Teckel Temperamentkenmerken en Persoonlijkheid – De beste vriend van de mens?

teckel temperament

Het temperament van de teckel is typisch levendig en intelligent, met een onafhankelijke inslag. Teckels zijn zeer mensgericht.

Dit kan echter resulteren in stress en verlatingsangst wanneer hij te lang alleen wordt gelaten.

Ze kunnen ook een territoriaal ras zijn, wat kan resulteren in agressie als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Als u op zoek bent naar informatie over het temperament van de teckel, dan kunt u die hier vinden!

Laten we eens wat dieper kijken.

Teckel Algemene Informatie

De teckel is wereldwijd een altijd populair ras, waarschijnlijk niet in de laatste plaats vanwege zijn karakteristieke uiterlijk en grote persoonlijkheid.

De Teckel heeft drie vachtlengtes – glad, langharig en ruwharig. Ze zijn er ook in twee maten: standaard en miniatuur.

Hoewel er bezorgdheid bestaat over het welzijn van Teckels, vanwege hun langgerekte rug en korte poten, is er meer dat u moet weten over deze honden voordat u besluit er een in uw gezin op te nemen.

Teckel Temperament

Deze honden met stompe poten staan bekend als intelligent, trouw en koppig.

In nieuws dat voor sommigen als een schok kan komen, is er ook bewijs dat aangeeft dat ze een van de meest agressieve hondenrassen zijn.

Hoewel dit misschien moeilijk te geloven is, gezien hoe schattig ze eruit zien, is het de moeite waard om deze bewering wat nader te onderzoeken. Laten we eens kijken naar alles wat je moet weten over het temperament van de Teckel.

Het typische teckel temperament

De Dachshund Club of America beschrijft deze honden als intelligent, moedig en vol leven. Misschien zelfs een beetje onbesuisd.

De Teckelclub van NSW Australiƫ splitst het verder uit. Zij stellen dat kortharige teckels bazig zijn. Hun ruwharige tegenhangers zijn leuke extroverte types. En langharige teckels zijn waarschijnlijk de makkelijkste van de clan.

Het is ook belangrijk te weten dat teckels gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Ze zijn graag bij hun familie, tot het punt dat sommigen hen zouden omschrijven als een beetje behoeftig. Als ze echter voor langere tijd zonder menselijke interactie worden achtergelaten, kunnen ze van streek raken.

Hoe dan ook, de Teckel is geen hond die weinig onderhoud behoeft, qua temperament. Ze eisen tijd en aandacht van hun eigenaar.

teckel temperament

Zijn Teckels Makkelijk Te Trainen?

De teckel is intelligent en koppig. Ze leren snel, maar zijn niet altijd bereid om te gehoorzamen.

Daarom is het trainen van een Teckel een lonende maar soms ook uitdagende ervaring.

Het zal waarschijnlijk veel geduld vergen om uw Teckel met succes te trainen.

Het koppige teckel temperament kan frustrerend zijn. Maar het is belangrijk om kalm en consequent te blijven bij het trainen van uw hond.

Beste trainingsmethoden

Versterk altijd positief gedrag in plaats van ongewenst gedrag te bestraffen.

Als u wat meer wilt lezen over het bewijs achter waarom positieve bekrachtiging het beste werkt bij het trainen van uw hond, kijk dan eens naar dit artikel.

Het lijkt erop dat zindelijkheidstraining van teckels een bijzondere uitdaging is – niet vanwege een gebrek aan intelligentie.

Deze kleine hondjes staan erom bekend een hekel te hebben aan nat worden. Dus als het buiten regent, lijkt een rustige hoek van de kamer een veel beter toilet voor uw teckel dan het natte, doorweekte gazon.

Evenzo, als je je teckel boos hebt gemaakt (misschien zonder dat je het weet) kan je ergens in huis een kleine plas vinden om je bewust te maken van je overtreding.

Zijn teckels vriendelijk?

Hoewel teckels er schattig uitzien en liefhebbende, expressieve ogen hebben, is de realiteit dat ze niet altijd de vriendelijkste rassen zijn.

Zelfs teckelfans zullen je vertellen dat ze bazig en manipulatief kunnen zijn. Ze staan bekend als territoriaal en zullen veel blaffen naar vreemden en honden die in de buurt van hun “plekje” komen.

Toegegeven, dit betekent ook dat ze erg trouw zijn aan hun familie. Over het algemeen is een knuffel van hun mens net zo goed als een voedselbeloning naar de bescheiden mening van de Teckel.

Misschien is het het beste samen te vatten op deze manier – Teckels kunnen vriendelijk en liefdevol zijn tegenover hun familie, maar reken er niet op dat ze vriendelijk zijn tegen iemand anders.

Socialisatie

Natuurlijk zijn hier altijd uitzonderingen op, en veel van onze lezers kennen misschien wel een supervriendelijke teckel.

Vaak is socialisatie het geheim van het opvoeden van een prettige hond, van welk ras dan ook.

Dit betekent uw hond blootstellen aan zoveel mogelijk nieuwe plaatsen, mensen en ervaringen als ze jong zijn.

Natuurlijk moet uw pup zich bij de kennismaking met deze nieuwe mensen en plaatsen veilig voelen, zodat de ervaring positief en verrijkend is voor uw nieuwe harige familielid.

Socialisatie is een must om te eindigen met een goed afgeronde, vriendelijke hond. Vooral voor rassen die de neiging kunnen hebben verlegen of agressief te zijn, zoals de Teckel.

Zijn Teckels Agressief?

Een in 2008 gepubliceerde studie onthult een andere kant van het teckel temperament die problematisch kan zijn.

Ondanks hun grootte bleken ze tot de meest agressieve hondenrassen te behoren.

