Dalmatiër Lab Mix

dalmatiër lab mix

De Dalmatiër Lab mix, of Dalmador, combineert twee beroemde en direct herkenbare hondenrassen.

Dalmatiër Lab mix pups groeien uit tot middelgrote of grote honden. Ze kunnen tussen de 35 en 80 pond wegen.

Dalmadors zijn intelligente honden die gedijen bij een nauwe relatie met hun eigenaar, gebaseerd op werken, trainingsspelletjes, hondensport, gehoorzaamheid of veldwerk.

Hun Labrador afstamming kan hen beschermen tegen sommige gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij Dalmatische Honden. Maar fokkers moeten beide ouders vóór de paring screenen om gezonde pups te garanderen.

Dalmatiër Lab Mix: Ras in een oogopslag

In deze complete Dalmador rasbespreking geven we u alles wat u moet weten over het vinden, opvoeden en verzorgen van een Dalmatische Labmix.

Inclusief wat je van hen kunt verwachten qua uiterlijk, persoonlijkheid, trainbaarheid en gezondheid.

Maar laten we beginnen met wat snelle feiten:

 • Populariteit: Oplopend.
 • Doel: Werk of gezelschap
 • Gewicht: 45 – 80 pond
 • Temperament: Slim, onstuimig, onvermoeibaar

In 2019 waren Labs en Dalmatiërs respectievelijk de 1e en 59e meest geregistreerde rassen bij de American Kennel Club.

De belangstelling voor designerhonden – het mengen van twee of meer stamboomrassen – is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Dalmadors hebben hun deel van dat enthousiasme genoten.

Maar er zijn zowel nadelen als voordelen aan het kiezen van een puppy van een gemengd ras. Laten we eens kijken naar de gebieden die je moet overwegen.

Dalmatiër Lab mix Ras Beoordeling: Inhoud

Voordat je een raszuivere of gemengde hond kiest, is het belangrijk om ze goed te leren kennen.

Er gaat niets boven een persoonlijke ontmoeting. Maar in dit artikel hebben we zoveel mogelijk inzicht voor je op papier gezet. Plus enkele belangrijke regels over waar je op moet letten als je het echte artikel gaat ontmoeten!

Laten we beginnen!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Dalmatische Lab Mix

Inzicht in de geschiedenis van rashonden helpt ons te leren wat voor huisdier ze vandaag de dag zijn.

Voor honden van gemengde rassen helpt het ons te voorspellen welke instincten en temperament ze zouden kunnen erven.

Labrador Retriever geschiedenis

Labradors zijn ’s werelds bekendste jachthonden. Ze werden eerst gefokt om gevallen watervogels op te halen en terug te brengen naar hun eigenaar tijdens de jacht.

Om succesvolle werkhonden te maken, zochten Labrador fokkers naar kracht, een waterdichte vacht, aandacht voor hun menselijke handler, intelligentie en uithoudingsvermogen.

Tegenwoordig werken Labs nog steeds als jachthonden. Maar ze zijn ook populair als diensthonden en natuurlijk als huisdieren.

Dalmatische geschiedenis

Dalmatiërs begonnen in de 17e eeuw als koetshonden. Ze draafden naast koetsen en schrokken bedreigingen zoals struikrovers af.

Dalmatiërs waren populair in deze rol omdat ze atletisch genoeg waren om de paarden bij te houden, en ze hadden een sterk bewakingsinstinct.

Hetzelfde kan gezegd worden van Dalmatiërs vandaag.

Wat betekent dit voor Dalmadoren?

De oorsprong van de ouders van de Dalmador laat ons zien dat we kunnen verwachten dat de Dalmador toegewijd, trainbaar, atletisch en in staat tot een opmerkelijk lichamelijk uithoudingsvermogen is.

Ze kunnen ook sterke apporteer- of bewakingsinstincten erven.

Dalmatiër Lab Mix Uiterlijk

Labradors wegen 55 tot 80 pond. Ze zijn meestal 21,5 tot 24,5 centimeter lang op de schouder.

