Corgi’s verharen – De harige details over de vacht van Corgi’s

Do Corgis Shed

De Corgi is een fascinerende hond met een koninklijke geschiedenis, maar verharen Corgi’s ook?

Hoeveel vacht zal de nieuwe Corgi in je leven door je hele huis achterlaten? Hoe moet u hem verzorgen, en wat kunt u doen om de impact van het verharen van uw Corgi te verminderen?

Laten we het uitzoeken.

Verschonen Corgi’s?

Alle rassen verharen, zelfs rassen die als “hypoallergeen” worden beschouwd. Maar niet alle rassen verharen evenveel.

Honden als Poedels, Yorkshire Terriers en Maltezers hebben een blijvende (maar helaas onjuiste) reputatie als hypoallergeen.

Maar dat is alleen maar omdat ze minder overvloedig verharen dan andere rassen en hun losse haar vaak in hun krullen verdwijnt.

Corgi’s daarentegen hebben steil haar. Verharen Corgi’s veel? Verharen Corgi’s überhaupt? Blijft hun verloren vacht in hun vacht hangen, of nestelt het zich rond uw huis?

Ja, de Corgi is een verharende hond en het is een zware verhuizer. De Corgi heeft een dikke, dubbellaagse vacht die weerbestendig is en hij verhaart regelmatig, elke dag opnieuw.

En ze verharen nog meer tijdens het verharingsseizoen, dat meestal in de zomer- en lentemaanden valt.

Hoewel dit misschien geen geweldig nieuws is voor liefhebbers van een bontvrij huis, zijn er manieren waarop een toekomstige eigenaar de hoeveelheid losse Corgi-vacht in zijn huis en kleding kan verminderen.

We zullen een paar remedies tegen het verharen van Corgi’s verderop bespreken, maar voor nu, laten we het hebben over waarom honden in de eerste plaats verharen.

Waarom verharen honden?

Verharen bij honden is een normaal, natuurlijk en gezond proces in het hondenrijk.

Honden verharen verschillend, afhankelijk van hun ras, grootte, genetica, dieet, en zelfs hun gezondheid.

Voor het grootste deel verharen honden hun vacht om hun vacht vrij te houden van dood of beschadigd haar.

Verharen is ook een natuurlijke manier voor een hond om te helpen nieuwe, gezonde vacht te regenereren en hun huid in scheepsvorm te houden.

Veel honden verharen het zwaarst tijdens het verharingsseizoen.

Het verharingsseizoen is een periode tussen de lente en de herfst waarin honden hun dode vacht verharen om plaats te maken voor een warme, dichte vacht voor de wintermaanden of om de dikte van hun vacht te verminderen om ze beter koel te houden tijdens de zomermaanden.

Hoeveel Corgi’s verharen?

De reden dat Corgi’s zo overvloedig verharen is dat ze een dikke, dubbellaagse vacht hebben. Honden met een dubbele vacht, zoals Corgi’s, verharen sneller dan sommige andere hondenrassen.

In zijn tijd als herdershond was de dubbellaagse vacht van de Corgi ideaal om hem warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Dit betekent verharen, en veel ook.

Corgi-vachten zullen routinematig onderhoud en borstelen nodig hebben om ervoor te zorgen dat de losse en dode haren worden verwijderd, waardoor de gezondheid van de vacht en de huid van uw Corgi’s en het uiterlijk van uw meubels en kleding wordt gewaarborgd.

Maar hoe kunt u al dat losse haar onder controle houden?

Blijf lezen om erachter te komen.

Verschonen Corgi's?

Omgaan met Corgi’s die verharen

Corgi-honden zijn kleine en gedrongen aardappelvormige wezentjes met grappige persoonlijkheden, maar hun verharing is geen grap.

Deze harige pups verharen dagelijks en hun vacht moet consequent geborsteld worden om te voorkomen dat ze vol komen te zitten met dode haren, die irritatie, huidproblemen en zelfs een stinkende geur kunnen veroorzaken.

Naast het investeren in een goede stofzuiger en het inslaan van pluisrollers, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid verharing van je Corgi te verminderen, en een van die stappen is een dagelijks borstelschema.

Als je weinig tijd hebt, maak je dan geen zorgen.

Elke toekomstige eigenaar die de verzorging van zijn Corgi in de gaten houdt, zal geen probleem hebben om zijn Corgi in goede conditie te houden met slechts een paar minuten borstelen per dag.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club zal het eenmaal per dag borstelen van uw Corgi hond met een kam of een borstel helpen om dode haren los te maken en te verwijderen en het dagelijkse verharen onder controle te houden.

Baden voor het borstelen

Tijdens het verharingsseizoen kunt u ervoor kiezen om uw Corgi in bad te doen voordat u hem borstelt. Uw Corgi in bad doen voordat u hem borstelt, kan helpen om vuil en dode haren los te maken. Dit maakt het borstelen gemakkelijker voor u beiden.

Het is heel belangrijk dat uw Corgi helemaal droog is voordat u hem na zijn bad begint te borstelen.

Houd in gedachten dat het routinematig borstelen en verzorgen van uw Corgi een prachtige bindingservaring is voor u beiden.

Misschien wel het belangrijkste is dat consequent borstelen betekent dat u de huid van uw Corgi goed in de gaten kunt houden. Zorg er altijd voor dat u tijdens het borstelen de tijd neemt om te kijken of er bulten, blauwe plekken of schaafwonden zijn die een nader onderzoek door een dierenarts nodig hebben.

Vergeet niet dat u uw Corgi tijdens het verharingsseizoen zo vaak als één keer per week in bad kunt doen, maar het is belangrijk om een hoogwaardige hondenshampoo te gebruiken die de gevoelige huid van uw Corgi niet irriteert of uitdroogt.

U moet er ook voor zorgen dat u hoogwaardige verzorgingsproducten gebruikt bij het borstelen van uw Corgi.

Corgi dieet en verharen

Een andere manier om het verharen van uw Corgi hond onder controle te houden is om ervoor te zorgen dat u hem een goede, gezonde voeding geeft, vol met omega 3 vetzuren.

Omega 3 vetzuren zijn essentiële oliën die uit vis komen en de gezondheid van huid en vacht ondersteunen. En hoe gezonder de huid en de vacht van uw Corgi zijn, hoe minder hij zal verharen.

U kunt omega 3-vetzuren kopen in de vorm van hondvriendelijke supplementen die u als topper aan zijn voer kunt toevoegen, of u kunt zelfs hoogwaardig hondenvoer voor hem kopen dat een hoog gehalte van de olie in de ingrediënten bevordert.

Natuurlijk vinden wij het altijd een goed idee om met uw dierenarts te overleggen voordat u supplementen toevoegt aan het dieet van uw Corgi.

Als het verharen overmatig wordt

U moet ook met uw dierenarts praten als u merkt dat uw Corgi nog meer verhaart dan normaal.

Als u denkt dat uw Corgi overvloediger verhaart dan normaal, kunt u een snelle scan doen. Let op de gezondheid en levendigheid van zijn vacht, en de gezondheid van zijn huid.

Hoewel dit ras van nature een overvloedige verhuiler is, kan extreem zwaar verharen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Enkele problemen die ongewoon of abnormaal zwaar verharen bij uw Corgi kunnen veroorzaken zijn

  • het niet gebruiken van een geschikte hondenshampoo
  • het niet vaak genoeg borstelen van uw Corgi
  • het gebruik van verkeerde borstels bij het borstelen van uw Corgi
  • onevenwichtige hormoonspiegels
  • hoge niveaus van stress
  • een onjuist of onevenwichtig dieet
  • huidparasieten
  • en tumoren.

Als u vindt dat het verharen van uw Corgi ongewoon zwaar is geworden, is het tijd om uw dierenarts te raadplegen.

Corgi Kapsels

Veel langharige honden hebben een aantal modieuze kapsels om uit te kiezen die niet alleen veilig voor hen zijn, maar noodzakelijk zijn om hun vacht en gezondheid te helpen beheren.

De Corgi, daarentegen, is een van die wash-n-wear rassen die echt geen kapsel nodig heeft.

In feite raden de meeste deskundigen aan het haar van je Corgi te laten zoals het is en hem gewoon consequent te borstelen, zoals we hierboven al vermeldden.

Hoewel sommige eigenaren ervoor kiezen om leuke ontwerpen of schattige sneden in de vacht van hun Corgi te scheren, moeten we opmerken dat het scheren van de vacht van uw Corgi onomkeerbare schade aan de vacht kan veroorzaken. In sommige gevallen kan de vacht niet goed teruggroeien.

Bovendien zou het scheren van uw Corgi zijn kansen op een hitteberoerte en zonnebrand in de zomer en onderkoeling in de winter kunnen vergroten.

Met dat gezegd hebbende, zou het trimmen van de vacht van uw Corgi met een schaar zijn vacht niet mogen schaden.

Corgi borstelen

De beste vuistregel voor de verzorging van uw Corgi is consequent borstelen.

Uw Corgi eenmaal per dag borstelen met een kam of slickerborstel en vaker tijdens het verharingsseizoen is een van de beste manieren om uw Corgi en zijn vacht gezond te houden.

Vergeet niet dat uw Corgi af en toe een bad kan hebben met een hoogwaardige hondenshampoo. Borstel hem pas als hij helemaal droog is.

Ander vachtonderhoud

Tijdens het verharingsseizoen kunt u een instrument en een kam gebruiken om in de ondervacht te komen en alle dode haren en vuil dat onder de vacht vastzit los te maken.

Zoals alle honden moeten ook de nagels van uw Corgi regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en barsten of breken.

Hij moet ook regelmatig zijn oren controleren en schoonmaken om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van overtollig vocht of wasachtige ophoping om de kans op oorinfecties te verkleinen.

Verharen Corgi’s te veel?

De waarheid is dat Corgi’s zwaar verharende honden zijn.

De vraag of Corgi’s te veel verharen is echter relatief.

Voor het grootste deel is het onderhoud van een Corgi niet erg moeilijk, zolang de eigenaar er goed op let.

Als u een Corgi wilt, maar bang bent dat zijn verharing overweldigend zal zijn, wees er dan gerust op dat met een routine borstel schema, een gezond dieet, en hondenshampoo van hoge kwaliteit, u in staat moet zijn om uw Corgi en uw huis er goed uit te laten zien.

Referenties

Nicholas et al, Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs, American Journal of Rhinology and Allergy, American Journal of Rhinology and Allergy, 2011.

Vredegoor et al, Can f1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic, Journal of Alergy and Clinical Immunology, 2012.

Sutter en Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, 2011.

Irion et al, Analysis of Genetic Variation in 28 Dog Breed Populations With 100 Microsatellite Markers, Journal of Heredity, 2003.