Ciobănesc Românesc de Bucovina: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Ciobănesc Românesc de Bucovina is een soort herder en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Het ras is nu wijdverspreid in grote delen van Servië en Roemenië en is door de FCI geclassificeerd met het standaardnummer 357 in de groep 2 van Pinscher, Schnauzer, Molosser en Zwitserse Sennenhonden in sectie 2.2 van molossoïde sennenhonden. De rasstandaard van de Ciobănesc Românesc de Bucovina wordt bepaald door de twee landen Servië en Roemenië. De naam Ciobănesc Românesc de Bucovina betekent in het Duits zoveel als “Roemeense herdershond uit Boekovina”. Maar Boekovina bestaat niet meer. Delen van deze historische provincie liggen in Roemenië en Oekraïne.

Ciobănesc Românesc de Bucovina

Ciobănesc Românesc de Bucovina in het profiel
Profiel
Grootte: tot 78 cm
Gewicht: tot 45 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: molossoïde sennenhonden
Land van herkomst: Zuidoost-Europa
Kleuren: van wit tot lichtbruin met zwarte, grijze of rode vlekken
Levensverwachting: 11 jaar
Geschikt als: Metgezel, hoeden, waakhond
Sport:
Karakter: Moedig, evenwichtig, kalm, trouw
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel klein
Sterkte van het haar Gemiddeld
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: ruw met dichte ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: Liever nee
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

De Ciobănesc Românesc de Bucovina is een zogenaamde Natuurlijk ras van de Karpaten, die in Roemenië, Servië en Bulgarije woonde. Natuurlijke rassen zijn honden en andere dieren die eeuwenlang geïsoleerd hebben geleefd en zich grotendeels hebben ontwikkeld tot een uniform ras zonder selectief te zijn gefokt. De Ciobănesc Românesc de Bucovina is vernoemd naar de regio Bucovina, omdat hier voor het eerst de fokkerij plaatsvond. De vertegenwoordigers van het ras waren voornamelijk Kudde waakhonden, Schapenhonden en waakhonden. Sinds 2009 is de Ciobănesc Românesc de Bucovina erkend door de FCI.

Essentie & karakter van Ciobănesc Românesc de Bucovina

De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft een evenwichtige, kalme en trouwe natuur. Zijn karakter vertoont de typische kenmerken van een kudde waakhond. Deze hond is erg dapper en wordt zelfs efficiënt geconfronteerd met grote roofdieren, zoals beren maar ook wolven. Zijn gedrag tegenover vreemden is verdacht, wat hem een goede waakhond maakt, maar hij reageert. Nooit agressief. Deze hond kan gemakkelijk en onafhankelijk het huis bewaken.

Als klassieker Gezinshond De Ciobănesc Românesc de Bucovina is echter meestal niet geschikt, hoewel hij erg geniet van de knuffels van zijn familie. Deze hond is moeilijk op te voeden omdat hij een onafhankelijk en zelfredzaam karakter heeft.

Verschijning van Ciobănesc Românesc de Bucovina

De Ciobănesc Românesc de Bucovina is een van de grote hondenrassen en kan weer hoogte hebben van tot 78 centimeter en een gewicht van 45 kilo bereiken. Mannetjes zijn veel sterker en een paar centimeter groter dan. De vacht van de Ciobănesc Românesc de Bucovina is tot negen centimeter lang in het gebied van het lichaam en iets korter in het gebied van de benen. Het is recht en een beetje ruw. De Zuidoost-Europese hond is uitgerust met een dichte ondervacht, die iets lichter van kleur is dan de rest van zijn vacht. Een typisch onderscheidend kenmerk van het ras is de enigszins langere manen in het nekgebied. De staart van de hond is erg behaard. De vacht heeft een lichte kleur van wit tot lichtbruin met zwarte, grijze of rode vlekken. Sommige vertegenwoordigers van het ras vertonen ook een zwarte of grijze vachtkleur, maar dit is niet gewenst in de rasstandaard.

Het hoofd van de hond is groot, de schadel is vlak en heeft slechts een lichte kromming. Over het algemeen is het hoofd van gemiddelde lengte, de stop is niet bijzonder uitgesproken. De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft relatief kleine, amandelvormige, bruine ogen. De oren van de hond zitten hoog en hebben de vorm van een V. Aan de punt zijn ze licht afgerond en op het hoofd gedragen.


Hoe groot wordt een Ciobănesc Românesc de Bucovina?

