Chusky Informatie Centrum – De Chow Chow Husky Mix Rassengids

chusky

De Chow Chow Husky mix, ook bekend als de Chusky of Chowski, is een hond van een gemengd ras. Hij kan op beide ouders lijken, waardoor hij een hoogte heeft van 17 tot 24 inch en een gewicht van ongeveer 35 tot 60 pond. Hij zal waarschijnlijk een zeer dikke vacht hebben en zeer intelligent zijn. Veel details over deze mix zijn echter aan het toeval overgelaten.

Wat staat er in deze gids

Chusky FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Chowski.

Chusky: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Huskies zijn 14 en Chow Chows 75 op de AKC lijst van 192 meest populaire rassen.
 • Doel: Gezelschapshond of waakhond
 • Gewicht: Tussen 35 en 60 pond
 • Temperament: Intelligent en trouw

Chusky Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Chusky

Wat is precies een Chusky? Wel, een Chusky is de nakomeling van een raszuivere Chow Chow en een raszuivere Husky.

Aangezien de Chow Chow Husky mix een kruising is, zullen veel van zijn kenmerken aan het toeval worden overgelaten, afhankelijk van welke raszuivere ouder ze het meest nabootsen.

Dit kan variaties omvatten in temperament, persoonlijkheid, fysieke kenmerken, en meer. Een kruising, ook wel “designerhond” of “hybride” genoemd, is een nakomeling van twee raszuivere ouders.

chusky

Kruisen is nog een relatief nieuwe praktijk, en is pas de laatste tien jaar of zo in populariteit toegenomen. Hierdoor zijn er nog veel discussies. U kunt in dit artikel meer te weten komen over enkele veel voorkomende bezwaren tegen kruisingen.

Of u nu voorstander bent van kruisingen of niet, als u overweegt een nieuwe hond aan uw huishouden toe te voegen, is het altijd verstandig om zo veel mogelijk over uw gewenste ras – of kruising – te weten te komen.

De Chusky is nog een relatief nieuwe kruising, dus er is heel weinig bekend over zijn oorsprong.

Maar door te kijken naar de geschiedenis van beide raszuivere ouders van de Chusky kunnen we meer te weten komen over de Chow Chow Husky Mix en wat hen drijft. Laten we beginnen met de Chow ouder.

Oorsprong van de Chow Chow

De Chow Chow wordt door velen beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld, afgebeeld in oude artefacten uit de Han Dynastie van rond 206 voor Christus.

Historici geloven echter dat de Chow Chow al veel en veel langer bestaat!

De Chow Chow zou gedurende deze lange periode vele functies hebben bekleed, waaronder koninklijke gezelschapshond van de adel in China.

Ondanks het feit dat de Chow Chow werd gezien als een adellijke gezelschapshond, stond hij ook bekend als een harde werker, die taken op zich nam als jagen, bewaken en slepen.

Uiteindelijk maakte de Chow Chow zijn weg naar de Verenigde Staten van Amerika in de jaren 1890 en werd officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1903.

Vandaag de dag staat de Chow Chow op nummer 75 van de 192 op de AKC’s lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Oorsprong van de Husky

Er wordt aangenomen dat de Husky afstamt van de oorspronkelijke sledehond van Noordoost-Azië. Aanvankelijk werden deze oude honden gefokt als metgezellen en sledehonden voor het Chukchi volk.

Echter, toen het klimaat begon te veranderen en het weer kouder werd, hadden de geïsoleerde Chukchi een nieuw type hond nodig. Een die het trekken van ladingen en sleden door uitgestrekte bossen in vriestemperaturen kon verdragen.

En zo werd de Siberische Husky geboren.

De Husky heeft banden met het noordelijk halfrond, Siberië, Canada, Alaska, Groenland, Baffin Island en Labrador. De unieke vacht en het atletische uithoudingsvermogen van de werkhond leidden ertoe dat ze in het begin van 1900 meerdere sledewedstrijden wonnen.

