Chorkie Raseigenschappen, Gedrag en Verzorgingsgids

chorkie

Chorkie honden zijn een designer ras, een kruising van de raszuivere Chihuahua met de rashond Yorkshire Terrier. Ze zijn zelfverzekerd, slim en aanhankelijk, met een beschermende inslag waardoor ze ook goede waakhonden zijn. Deze kleine honden zijn trouwe metgezellen die tot 10 pond wegen en 9 centimeter lang zijn. Hun kleine formaat en grote houding maakt ze beter geschikt voor oudere kinderen of alleen voor volwassenen. Chihuahua Yorkie mix honden hebben energieke en nieuwsgierige trekjes, en leven meestal tot in hun tienerjaren. Ze hebben een lange of korte vacht in verschillende kleuren en patronen. Vandaag bekijken we of een actieve Chorkie puppy geschikt is voor uw huis en levensstijl. We kijken naar temperamentvolle eigenschappen, persoonlijkheid en gedrag van dit brutale schoothondje.

Inhoud

Een Chorkie puppy adopteren of kopen is een grote beslissing, en wij zullen u helpen beslissen of een reddingshond of een puppy van een fokker beter is voor uw gezin. We bekijken hoeveel training, socialisatie en zorg deze kleine hondjes nodig hebben, en ook enkele zeer vergelijkbare alternatieve hondenrassen. Inclusief de ouderrassen, de Chihuahua en de Yorkshire Terrier.


Wat is een Chorkie?

De Chorkie is een Yorkie Chihuahua mix. Ze hebben ofwel één Yorkshire Terrier ouder en één Chihuahua ouder, of komen uit gevestigde lijnen van tweede of derde generatie Chorkies. Hoewel ze nogal verschillen, zijn er enkele kenmerken waarvan je zeker kunt zijn dat je ze van deze schattige speelgoedhondjes krijgt.

 • Populariteit: Groeien
 • Doel: Schoothondje
 • Gewicht: 6 tot 10 pond
 • Temperament: Loyaal, moedig en energiek

Chorkie Geschiedenis

Slechts één kruising, de Labradoodle, was al bekend in 1998. Tegen 2006 wonnen acht verschillende kruisingsmengsels aan populariteit. En in 2016 waren er iets minder dan 300 succesvol gekruiste hondenrassen. Wow!

De Yorkie Chihuahua mix werd voor het eerst populair in de jaren 90. En Chorkies duiken sindsdien overal op. Je hebt ze misschien vaak gezien in de kleine portemonnees van beroemde blonde beroemdheden, maar ook in het leven van liefhebbende hondenliefhebbers over de hele wereld. Om verder in hun verleden te kijken, moeten we hun ouderrassen, de Chihuahua en de Yorkie, bestuderen.

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Deze hond is een gedomesticeerd ras in Mexico sinds tenminste de tijd van de Azteken. Er wordt aangenomen dat de Chihuahua afstamt van een soortgelijk, maar iets groter ras, de Techichi. De Chihuahua kwam naar Amerika in het midden van de 18e eeuw. De American Kennel Club (AKC) registreerde de eerste Chihuahua in 1908.

De Yorkshire Terrier heeft banden met de arbeidersklasse in Schotland, hoewel dit ras het meest wordt geassocieerd met de Engelse regio’s Yorkshire en Lancashire. Het begon als een werkhond in Schotse mijnen en fabrieken op zoek naar knaagdieren. De Yorkie vond uiteindelijk zijn weg naar Engeland en werd verheven van fabrieksverdelger tot een modieus schoothondje uit het Victoriatijdperk. De Yorkie maakte zijn grote reis over de vijver in de jaren 1870 en werd erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1885. De UK Kennel Club registreerde de Yorkshire Terrier voor het eerst in 1886.

Hoe zien Chorkie honden eruit?

Hun uiterlijk varieert afhankelijk van de eigenschappen die van elke rasouder worden geërfd. Het is echter moeilijk met zekerheid te zeggen hoeveel Chorkies het ronde, koepelvormige Chihuahua hoofd hebben en een rechthoekig gevormd lichaam met korte poten.