Ze worden traditioneel gefokt in twee verschillende types:

 • Engelse, of showtype Labs, die eerder korter, gedrongen en zwaarder zijn.
 • En Amerikaanse, of werk-type Labs, die meestal groter en relatief slank zijn.

Dalmatiërs zijn qua grootte en bouw vergelijkbaar met het werktype Lab. Ze wegen 45 tot 70 pond.

Dalmador grootte hangt af van welk type hun Lab ouder was. En de grootte van hun Dalmatische ouder.

Twee kleine honden produceren waarschijnlijk kleine nakomelingen. Plus, vrouwelijke Dalmadors zijn waarschijnlijk kleiner als volwassene dan mannelijke Dalmadors.

Heeft een Dalmador vlekken?

Soms.

Dalmatiërs danken hun iconische vlekken aan een combinatie van de Extreme White Spotting en Ticking genen.

Een manier om het te bekijken is dat ze een zwarte (of leverkleurige) vacht hebben, met witte aftekeningen die zo groot zijn dat ze hun hele lichaam bedekken, en kleine gaatjes in die aftekeningen prikken, zodat de zwarte (of leverkleurige) vlekken erdoorheen komen.

Labradors hebben meestal een effen vacht in zwart, bruin of geel. Maar kleine witte aftekeningen, zoals een medaillon op de borst, zijn volgens de rasstandaard toegestaan.

Dalmatiër Lab mix pups zijn meestal zwart of chocolade. Ze kunnen witte aftekeningen hebben die een deel of veel van hun lichaam bedekken. En die witte aftekeningen kunnen vlekken of kleurvlekken bevatten.

dalmatiër lab mix

Aangezien zowel Dalmatiërs als Labs een atletische bouw hebben, en een relatief korte vacht, zal een Dalmador dat zeker ook hebben.

Over het algemeen is het uiterlijk van een Dalmador vrij voorspelbaar. Maar hetzelfde geldt minder voor hun persoonlijkheid.

Dalmatiër Lab Mix Temperament

Dalmadors kunnen een mix van eigenschappen van de Labrador en de Dalmatiër erven.

En aangezien deze twee rassen voor zeer verschillende doeleinden werden gefokt, kan het temperament van de Dalmador per hond sterk verschillen.

Labradors zijn beroemd om hun vriendelijkheid en vertrouwen in het ontmoeten van nieuwe mensen. Maar het oude beroep van de Dalmatiër om koetsen te bewaken betekende dat ze werden gefokt om op hun hoede te zijn voor onbekende mensen.

Ze zijn nog steeds erg aanhankelijk met hun menselijke familie. Maar het duurt vaak een tijdje voor ze zich aan vreemden aanpassen.

Een Dalmador pup kan van nature uitgaand zijn zoals een Lab, of meer gereserveerd zoals een Dalmatiër. Hun puppy-persoonlijkheid is geen erg betrouwbare indicator op lange termijn. Je weet dus pas echt wat je hebt als je hond volwassen is.

Enkele eigenschappen die ze kunnen hebben

Dalmadors met sterke Labrador trekjes kunnen ook houden van het apporteren van speelgoed en het ronddragen ervan in hun bek.

Ze kunnen ook zeer voedselgericht zijn, en proberen op toonbanken te klimmen of in kasten te breken om bij snacks te komen.

Dalmatiërs daarentegen werden gefokt voor een opmerkelijk lichamelijk uithoudingsvermogen. Als huisdier zijn ze vaak extreem energiek en voortdurend onderweg.

Hun eigenaars melden dat ze ook erg goofy en speels zijn!

Uw Dalmatische Lab Mix trainen en oefenen

Labradors werden gefokt om nauw samen te werken met mensen, waarbij ze voortdurend nieuwe informatie van hun handler ontvangen en daarnaar handelen.

