Dalmadoodle: De Dalmatische Poedel Mix

dalmadoodle

De Dalmadoodle is een energieke, liefdevolle en zeer karakteristieke hond. Vandaag gaan we kijken naar de voor- en nadelen van Dalmadoodle pups als huisdier, en helpen we je beslissen of een Dalmatiër Poedel mix de juiste hond is voor jouw levensstijl.

Een van de grotere poedelmengsels, Dalmadoodles zijn ook wel bekend als Dalmapoos. Het zijn zeer trouwe honden en passen goed in actieve huizen waar een groot deel van de dag iemand aanwezig is.

Wat is een Dalmadoodle?

Opvallend en intelligent, de Dalmadoodle is een kruising tussen de mooie Dalmatiër en de slimme Poedel. Met een uiterlijk dat mensen zeker tot stilstand brengt, is het geen wonder dat de populariteit van de Dalmatische Doodle voortdurend toeneemt.

Een hybride hond zoals de Dalmadoodle is de nakomeling van twee specifiek gekozen raszuivere ouders. Fokkers van designerhonden hopen dat hun nesten bepaalde kenmerken van hun raszuivere ouders zullen behouden, zoals intelligentie en een unieke vacht.


Geschiedenis van de Dalmadoodle

De Dalmadoodle is een nieuwere generatie kruising, wat simpelweg betekent dat er heel weinig bekend is over hoe hij is ontstaan. Een blik op de geschiedenis van zijn raszuivere ouders zou ons echter een beetje inzicht moeten geven in hoe deze unieke kruising werkt en waarom hij is zoals hij is.

Geschiedenis van de Dalmatiër

Als oud ras gaat de oorsprong van de Dalmatiër ver terug, zodat het voor deskundigen moeilijk is om precies vast te stellen waar het ras is begonnen. Echter, volgens de Amerikaanse Kennel Club, geloven veel deskundigen dat de Dalmatische Hond is begonnen op de Britse eilanden, Europa, Noord-Afrika en Azië.

Dalmoedel die plezier heeft met twee vrienden

Toch duurde het tot de jaren 1800 voordat specifieke documentatie de Dalmatiër in de buurt van Midden-Europa kon plaatsen, in een gebied dat vroeger Dalmatië heette. Gefokt als een koetshond, vond de Dalmatiër werk naast paardenkoetsen. Het was zijn taak om deze koetsen te bewaken als de inzittenden weg waren. Dalmatiër mix rassen kunnen deze bewakingstrekken wel of niet met zich meedragen.

Koetsiershonden

De Dalmatiër was ook een favoriete hond van het zigeunervolk, waarvan bekend is dat hij met hen door heel Europa zwierf. Velen geloven dat dit de reden is waarom de ware oorsprong van de Dalmatiër zo moeilijk te achterhalen is, gezien het feit dat zij, net als de zigeuners, de hele wereld als hun thuis beschouwden. Maar zigeuners waren niet de enigen die dol waren op de Dalmatiër.

Edelen van Brittanië waren smoorverliefd op dit ras en gaven ze niet alleen opdrachten voor koetshonden, maar ook voor metgezellen. Tegen de jaren 1800, werden Dalmatiërs beroemd voor het meelopen met door paarden getrokken brandweerwagens. Zo begon de beroemde vriendschap tussen het ras en brandweerlieden.

Oorsprong van de Poedel

Hoewel we allemaal wel eens de term “Franse poedel” hebben gehoord, bestaat die eigenlijk niet. In feite komt de poedel oorspronkelijk uit Duitsland, waar hij meer dan 400 jaar geleden voornamelijk werd gefokt als eendenjachthond. Verbazingwekkend genoeg stamt het beroemde kapsel van de poedel eigenlijk af van zijn eendenjachtdagen, toen zijn fabelachtige pompons meer werden gebruikt uit praktisch oogpunt dan uit ijdelheid.

Poedels werden gefokt om in zeer koud water te zwemmen om eenden te vangen voor hun eigenaars, en de uitgebreide pompons waren bedoeld om hun lichaam te beschermen terwijl ze hen behendigheid en snelheid in het water toestonden. Later zou dit flamboyante kapsel uiteindelijk helpen om de poedel van zijn werkende oorsprong naar de schoot van de luxe te brengen.

Van jacht naar huis

In feite heeft de poedel het Assepoester verhaal, dat van vodden naar rijkdom ging toen edelen zijn mooie vacht, loyale houding en natuurlijke showmanschap leuk begonnen te vinden. Maar de altijd bescheiden poedel behield zijn arbeidsethos en werd door de geschiedenis heen gebruikt als circushond en truffeljager.

Hoe groot worden Dalmadoodles?