Het uiterlijk kan neigen naar één ouderras of een mengeling van beide bij honden van gemengde rassen. Pups in hetzelfde nest kunnen er zelfs heel verschillend uitzien, waarbij de ene een zijdeachtige, lange vacht heeft zoals een typische Yorkie, terwijl de andere de kortere, grovere vacht heeft van een kortharige Chihuahua.

Chorkie grootte

Yorkie Chihuahua mixen zijn over het algemeen kleine hondjes. Ze variëren van 6 tot 10 pond in gewicht, en 6 tot 9 centimeter in hoogte.

Vachten en Kleuren

De vachtlengte hangt gedeeltelijk af van de vraag of de Chihuahua-ouder een kortharig of een langharig ras was. Chorkie vachten kunnen variëren van middellang tot lang, met ofwel een gladde, zijdeachtige textuur of een iets grovere en golvende look.

Chorkie pups kunnen vachtkleuren vertonen van wit tot tan, bruin tot zwart, of beige tot grijs.
Sommige Chorkies kunnen overwegend één kleur hebben, terwijl anderen een gevlekt aspect kunnen hebben met veel vachtkleuren erin gemengd.

Deze variatie in vachtkleuring is, net als andere kenmerken, het gevolg van de geërfde genetica van elke raszuivere ouder. In wezen, als het gaat om de grootte en het uiterlijk van een gemengd ras, zoals een Chorkie, zal er altijd een verrassingselement zijn!

Chorkie verzorging

Verzorgingsvereisten kunnen ook variëren van pup tot pup, zelfs binnen hetzelfde nest pups, omdat de Chorkie een hond van een gemengd ras is.

Langharige Chorkies hebben een minimum aan half-wekelijkse verzorgingssessies en periodieke trimbeurten nodig om hun lange vacht klitvrij, gezond en handelbaar te houden. Kortharige Chorkies hoeven minder vaak verzorgd te worden. Noch langharige, noch kortharige Chorkies staan erom bekend dat ze veel verharen, wat een eigenschap is waar eigenaren van houden.

Als algemene regel kan het goed zijn om er een gewoonte van te maken om ten minste eenmaal per week te borstelen, de oren te controleren en de tanden te reinigen. Tegelijkertijd kunt u het lichaam van uw Chorkie grondig controleren op teken, vlooien, kleine verwondingen en algemene gezondheid.

Chorkie - Chihuahua Yorkshire Terrier Mix

Zijn Chorkies vriendelijke honden?

Chorkies zijn heerlijke, vrolijke, aanhankelijke en speelse honden. Ze zijn actief en energiek en willen graag bij hun gezin zijn. Chorkies kunnen ook goede waakhonden zijn, vooral als de Yorkie-kant overheerst. Ze vertonen zeker een neiging tot blaffen die van beide ouders afkomstig is.

Hun loyaliteit dicteert ook dat ze de behoefte voelen om te blaffen om je te waarschuwen voor alles en nog wat in hun omgeving, voor het geval je het moet weten. Hoewel de Yorkie Chihuahua mix vocaal is, staan ze niet bekend als agressieve honden.

Daarbij is het vermeldenswaard dat Chorkies de reputatie hebben minder gemakkelijk te trainen te zijn dan andere rassen. Echter, als u gebruik maakt van positieve versterking trainingsmethoden en het juiste type motivatie, dan zou u met doorzettingsvermogen moeten slagen.

Chorkie - Chihuahua Yorkshire Terrier Mix

Training en oefening voor Chorkies

Als het op training aankomt, staan beide ouderrassen bekend als een beetje koppig en eigenzinnig. Maar, net als hun ouderrassen, zijn Chorkies ook loyale, intelligente en gretige honden die reageren op positieve versterking.

Het wordt aanbevolen om vroeg met de training te beginnen en streng maar zachtaardig te zijn. De Yorkie-kant van uw hond kan goed reageren op veel lof en traktaties. Met het Yorkie-erfgoed in gedachten, is het ook aan te raden uw Chorkie langzaam te socialiseren met andere dieren, mensen en nieuwe situaties en altijd in een gelukkige, positieve omgeving.

Chorkies hebben dagelijks beweging nodig. Maar ze doen het het beste met korte, milde tot matig intensieve wandelingen twee keer per dag. Ze moeten ook wat speeltijd krijgen, wat een intensievere activiteit van korte duur kan zijn. Beide ouderrassen kunnen, ondanks hun kleine formaat, goed presteren in hondensporten met behendigheid. Dit kan een andere manier zijn om uw Chorkie te laten bewegen die voor u beiden plezierig is!

Houd in gedachten dat de Chihuahua uit een warm klimaat komt en het heel gemakkelijk koud krijgt, vooral als het gaat om buitenoefeningen. Ze zijn zeker bedoeld om binnenshuis te leven. Zorg ervoor dat ze het nooit te koud krijgen, want ze hebben moeite zich snel genoeg op te warmen. Daarom moet u bij koel weer zorgen voor hondenkleding, ook omdat ze zo klein zijn!

Chihuahua en Yorkshire Terrier Gezondheid

De Yorkie Chihuahua mix komt voort uit twee relatief gezonde en lang levende rassen. Er zijn echter een paar erfelijke gezondheidsaandoeningen in zowel de Chihuahua als de Yorkshire Terrier lijn waar u op moet letten en die uw Chorkie kunnen treffen. Gezondheidsproblemen van beide ouderrassen kunnen invloed hebben op de Chorkie. U weet nooit welke genen zijn doorgegeven aan uw pup. Daarom zullen aandoeningen die bij beide rassen voorkomen waarschijnlijk worden geërfd.

Beide rassen hebben meer kans op hypoglykemie (lage bloedsuiker), patellaire luxatie (kniedislocatie), mitralisklepziekte of PDA, luchtpijpverzakking en huidallergieën. Aangezien deze aandoeningen bij beide ouderrassen voorkomen, is de kans het grootst dat uw Chorkie hierdoor wordt getroffen. Het andere belangrijke niet-genetische gezondheidsprobleem waar u op moet letten is overvoeding van uw Chorkie pup. Het is heel belangrijk om voeding en traktaties in evenwicht te houden met activiteit en beweging, zodat deze kleine pup gezond blijft.

De Chihuahua is vatbaar voor enkele ernstige gezondheidsproblemen. Een goede fokker zal de ouders grondig screenen om de kans op het doorgeven van erfelijke gezondheidsproblemen te verkleinen en te zorgen voor gezonde nakomelingen.

 • Patellaire Luxatie
 • Hartproblemen
 • Hydrocefalie
 • Hypoglykemie
 • Tracheale instorting
 • Allergieën
 • Hartonderzoek
 • Oftalmologisch onderzoek
 • Patella Evaluatie

De Yorkie heeft eigenlijk een aantal van dezelfde gezondheidsproblemen als de Chihuahua. Hij heeft nog een paar gezondheidsproblemen waar je op moet letten, en die kunnen mogelijk worden doorgegeven aan de nakomelingen.

 • Cushings ziekte
 • Leverproblemen
 • Hemorrhagic Gastroenteritis
 • Oogheelkundige evaluatie
 • Patella Evaluatie

chorkie

Chorkie Levensverwachting

Over het algemeen leven honden van kleine rassen langer dan honden van grote rassen. Yorkies en Chihuahua’s zijn twee van de langer levende rassen van de kleine rassen. De gemiddelde levensduur van de Yorkie ligt tussen 14 en 16 jaar en die van de Chihuahua tussen 14 en 18 jaar.

De Chorkie heeft een iets kortere gemiddelde geschatte levensduur dan de ouderrassen van ongeveer 10 tot 15 jaar. Ook hier kan de genetica van de ouders een grote rol spelen in hoe lang uw Chorkie leeft en hoe gezond ze zijn gedurende hun leven.

chorkie

Maken Chorkies goede familie huisdieren?

