Hebben Corgi’s staarten?

hebben corgi's staarten

Hebben corgi’s staarten? Sommige Pembroke Welsh Corgis worden van nature zonder staart geboren. Bij anderen wordt de staart als pup gecoupeerd om te voldoen aan de AKC rasstandaard. In de VS zijn er maar heel weinig met een lange staart. Lange staarten daarentegen hebben een plaats in de rasstandaard van de Cardigan Welsh Corgi, dus zie je meer Cardigans met lange staart. Na een wereldwijd verbod op het couperen van staarten, komen langstaartige Pembroke Corgi’s steeds vaker voor. Maar veel fokkers proberen van nature staartloze pups te fokken om dit te omzeilen.

Er is nogal wat controverse over de vraag of Corgi’s al dan niet lange staarten moeten hebben. Vooral wanneer Pembroke-puppy’s geboren worden met lange staarten, zoals de Cardigan Corgi. Laten we het debat eens nader bekijken.

Hebben Corgi’s Staarten?

Er zijn twee belangrijke Corgi-rassen, de Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh Corgi. Beide typen vinden hun oorsprong in Wales. Ze werden elk gebruikt om vee te hoeden en te verplaatsen. Sommigen geloven dat de twee rassen in de loop van hun geschiedenis met elkaar werden gekruist, maar anderen beweren dat de twee gescheiden werden gehouden. Hoe dan ook, ondanks hun overeenkomsten zijn het vandaag de dag twee verschillende rassen.

De staarten van de Pembroke en de Cardigan zien er doorgaans heel verschillend uit. Cardigan Corgi’s worden geboren met lange, pluizige staarten die hun hele leven lang worden gehouden. Dit geeft hen een vosachtig uiterlijk. Pembrokes daarentegen laten hun staart op jonge leeftijd couperen, zodat ze niet meer dan een paar centimeter lang zijn. En, veel Pembrokes zijn geboren of gefokt om staartloos te zijn, ook wel bobtail genoemd.

Deze verschillen in staarttype zijn een van de belangrijkste manieren waarop mensen de twee Corgi-rassen van elkaar kunnen onderscheiden! Maar niet alle Pembroke Welsh Corgis hebben een korte staart. In sommige gevallen worden ze geboren met dezelfde lange staart als het Cardigan ras, en mogen ze deze staart hun hele leven houden. Dit komt steeds vaker voor naarmate meer plaatsen in de wereld couperen verbieden.

Hebben Pembroke Welsh Corgis Staarten?

Heeft een Pembroke Welsh Corgi nu wel of geen staart? Nou, het antwoord varieert. Sommigen hebben een lange staart, sommigen worden geboren zonder staart, en bij anderen wordt de staart gecoupeerd. Het hangt af van de genetica, de wetgeving waar je woont, en van de fokker die je kiest.

De AKC rasstandaard stelt dat de staart “zo kort mogelijk gecoupeerd moet zijn, zonder inspringing”. En hoewel Pembrokes zonder staart van nature “aanvaardbaar” zijn, mag hun staart niet langer zijn dan 5 cm. Dus, als u hoopt uw Pembroke Corgi te showen, zal hij zijn staart moeten verliezen. En in gebieden waar couperen verboden is, zijn Pembrokes zonder staart de enige die aan deze rasstandaard voldoen. Daarom proberen veel fokkers uitsluitend staartloze Corgi’s te fokken.

Natuurlijk staartloze Pembrokes hebben geen staart als gevolg van een mutatie in het T-gen. Er zijn tests beschikbaar om aan te tonen dat individuele honden van nature staartloos zijn, in plaats van gecoupeerd. Dit gen resulteert in een verkorte staart, dus het uiterlijk van de staart kan nog steeds variëren van de ene bobtail Pembroke tot de andere. Om aan de AKC-normen te voldoen, moet hun staart echter nog steeds korter zijn dan twee centimeter. Als een Pembroke niet van nature staartloos is, en geboren is in een land waar couperen verboden is, houden ze hun lange staart, waardoor ze er net zo uitzien als de Cardigan Corgi.

Hebben Cardigan Corgi’s een staart?