Aangezien de Dalmadoodle een kruising is tussen twee grotere honden, is het veilig om aan te nemen dat hij groter wordt. Toch zijn er verschillen in grootte tussen de Dalmatische Hond en de Poedel, dus de grootte van uw Dalmadoodle kan variëren. De gemiddelde grootte van een volwassen Dalmatische Poedel mix hangt af van het type Poedel ouder.

Hoe groot zijn Dalmatiërs?

De Dalmatiër, bijvoorbeeld, wordt ongeveer 19 tot 24 centimeter groot en kan 45 tot 75 pond wegen.

Poedelgrootte

De poedel bestaat in drie maten: Standaard, Miniatuur en Toy. Ze variëren van 4 tot 70 pond, afhankelijk van het type!

Dalmoedel Maat

De Dalmadoodle is typisch een kruising tussen de Dalmatiër en de Standaard Poedel, die de grootste van de poedelrassen is, met een lengte van meer dan 15 centimeter en een gewicht van 40 tot 70 pond. U kunt dus verwachten dat uw Dalmadoodle varieert in grootte van 15 tot 19 inch en een gewicht van 40 tot 75 pond.

Mini Dalmoedel

Een mini Dalmatiër Poedel mix ontstaat door het combineren van een Dalmatiër met een Miniatuur of Toy Poedel. Deze pups zullen kleiner zijn dan de gemiddelde volwassen Standaard Dalmadoodle, maar ze kunnen nog steeds groter zijn dan een Mini Poedel omdat ze ook Dalmatische genen hebben. Potentiële puppy-ouders die op zoek zijn naar een kleinere versie van de Dalmatische Hond zullen vaak kiezen voor deze miniatuur Dalmatische mix, maar hun hond kan groter worden dan ze hadden gehoopt.

Dalamadoodle uiterlijk

Dalmadoodles hebben meestal flaporen, een korte relatief gladde vacht en een lange staart. Zoals bij alle kruisingen zal de Dalmatische Poedel mix variëren in uiterlijk, afhankelijk van wat hij van zijn ouders erft. Gezien het feit dat de Dalmatiër en de poedel er zo verschillend uitzien, is er een grote verscheidenheid aan looks.

Dalmoedel kleuren

De Dalmatiër en Poedel mix komt in een enorm scala aan kleuren, hoewel zwart en wit waarschijnlijk de meest voorkomende zijn. De Standaard Poedel komt in verschillende kleurvariëteiten, waaronder:

 • Zwart
 • Abrikoos
 • Wit
 • Crème
 • Tan
 • Blue belton
 • Blue
 • Zilver
 • Sable
 • Bruin
dalmadoodle

De beroemde gevlekte vacht van de Dalmatiër komt voor in twee kleurvariëteiten, waaronder:

 • Lever en wit
 • Blauwe belton (zwart en wit)

Net als de Dalmatiër heeft ook de poedel lange, flaporen, maar zijn vacht is dicht, krullend en verhaart nauwelijks. Als het gaat om uw Dalmadoodle kruising, bereid u dan voor op een willekeurig aantal vachtvariëteiten. Vergeet niet dat, omdat hij een kruising is, het uiterlijk van uw Dalmadoodle aan het toeval wordt overgelaten.

Dalmadoodle krullen

Dalmadoodles hebben meestal een golvende vacht in plaats van strakke krullen zoals Poedels. Dat komt omdat de genen die de krul regelen er in twee soorten zijn: N voor ‘geen krul’ en C voor ‘krul’. Poedels hebben twee krulgenen (CC) die zorgen voor een gekrulde vacht, terwijl dalmatiërs twee ‘geen krul’-genen (NN) hebben.

Dalmadoodles hebben er één van elke ouder (NC), waardoor een golvende vacht ontstaat. En Dalmadoodles kunnen beide genen doorgeven aan hun pups. Daarom kan een kruising van een Dalmadoodle met een andere Dalmadoodle rechtharige pups, krullendharige pups en golvendharige pups opleveren, allemaal in hetzelfde nest.

Dalmadoodle verzorging en verharing

De verzorging van uw kruising Dalmatische Poedel kan variëren, afhankelijk van het type vacht dat hij van zijn ouders erft. Hoewel de Dalmatiër een kortere vacht heeft, moet hij wekelijks geborsteld worden om het verharen te verminderen en zijn haar glanzend en gezond te houden.

Zijn Dalmadoodles hypoallergeen?

De poedel heeft veel meer onderhoud nodig en moet meerdere keren per week geborsteld worden om te voorkomen dat zijn dikke, krullende haar gaat klitten. En hoewel er niet zoiets bestaat als een hypoallergene hond, verhaart de Poedel niet vaak en produceert hij veel minder huidschilfers dan andere rassen, waardoor de kans op allergieën afneemt. De Dalmatiër is echter een echte ruier, dus of uw Dalmadoodle al dan niet verhaart, hangt af van de genetica.