De Siberische Husky staat nog steeds op nummer 14 van de 192 op de AKC lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Tegenwoordig wordt de Husky vooral gebruikt als zachte, intelligente familievriend.

Er zijn echter nog steeds veel mushers die sledehonden houden en gebruik maken van de winterharde kwaliteiten van de Husky om bepaalde klussen bij barre temperaturen te klaren.

Leuke feiten over de Chusky

De Chowski heeft nog niet helemaal golven gemaakt, want hij groeit nog steeds in populariteit. Maar beide ouderrassen hebben zeker indruk gemaakt!

De keizer van de Tang Dynastie zou meer dan 5.000 Chow Chows tegelijk hebben gehad! In de jaren 1820 toonde de Londense dierentuin de Chow Chow in een tentoonstelling getiteld de “Wilde Honden van China.”

Uiteindelijk moest zelfs Koningin Victoria, zelf een bekende hondenliefhebber, er een in handen krijgen! Er is zelfs een gerucht dat de originele teddybeer was gemodelleerd naar Queen Victoria’s Chow Chow puppy.

Je kunt je wel voorstellen hoe deze legende is ontstaan, gezien de pluizige vacht en het beerachtige gezicht van de schattige Chow Chow!

Chow Chow husky mix

Nog indrukwekkender is dat de Husky nationale bekendheid kreeg toen Leonhard Seppala, een beroemde musher, een groep Siberische Husky’s leidde op een tocht over 658 mijl.

Het doel van de vijfdaagse tocht was om levensreddende medicijnen af te leveren in Nome, Alaska na een dodelijke uitbraak van difterie.

Deze dappere tocht won het publiek en de populariteit van Siberische Husky’s groeide snel.

Chusky Verschijning

Als kruising kan de Chow Husky mix een breed scala aan fysieke kenmerken erven van beide raszuivere ouders.

Dit geldt voor kenmerken als vachtkleur, gewicht en hoogte, die aan het toeval zullen worden overgelaten, afhankelijk van welke ouder uw Chusky het meest op hem lijkt.

Omdat er zo’n verscheidenheid is in de kenmerken die uw Chowski kan hebben, zullen we de specifieke kenmerken per ouderras bekijken.

Chow Chow Bijzonderheden

De Chow Chow, bijvoorbeeld, is een compacte hond die beroemd is om zijn zeer dikke, grove vacht en hoofdachtige roffel rond zijn nek en borst.

Chow Chows komen in zowel ruwe als gladde vachten met zes standaard kleurmarkeringen waaronder:

 • Rood (variërend van goud tot roodbruin)
 • Kaneel (variërend van lichtbruin tot bruin)
 • Zwart
 • Crème
 • Blauw

De volwassen Chow Chow wordt ongeveer 17 tot 20 centimeter groot. Een mannelijke Chow Chow weegt ongeveer 55 tot 70 pond, terwijl een vrouwtje tussen de 45 en 60 pond weegt.

Husky Bijzonderheden

De Husky is atletisch gebouwd met een dikke dubbele vacht die komt in een grote verscheidenheid van kleuren waaronder:

 • Wit
 • Zwart
 • Zwart en tan
 • Wit en zwart
 • Koper
 • Sabel
 • Zilver
 • Bruin
 • Grijs
 • Rood

Een volwassen Siberische Husky reu wordt 21 tot 24 centimeter lang en weegt 45 tot 60 kilo. Een vrouwelijke Husky wordt 18 tot 20 centimeter en weegt 35 tot 50 pond.

De Husky kan bruine of blauwe ogen hebben, en in sommige speciale gevallen zelfs een van beide!

Chusky ouder overeenkomsten

Zoals u wellicht uit bovenstaande informatie hebt begrepen, hebben zowel de Chow Chow als de Husky een zeer dikke vacht.

Daarom moet een potentiële Chow Chow Husky mix eigenaar zich voorbereiden op een kruising die vergelijkbaar is.

Chow Chow Husky mix

Voor het overige kan het uiterlijk van de Chusky variëren, afhankelijk van welke raszuivere ouder genetisch gezien de voorkeur geniet. En een eigenaar moet voorbereid zijn op verschillende verzorgingsrituelen!

We zullen iets verder kijken naar de specifieke verzorging. Laten we nu eens kijken naar het mogelijke Chusky temperament.

Chusky temperament

Net als de kansen die we nemen met het uiterlijk, kan Chusky temperament schijnbaar willekeurig zijn. Bij elke kruising is het belangrijk te onthouden dat de uitkomst van zaken als temperament onvoorspelbaar kan zijn, en de Chusky is daarop geen uitzondering.

Zowel de Chow Chow als de Husky delen echter een aantal vergelijkbare kwaliteiten.

Bijvoorbeeld, een toekomstige eigenaar kan hun Chusky hond uitzonderen om actief, loyaal en liefdevol te zijn naar familieleden.

Maar welke andere temperamentvolle eigenschappen kan uw Chow Chow Husky mix erven van hun raszuivere ouders?

Nogmaals, laten we de individuele eigenschappen van elk ouderras onderzoeken. Laten we beginnen met de Chow Chow.

Chow Chow Temperament Bijzonderheden

De Chow Chow is een meer serieuze hond, aanzienlijk waardig met een reputatie van afstandelijkheid tegenover vreemden. Het zijn natuurlijke waakhonden en hebben een vrij sterke prooidrift, waardoor ze geneigd kunnen zijn kleinere dieren te achtervolgen.

Ze houden echter van hun menselijke familie en tonen veel genegenheid en trouw aan degenen die ze kennen.

Een goed getrainde Chow Chow is zachtaardig en kan een prachtige familiehond zijn.

De waardige aard van de Chow gaat goed samen met die ‘scowling’ uitdrukking, hoewel het echt heel vriendelijke lieve honden kunnen zijn, vooral voor degenen die ze opvoeden.

De Chow Chow is gemakkelijk aan te passen aan zowel het appartement als het huiselijke leven, en door hun intelligentie zijn ze gemakkelijk te trainen!

Husky Temperament Specificaties

Hoe zit het met de Husky?

In tegenstelling tot hun Chow Chow tegenhanger zijn Husky’s helemaal weg van mensen en andere honden, zonder enige afstandelijkheid in hun persoonlijkheid!

De Husky werd gefokt als een roedelhond, dus ze kunnen het uitstekend vinden met mensen van alle leeftijden en zijn graag in de buurt van andere honden.

Husky’s zijn een geweldige familiehond, hoewel ze van nature een beetje ondeugend kunnen zijn en zich gedragen als een nieuwsgierig kind, dat altijd in dingen verzeild raakt.

Ze houden van rennen en spelen, en door hun geschiedenis is het geen verrassing dat Husky’s ook van koud weer en sneeuw houden!

Chow Chow Husky Mix Temperament

Gezien de bovenstaande informatie moet een toekomstige Chusky-eigenaar zich voorbereiden op een hond die trouw en liefdevol is.

Daarnaast kan uw pup een beetje afstandelijk zijn als ze de meer serieuze aanleg van hun Chow Chow ouder erven.

Zoals bij alle hondenrassen worden een vroege socialisatie en een goede training aanbevolen om de gezondheid en het geluk van uw Chow Chow Husky mix te verzekeren.

Training en training van uw Chusky

Zowel de Chow Chow als de Husky zijn actieve, intelligente rassen. Daarom staan ze erom bekend dat ze wat koppig gedrag vertonen.

In ieder geval, met een beetje geduld en positieve-versterkingsmethoden, kan training een plezierige en leuke ervaring zijn. Training kan ook een prachtige band scheppen tussen u en uw Chusky, waardoor vertrouwen en trouw zich kunnen ontwikkelen.

De Chusky wordt waarschijnlijk een slimme en vriendelijke kruising, vooral als ze hun Husky-ouder overnemen. Omdat het actieve honden zijn, hebben zowel de Chow Chow als de Husky voldoende beweging nodig. De Husky houdt vooral van buiten rennen.

Verwacht dus veel speeltijd en dagelijkse wandelingen of joggen met uw Chow Chow Husky mix.

Bedenk dat aangezien de Chow Chow en Husky zulke weelderige vachten hebben, ze warmte niet goed verdragen. Daarom is het weer iets om rekening mee te houden als u uw Chusky mee naar buiten neemt om te sporten. Ze kunnen oververhit raken en ziek worden.

Hoewel zowel de Chow Chow als de Husky bekend staan als geweldige familiegenoten, is vroege socialisatie en goede training van uw Chusky pup aan te bevelen. Dit zorgt ervoor dat uw Chusky goed aangepast en gelukkig opgroeit.

Voor meer specifieke gidsen voor training, bekijk onze artikelen over krattraining en potjestraining.

Chusky gezondheid en verzorging

Zoals alle kruisingen erven Chusky’s bepaalde gezondheidsproblemen van hun raszuivere ouders. Wij raden u aan uitgebreid onderzoek te doen naar gezondheidsproblemen waar zowel de Chow Chow als de Husky vatbaar voor kunnen zijn. De meest zorgwekkende gezondheidsproblemen worden hieronder kort behandeld.

De levensduur van een gezonde Chow Chow is 11 tot 13 jaar. Er zijn echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen waar u op moet letten. Deze omvatten:

 • heupdysplasie
 • patellaire luxatie
 • auto-immune thyroiditis
 • staar
 • distichiasis
 • glaucoom
 • maagkanker
 • maagtorsie

Ze worden ook vaak geclassificeerd als een brachycefaal ras, wat betekent dat ze waarschijnlijk wat ademhalingsproblemen zullen hebben.

Rasechte Husky’s staan bekend als een van de gezondste rassen, met een levensduur van 12 tot 15 jaar. Toch kunnen Husky’s vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze omvatten:

 • heupdysplasie
 • staar
 • hoornvliesdystrofie
 • entropion
 • doofheid
 • folliculaire dysplasie
 • uveodermatologisch syndroom

Chow Husky Mix Levensduur

Met het bovenstaande in gedachten kan de levensduur van uw Chusky variëren van 11 tot 15 jaar. Gezondheidsproblemen kunnen variëren, afhankelijk van welke problemen zijn raszuivere ouders hebben doorgegeven.

Een vroegtijdig gezondheidsonderzoek van uw Chusky kan helpen toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen of zich erop voor te bereiden.

Houd in gedachten dat gerenommeerde fokkers certificaten moeten kunnen overleggen betreffende de gezondheid van de ouders van uw pup.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de ouders van uw puppy goed zijn gescreend en vrij zijn van bepaalde gezondheidsproblemen.

Bij de Orthopedic Foundation For Animals kunt u meer te weten komen over de vereisten voor gezondheidstesten.

Chusky Dog Grooming And Care

Aangezien zowel de Chow Chow als de Husky verharders zijn, moet een toekomstige Chusky-eigenaar zich voorbereiden op veel verzorging.

Zoals hierboven vermeld, komt de Chow Chow in zowel een gladde als een ruwe vacht, maar beide versies zijn een uitbundige dubbele vacht die consequente verzorging en borstelen vereist. Borstelen is minstens twee keer per week nodig om vervilting tegen te gaan en huid en vacht gezond te houden.

Chow Chows hebben ook een maandelijks bad nodig, en een grondige borstelbeurt wordt aanbevolen na het baden, evenals het drogen met een föhn op de koele stand. Als uw Husky Chow mix op de Chow ouder lijkt, is dit waarschijnlijk een goed idee.

