Cockalier – De Cocker Spaniel Cavalier King Charles Mix

cockalierDe Cockalier is een Cocker Spaniel Cavalier King Charles mix. Dit hybride hondenras biedt alles waar we van houden bij Spaniels, inclusief hun uiterlijk, hersenen en liefde. Cockaliers zijn vriendelijke, aanhankelijke en levendige huisdieren. Ze zijn een goede keuze voor actieve gezinnen, en zijn goed met kinderen en andere honden. Cockalier puppies hebben veel aandacht, beweging en training nodig. Vandaag bekijken we wat u van uw Cockalier kunt verwachten, hoe u een gezonde puppy kunt vinden en delen we tips voor de verzorging van uw nieuwe hond.

Inhoud

De Cockalier is een gezonde hond, mits ze afkomstig zijn van ouders met duidelijke gezondheidstests voor enkele belangrijke erfelijke problemen. Hun levensverwachting varieert van 10 – 14 jaar, en ze verharen veel en hebben regelmatig verzorging nodig.


Wat is een Cockalier?

De Cocker Spaniel Cavalier mix, ook wel Cockalier genoemd, is de nakomeling van de Cocker Spaniel en de Cavalier King Charles Spaniel.

Hoewel deze beide rashonden van het type Spaniel zijn, verschillen de Cocker Spaniel en de Cavalier King Charles sterk op een aantal gebieden. Dus voordat je hun kruising pup mee naar huis neemt, is het belangrijk om te weten wat je krijgt.

Waar komt de Cockalier vandaan?

Omdat de Cockalier wordt beschouwd als een eerste-generatie kruising, zijn er zeer weinig gegevens over zijn oorsprong en waar hij vandaan komt.

Maar om een beter begrip te krijgen van wat de Cockalier tot de Cockalier maakt, kunnen we kijken naar de geschiedenis van hun raszuivere ouders.

Cocker Spaniel oorsprong

De Cocker Spaniel wordt verondersteld een afstammeling te zijn van een grote groep Spaniel types die afkomstig waren uit Spanje. Oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op vogels, werden de Spaniel honden niet gescheiden in hun eigen rassen tot rond de 19e eeuw nadat geschreven rasstandaarden begonnen.

Er zijn twee rassen van de Cocker Spaniel, de ene is de Amerikaanse en de andere is de Engelse. Hoewel ze beide relatief veel op elkaar lijken, wordt de Amerikaanse Cocker Spaniel beschreven als korter dan de Engelse Cocker Spaniel, met een dunnere vacht en een kleiner hoofd.

De Cocker Spaniel werd geregistreerd door de Amerikaanse Kennelclub in 1946, en staat tegenwoordig op nummer 29 van de 194 op de AKC’s lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Cavalier King Charles Spaniel Geschiedenis

Een ander type Spaniël, de Cavalier King Charles Spaniël is zo koninklijk als men zou verwachten van een hond met zo’n bijnaam!

Onder andere speelgoed spaniels van dit tijdperk, was de Cavalier King Charles een favoriet van edelen in Europa van voor de Renaissance periode.

De naam van dit ras stamt uit de 17e eeuw toen koning Karel I en prins Karel II verliefd werden op de zwartbonte toy spaniel.

Volgens de Amerikaanse Kennelclub leek auteur Samuel Pepys – een bekend schrijver uit de tijd van de Restauratie – Charles II “meer bezig met het fokken van spaniels dan met het regeren van Brittannië”.

Hoewel dit opmerkelijk lijkt, moet er echt iets magisch zijn aan dit ras, zijn populariteit bleef groeien onder de Britse adel tot in de 19e eeuw.

Het ras was echter bijna uitgestorven toen liefhebbers het begonnen te fokken met andere speelgoedhonden, waaronder Mopshonden en Japanse Chin. Gelukkig, tijdens de jaren 1920 bood een Amerikaan met de naam Roswell Eldridge een geldelijke beloning aan elke Britse fokker die de originele versie kon recreëren.

Geldbeluste fokkers gingen aan de slag, en wat resulteerde was de hedendaagse Cavalier King Charles Spaniel. Vandaag de dag is de Cavalier King Charles een wereldwijde favoriet, die op nummer 19 van de 194 staat op de lijst van de American Kennel Club van meest populaire hondenrassen!

cockalier

Hoe ziet de Cockalier eruit?

