Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke

De Cardigan Welsh Corgi is iets groter en zwaarder dan de Pembroke Corgi, met grote, wijd uitstaande oren.

Er wordt vaak gezegd dat de Pembroke er in vergelijking wat vosachtig uitziet, en op de rug dragen ze hun staart hoger dan Cardigan Welsh Corgis.

Maar voor de meest toegewijde Corgi fans zijn de verschillen meer dan vachtdiep!

Cardigan Welsh Corgi vs Pembroke – Corgi Cousins

Veel dierenliefhebbers hebben een speciale voorliefde voor Corgi honden. Maar wist je dat het schattige hondje dat we “de Corgi” noemen eigenlijk twee verschillende rassen zijn?

De twee Corgi-rassen zijn de Cardigan Welsh Corgi en de Pembroke Welsh Corgi.

Dus, welke Corgi is geschikt voor jou? In dit artikel vergelijken we beide Corgi’s, zodat je de beste beslissing kunt nemen over je volgende hondgenoot.

Wat is de oorsprong van beide Corgi-rassen? Laten we dat uitzoeken!

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke Geschiedenis

Zoals hun namen aangeven, komen de twee Corgi’s oorspronkelijk uit Wales (de Cardigan zou van voor de Pembroke zijn).

Het woord Corgi is Keltisch voor “dwerghond” en beide Corgi’s staan bekend om hun korte poten.

Corgi’s zijn een type veedrijvershond dat bekend staat als een Heeler. Heeler honden drijven vee door ze op de hielen te zitten.

In het verleden werden Corgis gebruikt om vee te drijven en te bewaken. Hoewel ze tegenwoordig vooral bekend zijn als gezelschapsdieren.

De Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk erkende de honden officieel als twee verschillende rassen in 1934.

In het algemeen is de Pembroke populairder dan de Cardigan, en veel mensen visualiseren de Pembroke als ze aan Corgi’s denken.

Zijn er significante verschillen tussen de Cardigan Welsh Corgi vs Pembroke Welsh Corgi?

Laten we eerst naar het uiterlijk kijken.

Uiterlijk van de Cardigan Welsh Corgi

De Cardigan is een kleine maar sterke en stevige hond. Zowel reuen als teven staan tussen 10,5 en 12,5 centimeter hoog op de schouder.

Mannelijke Cardigans wegen echter tussen 30 en 38 pond en teefjes tussen 25 en 34 pond.

Cardigans hebben een alert uiterlijk, met grote wijd uitstaande oren. Hun staart wordt laag gehouden en nooit hoog over de rug.

Bovendien heeft de Cardigan een dikke, halflange dubbele vacht die per seizoen verhaart. Hij komt voor in een grote verscheidenheid van kleuren en patronen, waaronder gestroomd, black and tan, sable en blue merle.

Uiterlijk van de Pembroke

De Pembroke is ook een compacte en stevige hond. Maar hij is iets kleiner dan de Cardigan.

Zowel reuen als teven staan tussen 10 en 12 centimeter hoog op de schouder.

Mannelijke Pembrokes wegen tussen 27 en 30 pond en vrouwtjes tussen 25 en 28 pond.

De Pembroke heeft een vosachtig uiterlijk met middelgrote oren die kleiner zijn en hoger op de rug staan.
dan de meer prominente, brede oren van de Cardigan.

Eigenaren couperen vaak de staart van hun Pembroke. Als hij niet gecoupeerd is, is de staart wat kort en wordt hij hoger gedragen dan die van de Cardigan.

Net als de Cardigan heeft de Pembroke een halflange dubbele vacht. Hoewel de buitenste vacht meestal wat langer is dan die van de Cardigan.

Pembroke vachtkleuren en aftekeningen variëren. Fawn met witte aftekeningen is populair bij de Pembroke. Kleuren variëren van rood tot sable tot zwart en tan, meestal gemengd met wat wit.

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke Temperament

Zoals we gezien hebben, zijn er enkele verschillen in het uiterlijk van Corgi’s. Hoe zit het met de persoonlijkheid van de Cardigan Welsh Corgi vs Pembroke Welsh Corgi?