Deze agressie is zowel op mensen als op andere honden gericht.

Teckels toonden agressie over de hele linie, zelfs tegenover hun eigenaars. Maar ze bleken vooral agressief tegen vreemden en andere honden.

Wat veroorzaakt agressie?

Interessant genoeg ging de studie nog een stap verder en vond dat de agressie die teckels vertoonden verband hield met hoge niveaus van angst.

Teckels bleken ook te behoren tot de groep honden die het meest geneigd zijn zowel vreemden als hun eigenaren te bijten of een poging daartoe te doen. Dit wordt “ernstige agressie” genoemd.

De grootte en het algemeen “schattige” uiterlijk van de Teckel kan velen doen denken dat deze honden onmogelijk een bijtrisico kunnen vormen.

Zoals de studie aangeeft, blijven beten van kleinere honden met een hoog agressieniveau vaak ongemeld. Dit komt omdat de grootte van de hond betekent dat de resulterende verwondingen meestal niet zo ernstig zijn als wanneer een grotere, krachtigere hond had aangevallen.

Houden Teckels van andere honden?

Zoals de resultaten van de bovenstaande studie suggereren, is het minder waarschijnlijk dat Teckels onmiddellijk vriendschap sluiten met een andere hond, zoals een Whippet of een Labrador dat doen.

Het niveau van agressie en rivaliteit tegenover andere honden was hoog bij Teckels.

Maar bij nadere beschouwing bleek dat teckels meestal niet de agressor waren in deze confrontaties.

Teckels zaten in de groep van honden die meestal het slachtoffer waren, en hun agressieve reactie werd meestal gedreven door angst.

Hoe uw teckel te helpen

Socialisatie is van vitaal belang voor elke hond. Maar het belang ervan kan niet genoeg benadrukt worden bij een ras met eigenschappen zoals de Teckel.

Socialisatie helpt honden die van nature angstig zijn te leren dat nieuwe situaties, mensen en honden niet iets zijn om te vrezen en aan te vallen.

Zorg ervoor dat u uw hond van jongs af aan socialiseert en maak deze nieuwe ervaringen positief en belonend.

Als u meer tips wilt over hoe u uw puppy kunt socialiseren, ga dan naar dit artikel voor een aantal goede suggesties.

Natuurlijke instincten

Teckels werden oorspronkelijk gefokt om op dassen te jagen.

Als zodanig hebben ze een voorliefde voor graven, wat problematisch kan zijn als je een fervent tuinier bent.

Minder problematisch misschien, maar net zo opmerkelijk, is het feit dat uw teckel ook uw lakens geweldig vindt om in te graven. Daarom kan het moeilijk zijn om uw teckel onder de lakens vandaan te halen. Vooral op een koude winterochtend!

Teckels en andere dieren

Sommige teckels hebben ook een sterke prooidrift. Dit betekent dat kleine huisdieren zoals kippen, cavia’s en konijnen niet veilig zijn wanneer ze alleen gelaten worden met een Teckel.

Houd er rekening mee dat deze prooidrift in werking treedt telkens als ze iets interessants zien.

Daarom is het altijd het veiligst om uw teckel aan de lijn te houden als u met hem gaat wandelen.

Als uw teckel tijdens een wandeling iets interessants opmerkt, is de kans groot dat hij op onderzoek uitgaat, zelfs als er een drukke weg in de weg ligt.

Het behoeft geen betoog dat het verkeersinzicht uit het raam gaat, wat uw teckel in groot gevaar kan brengen.

Zijn Teckels Goede Gezinsdieren?

Teckels zijn alom bekend en geliefd. Maar er zijn een heleboel ernstige problemen met het temperament van de teckel die u moet overwegen voordat u er een in uw huis verwelkomt.

Het zijn honden met een koppige, bazige inslag, en ondanks hun kleine gestalte kunnen ze agressief zijn.

Afgezien van deze negatieve aspecten van hun persoonlijkheid, zijn ze intelligent, trouw en vol karakter. Dit is wat velen tot dit ras aantrekt.

Maar er is meer om over na te denken als men de geschiktheid van een Teckel als huisdier overweegt.

Andere problemen

Door hun verlengde rug en korte poten lopen deze honden een hoog risico op tussenwervelschijfaandoeningen.

Honden die aan deze ziekte lijden ervaren intense pijn en kunnen er blijvende problemen aan overhouden. In het ergste geval raken honden met deze aandoening permanent verlamd.

Helaas lijdt volgens Dachshund Rescue Australia tot 1 op de 4 teckels ooit aan deze aandoening.

Om deze reden kunnen wij de aankoop van een van deze honden als gezinshuisdier niet aanbevelen. Ondanks hun charmes hebben ze zo’n hoog risico op het ontwikkelen van deze slopende en pijnlijke ziekte.

Als je je hart hebt verpand aan een Teckel, overweeg dan misschien om contact op te nemen met een toegewijde Teckelreddingsgroep. Dit geeft een in de steek gelaten teckel nog een kans.

Als alternatief kunt u op onze site zoeken naar andere rassen die enkele van de eigenschappen bezitten die u aanspreken.

Heeft u ervaringen met teckels? Vertel ons uw gedachten over het temperament van de Teckel in de commentaren hieronder.

Verwante artikelen

Referenties

  • Packer, R.M.A, et al, “How Long and Low Can You Go? Effect of Conformation on the Risk of Thoracolumbar Intervertebral Disc Extrusion in Domestic Dogs” PLOS One, 2013.
  • Duffy, D.L., Yuying, H., Serpell, J.A., “Breed Differences in Canine Aggression” Science Direct, 2008.
  • Teckelclub van NSW
  • Teckel Club van Amerika