Chug – Is de Chihuahua Mopshond Mix een geweldige familie hond?

chug

Chihuahua Pug mix honden zijn erg klein, intelligent en trouw. Ze zijn alerte waakhonden, gedrongen, kortharig en aanhankelijk. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het thuisbrengen van een mopshondje. We helpen u beslissen of deze kleine schoothond het perfecte huisdier voor uw appartement is, of dat hun mogelijke gezondheids- en bewegingsproblemen zwaarder wegen dan hun voordelen als het gaat om een goede match voor uw levensstijl. En we delen de beste tips voor het kiezen, opvoeden en verzorgen van dit schattige hondje.

Een Chihuahua Mopshond mix wordt soms gefokt als een poging om een Teacup Mopshond te creëren. Een nog kleinere versie van deze toch al korte maar gedrongen hond. Helaas kunnen dit soort Micro honden nog meer gezondheidsproblemen hebben dan hun ouders. We bekijken hoe de grootte en de vorm van een hond van invloed kunnen zijn op hun geluk, en hoe u een zo fit mogelijke pup kunt vinden.

Kijk hoe kleine baby Chihuahua Pug mix pups knuffelen op het bed!

Wat is een mopshond?

Een Chug is een Chihuahua Mopshond mix! Een van de meest populaire gemengde rassen. Het is erkend in alle hybride registers, en natuurlijk zijn zowel de Mopshond als de Chihuahua ook populair. Ze staan respectievelijk op 31 en 32 als meest populaire hondenrassen in de Verenigde Staten. Het is geen verrassing dat het mopshondenras ook aan populariteit wint. Maar niet onder alle mensen.

Misschien heb je mensen horen zeggen dat designerhonden te dure, ongezonde honden zijn. Vooral in vergelijking met rashonden. Dit is niet waar. In feite zijn er gevallen waarin rashondenrassen ongezond zijn als gevolg van inteelt van honden om te voldoen aan strenge conformiteitsnormen.

Het fokken op eigenschappen kan het dier inherent in gevaar brengen voor gezondheidsproblemen. Zoals te grote hoofden en smalle heupen, die het werpen moeilijk en gevaarlijk maken. Aan de andere kant hebben gemengde rassen minder kans om genetische gezondheidsproblemen te erven, omdat hun eigenschappen uit een grotere genenpoel komen.

Waar komt de Chihuahua Mopshond Mix vandaan?

Zoals de meeste gemengde rassen, is het niet duidelijk wie de mopshond-chihua mix voor het eerst opzettelijk fokte en wanneer. Maar we kunnen aannemen dat het waarschijnlijk in de Verenigde Staten gebeurde ergens in de laatste twee decennia of zo. Gelukkig wordt de geschiedenis van de twee ouderrassen beter begrepen, en beide rassen hebben een oude oorsprong.

Mopshond Geschiedenis

De mops ontstond ongeveer 2000 jaar geleden als gezelschap voor de Chinese vorsten, die de voorkeur gaven aan rassen met een plat gezicht. De mops verspreidde zich vervolgens naar andere delen van Azië, zoals Tibet. Hier hielden boeddhistische monniken ook mopshonden als huisdier in hun kloosters.

In de 16e eeuw begon de mopshond aan populariteit te winnen onder Europese vorsten. Zo ook nadat Nederlandse kooplieden mopshonden meenamen naar Nederland. Van daaruit verspreidde de mops zich naar Engeland en vervolgens de rest van Europa gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Zelfs in het heden zijn mopshonden nog steeds favoriet bij koninklijke families in heel Europa.

Chihuahua Geschiedenis

De voorouders van de Chihuahua gaan zo ver terug dat we niet kunnen bepalen waar Chihuahua-achtige honden voor het eerst vandaan komen, omdat hun oorsprong dateert van vóór de opgetekende geschiedenis. De Chihuahua zelf lijkt af te stammen van de Techichi, het favoriete ras van de Tolteekse beschaving in Mexico.

