Dapple teckel – niet alleen een mooie vachtkleur

dapple teckel

In deze gids bekijken we wat een dapple teckel is, en onthullen we alle prachtige patronen die hun vacht kan hebben. We geven u de voor- en nadelen van het delen van uw leven met een gestippelde teckel, en helpen u te beslissen of dit het beste huisdier is voor uw gezin en levensstijl.

Teckels zijn er in twee maten: standaard en miniatuur. Ze zijn ook verkrijgbaar in drie vachtsoorten: glad, ruwharig en langharig. Alle teckels hebben slechts één kleur. Een patroon in een andere kleur, zoals de dapple, kan over de basiskleur heen gelegd worden. Het dapple motief kan variëren van een enorme klodder spetters tot een enkele vlek. Zelfs dapple teckelpups uit hetzelfde nest kunnen er heel anders uitzien.

Hoe krijg je een dapple teckel?

Om dapple teckelpups te krijgen, moet één ouder het dapple patroon hebben. Dit patroon wordt veroorzaakt door het merle gen. Een hond die zelfs maar één nauwelijks waarneembare dapple vlek heeft, is een dapple. Zij moeten als zodanig worden geregistreerd, omdat zij dapple pups zullen voortbrengen die meer spetters en vlekken kunnen hebben.

Wat is een Double Dapple teckel?

Wanneer beide ouders gevlekt zijn, zal elk van hen het gevlekte, of merle gen, doorgeven om double dapple teckelpups te creëren. Naast nog meer ingewikkelde caleidoscopische kleurvlekken, hebben double dapples meestal grote witte gebieden op hun lichaam. Als dappling op het gezicht verschijnt, kunnen de ogen een ijzige kleur blauw hebben.

Deze kenmerken kunnen heel opvallend zijn, en sommige fokkers zullen proberen double dapple pups te creëren vanwege hun uniciteit. Helaas wordt double dappling geassocieerd met ernstige oor- en oogproblemen, waar we zo meteen op in zullen gaan.

Hoogte en gewicht

De standaard teckel meet 8 tot 9 centimeter en weegt tussen de 16 en 32 pond. De miniatuurversie is aanzienlijk kleiner, meet slechts 5 tot 6 inches en weegt minder dan 11 pond.

Vacht en verzorging

De gladde of kortharige teckel is de meest populaire variëteit. Hun glanzende vacht verhaart niet veel en vereist slechts een snelle borstelbeurt eens per week.

Langharige dapple teckels moeten dagelijks geborsteld worden om vervilting te voorkomen. De korte grove buitenvacht van de ruwharige variëteit moet meerdere keren per week geborsteld worden met een borstel. Een paar keer per jaar plukken of strippen om dode haren te verwijderen is een goed idee voor de ruwharige dapple teckel.

Temperament en gedrag

Ondanks hun kleine formaat zijn teckels moedig en beschermend. De neiging om achterdochtig te zijn tegenover vreemden en schurftig tegenover andere honden vereist een vroege socialisatie om gedragsproblemen te voorkomen.

Ze werden ontwikkeld in Duitsland in de 16e eeuw als een jachtras. Hun lange, lage lichaam was ontworpen voor het graven in dassenholen en hun luide blaf waarschuwde jagers voor hun ondergrondse locatie. Dapple Teckels zijn uitstekende waakhonden, zijn zeer trouw en hebben de neiging koppig te zijn.

dapple teckel

Training en trainingsvereisten

Voor elk hondenras is socialisatie van jongs af aan belangrijk. Een wilskrachtig, onafhankelijk ras als de teckel kan moeilijk te trainen zijn. De trainer heeft geduld en consistentie nodig. Kinderen en Teckels mogen nooit samen alleen gelaten worden vanwege de kleine omvang en de gevoelige rug van de hond. Vergeet niet dat de lange rug van de Doxie gemakkelijk gewond raakt. Ze zullen bijten als ze niet goed worden behandeld.