Het beste is om een sterk verharende, allergieproducerende hond te verwachten en je daarop voor te bereiden. Dan raak je niet teleurgesteld! Uw Dalmadoodle moet ook regelmatig zijn oren schoonmaken om oorontsteking te voorkomen, en zijn nagels knippen om te voorkomen dat ze barsten of splijten.

Dalmadoodle Temperament

Als u overweegt om een Dalmadoodle of een Dalmatiër mix of een Poedel mix in uw huis te nemen, dan wilt u weten wat het temperament is. Dalmatische kruisingen en poedelkruisingen staan bekend als behoorlijk intelligent, dus u kunt verwachten dat uw Dalmadoodle ook slim is. Houd in gedachten dat uw Dalmadoodle een aantal van de bovenstaande temperamentvolle eigenschappen kan erven, en daarom raden wij altijd een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining aan.

Dalmatiër Persoonlijkheid

De Dalmatiër is een statige rashond met veel zelfvertrouwen. Deze hond staat bekend om zowel zijn uiterlijk als zijn hersenen. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en doen het goed met honden en kinderen waarmee ze zijn opgevoed. Ze kunnen echter afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben door hun bewakingsachtergrond de neiging territoriaal en beschermend te worden, hoewel ze niet bekend staan als een agressief ras.

Poedel Persoonlijkheid

De Poedel staat ook bekend om zijn hoge intelligentie, die zijn familie versteld doet staan met een ongelooflijk vermogen om kunstjes te leren. Dit is een ras dat graag pronkt en een natuurlijke entertainer is. Ze doen het heel goed in gezinsverband en genieten van andere honden. Ze hebben echter wel een jachtachtergrond, dus gezinnen met kleinere huisdieren kunnen hun Poedel beter niet zonder toezicht in een kamer met hen laten.

Dalmadoodle Bewegings- en trainingsbehoeften

De Dalmatiër x Poedel wordt een actieve kruising, aangezien hij afkomstig is van twee zeer actieve rasouders. Wij raden u aan uw Poedel en Dalmatiër mix minstens een uur of twee per dag te laten bewegen. Dit kan bestaan uit een lange wandeling, lekker ravotten in de tuin en een spelletje apporteren. Gelukkig is de Poedel x Dalmatiër intelligent en zou de training eenvoudig moeten zijn.

Dalmadoodle Levensduur

De levensduur van de Dalmadoodle kan variëren, afhankelijk van wat hij erft van zijn ouderrassen. Hoewel de Dalmatiër een levensduur heeft van 11 tot 13 jaar, is hij gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder doofheid, huidallergieën, urinestenen, overgewicht, epilepsie, schildklieraandoeningen en oogproblemen.

De Poedel heeft een levensduur van 12 tot 14,5 jaar en is gevoelig voor heupdysplasie, epilepsie, progressieve retinale atrofie, ziekte van Addison, schildklierproblemen, opgeblazen gevoel en hypoglykemie. U kunt overwegen uw Dalmadoodle vroegtijdig op gezondheid te laten onderzoeken, omdat het u kan helpen bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen te voorkomen of u erop voor te bereiden.

Rassen mengen

Er is een voortdurend debat gaande over de gezondheid van raszuivere en kruisingen. Het is een bekend feit dat raszuivere rassen lijden aan vele genetische gezondheidsgebreken als gevolg van generaties van overfokken. De voorstanders van kruisingen hopen dat deze praktijk een oplossing kan zijn voor deze genetische gezondheidsproblemen.

Het debat is gaande en de studies ook. In de tussentijd vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over elke hond die u overweegt in huis te nemen, of het nu een rashond of een mixhond is.

Het ideale thuis voor een Poedel en Dalmatiër mix

De Dalmatische Poedel mix zal het het beste doen in een huis met een grote omheinde tuin waar hij kan rennen en spelen, en in een huis met een eigenaar die in staat is om zijn intelligente geest actief te houden. Dit is een kruising die zowel lichamelijk als geestelijk veel stimulatie nodig heeft. Als u kunt zorgen voor een vroege socialisatie, de juiste training en veel activiteit, dan kan de Dalmadoodle de perfecte hond voor u zijn.

Dalmadoodle Puppies

Als u op zoek bent naar een Poedel-Dalmatiër mix van een fokker, verwacht dan een uitgave van $500 tot meer dan $1000. Het voordeel van een Dalamatiaan en Poedel mix pup van een fokker is dat u vragen kunt stellen over temperament en gezondheidsproblemen bij vorige nesten.

Bedenk ook dat de meeste herhaalbare fokkers gezondheidscertificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun nesten op gezondheid zijn onderzocht. Welke bron u ook kiest om uw Dalmadoodle puppy te krijgen, vergeet niet om via een betrouwbare en verantwoordelijke bron te gaan. Dalmatiër x Poedel pups zijn mooi en erg leuk, en als je naar de juiste fokker gaat en ze goed opvoedt heb je een geweldige metgezel voor vele jaren.

Referenties en verder lezen: