Cão da Serra de Aires: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Cão da Serra de Aires behoort tot de FCI Groep 1, de herders- en drijfhonden (met uitzondering van Zwitserse Sennenhonden) en is daar opgenomen onder Sectie 1, Herdershonden Zonder Arbeidsonderzoek. Het oorspronkelijke gebruik van de Cão da Serra de Aires wordt toegeschreven aan de herdershond.
Cão da Serra de Aires

Cão da Serra de Aires in het profiel

Afkomst en raciale geschiedenis

De Cão da Serra de Aires is een van de herdershonden en komt vooral voor in de Portugese Alentejo. Daar wordt het erkende ras voornamelijk gebruikt voor Het bewaken en besturen van kuddes dieren Geklemd. De werkelijke herkomst van de honden kan echter niet 100% worden bewezen. De veronderstelling is dat de honden op het Iberisch schiereiland zich hebben vermenigvuldigd met de lokale herdershonden en hieruit is het ras van de Cão da Serra de Aires ontstaan.

Oorspronkelijk stammen de dieren waarschijnlijk af van het ras Berger de Brie, dat lange tijd werd gefokt en gehouden door graaf Castro Guimares. Een andere aanname is dat de dieren een nieuwe soort zijn van het hondenras Berger des Pyrénées. Volgens deze zou de Berger de Brie alleen de Cão da Serra de Aires zijn geworden door deze over te steken.

Vooral in Alentejo stonden de dieren bekend als gezinsvriendelijke honden die tegelijkertijd de kuddes van de boerderijen verdedigden. Al in 1932 werden de Cão da Serra de Aires erkend door de FCI. In 1973 werden mannen voor het eerst in Duitsland geïntroduceerd en hebben tot op de dag van vandaag een gestage maar langzame populariteit gekregen. Dit komt waarschijnlijk door het niet zo gemakkelijke karakter, dat alleen kan worden begrepen en opgeleid door ervaren eigenaren.

Essentie & karakter van Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires wordt beschouwd als Bijzonder wendbaar en levendig. Vanwege zijn sterke temperament heeft de hond het vuist-dik achter de oren en vereist hij vroege educatie en socialisatie. De honden van dit ras zijn altijd Portugese herders of zogenaamde apenhonden genoemd. De reden hiervoor is niet alleen het aapachtige uiterlijk, maar ook het extreem grappige en speelse karakter. De Cão da Serra de Aires wordt daarom ook wel de clown onder alle herdershonden genoemd.

Ervaar de honden voldoende beweging en mentale ondersteuning, zodat deze ook als pure familie- en gezelschapshonden kunnen worden gehouden vanwege de vriendelijkheid. Omdat de hond erg intelligent is en graag wil werken, heeft hij altijd een taak binnen zijn roedel nodig, die hij zelfstandig kan doen.

Het dier toont een buitengewone bereidheid om te leren en kan snel commando’s leren en implementeren. Als de honden nieuwe mensen of viervoeters ontmoeten, zijn de Cão da Serra de Aires aanvankelijk nogal sceptisch en achterdochtig. Bijzonder opmerkelijk is het extreem hoge uithoudingsvermogen en de behendigheid van de viervoeters.

Wat is het karakter van de Cão da Serra de Aires?

De Cão da Serra de Aires is zeer wendbaar en waakzaam. Hij heeft een zeer hoge bewegingsdrang en heeft elke dag meer dan drie uur fysieke en mentale oefening nodig. De dieren moeten vroeg worden opgevoed en gesocialiseerd vanwege hun zeer koppige karakter.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires heeft een schofthoogte tot 55 cm en weegt tot 27 kg. De mannetjes van het ras worden aanzienlijk groter en zwaarder dan de vergelijkbare. Zijn aapachtig uiterlijk wordt gedefinieerd door het lange, steil haar, dat ook een beetje kan krullen. In principe doet het een beetje denken aan geitenhaar. De hond zou ook een aapachtige gezichtsuitdrukking hebben. Dit is goed te herkennen aan het lange haar op de kin, wenkbrauwen en snor.

Dat lange vacht bedekt het hele lichaam, zelfs de tenen. De viervoeters hebben geen ondervacht. De vacht is te herkennen aan de kleuren geel, bruin en grijs, tan kleur en wolfgrijs. Deze zijn er in lichte, gewone of donkere tint en kunnen zwarte of roodbruine aftekeningen hebben. Witte beregening kan ook voorkomen. De vallende, driehoekige oren zijn hoog geplaatst.

