Doen teckels aan verharen – Zal deze pup een puinhoop maken?

Do Dachshunds Shed

Heb je je ooit afgevraagd, of teckels verharen?

Misschien denk je erover een van deze lage, lange honden aan te schaffen en maak je je zorgen over hoe het je huis zal aantasten. Of misschien bent u allergisch, of vraagt u zich gewoon af wat zijn verzorgingsbehoeften zullen zijn.

Laten we het hebben over het verharen van honden en de specifieke kenmerken van teckelhaar.

Verharen Teckels?

Het eerste wat je moet weten is dat alle hondenrassen verharen. Er zijn geen uitzonderingen. Zelfs “niet verharende” rassen verliezen vacht.

Sommige honden verharen echter minder dan andere en sommige hebben haar dat, als het uitvalt, gewoon in de vacht blijft hangen.

Het is dus gemakkelijker te controleren waar het uitgevallen haar naartoe gaat. Het is echter een mythe dat deze niet verharende rassen hypoallergeen zijn – je kunt daar hier meer over lezen, als je wilt.

Dus het antwoord op deze vraag – verharen teckels? – is ja, en je kunt er niet omheen. Maar een specifieke blik op de details van deze vraag zou kunnen helpen.

Laten we eerst eens kijken waarom er überhaupt vervelling optreedt.

Waarom verharen honden?

In principe verharen honden om ruimte te maken voor een nieuwe vacht, wat een natuurlijk, noodzakelijk proces is en een van de redenen waarom verharen er zo verschillend uitziet, is dat de vachten van honden verschillend zijn.

Sommige honden, zoals Labrador Retrievers, hebben bijvoorbeeld een dubbele vacht. Dit omvat een ondervacht die is ontworpen om warmte en een zekere mate van waterdichtheid te bieden.

De dubbele vacht helpt hen hun lichaamstemperatuur te regelen, en beschermt hen tegen de elementen.

Labs en andere honden met een dubbele vacht verharen meer omdat ze meer haar hebben.

Ondertussen heb je ook langharige rassen die misschien niet meer haren verharen dan andere honden, maar omdat hun haren lang zijn, valt hun verloren haar meer op op je bank.

Sommige rassen, vaak met een dubbele vacht, verharen seizoensgebonden waardoor er in de herfst een winteronderlaag kan groeien, die de hond extra warmte geeft.

De winterovervacht wordt in het voorjaar uitgedaan om meer comfort in de zomer mogelijk te maken en wordt veroorzaakt door haarfollikels op de huid die reageren op kouder weer.

Hoeveel verharen teckels?

verharen teckels

De teckel bestaat eigenlijk in drie verschillende vachten – de gladde, de ruwharige en de langharige.

De haarlengte bij honden wordt bepaald door slechts drie genen, en langharige en ruwharige honden erven bepaalde recessieve fenotypes (uiterlijk gebaseerd op genetische make-up).

Dat betekent dat een klein aantal eigenschappen steeds opnieuw worden gemengd en gecombineerd om een heleboel verschillende variaties van vachtkleur en textuur te maken.

En elk type hond verhaart anders, dus het is belangrijk om te weten hoe uw teckel verhaart.

De gladde teckelvacht is niet lang of dik, maar kan lange, slanke haren aan de onderkant hebben.

Draadharige teckels zijn bedekt met een strakke, korte, dikke bovenvacht die ruw aanvoelt. Ze hebben een ondervacht, die fijner en korter is en kunnen zelfs een baard en wenkbrauwen hebben!

De elegante langharige teckels hebben langer, licht golvend haar dat meestal langer is onder de hals en op de voorborst, evenals de onderkant, de oren en de poten.

Elk van deze haartypes heeft een andere groeicyclus.

De gladde vacht groeit en verhaart het hele jaar door, wat betekent dat je regelmatig wat haar – maar niet veel – ziet uitkomen.

De langharige vacht heeft een ondervacht die per seizoen verhaart, maar de haren van dit type teckel hebben een tijdje nodig om te groeien, dus verharen ze niet veel.

Ondertussen verharen ruwharige teckels ook per seizoen, omdat ze een dubbele vacht hebben.

Over het algemeen verharen ze minder dan de andere twee types, vooral als ze goed verzorgd worden.

Omgaan met verharende teckels

Langharige teckels verharen het meest, maar er zijn manieren om met het verharen van teckels om te gaan.

Zorg er ten eerste voor dat uw hond regelmatig geborsteld wordt.

Dit helpt omdat al het haar in één keer wordt verwijderd terwijl uw hond opgesloten zit, anders komt het haar vanzelf overal in huis uit!

Borstelen verwijdert reeds losse vacht en helpt ook de natuurlijke huidoliën van de hond te herverdelen, zodat de vacht gezonder blijft.

Kies de meest geschikte grooming tools om het verharen te verminderen.

Bij honden met een dubbele vacht moet u de vacht verzorgen met een hark om het dode haar eronder te krijgen, maar doe het niet te krachtig.

Langharige honden kunnen baat hebben bij een slickerborstel of pinborstels tegen klitten.

Teckel dieet en medische problemen

U kunt ook overwegen omega-3 vetzuren aan het dieet van uw hond toe te voegen, omdat dit de vacht helpt verbeteren en het verharen helpt te verminderen.

Omega-3 vetzuren zijn vaak in meer dan voldoende hoeveelheden opgenomen in commerciële diëten, maar u kunt ook supplementen zoals krillolie krijgen als uw hond meer nodig heeft.

Als uw hond overmatig lijkt te verharen, kunnen er verschillende oorzaken zijn.

Medische problemen die overmatig verharen kunnen veroorzaken zijn bacteriële of schimmelinfecties, immuunziekten, kanker, of nier-, lever-, bijnier- en schildklierproblemen.

Daarnaast kunnen stress, slechte voeding, vlooien en allergieën ook oorzaken zijn.

Als de haaruitval van uw hond gepaard gaat met andere symptomen zoals uitslag, bulten, zweren, kale plekken of voortdurend likken en krabben, ga dan naar uw dierenarts.

Voor het normale verharen van honden zijn een pluisroller en een stofzuiger misschien wel uw handigste hulpmiddelen!

Teckel Kapsels

Teckelkapsels zijn eenvoudig – weinig onderhoud, en voor veel Doxies helemaal niet nodig!

Zelfs voor langharige Teckels volstaat het om het haar in zijn natuurlijke patronen te knippen.

Gladharige teckels, met hun kortere haar, hebben niet veel nodig in de vorm van een knipbeurt en vereisen minimale verzorging. In dit geval borstel je ze gewoon een of twee keer per week om vuil en losse haren te verwijderen.

Langharige teckels zijn een ander verhaal, want zij zijn de meest onderhoudsgevoelige van de drie types.

Met langharige moet je je meer zorgen maken over matten en klitten, dus het is waarschijnlijk dat je haren op meubels en tapijten krijgt, waardoor de bovenvacht en de ondervacht dagelijks geborsteld moeten worden.

Dit vereist het verwijderen van matten met een kam, grondig borstelen tot op de huid met een slickerborstel of pinborstel, en een afwerking met een borstel.

Bovendien moeten teckels worden getrimd voor franjes rond de voeten, oren en andere gebieden.

Verzorging van een teckel

Groomers zeggen dat het föhnen van de vacht van een langharige teckel het beste is om zijn schoonheid naar voren te brengen!

Sommige trimsalons bieden korte “zomercoupes” aan om langharige teckels koeler te houden in de warmere seizoenen, maar deze zijn niet nodig als u uw teckel in een relatief koele omgeving houdt.

Wees voorzichtig met het toestaan van korte coupes die te veel huid blootstellen aan de zon.

Draadharige teckels hebben niet zoveel onderhoud nodig als de langharige teckel, maar het is wel wat ingewikkelder.

Omdat deze rassen een korte bovenvacht hebben en een langere ondervacht, hebben de haren op de bovenvacht de neiging om een beetje ongecontroleerd te zijn, en mogen ze niet plat liggen.

Draadharige Teckels kapsels hoeven niet te frequent of complex te zijn, vooral als je goed bent in het verzorgen. Hun onder- en bovenvacht moeten enkele malen per week geborsteld worden met een borstel.

Ook, als je klitten en matten tegenkomt, breek ze uit elkaar terwijl het haar droog is en kam ze dan uit.

Teckels strippen

U kunt de hond ongeveer twee keer per jaar strippen waarbij het haar met de hand of met een mes wordt verwijderd, een techniek die anders is dan knippen omdat het alleen op de buitenste laag van de vacht werkt.

Bij ruwharige teckels wordt het haar dikker en donkerder naarmate het groeit, dus zorg ervoor dat je het bij de wortel verwijdert, anders wordt de vacht nog doffer.

Strippen laat een nieuwe vacht ingroeien en vermindert het verharen. Als het goed gedaan wordt, kan dit geen kwaad voor uw hond, maar laat een trimsalon het doen, of leer het u eerst.

Als u het strippen doet, is te veel haar knippen echt niet nodig. Houd er rekening mee dat overtollig haar op bepaalde delen van het lichaam geknipt moet worden, maar laat het knippen van het gezicht over aan een professional.

Vooral ruwharige teckels hebben vaak wenkbrauwen en baarden die u misschien intact wilt laten, maar wel goed getrimd.

Verharen teckels te veel?

Verharen teckels? Zeker weten. Zoals alle honden doen! Verharen teckels te veel? Nou, het is niet zo erg.

De verschillende soorten Teckels verharen verschillend, dus let daar wel op!

Draadharige teckels kunnen minder verharen. Langharige teckels vereisen het meeste verzorgingsonderhoud.

Wij adviseren echter voorzichtigheid bij het aanschaffen van een teckel – niet vanwege het verharen, maar omdat hun lange rug ze vatbaar maakt voor problemen met de wervelkolom, waaronder ongewervelde tussenwervelschijven.

Naar schatting 25 procent van de teckels wordt getroffen door IVDD. En de risico’s kunnen worden verergerd door fokproblemen, overgewicht, te veel beweging en ruwe behandeling.

Dat kan je meer problemen opleveren dan verharen op een dag, dus ga in opvoeding!

Referenties en bronnen

Dachshund Club of America, Officiële Standaard van de Teckel.

Dachshund World, Verzorgingstips voor u en uw hond.

Francis, A. Langharige teckel. Grooming Business.

Becker, K. Ignore the Bad Rap…This Helps Heal Many Pet Disorders. Gezonde huisdieren met Dr. Karen Becker.

Grace, J. Hoe om te gaan met overmatig verharen. 5 Points Animal Hospital.

Cadieu, E. et al (2009). Vachtvariatie bij de huishond wordt beheerst door varianten in drie genen. Science, 326 (5949).