De Ciobănesc Românesc de Bucovina wordt tot 75 cm hoog en is daarmee een van de grote honden.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Ciobănesc Românesc de Bucovina – Wat te overwegen

De oorspronkelijke taak van de Ciobănesc Românesc de Bucovina was het bewaken en beschermen van het huis en de boerderij en de veestapels van de mensen. Hij wordt meestal niet gebruikt als gezinshond, maar als een pure werkhond Gehouden. De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft een evenwichtig karakter, maar heeft ook veel beweging nodig en een huis dat hij kan bewaken. Om deze reden moet hij: op het platteland in een huis met goed omheind perceel worden bewaard. Hij kan langer alleen blijven, maar moet er als pup aan wennen. Met katten of andere huisdieren kan deze hond goed samenleven als hij er van jongs af aan aan gewend is. Het moet ook goed worden gesocialiseerd met soortgenoten, omdat het meestal alleen woont. De Ciobănesc Românesc De Bucovina wordt goed verdragen door kinderen en gedraagt zich zacht en kalm tegenover hen, maar moet zeker leren om zijn soms enigszins onstuimige aard te beheersen.

De opvoeding van de Ciobănesc Românesc de Bucovina is iets moeilijker dan die van veel andere hondenrassen. Daarom is deze Duitse Herder geschikt niet per se voor beginners. Het vermogen om onafhankelijke beslissingen te nemen is essentieel voor deze hond bij het bewaken van kuddes en huis en tuin, maar draagt niet noodzakelijkerwijs bij aan onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Niettemin moeten mensen die ervaring hebben met honden en de Ciobănesc Românesc de Bucovina-soort geschikt houden en deze op volle capaciteit gebruiken, goed overweg kunnen met deze hond, omdat hij leert vrij snel door zijn hoge intelligentie.

Voeding van Ciobănesc Românesc de Bucovina

Zoals de meeste originele hondenrassen, de Ciobănesc Românesc de Bucovina niet veeleisend wat betreft zijn dieet. Het moet echter: geen voer met een te hoog eiwitgehalte omdat de hond zich in de loop der jaren heeft aangepast aan een schaarse voedselvoorziening in zijn thuisland. Daarom kan hij allergische reacties vertonen als hij te veel eiwitten krijgt. Omdat het een grote hond is, moet een overaanbod aan eiwitten worden vermeden, vooral in de groeifase, zodat de hond later geen problemen met de gewrichten krijgt.

Over het algemeen heeft de Ciobănesc Românesc de Bucovina behoefte aan relatief weinig voer. Het maakt niet uit of hij een hoogwaardig droogvoer krijgt zonder kunstmatige toevoegingen, rauw of huisgemaakt wordt gevoerd. Een exclusieve toediening van natvoer moet worden vermeden, omdat dit op de lange termijn te zacht is voor de tanden van de hond. Natvoer kan echter goed worden gegeven in combinatie met andere soorten voedsel. Naast het normale voedsel moet de Ciobănesc Românesc de Bucovina ook regelmatig kauwende botten krijgen om voor zijn tanden te zorgen.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van Ciobănesc Românesc de Bucovina is gemiddeld op 11 jaar. Kortom, het ras is zeer robuust, maar heeft de typische problemen van grote honden dat ze vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen en heupdysplasie. Wijdverspreide rastypische gezondheidsproblemen zijn niet bekend. In sommige gevallen kunnen problemen met de ogen en de spijsvertering worden waargenomen.

De Ciobănesc Românesc de Bucovina gaat heel goed om met kou, heeft een verwarmende ondervacht en kan het hele jaar door buiten leven. Zelfs met regen en sneeuw hebben de vertegenwoordigers van het ras geen problemen. Met grote hitte kunnen de honden slechter omgaan en zouden ze fysiek minder aangemoedigd moeten worden op zeer warme dagen.

De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft niet per se overgewicht. Het kan er een beetje anders uitzien als hij gecastreerd of gesteriliseerd is. In de meeste gevallen kan het echter worden tegengegaan met voldoende beweging.


Hoe oud zal een Ciobănesc Românesc de Bucovina?

De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 11 jaar.

Zorg van Ciobănesc Românesc de Bucovina

Ciobănesc Românesc de Bucovina is een gemakkelijk te verzorgen hond. Gedroogd vuil kan gemakkelijk uit zijn vacht worden verwijderd door te borstelen. Omdat de vertegenwoordigers van het ras een zeer dichte vacht hebben, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd op parasieten. Het ras heeft een matig haaruitval , wat problematisch kan zijn, vooral in tijden van vachtwissel. Om deze reden moet de hond op deze momenten vaker dan normaal worden geborsteld. Om ontstekingen te voorkomen, moeten de ogen en oren van de hond regelmatig worden schoongemaakt.

