiër de juiste hond voor u?

Dalmatiër Pitbull Mix

Dalmatiër Pitbull mix: Vraagt u zich af of deze energieke hond de harige metgezel kan zijn waar u altijd van gedroomd heeft?

We hebben alles behandeld wat u moet weten om uw beslissing te nemen!

Waar komt de Dalmatiër Pitbull Mix vandaan?

Een Dalmatiër Pitbull mix, ook wel Pitmatiër genoemd, is het resultaat van het kruisen van een Dalmatiër met een Pitbull. Als designerras hebben ze geen al te lange geschiedenis, dus om een idee te krijgen waar ze vandaan komen, laten we eens kijken naar de ouderrassen.

Dalmatiërs waren koetshonden, gebruikt om de paarden van een door paarden getrokken koets te beschermen. Hun definitieve oorsprong blijft echter een mysterie, omdat ze vaak werden geassocieerd met Roma, ook bekend als zigeuners, die van plaats naar plaats trokken.

Men denkt dat ze hun naam te danken hebben aan de associatie met een regio in voormalig Joegoslavië, Dalmatië genaamd, waar ze in de 19e en begin 20e eeuw vandaan kwamen.

Pitbulls zijn eigenlijk geen erkend hondenras. De term Pitbull verwijst meer naar een type hond dan naar een ras.

Meer over Pitbulls:

Elk van de volgende rassen (of mengsels daarvan) kan worden bestempeld als Pitbull:

  • Pit Bull terriër (Amerikaans)
  • Bulldog (Amerikaans)
  • Staffordshire terriër (Amerikaans)
  • Staffordshire Bull Terrier
  • Engelse Bull Terrier

Het wordt algemeen aangenomen dat alle rassen waaruit een Pitbull bestaat, zijn ontstaan uit Bulldogs. Bulldogs werden oorspronkelijk gefokt voor de bloedsport.

Een designer hond nemen kan spannend lijken, maar de rage van de designer hond kan leiden tot meer ongewenste honden in asielen, omdat eigenaren teleurgesteld zijn in het resultaat van hun mix-ras experiment.

Sommigen zeggen dat gemengde rassen gezonder zijn dan raszuivere honden vanwege hun grotere genetische verscheidenheid, maar het bewijs is gemengd.

Bekijk het raszuivere versus bastaard debat hier.

Leuke feiten over de Dalmatische Pitbull Mix

De beroemdste Dalmatiërs zijn Pongo en Perdita (en niet te vergeten hun pups!) uit de klassieke film 101 Dalmatiërs.

Pitbulls hebben ook enkele aanspraken op roem. Wist je dat een Pitbull, genaamd Stubby, tijdens de Eerste Wereldoorlog tot sergeant werd benoemd nadat hij een Duitse spion had gevangen en vastgezet?

Dalmatiër Pitbull Mix Uiterlijk

Uw kruising hond kan elke combinatie van het uiterlijk van zijn/haar ouders hebben. Laten we eens kijken wat het meest gebruikelijk is voor elk ouderras in termen van fysieke kenmerken.Dalmatiër Pitbull Mix

Vacht

Dalmatiërs en Pitbulls hebben allebei kort, glad haar.

Daarom is het zeer waarschijnlijk dat uw kruising ook een gladde, korte vacht zal hebben!

Kleur

Dalmatiërs staan bekend om hun opvallende gevlekte vacht! De Dalmatische vacht is wit met zwarte of leverkleurige aftekeningen.

Pitbull aftekeningen en kleur kunnen sterk variëren van effen tot gevlekt, wit, tan, bruin, zwart, brons, fawn of rood.

Grootte en lichaamsbouw

Pitbulls kunnen tussen de 40-70 pond wegen. Ze zijn gedrongen en hebben een gespierde bouw.

Dalmatiërs wegen tussen de 45-70 pond met een gespierde, maar sierlijke bouw.

Een mix tussen de twee kan de kwaliteiten van beide ouders hebben of een combinatie van beide.