Omdat deze hond een kruising is, wordt het uiterlijk van uw Cocker Cavalier aan het toeval overgelaten. Uw Cocker Cavalier mix kan een aantal verschillende fysieke kenmerken erven. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijkheden!

De Cocker Spaniel heeft een dikke, overvloedige vacht die vaak wat golven of krullen heeft. Bekend om hun lange, mooie oren, is de Cocker Spaniel een prachtige hond van binnen en van buiten, met een langer lichaam, gecoupeerde staart, en brede, gevoelige ogen.

Kleiner dan de Cocker, heeft de Cavalier King Charles een zijdeachtige vacht die recht ligt en korter wordt rond het gezicht en hun nieuwsgierige bruine ogen. De Cavalier King Charles heeft ook lange mooie oren en een lange staart en is beroemd om hun vachtkleuren, die in vier combinaties voorkomen, waaronder

Cockalier Vachttypes

De vacht van de Cocker groeit zo lang als u het toestaat en komt in een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder

 • Zwart
 • Citroen en Wit
 • Blue Roan
 • Donkerbruin
 • Zwart en Goud
 • As
 • Tri-Color
 • Blue Belton
 • Orange Roan
 • Lever en Wit
 • Lever Roan
 • Tan
 • Oranje en Wit
 • Zilver
 • Liver and Tan
 • Sabel
 • Gouden
 • Tri-Color Ticked

Cavaliers zijn er in minder kleuren, maar ook in enkele prachtige tinten:

 • Tri-Color
 • Zwart en Goud
 • Blenheim
 • Ruby

Er is zo’n grote verscheidenheid aan mogelijkheden als het gaat om het uiterlijk van uw Cockalier kruising Het enige wat u echt kunt verwachten is dat ze een zijdeachtige vacht hebben met wat golfslag. De kleur en andere aspecten worden aan het toeval overgelaten.

Cockalier Hond Verzorging

De Cockalier vereist enig onderhoud als het gaat om verzorging, aangezien zijn beide raszuivere ouders een golvende vacht hebben die de neiging hebben om te klitten. De Cavalier King Charles heeft niet veel meer nodig dan twee of drie keer per week borstelen en af en toe een bad.

De Cocker Spaniel daarentegen moet bijna dagelijks worden geborsteld en voorzichtig worden gebaad, vooral omdat ze gevoelig zijn voor huidproblemen. Daarom moeten eigenaren van een Cockalier deze kruising zorgvuldig borstelen en baden, met behulp van metalen kammen en een hoogwaardige hondenshampoo.

Let tijdens het borstelen op huidlaesies of pijnlijk uitziende plekken op de huid van uw Cockalier. Alle problemen die niet worden aangepakt of genegeerd kunnen uitgroeien tot pijnlijke en kostbare infecties.

Uw Cockalier moet ook regelmatig zijn nagels knippen om te voorkomen dat ze breken en zijn oren consequent schoonmaken om de kans op oorontsteking te verminderen.

Zijn Cockaliers hypoallergeen?

De Cockalier heeft een lange golvende vacht die veel verhaart. Ze kunnen een allergische reactie opwekken bij mensen met een hondenallergie, dus helaas worden ze in deze gevallen best vermeden als huisdier.

Hoe groot is de Cockalier?

Omdat de Cockalier een kruising is, zullen hun grootte en gewicht variëren, afhankelijk van welke ouder ze genetisch gezien nabootsen.

Bijvoorbeeld, de Cocker Spaniel kan 13,5 tot 14,5 inch groot zijn en overal tussen de 20 en 30 pond wegen.

King Charles Spaniels zijn kleiner, staan op 12 tot 13 inch en wegen ongeveer 13 tot 18 pond.

Daarom zal een volwassen Cockalier waarschijnlijk ergens tussen de 12 en 14,5 centimeter lang zijn, en ergens tussen de 12 en 30 pond wegen.

Cockalier Temperament en gedragskenmerken

Het temperament van zowel de Cocker spaniel als de Cavalier King Charles is even zachtaardig, intelligent en mensgericht. Daarom kan een toekomstige eigenaar van de Cockalier verwachten dat zijn pup dezelfde eigenschappen heeft.