Dapple Teckels zijn geboren om actief te zijn. Twee dagelijkse wandelingen van gemiddelde lengte zouden voldoende moeten zijn om ze in vorm te houden. Voor dit ras is fit blijven van vitaal belang. Regelmatige lichaamsbeweging voorkomt overgewicht en bouwt spierspanning op om hun kwetsbare rug te beschermen.

Teckel rugproblemen

Tussenwervelschijfziekte (IVDD) staat bovenaan de lijst van gezondheidsproblemen bij teckels. Hun kenmerkende vorm betekent dat het risico 10 tot 12 keer groter is dan bij andere rassen. Van alle teckels wordt 19 tot 24% getroffen door IVDD.

Hoewel sommige honden kunnen herstellen, is er een aanzienlijk risico op blijvende schade. Deze vreselijke ziekte kan zeer pijnlijk zijn, en in ernstige gevallen verlamming veroorzaken. Zorgen dat ze geen overgewicht krijgen en ze niet op trappen laten lopen of op meubels laten springen is de beste manier om IVDD bij een dapple teckel te voorkomen.

Dapple teckel oog- en oorproblemen

De lieve, zielvolle ogen van de teckel zijn gevoelig voor een breed scala aan genetisch gerelateerde ziekten. Progressieve retinale atrofie (PRA) is een van de ernstigste oogproblemen. Deze degeneratieve oogziekte kan leiden tot blindheid en treft vooral langharige teckelpups. In een studie werden ook tekenen gevonden van beginnende gezichtsstoornissen bij de ruwharige teckel.

Droge ogen syndroom, cataract, glaucoom en oogzenuw hypoplasie kunnen ook het ras treffen. Nog verontrustender zijn zaken die betrekking hebben op double dapple teckels. Zoals eerder gezegd, wanneer beide ouders het merle-gen dragen, is er een verhoogd risico op oog- en oorproblemen. Dit houdt in dat pups blind geboren worden, misvormde ogen hebben, slechts één oog of helemaal geen ogen hebben. Evenzo kunnen double dapple pups doof of met misvormde of ontbrekende oren geboren worden.

Ideaal huis voor een dapple teckel

De teckel is een trouwe metgezel, toegewijd aan zijn gezin. Hoewel ze niet de beste keuze zijn als je jonge kinderen hebt. Ongeveer één op de vier Doxies ontwikkelt IVDD, dat kan leiden tot verlamming. De ernstige rugproblemen die dit ras teisteren zouden een serieuze overweging moeten zijn voordat u een dapple teckel in huis haalt.

Het kiezen van een dapple teckel puppy

Bij het kiezen van een puppy is niets belangrijker dan het testen van de gezondheid van de ouders. Het bekijken van zowel de moeder als de vader is ook heel belangrijk voordat je een beslissing neemt.

Vermijd het kopen van pups waarvan de ouders een overdreven lichaamslengte of zeer korte poten hebben, want beide eigenschappen kunnen het risico op IVDD vergroten. Ten slotte, koop nooit een pup waarvan de ouders allebei dapple teckels zijn, vanwege het hoge risico op genetische afwijkingen. Alleen als mensen weigeren deze honden te kopen, zullen fokkers ophouden met het fokken op de dubbele dapple kenmerken die onnodige genetische afwijkingen veroorzaken.

Referenties en verder lezen

  • Clark, LA, et al. “Retrotransposon insertie in SILV is verantwoordelijk voor merle patroon van de huishond.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2006.
  • Packer RMA, et al. “DachsLife 2015: een onderzoek naar leefstijlassociaties met het risico op tussenwervelschijfziekte bij teckels.” Canine Genetics and Epidemiology, 2016.
  • Curtis, R., et al. “Progressive retinal atrophy in miniature longhaired dachshund dogs.” British Veterinary Journal.
  • Ropstad, EO, et al. “Clinical findings in early onset cone-rod dystrophy in the Standard Wire-haired Dachshund.” Veterinary Ophthalmology, 2007.