Hoe dan ook, je krijgt waarschijnlijk een goed gebouwde, gespierde hond met een potentieel zeer interessante vacht!

Dalmatiër Pitbull Mix Temperament

Dalmatiërs zijn gereserveerde en waardige honden die afstandelijk kunnen zijn tegenover vreemden, maar toch trouwe en liefdevolle huisdieren zijn.

Vanwege hun geschiedenis als koetshonden, hebben ze de neiging geweldige waakhonden te zijn.

Pitbulls hebben de laatste jaren een beetje een slechte reputatie gekregen als overdreven agressieve honden. Laten we even de gegevens doornemen.

Er was een piek in gerapporteerde Pitbull-geassocieerde ernstige aanvallen op mensen in de jaren 1980, wat ertoe leidde dat sommige landen (zoals het VK en Australië) strenge wetten oplegden op het bezitten en fokken van elke hond met Pitbull-voorouders.

De meeste hype over Pitbull agressie is echter ongegrond. Het laatste onderzoek suggereert dat Pitbulls minder dan gemiddeld agressief zijn tegen zowel vreemden als eigenaars.

Ze lijken te neigen naar bovengemiddelde hondgerichte agressie, maar dit is geenszins een universele eigenschap. Elke individuele hond heeft zijn eigen persoonlijkheid, net als mensen.

Feit is dat alle honden agressief gemaakt kunnen worden. Dit kan gebeuren door menselijke training of door mishandeling.

Pitbull aanvalscijfers worden vaak opgeblazen omdat het moeilijk is rassen toe te wijzen.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat van de 120 honden, er 25 Pitbull types waren, zoals bepaald door DNA testen (honden met 12,5% of meer van de rassamenstelling voor American Staffordshire terrier of Staffordshire Bull Terrier), toch identificeerde asielpersoneel 62 van de 120 honden als Pitbulls.

In de landen waar wetten zijn uitgevaardigd om Pitbulls te beperken of te verbieden (b.v. de Dangerous Dog Act, UK, 1991) is het aantal hondenaanvallen niet afgenomen, wat suggereert dat Pitbulls ten onrechte als doelwit zijn gekozen.

Niettemin bevelen wij vooral training en vroege socialisatie aan voor honden van dit ras, gezien hun mogelijke gedrag ten opzichte van andere honden.

Training van uw Dalmatische Pitbull Mix

Alle honden hebben baat bij training. Vroege socialisatie is essentieel voor beide ouderrassen, vanwege hun neiging tot waken. Het is daarom ook noodzakelijk voor elke mix van de twee.

Dalmatiërs hebben veel beweging nodig en hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen. Deze honden zijn geweldig om mee te nemen op uw ochtendrun!

Wees er echter van bewust dat Dalmatische Honden als puppy’s korte oefeningen nodig hebben, omdat te veel in één sessie belastend kan zijn voor hun jonge gewrichten. Het beste is om te wachten met zware oefeningen tot ze twee jaar oud zijn.

Pitbulls gedijen goed bij zowel mentale als fysieke uitdagingen. Ze houden van en blinken uit in gehoorzaamheids- en behendigheidstraining. Ze zijn een hond die houdt van lange speelsessies in het park!

Een snel en eenzaam rondje rennen in uw achtertuin is niet genoeg voor deze honden. Ze doen het het beste als ze deel uitmaken van de gezinsactie.

Een mixras zal waarschijnlijk vol energie zitten op basis van de eigenschappen van de ouders, en als u een puppy krijgt, zorg dan voor veel positieve puppytraining, want beide ouderrassen zijn sterk en assertief.

Onze trainingsgidsen zullen u en uw hond helpen elkaar te begrijpen en hoe u het beste door de wereld om u heen kunt navigeren.

Dalmatiër Pitbull Mix Gezondheid

Dalmatiërs en Pitbulls zijn behoorlijk gezonde honden, wat betekent dat uw Pitmatiër dat ook zou moeten zijn! Maar Dalmatiërs zijn vaak gevoelig voor doofheid. Dalmatiërs en Pitbulls kunnen beide lijden aan heupdysplasie. Lees verder voor meer informatie over deze aandoeningen.