Beide Corgi’s delen vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken met elkaar en met andere herdershondenrassen.

Veehoedende honden zijn meestal intelligent, alert en energiek.

De Cardigan en de Pembroke zijn slimme, aanhankelijke en levendige honden. Beide hebben een hoog energieniveau, maar zijn ook zeer trainbaar.

Rasexperts merken op dat sommige Cardigans nauwere banden hebben met hun werkhondenvoorouders, terwijl Pembrokes vaak meer uitgaand en kameraadschappelijk zijn dan Cardigans.

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke Training

Als intelligente herdershonden zijn beide Corgi’s zeer slim en trainbaar. Maar zijn er verschillen?

Cardigans kunnen een grotere uitdaging zijn om te trainen voor minder ervaren eigenaren. Ze zijn minder uitgaand dan Pembrokes, dus vroege socialisatie vanaf de puppytijd is bijzonder belangrijk voor Cardigans.

Georganiseerde puppytrainingsklassen met andere honden en eigenaren kunnen ook een goed idee zijn voor Cardigans.

Onervaren eigenaren moeten zich niet verlegen voelen om deskundig trainingsadvies te vragen voor hun Cardigans.

De Pembroke is misschien wat meegaander en gretiger als het op training aankomt. Maar zoals alle honden, hebben Pembrokes baat bij vroege training en socialisatie.

Gebruik bij uw Pembroke alleen trainingstechnieken met positieve versterking. Deze gevoelige pups reageren niet goed op harde discipline.

Dus nu we training hebben besproken, hoe zit het met oefening?

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke Oefenvereisten

Beide Corgi’s zijn energiek en genieten van regelmatige matige lichaamsbeweging.

Ze genieten van activiteiten als dagelijkse wandelingen en apporteerspelletjes, en vanwege hun herdersachtergrond zijn ze zeer geschikt voor hondensporten als behendigheid en herdersproeven.

Houd er rekening mee dat de fysieke structuur van Corgi’s, met name hun korte poten en lange rug, beperkingen oplegt aan de hoeveelheid en het soort lichaamsbeweging dat ze kunnen doen.

Als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in het meenemen van uw hond op hardloopwedstrijden of wilt dat ze naast uw fiets lopen terwijl u fietst, is een Corgi met korte poten niet de beste keuze.

Honden met korte poten en een lange rug zijn vatbaar voor gewrichts- en ruggengraatproblemen. Dit beïnvloedt hun vermogen om te bewegen en hun algemene gezondheid en levenskwaliteit.

Dus, laten we het vervolgens hebben over de gezondheid van Corgi’s.

Cardigan Welsh Corgi Vs Pembroke Gezondheid

De meeste rashonden lopen risico op erfelijke gezondheidsproblemen, en de Cardigan en Pembroke Corgi’s vormen daarop geen uitzondering.

Wat zijn de meest voorkomende Corgi gezondheidsproblemen? Laten we eerst eens kijken naar de Cardigan.

Cardigan Welsh Corgi gezondheidsproblemen

Net als andere rassen met korte benen en een lange rug, is de Cardigan gevoelig voor een aandoening van de wervelkolom die tussenwervelschijfziekte (IVDD) wordt genoemd.

In ernstige gevallen van IVDD verliezen honden de functie van hun ledematen en worden incontinent, en een operatie aan de wervelkolom kan nodig zijn.

Die korte Corgi pootjes zijn schattig, maar dwergrassen zoals de Cardigan kunnen lijden aan misvormingen van ledematen en gewrichten die leiden tot pijn en artritis.

Andere gezondheidsproblemen bij Cardigans zijn onder andere:

Hoe zit het met de Pembroke Welsh Corgi?

Pembroke Corgi gezondheidsproblemen

Net als de Cardigan is de Pembroke een dwergras dat kan lijden aan problemen die verband houden met zijn lichaamstype.

Pembrokes zijn gevoelig voor dezelfde wervelkolom- en gewrichtsproblemen als Cardigans.

Hierdoor lopen Pembrokes een vergelijkbaar risico op pijn en verlies van ledematen.

Ze lopen ook risico op het ontwikkelen van PRA en heupdysplasie.

Tenslotte lopen Pembrokes risico op een aandoening die de ziekte van von Willebrand heet, terwijl Cardigans meestal geen risico lopen.

De Canine Von Willebrand ziekte is een genetische bloedingsstoornis veroorzaakt door het ontbreken van een specifiek eiwit.

Hoe uw Corgi gezond te houden

Dus, hoe kunt u ervoor zorgen dat uw Cardigan Welsh Corgi of Pembroke Welsh Corgi zo gezond mogelijk is?

Begin met het vinden van een verantwoordelijke fokker die zijn honden test op erfelijke gezondheidsaandoeningen. Typische gezondheidstests omvatten DNA-testen of fysieke onderzoeken uitgevoerd door veterinaire specialisten.

Verantwoordelijke fokkers zorgen er ook voor dat hun fokpraktijken niet toestaan dat ernstige genetische aandoeningen zoals degeneratieve myelopathie of de ziekte van von Willebrand worden doorgegeven aan hun honden.

Omdat beide Corgi’s dwergrassen zijn, zijn gezondheidsproblemen veroorzaakt door de fysieke bouw van de honden moeilijker te voorkomen, maar er zijn dingen die je kunt doen.

Houd uw hond op een gezond gewicht. Overgewicht belast de gewrichten en verergert de artritispijn.

Zorg ervoor dat u uw hond gematigde, maar niet te inspannende, lichaamsbeweging geeft. Zelfs eenvoudige activiteiten zoals van meubels springen of op de trap lopen kunnen de rug van een Corgi verwonden.

Neem uw hond mee naar de dierenarts voor regelmatige controles, waaronder een oogonderzoek als u vermoedt dat het gezichtsvermogen van uw Corgi aan het afnemen is.

Welk ras is een beter huisdier?

Dus, de Cardigan Welsh Corgi vs Pembroke Welsh Corgi – welke hond is geschikt voor u? Beide zijn uitstekende huisdieren, dus de keuze is moeilijk!

De Pembroke is over het algemeen populairder dan de Cardigan, maar dat mag uw beslissing niet beïnvloeden.

Houd er ook rekening mee dat populaire hondenrassen meer kans hebben dan minder populaire rassen om gefokt te worden door fokkerijen met winstoogmerk, puppyfabrieken genaamd.

Kies altijd een verantwoordelijke fokker en koop nooit een Corgi uit een online advertentie of dierenwinkel.

Individuele honden verschillen, maar de vriendelijke en aanhankelijke Pembroke is misschien een betere keuze voor minder ervaren hondeneigenaren. Vooral, als het op training aankomt.

Cardigans zijn soms moeilijker te trainen en te socialiseren.

Laatste gedachten

Leer over de gezondheidsproblemen van beide Corgi-rassen en bedenk dat je puppy in de loop van de tijd gezondheidsproblemen kan ontwikkelen.

Reddingscentra zijn een uitstekende optie als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een volwassen hond. Er zijn veel Corgi-reddingsgroepen in de VS, het VK en elders.

U zult waarschijnlijk meer Pembrokes vinden omdat ze zo populair zijn. Jammer genoeg komen veel van deze trendy puppies als volwassene bij reddingsgroepen terecht.

Bent u al een Corgi ouder? Welke heb je gekozen? Vertel ons over uw hond in de commentaren!

Andere rasvergelijkingen

Als je het leuk vond om te lezen hoe deze twee rassen zich tot elkaar verhouden, hebben we nog veel meer artikelen die je leuk zult vinden.

Bekijk hieronder nog enkele rasvergelijkingen.

Referenties en verder lezen

Amerikaanse Kennel Club (AKC)

Kennel Club, UK

American College of Veterinary Surgeons

Het American College of Veterinary Ophthalmologists

Awano T et al. 2008. Genoomwijde associatieanalyse onthult een SOD1 Mutatie in Canine Degeneratieve Myelopathie die lijkt op Amyotrofe Laterale Sclerose. Proceedings of the National Academy of Sciences. DOI: 10.1073/pnas.0812297106