Onderwijs & houding van de Cão da Serra de Aires – Wat te overwegen

De Cão da Serra de Aires is een bijzonder levendige en uiterst intelligente Duitse herder. Het is dus niet verwonderlijk dat het dier een consistente Opleiding en een ervaren eigenaar nodig. Het gebruik van geweld of straf maakt zeker geen deel uit van het onderwijs en heeft een negatief effect op de band tussen mens en dier.

Het karakter van de hond kan veranderen in een tikkende tijdbom , daarom is de ervaring in het omgaan met de karaktervolle hond een absolute must. Een goede opleiding wordt bereikt met behulp van liefdevolle en welwillende training in een hondenschool. Al in de puppyleeftijd moet de herdershond basistraining krijgen. Vroege socialisatie is ook fundamenteel en bevordert de juiste manier om met vreemden en andere viervoeters om te gaan.

De herdershond is niet geschikt voor het stadsappartement en mag niet worden gehouden door bankaardappelen. De honden hebben een enorme oefening nodig en hebben een zeer hoge drang om te bewegen. Dit betekent dat het dier minstens drie uur beweging per dag nodig heeft. Sportieve baasjes die de hond meenemen naar een dagelijkse hardlooptraining of met de fiets hebben veel plezier.

Lange en steile wandelingen zijn geen probleem voor het ras. In overeenstemming met de voor de soort geschikte houderij kunnen de dieren: prachtig onderhouden als gezinshonden worden. Zelfs met kleine kinderen en ouderen harmoniseren de viervoeters zonder problemen.

Hoe groot wordt een Cão da Serra de Aires?

De mannetjes van een Cão da Serra de Aires kunnen tot 57 cm bereiken en de kunnen een weerstandshoogte van 54 cm bereiken.

Voeding van de Cão da Serra de Aires

Net als alle andere grote honden heeft de Cão da Serra de Aires een bijzonder vleesrijk voedsel. Dit wordt voornamelijk aangeboden door de zogenaamde barf, omdat dit een pure rauwe voeding is. Dit dieet is een van de meest voor de soort geschikte voedingsmethoden en bevordert een gezonde groei van botten en gewrichten.

Dit is vooral belangrijk omdat veel kant-en-klare voeders groeibevorderende stoffen bevatten die een negatief effect hebben op de gewrichten en botten. Hierdoor ontstaan er meer gewrichtsziekten en is de hond soms niet zo weerbaar. Een gezond dieet omvat veel mineralen en vitamines. Eigenaren kunnen natuurlijk ook terugvallen op droogvoer of natvoer, maar moeten de ingrediëntenlijst eens goed onder de loep nemen. Ingrediënten zoals granen en suiker mogen daar in geen geval aanwezig zijn.

De hond heeft niet de neiging om overgewicht te hebben, maar moet krijg niet meer energie dan nodig. De Cão da Serra de Aires kan niet klagen over een gevoelige maag. Door zijn oorspronkelijke houding als kuddewaakhond zijn de dieren gewend geraakt aan mager voedsel.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De gemiddelde levensverwachting van een Cão da Serra de Aires is ongeveer 10 tot 14 jaar. Rastypische ziekten zijn niet bekend in het ras. In individuele gevallen kunnen echter gewrichtsaandoeningen optreden.

Vanwege de ontbrekende ondervacht de dieren zijn niet geschikt voor gebieden waar het permanent onder de 0 graden is. In de winter hebben ze een hondenjas nodig om ze te beschermen tegen de kou. De honden worden voornamelijk buiten gehouden, maar moeten vanwege de kou een kennel hebben. De viervoeters zijn minder gevoelig voor hitte. Op zeer zonnige dagen moet echter, net als bij alle andere hondenrassen, een aanhoudende wandeling in de middaghitte worden vermeden om een hitteberoerte te voorkomen.

Hoe oud wordt een Cão da Serra de Aires?

Een Cão da Serra de Aires kan tot 14 jaar oud worden.