Nadat de Tolteken in de jaren 1100 waren veroverd door de Azteken, begonnen de Azteken de Techichi kleiner en lichter te fokken. De directe voorloper van de moderne Chihuahua. Maar door het Spaanse kolonialisme vanaf 1500 werd het ras zeldzaam.

Het werd pas gestandaardiseerd toen Amerikanen eind 1800 en begin 1900 belangstelling kregen voor het ras.

Mopshond Chihuahua Mix Grootte

Ondanks het feit dat beide speelgoedhondenrassen zijn, hebben de mopshond en de chihuahua een zeer verschillende bouw. De mopshond staat meestal 10 tot 13 inch bij de schouder en weegt tussen de 12 en 18 pond met een breed, gedrongen frame en een krulstaart. De Chihuahua daarentegen is meestal tussen 5 en 8 centimeter lang en weegt 3 tot 6 pond en heeft een slanke bouw.

Een volwassen Chug hond kan in een van de twee uitersten terechtkomen, maar zal waarschijnlijk ergens in het midden zitten, tussen 7 tot 11 inch en 10 tot 15 pond.

Chihuahua Mopshond Mix Vachten, Kleuren en Markeringen

De vacht is vrij dicht en is meestal kort, recht, zacht en glanzend. Maar als de langharige Chihuahua genen heeft ingebracht kan de vacht langer zijn en een lichte golf hebben.

Een Chug die afstamt van een langharige Chihuahua kan ook een ondervacht hebben. Evenals een franje aan de oren, een volle en lange vacht aan de staart. Er zal ook bevedering zijn op de voeten en benen, een “broek” op de achterpoot. En niet te vergeten een kraag rond de hals.

Chugs kunnen crème, wit, bruin en zwart zijn. Markeringen kunnen bestaan uit brindling, sabling, vlekken en een zwart masker. De mops heeft een rond gezicht met een zwarte neus en donkere ogen. De ogen steken meestal iets uit en de oren kunnen rechtop staan of gevouwen zijn.

chug

Zorg voor de Chihuahua Mopshond Mix

Zowel de mopshond als de chihuahua verharen matig. Wekelijks of tweewekelijks borstelen en slechts af en toe een bad nemen zou voldoende moeten zijn voor kortharige mopshonden. Maar een langharige mopshond moet vaker geborsteld en gebaad worden, vooral tijdens het verharingsseizoen.

Zowel de mopshond als de chihuahua kunnen gevoelig zijn voor gebitsproblemen, dus regelmatige gebitsverzorging, zoals tandenpoetsen, is noodzakelijk voor de mopshond. Behandelingen die een goede tandhygiëne bevorderen kunnen ook nuttig zijn. Maar beide rassen kunnen ook gevoelig zijn voor overgewicht, dus het geven van te veel traktaties moet worden vermeden.

Als de mopshond Chihuahua mix de rimpels van de mopshond erft, zullen de rimpels dagelijks moeten worden schoongemaakt en gedroogd om huidplooidermatitis te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd, vooral bij mopshonden met gevouwen oren, die vuil en vocht kunnen vasthouden, wat kan leiden tot infectie.

Kortharige mopshonden met een kleinere bouw kunnen gevoelig zijn voor kou en hebben extra bescherming nodig tegen kil weer. Maar je moet oppassen dat ze niet oververhit raken.

Mopshond Chihuahua Mix Temperament en Gedrag

Net als de mopshond en de chihuahua heeft de mopshond veel persoonlijkheid in een klein lichaam. Ze kan enthousiast en vrolijk zijn met levenslust. Als nakomeling van twee gezelschapsrassen, geniet de mopshond van tijd met haar familie en kan ze hen door het hele huis volgen. Ze houden vooral van knuffelen.