In tegenstelling tot Pembrokes houden de meeste Cardigan Corgi’s de lange staart waarmee ze geboren zijn. Hun staarten zijn meestal lang genoeg om de grond te bereiken wanneer ze ontspannen zijn. Hun rechte, pluizige staarten geven hen een algemeen vosachtig uiterlijk.

De AKC rasstandaard stelt dat de staart nooit over de rug gekruld mag zijn, dus de meeste Cardigan Corgi’s worden gefokt om die begeerlijke rechte staart te hebben. In Amerika, als je een Corgi ziet met een staart, is het waarschijnlijk een Cardigan Corgi. Maar in andere delen van de wereld, waar couperen verboden is, kan het iets moeilijker zijn om de twee rassen uit elkaar te houden.

hebben corgi's staarten?

Corgi Natuurlijke Staart

Zoals we nu weten zijn er twee natuurlijke staarttypes voor Corgi honden. Zowel Pembrokes als Cardigan Corgi’s kunnen geboren worden met lange staarten, vergelijkbaar met andere herdersrassen. Hun staarten zijn meestal recht, of hebben een lichte opwaartse kromming. Ze zijn pluizig, en worden gebruikt als communicatiemiddel voor uw hond.

Sommige Pembroke Corgis kunnen echter van nature kortere staarten hebben, dankzij de mutatie in het T-gen waar we het eerder over hadden. De lengte van hun staart zal variëren als ze getroffen zijn door deze mutatie. Twee bobtail Pembrokes kunnen er dus nog steeds heel verschillend uitzien.

Moet een Corgi zijn staart laten couperen?

Het couperen van staarten is een controversieel onderwerp, vooral wanneer het gedaan wordt voor esthetische doeleinden. Op veel plaatsen in de wereld is het verboden. Maar in delen van de VS is het nog steeds legaal. Volgens de AKC rasstandaard moet een Corgi zijn staart laten couperen om geshowd te worden, of een van nature korte staart hebben. Voorstanders van couperen beweren vaak dat couperen belangrijk is voor werkhonden, omdat het de kans op verwondingen vermindert wanneer de hond werkt.

En daar zit waarheid in! Studies hebben aangetoond dat het couperen van staarten het aantal verwondingen aan hondenstaarten vermindert. Maar één zo’n studie vond dat de belangrijkste bron van staartverwondingen eigenlijk in huis was, in plaats van tijdens het werk. Uit de studie bleek ook dat ongeveer 500 honden hun staart zouden moeten laten couperen om één verwonding te voorkomen. Sommige mensen beweren ook dat het couperen van staarten het communicatievermogen van een hond schaadt en daarom kan leiden tot problematische interacties met andere honden.

Al met al is het debat lang en aanhoudend. Maar, aan welke kant van het debat u ook valt, voordat u op zoek gaat naar een Corgi met een gecoupeerde staart, controleer de plaatselijke wetgeving om er zeker van te zijn dat u zich daaraan houdt. Fokkers met van nature staartloze Corgi pups moeten bewijs hebben van genetische testen om het gemuteerde T-gen aan te tonen.

Hebben Corgi’s staarten?

Heb je thuis een Corgi zonder natuurlijke staart? Of heb je een Pembroke of Cardigan Corgi met een lange natuurlijke staart? We horen graag over uw honden in de reacties!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • De Amerikaanse Kennel Club
  • Indrebo, A. (et al), ‘A Study of Inherited Short Tail and Taillessness in a Pembroke Welsh Corgi’, Journal of Small Animal Practice (2007).
  • Gruszczyńska, J. & Czapla, A. “A Molecular Test for the Detection of the C295G Mutation in the T Gene Responsible for Shortened Tail and Taillessness in the Pembroke Welsh Corgi”, Animal Science (2011).
  • Diesel, G. (et al), ‘Risk Factors for Tail Injuries in Dogs in Great Britain’, Vet Record (2010).
  • “Afdeling 6: Het couperen van hondenstaarten”, Animal Welfare Act (2006).
  • ‘State Laws Governing Elective Surgical Procedures’, American Veterinary Medical Association (2019)