Zowel de Cocker Spaniel als de Cavalier King Charles staan bekend om hun speelse, vrolijke aard. Ze hebben een jachtachtergrond. Het is waarschijnlijk dat uw Cockalier achter kleine dieren zoals eekhoorns, konijnen, en zelfs vogels aanzit!

Zijn Cockaliers vriendelijke honden?

De Cockalier kan goed overweg met kinderen en andere dieren. Geen van hun raszuivere ouders staat erom bekend een agressief bot in hun lichaam te hebben.

Zowel de Cocker Spaniel als de Cavalier King Charles staan bekend als zachtaardig en speels en zijn uitstekende honden voor kinderen. En ze doen het ook goed in huizen van senioren en alleenstaanden.

Ze zijn intelligent, opvliegend en genieten meer dan wat dan ook van het samenzijn met hun geliefden. Een toekomstige eigenaar moet er dus rekening mee houden dat deze hond veel liefde nodig heeft. En niet graag voor langere tijd alleen wordt gelaten.

Cockalier Behoefte aan beweging en training

Uw Cavalier Cocker Spaniel kruising is een mix tussen twee actieve, atletische spaniels. Ze hebben een bepaalde hoeveelheid beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Zowel de Cocker Spaniel als de Cavalier King Charles zijn atletische honden die genieten van wandelingen en buitenspelen. Een dagelijkse wandeling en ravotten in de tuin zou prima voor hen moeten zijn.

Houd er echter rekening mee dat vooral de Cocker Spaniel gevoelig kan zijn voor overgewicht. De juiste beweging en een gezond dieet zijn de sleutel om uw Cockalier in vorm te houden.

Het trainen van uw Cockalier zou een fluitje van een cent moeten zijn, aangezien beide ouderrassen intelligent zijn en graag willen behagen! Houd in gedachten dat dit een gevoelige kruising is die het het beste doet met een op positieve beloning gebaseerd trainingssysteem, dus we raden veel traktaties en veel lof aan!

U kunt ook een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining tijdens de puppytijd invoeren om ervoor te zorgen dat uw Cockalier goed is afgerond en zich kan aanpassen aan allerlei situaties.

Cockalier gezondheidsproblemen

Bij elke kruising is het belangrijk in gedachten te houden dat uw Cockalier net als een raszuivere hond vatbaar kan zijn voor dezelfde genetische gezondheidsproblemen als hun raszuivere ouders. Om deze reden kiezen veel hondeneigenaren ervoor om de gezondheid van hun kruisingen te laten onderzoeken.

Vroegtijdig gezondheidsonderzoek is een geweldige manier om inzicht te krijgen in welke gezondheidsproblemen uw hond in de toekomst kan krijgen.

Deze informatie kan u een voorsprong geven op hoe u zich kunt voorbereiden op of zelfs voorkomen dat Cockalier gezondheidsproblemen krijgt. Laten we nu eens kijken waar uw Cockalier vatbaar voor zou kunnen zijn door te kijken naar de levensduur en gezondheidsproblemen van hun raszuivere ouders.

Cocker Spaniel gezondheid

De Cocker Spaniel heeft een levensduur van 10 tot 14 jaar en het ras is gevoelig voor de volgende gezondheidsproblemen:

 • cardiomyopathie
 • ectropion
 • urinestenen
 • oorontstekingen
 • otitis externa
 • heupdysplasie
 • hypothyreoïdie
 • fosfofructokinase deficiëntie
 • seborrhea
 • entropion
 • kersenoog
 • leverziekte
 • allergieën
 • hartproblemen, zoals congestief hartfalen

Cavalier King Charles Gezondheid

Ook de Cavalier King Charles heeft een levensverwachting van 10 tot 14 jaar en is gevoelig voor het volgende:

 • syringomyelia
 • vroege mitralisklep ziekte
 • heupdysplasie
 • gezichtsproblemen
 • gehoorverlies
 • patellaire luxatie

Cockalier Levensduur

De Cockalier wordt waarschijnlijk ergens tussen de 10-14 jaar oud, net als hun ouderrassen.

Het is essentieel dat u een pup vindt waarvan de Cavalier-ouder een recente hartcontrole heeft gehad en vrij is van Syringomyelia (getest via MRI) op een leeftijd van meer dan twee jaar.

Houd in gedachten dat een gezonde levensstijl met een hoogwaardig dieet en de juiste lichaamsbeweging een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheid en levensduur van uw hond, ongeacht het ras!