De Husky, aan de andere kant, vereist iets minder onderhoud, omdat ze van nature zelfreinigend zijn. Toch moet wekelijks geborsteld worden om een gezonde huid en een glanzende vacht te behouden.

Hoewel de Husky graag speelt en buiten is, hoeven ze echt maar een paar keer per jaar in bad. De Husky heeft wel een ondervacht die twee keer per jaar verhaart, en losse vacht moet worden uitgeborsteld met een metalen kam.

Naast borstelen en borstelen moet je ook bereid zijn om de oren van je Chusky regelmatig schoon te maken om was en vocht op afstand te houden. Je Chusky zal ook regelmatig zijn nagels moeten knippen om splijten en barsten te voorkomen.

Is de Chusky een goed huisdier?

Met de juiste training en vroege socialisatie is de Chusky een geweldig gezinshuisdier! Er moet altijd voorzichtig worden omgegaan met jongere kinderen, want zelfs middelgrote honden kunnen een klein kind omstoten tijdens een pittig spel.

De raszuivere ouders van uw Chusky zijn beide actieve, intelligente honden die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de meeste omgevingen.

De ideale Chow Chow Husky mix eigenaar zal een actieve levensstijl hebben en in staat zijn om hun Chusky regelmatig te trainen.

Door de dikke, weelderige vacht van de Chusky verdragen ze warmere omgevingen niet zo goed, dus wonen op plaatsen met een warmer klimaat is misschien geen goed idee.

Deze kruising zal waarschijnlijk veel verharen en moet consequent worden verzorgd, vooral als ze op hun Chow Chow ouder lijken!

Het redden van een Chow Chow hond

Als je niet helemaal vastbesloten bent om een Chusky pup van een fokker mee naar huis te nemen, zijn er nog andere opties die je kunt overwegen.

Asielen kunnen ook alle soorten rassen en kruisingen voeren. Het vinden van een Chusky in een bepaald plaatselijk asiel kan echter een hit or miss zijn, en zal afhangen van de beschikbare honden op dat moment.

Hoewel de meeste asielen kosten in rekening brengen, zijn die vaak een fractie van de kosten van wat sommige Chusky-fokkers in rekening brengen. Voor de meeste adopties moet u bereid zijn het asiel 50 tot 100 dollar te betalen.

De meeste asielen dekken ook de eerste dierenartskosten, zodat uw hond geschikt is voor adoptie en klaar is voor zijn nieuwe thuis!

Het redden van een Chow Husky mix kan het beste van twee werelden zijn. U kunt een goed thuis geven aan een hond in nood. En de prijs die u betaalt voor een reddingshond is vaak een stuk lager dan wat u een fokker zou betalen.

Er is ook het bijkomende voordeel dat het temperament van een volwassen hond sneller duidelijk zal zijn. Dit is nuttig voor een gemengd ras zoals de Chusky.

Voor reddingsorganisaties, bekijk onze lijst hier.

Het vinden van een Chusky Puppy

Het is ongelooflijk belangrijk dat u uw Chusky mix bij een gerenommeerde bron koopt. Wij raden altijd aan veel onderzoek te doen voordat u beslist waar u uw Chow Chow Husky mix vandaan haalt.

Als je ervoor kiest om een Chusky van een fokker te kopen, wees dan bereid om ergens van $ 500 tot meer dan $ 1.000 uit te geven, afhankelijk van de fokker en de geschiedenis van de raszuivere ouders van je Chusky. Mixen worden steeds populairder, dus het is waarschijnlijk dat je zonder al te veel moeite een Chusky-fokker kunt vinden.

Een voordeel van het gaan via een fokker is de mogelijkheid om vragen te stellen en te graven in de geschiedenis van je Chusky pup. Maak hier gebruik van en doe je onderzoek.