Verzorging van de Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires is onderworpen aan geen seizoenswisseling van vacht. Natuurlijk werpen de honden nog steeds hun haar af. Verzorging is beperkt tot borstelen. Dit moet meestal eenmaal per dag worden gedaan en al in de puppyleeftijd worden geïntroduceerd. De kleine honden wennen des te sneller aan de hondenborstel en vinden dit dan niet meer storend.

De Tanden en oren moet regelmatig worden gecontroleerd. Als meester en meesteres het niet zeker weten, moeten ze altijd advies inwinnen bij de fokker of de dierenarts van vertrouwen.

Cão da Serra de Aires – Activiteiten en Training

Voor de Cão da Serra de Aires hondensporten zoals behendigheid, schijfhond en gehoorzaamheid of hondendansenbijvoorbeeld. In deze hondensporten zijn de dieren fysiek en mentaal volledig benut. Door vroege socialisatie en soortgeschikt onderwijs worden de honden loyale en familiegebonden dieren. Zelfs de kleinste onderwijsfouten herkennen de honden en vergeven ze niet. Om deze reden is het geenszins geschikt voor beginners.

De viervoeter heeft een sterke band met zijn roedel en is bijzonder actief. De originele hoedhond verveelt zich snel en heeft daarom een constante verandering in training nodig. Hier is de uitwisseling met andere houders bijzonder nuttig, bijvoorbeeld in een Hondenschool. Daar leren de honden samen en worden ze tegelijkertijd gesocialiseerd. Meesters en minnaressen hebben ook de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met andere eigenaren en om fouten in een vroeg stadium te herkennen en in het beste geval te corrigeren.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Cão da Serra de Aires

De zeer grappige hond heeft een bovengemiddelde intelligentie. Er zijn allerlei dingen te melden over dit ras, maar het heeft de filmindustrie nog niet bereikt. Zelfs in literatuur, film en televisie heeft het dier uit Portugal het nog niet gehaald.

Wat is de oorsprong van de Cão da Serra de Aires?

De Cão da Serra de Aires is een van de herdershonden en komt voor in de Portugese Alentejo. Daar wordt het erkende ras voornamelijk gebruikt om kuddes dieren te bewaken en te drijven. Een veronderstelling is dat de Cão da Serra de Aires op het Iberisch schiereiland zich vermenigvuldigde met de lokale herdershonden en dat het huidige ras van de Cão da Serra de Aires is ontstaan.

Nadelen van Cão da Serra de Aires

Zeker het karakter van een Cão da Serra de Aires niet de makkelijkste hond En dus niet voor iedereen geschikt. Hondenliefhebbers moeten intensief omgaan met de aard van deze hond en hun leven op zijn kop zetten. Het houden van zo’n hond betekent veel geduld en discipline. Met een lange wandeling in de ochtend en avond is de houding niet af. Integendeel, de Duitse herder wil de hele dag contact maken met zijn nieuwe meester en hem actief ondersteunen in zijn werk.

Hoewel het ras niet op de lijst van gevaarlijke honden staat, is het ras controversieel in Duitsland. Hoewel het niet als fundamenteel agressief wordt beschouwd, kan het weerstand tonen in crisissituaties. Dit betekent dat hij zijn roedel zal beschermen, ongeacht wat het kost.

Is de Cão da Serra de Aires geschikt voor mij?

Het kopen van een Cão da Serra de Aires moet goed worden overwogen. Zoals in de vorige paragrafen is uitgelegd, hebben dieren uit Portugal behoefte aan veel tijd en doorzettingsvermogen. Fulltime werkende mensen moeten hun handen van de dieren afhouden, omdat ze waarschijnlijk niet genoeg tijd hebben voor de Portugese hond. De eigenaar moet omgaan met de aard van een Cão da Serra de Aires en hem een soortgeschikte houding bieden.

Meester en meesteres moeten de herdershond een groot perceel ter vrije beschikking bij de hand houden. Deze moet worden omheind met een stevige omheining en geen openingen hebben. Voor een stadsappartement is dit hondenras niet geschikt. Omdat het dier geschikt is als gezinshond, is het ook een voordeel om het in een huis met meerdere generaties te houden. Zo is er altijd wel iemand voor de viervoeter en kan hij de hond bezig houden. Als eigenaren al andere viervoeters in het huishouden hebben, moeten ze een puppy kopen. De pups wennen aan andere dieren en kunnen samen opgroeien.