Zonder voldoende aandacht kunnen mopshondjes gevoelig zijn voor gedragsproblemen en kunnen ze verlatingsangst ervaren wanneer ze alleen gelaten worden. Mopshondjes willen hun baasjes graag plezieren, maar kunnen ook koppig zijn. Hier eindigt echter de voorspelbaarheid.

Mopshonden hebben de neiging te genieten van dutjes, vooral als ze knus naast hun mensen zitten. Ze kunnen soms ook speels zijn, maar houden meestal niet van achtervolgingsspelletjes of ruw spel.

Zijn mopshonden gezinsvriendelijk?

Mopshonden kunnen meestal goed opschieten met kinderen en andere dieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Ze reageren ook meestal goed op vreemden, hoewel ze in het begin een beetje op hun hoede kunnen zijn.

Chihuahuas daarentegen zijn voortdurend op hun hoede. Chihuahuas doen het over het algemeen niet goed met kinderen, vooral niet met kinderen die graag ruw spelen.

Ze hebben ook de neiging een hekel te hebben aan alle andere dieren, met uitzondering van andere Chihuahuas en Chihuahua mixen. Chihuahuas, vooral als ze bang zijn of slecht gesocialiseerd, hebben de neiging tot agressie.

Chihuahuas worden vaak overdreven trouw aan en beschermend voor één persoon. Ze zullen proberen die te verdedigen als ze die persoon als bedreigd ervaren. Ze kunnen ook territoriaal zijn over hun ruimte.

Mopshonden kunnen eigenschappen erven van beide uitersten of een mix van beide. Koudegevoelige molletjes voelen zich graag thuis in dekens. Vooral onder de dekens aan het voeteneind van het bed, en in warme zonnestralen.

Chihuahua Mopshond Mix Training

Kleine rassen zoals de mopshond, Chihuahua, en mopshond en Chihuahua mix hebben minder kans dan honden van grotere rassen om adequate training en socialisatie te ondergaan. Dit leidt tot het kleine-honden-syndroom.

Socialisatie en training die vroeg in het leven van de hond beginnen, en gedurende het hele leven doorgaan, zijn essentieel in het voorkomen van het kleine-honden-syndroom. Een speelgoedhondenpup mag zich nooit gedragen op een manier die voor een volwassene onaanvaardbaar zou zijn.

De gedragsnormen voor een volwassen speelgoedhond zouden min of meer dezelfde moeten zijn als voor een volwassene van een groter ras. Als mensengenieters zijn chugs over het algemeen gemakkelijk te trainen zolang de eigenaar consequent is en zijn of haar leiderschap laat gelden.

Harde trainingsmethoden kunnen echter averechts werken bij deze gevoelige kruising. Eigenaren zullen veel meer succes hebben met positieve trainingsmethoden.

Chug Oefening

De chug heeft, net als de meeste kleine rassen, niet veel beweging nodig. Dertig tot 45 minuten beweging gedurende de dag en vijf tot zes mijl wandelen gedurende de week zou voldoende moeten zijn.

Chugs genieten doorgaans van het avontuur van een wandeling, maar hun uithoudingsvermogen kan het begeven voordat hun enthousiasme dat doet. Gelukkig zijn ze klein genoeg om opgepakt en naar huis gedragen te worden. Deelname aan hondensporten zoals gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden is een geweldige manier voor eigenaren om hun mopshond beweging en discipline te geven.

Oefening moet echter met grote zorg en bewustzijn voor de tekenen van zuurstofgebrek en oververhitting worden gedaan.