Deze trouwe, vriendelijke, speelse honden zijn goede huisdieren voor gezinnen met oudere kinderen of voor gezinnen zonder kinderen die op zoek zijn naar een attente hondse metgezel.

In het algemeen zijn speelgoedrassen zoals Chorkies niet de ideale keuze voor gezinnen met kleine kinderen. De eenvoudige reden hiervoor is dat Chorkies zelf zo klein zijn dat het voor een kind gemakkelijk zou zijn om onbewust op een Chorkie te stappen, erop te vallen, of zich op een andere manier te verwonden.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Chorkie

Er is veel informatie om te overwegen als je overweegt een Chorkie in je leven te brengen. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van dit designerras:

Nadelen

 • Er zijn een paar ernstige erfelijke gezondheidsproblemen die uw Chorkie zou kunnen erven
 • Chorkies zijn niet de beste pasvorm voor gezinnen met kleine kinderen
 • Ze zijn een vocaal ras
 • Afhankelijk van de vacht die ze erven, moet uw hond tweewekelijks geborsteld worden.
 • Chorkies kunnen moeilijker te trainen zijn dan andere rassen

Pro’s

 • Chorkies zijn loyale, vriendelijke en gretige honden.
 • Ze hebben over het algemeen een goede levensverwachting
 • Yorkie Chihuahua Mengsels kunnen meestal goed opschieten met andere dieren als ze vroeg gesocialiseerd worden.
 • Het zijn goede huishonden die niet veel ruimte nodig hebben voor beweging.
 • Chorkies verharen weinig en kortharige Chorkies zijn onderhoudsarm.
 • Yorkie Chihuahua Mixen zijn goede familie huisdieren voor huizen met oudere kinderen

Het redden van een Chorkie

Een reddingshond een nieuw thuis geven kan voor u beiden een lonende ervaring zijn. Ze komen soms ook met de extra bonus dat ze al getraind zijn. Het is meestal ook goedkoper om een hond te adopteren dan om een pup van een fokker te kopen. We hebben hieronder een lijst van reddingshonden voor Chorkies.

Het vinden van een Chorkie Puppy

Je hebt twee belangrijke keuzes om een Chorkie puppy te vinden, zoals bij elke nieuwe hond. De eerste keuze is om een Chorkie bij een fokker te halen. De tweede keuze is om een Yorkie Chihuahua Mix pup te redden uit een asiel. Puppies uit dierenwinkels en online advertenties worden sterk afgeraden, omdat ze vaak zieker zijn en soms ook een moeilijker temperament hebben. Je weet nooit hoe de pup of zijn ouders behandeld zijn.

Het is van vitaal belang om uw dierenarts een eerste ronde gezondheidstests te laten doen om te screenen op de mogelijkheid van bekende kleine of grote rasspecifieke gezondheidsproblemen, of u nu met een rescue of een gerenommeerde fokker in zee gaat.

Net als bij alle andere eigenschappen is het mogelijk dat zelfs twee Chorkie-puppy’s uit hetzelfde nest niet precies dezelfde gezondheidsproblemen erven als hun nestgenoten. Het hangt allemaal af van hoe de genetica van de ouders is verdeeld in elke Chorkie pup.

Chorkie Fokkers

Het vinden van een goede fokker kan iets lastiger zijn dan het vinden van een goede fokker van een rashond. Maar het is nog steeds mogelijk. Zorg ervoor dat je de fokker bezoekt en zie dat ze een goede band hebben met hun honden. Zorg ervoor dat ze geliefde leden van het gezin zijn en er niet alleen zijn om geld te verdienen. Een pasgeboren Chihuahua is klein en een pasgeboren Yorkie is niet veel groter, deze kleine hondjes hebben speciale zorg nodig en hun ouders ook.