Een Dalmador die sterk lijkt op een Labrador zal zeer gemotiveerd zijn om deel te nemen aan trainingsspelletjes. Ze zullen nieuwe commando’s snel oppikken.

Dalmatiërs hadden in het verleden een veel eenvoudigere rol. Wat ze leerden te doen zonder constante leiding van een mens.

Een Dalmador die meer op een Dalmatiër lijkt is misschien moeilijker aan te leren voor een beginnende hondentrainer. Maar ze zijn nog steeds erg slim, en in staat om veel te leren.

Naar welk ras een Dalmador ook grijpt, ze zullen het beste reageren op dwangvrije, positieve versterkingstraining.

U zult prioriteit moeten geven aan het aanleren van goede etiquette, zoals het niet opspringen naar mensen. Deze mix wordt waarschijnlijk groot, en kan gemakkelijk kinderen of oudere mensen omver lopen.

Socialisatie

Alle honden moeten als jonge pups zorgvuldig worden gesocialiseerd. Dit is het proces waarbij ze kennismaken met alle mensen, plaatsen en ervaringen waarmee ze als volwassene vertrouwd zullen moeten zijn.

Dit geldt zelfs voor de ultra-uitgaande Labrador.

Maar het geldt vooral voor Dalmatiërs en hun mixen, die van nature minder vertrouwen hebben in nieuwe dingen.

Door ze als puppy te socialiseren wordt het risico dat ze angstig of bang reageren op nieuwe mensen als ze ouder zijn, geminimaliseerd. Wat stressvol voor ze zou zijn. en jij.

Oefening

Labs en Dalmatiërs zijn beide in staat om meerdere uren per dag intensief lichamelijk werk te verrichten, zonder te verslappen.

Dalmadoren vragen dus veel beweging om aan hun behoefte aan lichaamsbeweging te voldoen.

Dit betekent minstens twee uur wandelen. Ze zijn ook goede metgezellen voor hardlopers en fietsers.

Dalmadors die niet genoeg beweging krijgen, kunnen zich thuis vervelen en rusteloos worden. Ze kunnen hun toevlucht nemen tot verdringingsactiviteiten zoals graven buiten en binnen, en op meubels kauwen.

Dalmatiër Lab Mix Gezondheid en Verzorging

Helaas zijn rashonden vatbaar voor meer dan hun deel van erfelijke ziekten.

Ongeveer 1 op de 8 Dalmatische Honden ondervindt enig gehoorverlies of doofheid. Dit houdt verband met hun aftekeningen. Het Extreme White Spotting-gen veroorzaakt ook een abnormale ontwikkeling van de cellen in het binnenoor.

Ze zijn vatbaar voor:

 • hartkwalen
 • Problemen met hun tanden en tandvlees
 • Heupdysplasie
 • Nierstenen
 • Schildklierziekte

Hoe zit het met laboratoria?

Labradors zijn intussen vatbaar voor heup- en elleboogdysplasie, hartkwalen en schildklieraandoeningen.

De toevoeging van Labrador genen aan een nest Dalmador pups verlaagt het risico op doofheid en nierstenen. Maar neemt het niet helemaal weg.

Goede fokkers zullen alleen Dalmador pups fokken van ouders die vrij van gezondheidsproblemen zijn getest voordat de dekking plaatsvindt.

Hoe lang leven Dalmadors?

Gemiddeld worden zowel Labradors als Dalmatiërs 12 tot 13 jaar oud. Sommige gelukkigen halen het tot halverwege hun tienerjaren.

Het is dus redelijk te hopen dat een Dalmatische Lab mix hond uit gezonde ouders dezelfde levensduur zal hebben.

Dit steekt goed af tegen de gemiddelde levensduur van alle honden. Die is iets korter, 11-12 jaar.

Zijn Dalmatische Lab Mixen goede huisdieren?

Dalmadors zijn grote, energieke honden.

Als ze op een Labrador lijken, hebben ze een eigenaar nodig die veel tijd heeft voor interactie met hen, en tegemoet komt aan hun behoefte aan mentale stimulatie.