Chihuahua Mopshond Mix Gezondheidsproblemen

Zelfs als een gemengd ras, loopt de mopshond Chihuahua mix risico op veel gezondheidsproblemen. De mopshond en de chihuahua zijn beiden vatbaar voor veel van dezelfde gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Necrotiserende meningoencefalitis (NME)
 • Legg-Calve-Perthes
 • Oogproblemen, waaronder droge ogen, ook wel Keratoconjunctivitis sicca (KCS) genoemd, progressieve retinale atrofie, distichia, protrusie en een verhoogde kans op oogletsel.
 • Tandheelkundige problemen
 • Nier- en blaasstenen
 • Demodectische schurft
 • Obesitas
 • Patellaire luxatie
 • Epilepsie en aanvalsstoornissen
 • Allergieën (seizoensgebonden)
 • Portosystemische shunt (PSS)
 • Diverse hartaandoeningen

Bovendien is de mopshond brachycefaal, wat betekent dat hij in vergelijking met andere hondenrassen een plat gezicht heeft. Brachycefalie leidt tot problemen met de ademhaling (Brachycephalic Airway Obstruction Syndrome) en met de ogen (Brachycephalic Ocular Syndrome).

Mogelijke problemen als gevolg van brachycefalie:

 • Ademhalingsmoeilijkheden en problemen met het reguleren van de lichaamstemperatuur door hijgen
 • “Omgekeerd niezen” (formeel faryngeale kokhalsreflex genoemd)
 • Stenotische neusgaten
 • Oogproblemen, waaronder hoornvlieszweren, pigmentaire keratitis, entropatie en oogafwijkingen.
 • Tandheelkundige problemen
 • Anesthesie gevoeligheid

Omdat brachycephalie deel uitmaakt van de inherente structuur van de mopshond, is elke mopshondenmix vrijwel zeker van enige mate van brachycephalie. De krulstaart van de mopshond brengt haar ook in gevaar voor hemivertebrae, misvorming van de botten in de wervelkolom.

Bovenop deze structurele problemen heeft de mopshond ook een aanzienlijk genetisch risico voor heupdysplasie en degeneratieve myelopathie, die door mopshondpups kunnen worden geërfd.

Chihuahuas hebben hun eigen reeks genetische gezondheidsrisico’s, zoals hydrocefalie. Vanwege hun fysieke structuur lopen ze ook een verhoogd risico op hypoglykemie en een ingeklapte luchtpijp. Kleine, “teacup” chihuahuas hebben een groter risico op gezondheidsproblemen. Al deze gezondheidsproblemen worden waarschijnlijk geërfd door chihuahuapuppy’s.

Designer Dog Gezondheid

Honden van gemengde rassen hebben een veel bredere genenpoel dan raszuivere honden. Diverse genen betekenen ook dat de genen van één ouderras eigenschappen kunnen corrigeren die inherent ongezond zijn. Dat gezegd zijnde, zijn andere eigenschappen van honden van gemengde rassen ook niet zo voorspelbaar als die van hun raszuivere tegenhangers.

Omdat ze van twee verschillende sets genen erven, is het minder waarschijnlijk dat honden van gemengde rassen één eigenschap erven dan raszuivere honden. Merk op dat niet alle designer honden half het ene en half het andere ras zijn. In het geval van de mopshond zou dat half mopshond en half chihuahua zijn.

Multigenerationele kruisingen

Zoals het fokken van een mopshond met een Chihuahua om mopshond en Chihuahua mix pups te produceren die 25 procent mopshond en 75 procent Chihuahua zijn. Multigenerationele kruisingen zullen eerder de eigenschappen erven van het ouderras dat meer van hun DNA uitmaakt.

Maar er is geen garantie dat puppies bepaalde eigenschappen zullen hebben, ongeacht hoeveel er van welk ras aanwezig is. Daarom zal ik de eigenschappen van beide ouderrassen toelichten om u een inzicht te geven in alle mogelijke eigenschappen die een kanjer kan hebben. Ik zal ook wijzen op de eigenschappen die beide rassen gemeen hebben en die vooral aanwezig kunnen zijn in een mopshond-chihua-mix pup.

Is een Chihuahua Mopshond Mix een goed huisdier?

De gezondheidsrisico’s voor een Chihuahua Mopshond mix zijn hoog. Als je er graag een wilt, dan geloven wij dat de meest ethische manier om er een in huis te halen is om een puppy te adopteren. In plaats van de fokkers te stimuleren om ongezonde honden te blijven produceren.