Doofheid

Aangeboren doofheid is het meest voorkomende en bekende gezondheidsprobleem bij Dalmatische Honden. De oren van puppy’s gaan open als ze 10-12 dagen oud zijn en de gevolgen van aangeboren doofheid kunnen worden beoordeeld voordat ze 4-5 weken oud zijn.

De meeste gerenommeerde fokkers testen tussen 2 en 4 weken op doofheid, maar uw dierenarts kan ook een gehoortest in de kliniek uitvoeren.

Aangeboren doofheid is voorzichtig in verband gebracht met blauwe oogkleur en vachtvlekken, maar het is moeilijk om harde conclusies te trekken omdat de gegevens uiteenlopen en soms tegenstrijdig zijn.

De doofheidsgenen lijken recessief te zijn, omdat ze gedragen kunnen worden door horende honden die vervolgens dove nakomelingen kunnen voortbrengen.

Een hond die doof is aan één oor (eenzijdige doofheid) kan een vrij normaal leven leiden. Een hond die aan beide oren doof is (bilaterale doofheid) zal echter voor aanzienlijke uitdagingen komen te staan.

Niettemin kan een slechthorende hond zich met gespecialiseerde training net zo goed gedragen als een horende hond en een uitstekende familievriend zijn.

Een recente studie suggereert zelfs dat slechthorende honden minder agressief zijn dan hun normaal horende soortgenoten!

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een veel voorkomende orthopedische klacht bij honden, waarbij grote honden er meer kans op hebben dan kleine honden.

Middelgrote honden zoals de Pitbull of Dalmatiër hebben minder kans om hieraan te lijden dan bijvoorbeeld een Duitse Herder. Er zijn echter nog steeds aanzienlijke aantallen die met deze aandoening leven.

Heupdysplasie is erfelijk en wordt algemeen aanvaard als een ontwikkelingsstoornis, dat wil zeggen, puppies worden niet geboren met de aandoening, maar ontwikkelen deze naarmate ze volwassen worden.

Het is het gevolg van een abnormale heupkom, die een knarsende in plaats van een vloeiende beweging in het gewricht vertoont. Dit leidt tot pijnlijke artritis en kan in zijn ernstigste vorm verlammend zijn.

Het is belangrijk om een volledige achtergrondgeschiedenis van uw nieuwe hond te krijgen en uw dierenarts een heuponderzoek te laten uitvoeren om te zien of uw hond heupdysplasie heeft of waarschijnlijk zal ontwikkelen.

Behandelingen kunnen bestaan uit een operatie en/of fysiotherapie en supplementen zoals glucosamine, die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden en verdere afbraak van het gewricht te voorkomen.

Veel honden leiden een vol en gelukkig leven met goed gecontroleerde heupdysplasie.

Andere problemen

Beide ouderrassen, en veel honden in het algemeen, kunnen lijden aan overgewicht of obesitas.

Onlangs is aangetoond dat een niet-optimaal gewicht een negatieve invloed heeft op de gezondheid en de levenskwaliteit van een hond. Het is dus belangrijk om het gewicht van uw hond binnen het gezonde bereik voor hun ras te houden door middel van portiecontrole en voldoende lichaamsbeweging.

Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw hond.

Het is ook zinvol om de oren van uw hond periodiek te controleren, maar aangezien de oren van Dalmatiërs naar beneden hangen, is het nog belangrijker om ze in de gaten te houden en ze door uw dierenarts te laten controleren op infecties, als u iets abnormaals vermoedt.

Verzorging

Uw Dalmatiër Pitbull mix heeft een korte, gladde vacht waardoor het verzorgen een fluitje van een cent is! Eén keer per week een zachte borstelbeurt zou hem/haar er op zijn best uit moeten laten zien.

Wanneer uw bundel-van-plezier pooch in een modderige puinhoop raakt, geef hem/haar dan een bad met een speciale hondenshampoo. Anders hoeven baden alleen plaats te vinden als, je weet wel, je ze kunt ruiken voordat ze de kamer in komen!