De moederhond moet haar naam kennen en liefdevol reageren op haar baasje. Een goede fokker moet u veel vragen stellen over uw persoonlijke situatie. En ze moeten graag al uw vragen over hun honden beantwoorden.

Zorg ervoor dat zowel de moeder- als de vaderhond volledig getest zijn op medische aandoeningen waar hun ras vatbaar voor is.

Hulp bij het vinden van een puppy

Het uitzoeken van je nieuwe beste vriend kan lastig zijn. Maar je hebt geluk! Het kiezen van de perfecte puppy is een boek. Boordevol tips om te beslissen welk ras u in uw huis wilt verwelkomen. Inclusief gedetailleerde beoordelingen van de meest populaire rassen.

het kiezen van de perfecte puppy

Bestel uw exemplaar vandaag nog bij Amazon.

Een Chorkie Puppy Opvoeden

Een Chorkie puppy zal zeker schattig zijn, maar ze zullen ook een handje vol zijn! Wees voorbereid op de tijd en moeite die het kost om een nieuwe puppy te verzorgen en te trainen.

Het wordt aanbevolen om al vroeg te beginnen met training en socialisatie, naar zowel mensen als andere dieren. Wees streng maar geduldig en zachtaardig met uw pup. Sta geen gedrag toe dat u niet wilt zien bij uw volwassen Chorkie. Hier zijn enkele artikelen die u misschien nuttig vindt bij het trainen van uw nieuwe kleine beste vriend:

Hier zijn een paar tips over manieren om uw Chorkie actief, vermaakt, warm en op zijn best te houden!

chorkie

Vergelijkbare rassen

Als u geïntrigeerd bent door de kleine maar dappere Chorkie, zijn hier enkele andere mixen waarin u misschien ook geïnteresseerd bent:

Bekijk deze artikelen voor meer informatie over andere populaire Chihuahua en Terrier mix rassen:

Chorkie Ras Rescues

Hoewel u zich begrijpelijkerwijs afvraagt of het wel mogelijk is om een Chorkie uit een opvangcentrum te halen, bieden nieuwe vorderingen in de genetische wetenschap een onverwacht voordeel voor opvangcentra die honden in een nieuw, voor altijd thuis willen plaatsen.

Sommige asielen zijn begonnen met DNA-testen op honden die worden ingeleverd bij reddingscentra en die raszuivere of designer honden lijken te hebben.

Dit bereikt twee zeer belangrijke doelen: ten eerste, het identificeert populaire kruisingen en rashonden waarnaar veel vraag is onder hondenliefhebbers; en ten tweede, het koppelt het ras aan de hond zodat alle bekende rasspecifieke genetische of gezondheidsproblemen vooraf kunnen worden gepland en getest.

Op deze manier, als u een liefhebber bent van het vinden van Chorkies voor adoptie in plaats van het kopen van een gekruiste puppy van Chorkie-fokkers, kunt u misschien in het asiel controleren of de hond die u adopteert inderdaad een echte gekruiste Chorkie is!

Reddingsmaatschappijen

Hoewel niet alle rassen, vooral gemengde rassen, een specifieke rasreddingsorganisatie hebben, nemen de meeste reddingsorganisaties die zich toeleggen op een van beide ouderrassen ook verwante mixen op.

Amerikaanse reddingen

UK Reddingen

Canada Redding

Australië Rescue

Laat hieronder een reactie achter om bij een van onze lijsten te komen.

Is een Chorkie geschikt voor u?

Als je op zoek bent naar een kleine metgezel die trouw en aanhankelijk is, met een uitgaande persoonlijkheid, dan is dit misschien de hond voor jou. Als je kleine kinderen in huis hebt of niet vaak thuis bent, is dit misschien niet de hond voor jou op dit moment.

De Chorkie is het meest geschikt voor een attente eigenaar die tijd heeft voor knuffels, regelmatig borstelen, geduldige training en ontspannen dagelijkse wandelingen.

Heeft u een Chorkie? We horen graag over de capriolen van uw Yorkie Chihuahua mix!

Referenties en bronnen