Kijk altijd naar eventuele gezondheids- of temperamentproblemen die de ouders of vorige nesten van je Chusky pup gehad kunnen hebben. En vraag zeker naar het gezondheidsonderzoek. Denk eraan dat gerenommeerde fokkers certificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun honden zijn gescreend.

Zorg ervoor dat u dierenwinkels, puppyfabrieken en fokkers vermijdt die rode vlaggen omhoog sturen, zoals u niet toestaan het huis van de puppy te bezoeken of de ouders te ontmoeten.

Voor meer informatie over de beste manier om een puppy te zoeken, lees onze diepgaande gids hier.

Een Chusky Puppy Opvoeden

Als je hebt besloten dat de Chusky de perfecte toevoeging aan je huishouden zal zijn, gefeliciteerd!

Het zijn prachtige gezelschapshonden, die affectie en loyaliteit tonen aan hun menselijke tegenhangers.

Maar net als bij de opvoeding van een kind is er meer dan alleen liefde nodig om een puppy op te voeden tot een gelukkige, gezonde volwassen hond.

De zorg voor kwetsbare Chusky pups is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Je vindt ze op onze Chusky puppies pagina.

Chusky producten en accessoires

Zoals we hierboven hebben besproken, zal uw Chowski waarschijnlijk een zeer dikke vacht hebben die enige toegewijde verzorgingstijd vereist.

Het is dus logisch dat je op zoek gaat naar het beste verzorgingsgereedschap voor je pup!

En dat is nog niet alles. Hier zijn enkele van onze aanbevolen producten voor deze mix.

Voors en tegens van het krijgen van een Chusky

Nadelen:

 • Zal waarschijnlijk zwaar verharen
 • Enkele gezondheidsproblemen
 • Heeft zeker socialisatie en training nodig
 • Kan op zijn hoede zijn voor vreemden

Voors:

 • Een geweldige familiehond met goede training
 • Kan een goede waakhond zijn
 • Zeer intelligent
 • Trouw

De Chusky vergelijken met andere rassen

De Husky Chow mix zal waarschijnlijk een energieke hond zijn, en als hij de Husky ouder overneemt, kan hij erg vriendelijk zijn.

Maar stel dat je specifiek op zoek bent naar een hond die zeker zijn brood zal verdienen als waakdier?

Een andere mogelijkheid om te overwegen is de Chow Duitse Herder mix. Dit ras heeft wellicht eerder een serieuze, werkgerichte persoonlijkheid. Zowel Chows als Duitse Herders zijn uitgebreid gebruikt als waakhonden, en deze mix zou het heel goed kunnen doen met de juiste training.

Vergelijkbare rassen

Aan de andere kant wil je misschien gewoon een beetje rondkijken, als je nog niet zeker bent van de Chow Husky mix.

Als je de Chusky hond leuk vindt, maar je opties open wilt houden, bekijk dan deze.

Chusky Rasverenigingen

Tot nu toe hebben we nog geen Chusky-specifieke opvangcentra kunnen vinden. Maar we hebben een lijst met Husky of Chow rescues in de VS, Engeland, Australië en Canada opgenomen. Dit zijn goede plaatsen om uw zoektocht naar een Chusky hond of Chusky puppies te beginnen.

Als je weet van reddingen die we gemist hebben, laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Heeft u een brachycefale hond? Oakhill Veterinary Center, 2018
 • Ready AE en Morgan G. 1984. The Physiological Response of Siberian Husky Dogs to Exercise: Effect of Interval Training. Canadian Veterinary Journal.
 • Turcsán B et al. 2017. Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs. PLoS One.
 • Howell TJ et al. 2015. Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Diergeneeskunde: Research and Reports.
 • Sutter NB et al. 2004. Dog Star Rising: The Canine Genetic System. Nature Reviews Genetics.
 • Irion DN et al. 2003. Analysis of Genetic Variation in 28 Dog Breed Populations With 100 Microsatellite Markers. Journal of Heredity.
 • Ackerman L. 2011. The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition. American Animal Hospital Association Press.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.