Zorg er ook voor dat je je pooches nagels regelmatig trimt, zodat ze niet hinderlijk of pijnlijk worden tijdens het wandelen of rennen.

Bekijk ons artikel over het verharen van Pitbulls voor meer informatie over mogelijke haar- en huidproblemen. Houd er ook rekening mee dat Dalmatische Honden vaak erg verharen, dus het kan zijn dat u de stofzuiger vaker moet gebruiken dan normaal!

Als u vermoedt dat uw hond te veel verhaart, neem dan contact op met uw dierenarts. Dieet en/of supplementen kunnen een rol spelen in de gezondheid van huid en haar en helpen het verharen op een passend niveau te houden.

Over dieet gesproken, uw gemengde ras zal vanaf het begin evenwichtige en gezonde voeding nodig hebben.

De voedingsbehoeften variëren per leeftijd en ras, dus bekijk onze voedingsgids voor puppy’s hier en ons artikel over gezonde hondenvoeding hier.

Raadpleeg uw dierenarts over de rasspecifieke behoeften van volwassen en senior honden.

De gemiddelde levensduur van een Dalmatiër is 11-13 jaar, terwijl die van een Pitbull 12-16 jaar is.

Dus, zolang uw mix-ras hond gezond is, kunt u verwachten dat hij/zij 11-16 jaar leeft.

Zijn Dalmatische Pitbull Mixen Goede Gezinshonden?

Beide ouderrassen kunnen ongelooflijke familie huisdieren zijn, dus het is waarschijnlijk dat een mix ras dat ook zou zijn.

Natuurlijk variëren individuele karaktereigenschappen en het is onmogelijk te zeggen of een Dalmatische Pitbull zeker bij u past.

Er zijn geen ernstige gezondheidsproblemen of gebreken aan de bouw bij beide ouderrassen die u zouden moeten afschrikken om een van deze mixers mee naar huis te nemen.

Wij raden u aan zorgvuldig te overwegen of uw gezin voldoende beweging en vermaak kan bieden aan deze slimme, zeer energieke hond.

Een Pitmatiër kan gemakkelijk vervelen zonder de juiste beweging en stimulatie, waardoor ze waarschijnlijk slechte gewoonten ontwikkelen, zoals kauwen en graven.

Wees altijd voorzichtig met een hond in de buurt van jonge kinderen, die een verveeld hondje per ongeluk kunnen irriteren.

Als je denkt dat je hebt wat nodig is, is er geen reden om geen Dalmatische Pitbull mix te adopteren! Ze kunnen een prachtige, liefdevolle en trouwe aanvulling op je leven zijn.

Een Dalmatische Pitbull mix redden

Een hond redden is prachtig om te doen. Je geeft een thuis en liefde aan een dier dat anders geen van beide zou hebben.

In veel gevallen lopen asielen over van honden die een thuis nodig hebben, daarom is het zoveel verstandiger om je nieuwe hond uit een asiel te halen in plaats van uit een fokker.

Het vinden van een Dalmatiër Pitbull Mix pup

Een puppy adopteren is een enorme verantwoordelijkheid, maar een die enorm lonend kan zijn.

Als je klaar bent om een puppy te adopteren, vermijd dan puppyfabrieken en dierenwinkels die hun puppy’s daar vandaan halen (90% van de dierenwinkels halen hun puppy’s uit puppyfabrieken).

Bekijk onze stap-voor-stap puppy zoekgids om u te helpen uw ideale puppy te vinden.

Een Dalmatiër Pitbull Mix Puppy Opvoeden

Een puppy opvoeden is een uitdaging, maar onze puppytrainingsgids zal u helpen door de vroege stadia te navigeren en die puppykracht te richten op iets dat de band tussen u voor de komende jaren zal versterken.

Voor de behoeften van uw puppy zorgen terwijl hij groeit en elke minuut verandert, kan moeilijk zijn! Bekijk onze gids voor puppyontwikkeling zodat je weet dat je op het goede spoor zit.