Chihuahua Mopshond Mix Puppies

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar fokkers die werken aan het verhogen van het gezondheidsniveau van honden met een platte kop zoals Mopshonden, en als je een Chihuahua Mopshond mix pup wilt, dan moeten zij je aanloophaven zijn.

Wij raden u aan een fokker te zoeken die zijn mopshond kiest op basis van de lengte van de snuit, en die nog nooit een medische ingreep nodig heeft gehad voor oververhitting of ademhalingsproblemen. De Chihuahua ouder moet een grotere kop en mond hebben, geen geschiedenis van gebitsproblemen of knieproblemen.

Goede fokkers laten u graag gezondheidsverklaringen zien waaruit blijkt dat hun fokdieren goed getest zijn, en zullen niet beledigd zijn door uw gezondheidsvragen. En zoals bij elke fokker, als u bij het zien van een nest zorgen hebt, loopt u gewoon weg.

Soortgelijke rassen als de Chihuahua Mopshond Mix

Helaas kunnen wij vanwege de gezondheidsrisico’s de mopshond Chihuahua mix niet aanbevelen. Voor een vergelijkbare maar gezondere hond kunt u een andere Chihuahua mix proberen.

Als u aandringt op een mopshond pup, zorg er dan voor dat de ouders de juiste gezondheidstesten hebben ondergaan. De resultaten worden geregistreerd bij een organisatie als het Canine Health Information Center (CHIC).

Voor registratie vereist CHIC dat mopshonden een oogonderzoek ondergaan. En genetische tests voor heupdysplasie, patellaire luxatie en NME. Ze bevelen ook tests aan voor elleboogdysplasie en pyruvaat kinase deficiëntie (PKD), evenals een serum galzuurtest voor puppies.

CHIC vereist dat Chihuahuas een cardiale evaluatie ondergaan, een oogonderzoek en een genetische test voor patellaire luxatie. Voordat u een mopshond Chihuahua mix pup koopt, zorg ervoor dat de honden van de mopshondfokker al deze tests ondergaan. Koop niet van een fokker die u vertelt dat hij of zij specifieke eigenschappen kan garanderen of dat een bepaald ras het “beste van beide rassen” is.

Bronnen en verder lezen:

 • Coates, J. en Wininger, F., 2010, “Canine Degenerative Myelopathy,” Veterinary Clinics: Praktijk voor kleine huisdieren
 • Duffy, D.L., Hsu, Y. en Serpell, J.A., 2008, “Breed Differences in Canine Aggression,” Applied Animal Behavior Science.
 • Fasanella, F., et al., 2010, “Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome in Dogs: 90 cases (1991-2008),” Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Fourie, L.J., 2007, “Efficacy of a Novel Formulation of Metaflumizone Plus Amitraz for the Treatment of Demodectic Mange in Dogs,” Veterinary Parasitology, Vol. 150, Issue 3, pgs. 268-274
 • Higgins, R.J., et al., 2008, “Necrotizing Meningoencephalitis in Five Chihuahua Dogs,” Veterinary Pathology
 • Krecny, M., et al., 2014, “A Retrospective Survey of Ocular Abnormalities in Pugs: 130 Cases,” Journal of Small Animal Practice.
 • O’Neill, D., et al., 2016, “Demography and Health of Pugs Under Primary Veterinary Care in England,” Canine Genetics and Epidemiology.
 • Roedler, F., Pohl, S., en Oechtering, G., 2013, “How Does Severe Brachycephaly Affect Dog’s Lives? Results of a Structured Preoperative Owner Questionnaire,” The Veterinary Journal
 • Ryan, R., et al., 2017, “Prevalence of Thoracic Vertebral Malformations in French Bulldogs, Pugs and English Bulldogs with and Without Associated Neurological Deficits,” The Veterinary Journal.
 • Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn
 • Veterinaire partner