Als ze op de Dalmatiër lijken, hebben ze iemand nodig die elke dag urenlange fysieke activiteit kan bieden.

Hoe dan ook, ze hebben een eigenaar nodig met veel tijd, waardoor ze moeilijk te combineren zijn met fulltime werk, of het tegelijkertijd opvoeden van mensenkinderen.

Verwacht Variatie

Omdat Dalmador temperament zo variabel is, en onmogelijk te voorspellen, hebben ze ook een heel speciaal huishouden nodig, dat zich aan alle mogelijke uitkomsten kan aanpassen.

Dit maakt ze misschien een te grote uitdaging voor beginnende hondenbezitters.

Ze zijn aanhankelijk met hun menselijke familie en spelen graag spelletjes. Dalmadors kunnen dus een goede match zijn voor gezinnen met oudere kinderen die hun enthousiasme voor rondrennen kunnen evenaren.

Maar door hun grootte kan een onstuimige Dalmador jongere kinderen omverwerpen of overweldigen.

Het vinden van een Dalmatiër Lab Mix Puppy

Eerste generatie mix honden zijn momenteel erg populair.

Dit betekent dat ze over het algemeen gemakkelijk te vinden zijn. Maar er is een verhoogd risico dat een nest pups in een advertentie is gefokt door een puppyboer.

Puppyboeren fokken met honden in vreselijke omstandigheden, en verkopen de pups voor de hoogst mogelijke prijs door te liegen over hun kwaliteit.

Helaas hebben pups van puppyboeren meer kans op chronische gezondheidsaandoeningen die een dure langdurige behandeling vereisen. En ze hebben meer kans op levenslange gedragsproblemen, zoals verlatingsangst en agressiviteit.

Het is dus in het belang van de pup en van jou om ze bij een verantwoordelijke fokker te zoeken.

Misschien iemand die een lijn van Dalmatische Honden met een geweldig temperament wil voortzetten, maar die uitkruist met een Lab om te voorkomen dat de gezondheidsproblemen bij Dalmatische Honden blijven bestaan.

U moet misschien geduld hebben om zo’n fokker te vinden. Onze Puppy Zoek Gids kan u helpen die te vinden.

Opvoeden van een Dalmatische Lab Mix Puppy

Een puppy opvoeden is een groot project!

Vooral een pup van energieke rassen, die snel te groot wordt om op te pakken.

We hebben veel hulpmiddelen op deze site om je op weg te helpen:

En als je voor het eerst krachtvrije trainingstechnieken gebruikt, kijk dan eens naar de cursussen van ons Dogsnet Training Center!

Voors en tegens van het krijgen van een Dalmatische Lab Mix

Er is veel af te wegen voordat je je committeert aan een Dalmador.

Hier is een samenvatting van hun voor- en nadelen:

Nadelen

 • Hun temperament, en hoe trainbaar ze zijn, is onvoorspelbaar.
 • Ze hebben dagelijks veel tijd van hun baasjes nodig.
 • Ze erven misschien gezondheidsproblemen van de Dalmatiër waar een raszuivere Lab pup anders geen last van zou hebben gehad.
 • Het is moeilijk er een te vinden terwijl je puppyboeren vermijdt.

Pros

 • Geweldig gezelschap voor mensen die van lichaamsbeweging houden en veel tijd buiten doorbrengen.
 • Loyaal en aanhankelijk.
 • Voor liefhebbers van Dalmatiërs kan hun Labrador-afstamming hen beschermen tegen doofheid en nierstenen.

Vergelijkbare rassen

Maak je geen zorgen als de Dalmatiër Lab mix toch niets voor jou is.

Misschien is een van deze honden wel je perfecte metgezel:

Heeft u al een Dalmador?

Vertel ons meer over hen in het commentaarveld hieronder.

Aan wat voor soort mensen zou je ze aanbevelen?

Referenties en bronnen