Voor meer rasspecifieke informatie kun je ook onze pagina bekijken over een van de Pitbull type honden, de Staffordshire Bull Terrier.

Voor- en nadelen van een Dalmatische Pitbull Mix

Nadelen

Pitbulls hebben een onterechte slechte reputatie voor agressief gedrag en er zijn wetten in sommige landen die het bezit van Pitbulls en Pitbull-mixen beperken.

Dalmatiërs hebben de neiging om veel te verharen, wat sommige mensen kan hinderen. Misschien vindt u dezelfde eigenschap in uw hond van een gemengd ras.

Voors

Beide ouderrassen hebben het potentieel om prachtige, liefdevolle metgezellen te zijn die geweldige familie huisdieren zijn!

Het verzorgen van deze honden is een fluitje van een cent!

Als je een energiek en outdoor type bent, zoek dan niet verder naar een geweldige, high-energy vriend om mee te nemen op wandelingen en lange tochten!

Soortgelijke Dalmatiër Pitbull Mixen en Rassen

Als u op zoek bent naar andere opties voor een gezond hondenras, kunt u de rassen overwegen die zijn opgenomen in onze gids voor gezonde honden.

Een middelgrote gemengde rashond zoals de Treeing Tennessee Brindle of de Zweedse Lapphund zou een mogelijk alternatief kunnen zijn voor de Pitmatiër.

Een andere mix die je misschien leuk vindt is de Pitbull Lab Mix

Dalmatiër Pitbull Mix Reddingen

Bekijk deze opvangcentra voor Dalmatiërs en Pitbulls per regio:

USA:

Willing Hearts Dalmatian Rescue

Ringhond Redding

Pitbull Rescue Central heeft een geweldige lijst van Pitbull reddingen in de VS.

UK:

De Dalmatische Adoptie Maatschappij

Schotse Dalmatiër Welzijn

Canada:

Dalmatische Adoptie en Redding

Stieren in Nood

Gebruik de commentaarsectie hieronder als u andere reddingsacties kent die hier zouden moeten worden opgenomen.

Is een Dalmatiër Pitbull Mix geschikt voor mij?

Een dier bezitten is een verantwoordelijkheid die zeer serieus genomen moet worden. Als je denkt dat een sterke, trouwe hond met een groot hart en veel energie bij je past, dan zou de Dalmatiër Pitbull mix de perfecte keuze kunnen zijn.

Heeft dit artikel je overtuigd dat een Pitmatiër de hond voor jou is? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

De Amerikaanse Kennel Club

Collier, S. 2006. Rasspecifieke wetgeving en de pit bull terrier: Zijn de wetten gerechtvaardigd? Tijdschrift voor Veterinair Gedrag.

Duffy DL., Hsu, Y. en Serpell, J. A. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.

Farmer-Dougan, V., Quick, A., Harper, K., Schmidt, K. en Campbell, D. 2014. Gedrag van slechthorende en normaal horende en ziende honden (Canis lupis familiaris): Niet hetzelfde, maar niet zo verschillend. Journal of Veterinary Behavior.

Greibokk, T. 1994. Erfelijke doofheid bij de Dalmation: Relatie met oog- en vachtkleur. The Journal of the American Animal Hospital Association.

Nouh, S.R., Abo-Ahmad, H. M., Farghali H. A. en Saleh M. M. 2014. A Retrospective Study on Canine Hip Dysplasia in Different Breeds in Egypt. Global Veterinaria.

Olson, K.R., Levy, J.K., Norby B., Crandall, M.M., Broadhurst, J.E., Jacks, S.
Barton, R.C. en Zimmerman, M.S. 2015. Inconsistente identificatie van pitbull-type honden door asielpersoneel. The Veterinary Journal.

Yama, P.S., Butowskia, C.F., Chittya, J.L., Naughtona, G., Wiseman-Orrb, M.L., Parkina, T. en Reid J. 2016. Impact van overgewicht en obesitas bij honden op gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Preventieve Diergeneeskunde.