Ciobănesc Românesc de Bucovina – Activiteiten en Training

The Ciobănesc Românesc de Bucovina is niet bijzonder geschikt voor typische soorten hondensporten. Als u toch met deze hond naar hondensporten wilt gaan, kunt u uitproberen of individuele vertegenwoordigers van het ras bepaalde activiteiten leuk vinden. Ook de Behoefte aan beweging van deze hond is slechts matig uitgesproken. Verschillende kortere wandelingen van ongeveer 30 minuten zijn voldoende voor de vertegenwoordigers van dit ras. Als metgezel tijdens het sporten is de bewaker van huis en tuin alleen geschikt onder matige belasting.

Goed om te weten: Bijzonderheden van Ciobănesc Românesc de Bucovina

Ciobănesc Românesc de Bucovina is bijna onvindbaar in Duitsland, maar vrij wijdverspreid in zijn thuisland. Als u op zoek bent naar een puppy van dit ras, heeft u het misschien moeilijk. In Duitsland zijn geen fokkers van het ras geregistreerd. Dienovereenkomstig is het ras weinig bekend in Duitsland en is het nog niet gezien in film en televisie.


Hoeveel kost een Ciobănesc Românesc de Bucovina?

De prijzen voor een puppy van Ciobănesc Românesc de Bucovina zijn ongeveer 1.000 euro en hoger, afhankelijk van de stamboom.

Nadelen van Ciobănesc Românesc de Bucovina

Het nadeel van Ciobănesc Românesc de Bucovina is de hoge onafhankelijkheid in zijn aard, wat de opvoeding van de hond moeilijk kan maken. In termen van gehoorzaamheid moet de eigenaar hoeken afsnijden, wat het soms moeilijk kan maken om deze grote, sterke en dappere hond te beheersen. Hij is geen eenvoudige gezinshond en bezit een Kudde-instinct, waarmee in het onderwijs rekening moet worden gehouden.

Is de Ciobănesc Românesc de Bucovina geschikt voor mij?

Hoewel de Ciobănesc Românesc de Bucovina een vrij onafhankelijke hond is, hij is gehecht aan zijn familie en is ook nog eens helemaal klaar om te knuffelen. Hij is wantrouwig tegenover vreemden en is daarom zeer geschikt als waakhond. De vertegenwoordigers van het ras zijn speels en kunnen in principe goed overweg met kinderen als ze van jongs af aan met hen worden gesocialiseerd. Omdat deze honden veel kracht hebben, moeten ze in ieder geval leren omgaan met kinderen. De Ciobănesc Românesc de Bucovina heeft een gemiddeld energieniveau en een zeer evenwichtig en rustig karakter. Wat lichaamsbeweging betreft, zijn kortere dagelijkse wandelingen van ongeveer 30 minuten voldoende voor hem.

Mensen die een hoge mate van gehoorzaamheid van hun hond verwachten, zullen niet blij zijn met de Ciobănesc Românesc de Bucovina. De opvoeding van deze hond vereist Consistentie en geduld. Vanwege zijn onafhankelijkheid en herdersgedrag vindt de Ciobănesc Românesc de Bucovina het vrij gemakkelijk om alleen te blijven, dus het ras is zeer geschikt voor mensen die werken. De hond moet echter wonen op het platteland en hebben een stuk grond dat hij kan bewaken. Het kan het hele jaar door buiten worden gehouden. Normaal gesproken heeft het ras niet de neiging om weg te rennen en zijn vertrouwde omgeving te verlaten, maar toch moet het terrein goed omheind zijn.

Het kan nodig zijn om te verwijzen naar de Beschermend instinct van de vertegenwoordigers van dit ras moet in het onderwijs worden opgenomen, zodat de hond niet voor de kinderen begint te zorgen. Als eerste hond is de Ciobănesc Românesc de Bucovina niet erg geschikt, omdat zijn opleiding enige inspanning van de eigenaar kan vergen en deze hond zeer onafhankelijk en moeilijker te beheersen is dan andere rassen.

Reizen met de Ciobănesc Românesc de Bucovina moeilijk en ook in de hondensport zijn er betere metgezellen. Als de herdershond met katten wil leven, moet hij zeker van jongs af aan aan hen gewend zijn. Hetzelfde geldt voor zijn soortgenoten. Oudere mensen met hondenervaring kunnen deze vrij rustige hond zeker aan. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de Ciobănesc Românesc de Bucovina een grote fysieke kracht Bezit.