Zijn gemengde rassen gezonder?

Kruisen is geen nieuwe praktijk, maar de populariteit ervan onder fokkers in de afgelopen twintig jaar heeft geleid tot een debat onder deskundigen en hondenliefhebbers. Velen vragen zich bijvoorbeeld af: “Wat maakt een kruising anders dan een straathond?”.

Nou, als je het een voorstander van kruisingen vraagt, zullen ze je vertellen dat het antwoord eenvoudig is. Terwijl kruisingen doelbewust zijn gecreëerd door het fokken van specifieke raszuivere honden, zijn mormels “toevallig” gemengde rassen met een grotendeels onbekende afstamming van honden in hun bloedlijn.

Gezondheid en erfelijke ziekten

Zoals de meesten van ons weten, hebben rashonden de neiging te lijden aan genetische gezondheidsgebreken als gevolg van overfokken. Naarmate de genenpoel kleiner wordt, maar de rasstandaard hetzelfde blijft, wordt de kans dat een rashond een genetische ziekte doorgeeft aan zijn nakomelingen steeds groter.

Velen die het kruisen steunen hopen dat deze praktijk een oplossing kan zijn voor overerfbare gezondheidsproblemen door de genenpoel te vergroten. Zo wordt de kans kleiner dat deze genetische problemen van generatie op generatie worden doorgegeven. Andere deskundigen zijn het hier echter niet mee eens en stellen dat zowel raszuivere als kruisingen even vatbaar zijn voor deze genetische gezondheidsproblemen.

Zijn Cockaliers Goede Gezinsdieren?

De Cockalier moet wel het perfecte huisdier lijken! Beide raszuivere ouders zijn gezinsgericht en zullen het het beste doen in huizen met een omheinde tuin waar ze kunnen rennen en spelen, en een gezin met een flexibel schema.

Deze honden vereisen veel liefde en aandacht, en natuurlijk kunnen ze een aanzienlijke hoeveelheid verzorging nodig hebben.

De Cockalier schiet goed op met vrijwel iedereen, dus kinderen, gezinnen, alleenstaanden, senioren en huishoudens met andere huisdieren zouden geen probleem moeten hebben met deze kruising.

Daarom, als u de tijd heeft om deze kruising te verzorgen en lief te hebben zoals hij verdient, dan kan dit een prachtige metgezel voor u zijn!

Cockalier Puppies

Cockalier puppy’s zijn niet zo moeilijk te krijgen, maar de bron die u gebruikt om een van deze lieve kruisingen te verkrijgen is van het grootste belang. Zoals met elke grote beslissing, raden wij u aan veel onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat u uw hond koopt van een verantwoordelijke, gerenommeerde bron die u kunt vertrouwen.

Adoptiekosten variëren meestal van $50 tot $100, en asielen dekken meestal de eerste kosten van een dierenartsbezoek om ervoor te zorgen dat uw Cockalier hond gezond is en klaar om met u mee naar huis te gaan!

Cockalier Fokkers

Aan de andere kant, als je een kijkje wilt nemen bij Cockalier fokkers, bereid je er dan op voor dat de Cockalier prijs aanzienlijk hoger ligt. We hebben het dan over $500 tot meer dan $1000, vooral als uw Cockalier raszuivere ouders van showkwaliteit zijn.

Je hebt echter wel de mogelijkheid om veel vragen te stellen als je via een fokker gaat, wat geweldig is, dus wees niet verlegen! Vraag zeker naar eventuele temperament- of gezondheidsproblemen met betrekking tot eerdere nesten of de ouderrassen.

Vergeet niet dat gerenommeerde fokkers hun honden screenen om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van erfelijke gezondheidsproblemen.

Heb je besloten een Cockalier mee naar huis te nemen en hem in je gezin te verwelkomen? We horen er graag alles over in de commentaren.

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en verder lezen

 • Turcsan B, Miklosi A, en Kubinyi E. 2017. Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs. PLoS One.
 • Roush JK. 1993. Canine Patellar Luxation, Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice.
 • Howell TJ, King T, en Bennett PC. 2015. Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Diergeneeskunde: Research and Reports.
 • Sutter NB en Ostrander EA. 2004. Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics.
 • Acumen L. 2011. The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition.